Šta je novo?

Energetika

Rađanje novog bloka B3.jpg

Izgradnja novog bloka TE-KO B3 350 MW
 
Đerdap 3 ako je imalo pameti će se raditi što pre i to tako da bude u državnom vlasništvu.
Ta elektrana bi mogla da pegla ne samo dnevne i sezonske, već i celogodišnje razlike u proizvodnji-potrošnji.
 
Капацитет Ђердапа 3 одмах делимо на пола, са Румунима. Јер не можемо да одузимамо воду из Дунава просто тако.
 
Definitivno ih treba praviti, ali moraju što pre napraviti šarolik mix, ako bude ovakvih suša (a izgleda da hoće) hidroelektrane kakve god da su, biće dugoročno u problemu.
 
Prvo su nas bili izuzeli iz toga, tačnije baš zbog nas napravili izuzetak od zabrane transporta, a pošto smo se mi onda izglupirali sa potpisivanjem nečega (a nigde nije pojašnjeno čega, kao da smo im baš gurali prst u oko) sa Lavrovom onda su rekli, ok - nema izuzetaka. Koliko se moglo načuti taj papir predstavlja nešto kao okvir usagalašavanja stavova sa Rusijom (al pitanje je koliko su to pouzdane informacije, jer mi nemamo pojma šta je to i zašto baš sad potpisani), a na isto takvo usaglašavanje smo se pre 10 godina obavezali sa EU - pa se do dana današnjeg jedva ponešto usaglasimo. Opšti cirkus. Da stvar bude gora, kad smo već to potpisali, onda u redu - ajde pojedemo ....
Ali onda se javi američki ambasador u BG da kaže da je imao uvid u papir i da tamo ne piše ništa spektakularno. Pa kako je moguće da potpišeš ugovor sa jednom državom, koji očigledno ne učiniš javnim što bi bila sasvim druga priča, a onda odeš i pokažeš ga ambasadoru druge države. Pa ne da će da nas preziru i jedni i drugi samo tako.
Isto je smešno bilo i naše kukanje da nas uključe u mehanizam razmene enrgenata i finansijske pomoći za skok cena - pa EU je taj mehanizam napravila da bi koliko je moguće (a nije mnogo) kompenzovala štetu koju trpi zbog svog stava da ne popusti Rusiji i da drži režim sankcija ka njoj - mi se efektivno suprotstavljamo tome, ali tražimo da budemo deo paketa pomoći - kojom logikom?
Na sreću, prevoz druge nafte nije zabranjen preko JANAF-a do Rafinerije Pančevo. A do prošle godine ruska nafta je ionako činila manji deo (ako se dobro sećam negde sam pročitao 15-18%)- tako da to nije stanje koje je neuobičajeno i koje je nefunkcionalno, samo smo se sad našli u varijanti da moramo da ponovo pravimo ugovore sa zemljama sa kojima smo ih ranije imali, ali sad će sve biti skuplje.
 
Zabrana reexporta je od prvog dana u tekstu sankcija, a u Evropi nema mnogo država van EU/EEA. Takođe naftovod Družba koji je izuzet od sankcija, ali su i tu dodali zabranu reexporta u treće države. S obzirom da su Srbija i Ukrajina jedine "treće države" sa kojima se Mađarska graniči, možemo komotno zaključiti da su od prvog dana ciljali upravo na Srbiju. Nema šanse da su nas hteli isključiti iz tih sankcija, a još manje je verovatno da neki bezvezni papir promeni situaciju...
 
Kakve veze ima Mađarska sa svim ovim? Mi nemamo naftovod kojim bi nafta dolazila iz Mađarske. Tako da nikakav reeksport nije u pitanju. U pitanju je tranzit nafte, u našem slučaju iz naftnog temrinala na Krku do Pančeva.
Bila je u preliminarnom tekstu napisana tzv. derogacija za transport ruske (jer se samo o tome radi, druga ni nije u pitanju) nafte ka Rafineriji Pančevo, sada se od toga odustalo.
Pre toga smo imali problem i da se neće moći transportovati ništa jer je Rafinaerija bila direktno u vasništvu Gaspromove podružnice koja je pod sankcijama, pa su onda tu malo rusi malo mi izveli neki hokus-pokus sa prenosom vlasničkih prava, pa je to izbegnuto. Lepo sam ja već u februaru kad se ispostavilo da se EU u roku od 48 sati dogovorila šta će, pitao a šta ćemo mi kad nam je sve od naftne industrije u vlasništvu Rusa?
Sve u svemu ne plivamo baš najpametnije - okruženi EU, robna razmena nam je 65% sa EU (izvozimo oko 15 milijardi, uvozimo oko 17), druge su nam zemlje CEFTE (sa kojima uvek imamo suficit u razmeni), a iako je Rusija 4 partner razmena sa njom je 15 PUTA manja nego sa EU (izvozimo manje od jedne milijarde, setimo se samo koliko puta su nam najavljivali da će veliki bata iz Rusije da dozvoli 4000 komada Fiat-a iz Kragujevca da se izveze, pa je uvek bilo "malo sutra"). Razmena sa EU je tolika prvenstveno zbog ugovora o slobodnoj trgovini (koji nadam se ne ugrožavamo, mada stvari polako postaju klimave). EU je pri tome izvor 70-80% svih investicija u Srbiju u poslednjih par godina (2020 je recimo Holandija bila najveći pojedinačni investitor, a - ovo sam se stvarno začudio - Slovenija je bila druga, Rusija je bila 8 ili 9 sa 10 puta manjim iznosom od Holandije i tek nesto većim od Malte, i nešto malo manjim, pazi sad - od SAD). Pri tome smo baš njima po diskontnoj ceni dali NIS i još pride pravo eksploatacije. Nije mi jasno - sva statistika za svaku godinu je dostupna, a javno mnenje je ubeđeno da su nam najznačajni ekonomski partneri Kina i Rusija. Skroz uvrnuto. Ili se ta percepcija namerno gradi.
 
Prvo su nas bili izuzeli iz toga, tačnije baš zbog nas napravili izuzetak od zabrane transporta, a pošto smo se mi onda izglupirali sa potpisivanjem nečega (a nigde nije pojašnjeno čega, kao da smo im baš gurali prst u oko) sa Lavrovom onda su rekli, ok - nema izuzetaka.
ukidanje paragrafa o regionalnoj derogaciji spram tranzita ruske nafte, uključeno je u 6. paket sankcija EU, 22. avgusta, a Vučić i Lavrov su se sastali krajem septembra...

izostanak sankcija Rusiji, je razlog, ali ne taj konkretni sastanak u NYC
 
Pre svega par godina ne bih verovao da ću ovo ikada izgovoriti, ali ja se nadam puču u Rusiji. Ili bar obustavi vatre, pošto su sve strane iscrpljene. Uključujući i Amere, jer iako se dobrano maste od preprodaje svega i svačega glupčićima u EU, i oni imaju svoje probleme koji se pogoršavaju. Valjda će se belosvetski psihijatrijski slučajevi umoriti i rešiti da malo smire doživljaj. Eno, kad je mogao Vini Pu da smiri doživljaj sa Tajvanom, možda će i ovi.

I da, iz gore navedenih razloga je i apsurdno i opasno govoriti da je u toku Treći svetski rat. Treba isticati želje 8 milijardi običnih ljudi da se ovo njesra smiri, a ne dodavati izgovore i opravdanja belosvetskim pacijentima na vlasti i ubeđivati ih da oni predstavljaju narode. Pošto oni s običnim čovekom imaju veze taman koliko i dupe i oko. A i inače je jako opasno i štetno širiti paniku i očaj u ovakvim vremenima, jer samo obična panika i panične kupovine ili dizanje novca od bankstera mogu da imaju katastrofalne posledice. A kamoli sve ostalo u ovom globalno uvezanom, delikatnom, nikome više razumljivom, globalističkom sistemu gde kad broker na Vol Stritu ima stomačni virus ili halucinacije, nestanu milijarde dolara širom sveta jer kao, ''izgledi nisu dobri, kažu ''''stručnjaci'''' sa Vol Strita'' (a ono svi urokani do koske, ne znaju ni kako se zovu a kamoli da vode ekonomiju)
 
Poslednja izmena:
Капацитет Ђердапа 3 одмах делимо на пола, са Румунима. Јер не можемо да одузимамо воду из Дунава просто тако.

Mislim da se ne bi delilo po pola. U racunicu za podelu se mora ubaciti da se vestacka jezera - akumulacije prave na tlu Srbije u Homolju. Ogromna povrsina zemljista se gubi. Takodje i postrojenja elektrane ce biti na tlu Srbije.

Zna li neko kolika je povrsina dva nova vestacka jezera u Homolju? Ima li negde da se pronaddje njihova tacna lokacija? Mapa? Ili bar neko da priblizno oznaci na karti?

Ovo mi se dopada sa planom da se ukombinuje vetroelektrana i solarna elektrana sa reverzibilnom. One verovatno ni nebi nile na mrezi, vec bi samo sluzile za napajanje pumpi za akumulaciju. Dakle dok duva vetar i ima sunca pumpa se voda u jezero.
 
Poslednja izmena:
Од тих 8 милијарди једва милион држи све паре. Око 100 милиона трчка за њима и продаје своје тело (што курве -родило, што урокани да вол стрита - мозак). Онда иде широки слој онога што себе зове средњом класом иако се разликују јако. Око 500 милиона. Све остало је пука сиротиња која живи тешко, нема воде, живи у антисанитарији и којима се фућка шта ће бити са милијардама долара.
 
Tačnije neki dan je nafta bila 81$, (WTI 27 septembra i 77$) zato su i tražili smanjenje proizvodnje.
 
Kakve veze ima Mađarska sa svim ovim? Mi nemamo naftovod kojim bi nafta dolazila iz Mađarske. Tako da nikakav reeksport nije u pitanju. U pitanju je tranzit nafte, u našem slučaju iz naftnog temrinala na Krku do Pančeva.
Bila je u preliminarnom tekstu napisana tzv. derogacija za transport ruske (jer se samo o tome radi, druga ni nije u pitanju) nafte ka Rafineriji Pančevo, sada se od toga odustalo.
Pre toga smo imali problem i da se neće moći transportovati ništa jer je Rafinaerija bila direktno u vasništvu Gaspromove podružnice koja je pod sankcijama, pa su onda tu malo rusi malo mi izveli neki hokus-pokus sa prenosom vlasničkih prava, pa je to izbegnuto. Lepo sam ja već u februaru kad se ispostavilo da se EU u roku od 48 sati dogovorila šta će, pitao a šta ćemo mi kad nam je sve od naftne industrije u vlasništvu Rusa?
Sve u svemu ne plivamo baš najpametnije - okruženi EU, robna razmena nam je 65% sa EU (izvozimo oko 15 milijardi, uvozimo oko 17), druge su nam zemlje CEFTE (sa kojima uvek imamo suficit u razmeni), a iako je Rusija 4 partner razmena sa njom je 15 PUTA manja nego sa EU (izvozimo manje od jedne milijarde, setimo se samo koliko puta su nam najavljivali da će veliki bata iz Rusije da dozvoli 4000 komada Fiat-a iz Kragujevca da se izveze, pa je uvek bilo "malo sutra"). Razmena sa EU je tolika prvenstveno zbog ugovora o slobodnoj trgovini (koji nadam se ne ugrožavamo, mada stvari polako postaju klimave). EU je pri tome izvor 70-80% svih investicija u Srbiju u poslednjih par godina (2020 je recimo Holandija bila najveći pojedinačni investitor, a - ovo sam se stvarno začudio - Slovenija je bila druga, Rusija je bila 8 ili 9 sa 10 puta manjim iznosom od Holandije i tek nesto većim od Malte, i nešto malo manjim, pazi sad - od SAD). Pri tome smo baš njima po diskontnoj ceni dali NIS i još pride pravo eksploatacije. Nije mi jasno - sva statistika za svaku godinu je dostupna, a javno mnenje je ubeđeno da su nam najznačajni ekonomski partneri Kina i Rusija. Skroz uvrnuto. Ili se ta percepcija namerno gradi.

Srbija je drzava kompletno pod kontolom ruske agenture. Infiltrirani su svugde, od Vlade do bezbednosnih sluzbi. Placaju ih novcem NIS-a naravno. Pogledajte samo prorusku propagandu u medijima. Pa ovo je bolesno. Ovo u ruskim medijima maltene nije ovako. Imamo strane koje otvoreno rade za Rusiju i kojima je interes Rusije ispred interesa Srbije.
Nema drugog objasnjenja za ovako naopaku drzavnu politiku, mi smo bukvalno na ivici da nam se desi ono sto nam se desilo 1990. Pa cemo onda 30 godina da pricamo kako "nismo razumeli trenutak". Paradoksalno- kako Rusija sve vise gubi rat, mi sve jace ne odustajemo od podrske tom zlocinackom rezimu (koji ce da nam spasi imaginarno Kosovo) hahahahha, pa presmesno.

Neki od paketa sankcija ce sigurno biti zabrana tranzita ruskog gasa prema trecim zemljama. Sta cemo tada? To verovatno nisu hteli ove zime, da se pregura jer svi su u frci, ali za sledecu to je scenario 100%. A mozda je trebalo i odmah. Da nam konacno bude jasno da ne mozemo mimo regiona i Evrope gde i pripadamo.
 
dosta kolega na forumu, gromopucatelno optužuje Predsednika Republika, da je lakej zapadnih država; mnogi drugi, pak, u njemu vide bespogovornog Putinovog piona i raba

na koncu ispada kako je istina ono što je govorio, a mnogi bejahu skeptični - on zaista i radi 24h dnevno, jer se drugačije ne može objasniti, kako naš ibermenš, uspeva opslužiti toliko gospodara;)
 
Mislim da se ne bi delilo po pola. U racunicu za podelu se mora ubaciti da se vestacka jezera - akumulacije prave na tlu Srbije u Homolju. Ogromna povrsina zemljista se gubi. Takodje i postrojenja elektrane ce biti na tlu Srbije.

Zna li neko kolika je povrsina dva nova vestacka jezera u Homolju? Ima li negde da se pronaddje njihova tacna lokacija? Mapa? Ili bar neko da priblizno oznaci na karti?

Ovo mi se dopada sa planom da se ukombinuje vetroelektrana i solarna elektrana sa reverzibilnom. One verovatno ni nebi nile na mrezi, vec bi samo sluzile za napajanje pumpi za akumulaciju. Dakle dok duva vetar i ima sunca pumpa se voda u jezero.

Mи некако да се одужимо Румунима и Бугарима морамо, један занимљив пример како хидроелектране могу коштати животе је Етиопијска хидроелектрана на Нилу због које су Египат и Судан помагали побуњенике у грађанском рату у Етиопији. Мсм код нас сигурно неће доћи до тога, али некако се морамо договорити са низводним земљама.
 
Otvorio sam danas greskom prvu stranu teme pisanu u januaru 2009. i poceo da je citam misleci da je poslednja.
Potpuno zbunjen, ide prica o gasovodima iz Rusije za Evropu, prkid transporta preko Ukrajine, Rusija i Ukrajina u sukobu, Ukrajina pred kolapsom, stanje rezervi gasa u Banatskom dvoru, iugradnja novih elektrana u Srbiji, .....
I posle preleta par postova shvatim da sam u 2009. A ne u 2022. Godini.
13 godina iste price!
 
Srbija je drzava kompletno pod kontolom ruske agenture. Infiltrirani su svugde, od Vlade do bezbednosnih sluzbi. Placaju ih novcem NIS-a naravno.
Што се да видети по свему: Срби нису осудили агресију у УН, прзнали су први Новорусију у саставу Руске федерације. Ради инфилтрација пршти.
А ТЕТО у Панчеву, нови капацитети и гас се купују на слободном тржишту уз скупе руске кредите. Осмех налицу, мило по целум телу. И онда звони сат, време је за устајање.

Pogledajte samo prorusku propagandu u medijima. Pa ovo je bolesno. Ovo u ruskim medijima maltene nije ovako. Imamo strane koje otvoreno rade za Rusiju i kojima je interes Rusije ispred interesa Srbije.
У Руским медијима навијачког односа као код нас. Што је доказ да новине пишу оно шот народ ХОЋЕ да чита.
Nema drugog objasnjenja za ovako naopaku drzavnu politiku, mi smo bukvalno na ivici da nam se desi ono sto nam se desilo 1990. Pa cemo onda 30 godina da pricamo kako "nismo razumeli trenutak". Paradoksalno- kako Rusija sve vise gubi rat, mi sve jace ne odustajemo od podrske tom zlocinackom rezimu (koji ce da nam spasi imaginarno Kosovo) hahahahha, pa presmesno.
За неког ко је управо припојио тероторију која је за неких 25% већа од целе Србије (са све хахаха Косовом), видети да се рат све више губи може да види само човек који има личне нерашчишћене рачуне са тим истим Русима.
Neki od paketa sankcija ce sigurno biti zabrana tranzita ruskog gasa prema trecim zemljama. Sta cemo tada? To verovatno nisu hteli ove zime, da se pregura jer svi su u frci, ali za sledecu to je scenario 100%. A mozda je trebalo i odmah. Da nam konacno bude jasno da ne mozemo mimo regiona i Evrope gde i pripadamo.
Да је то написао неко из Европе да Србија "припада" било би са једне стране увредљиво, али би савршено осликавало тај ниподаштавајући однос ка нама.

Било би јако лапо, ако би смо гледали своја посла. Покушавали да решавамо своје проблеме а још боље да се бавимо анализом и спречавањем да ит исти проблеми настају. Да се манемо велике политике јер тамо нас нити неко зове, нити нас очекује (осим да се повинујемо).

Mislim da se ne bi delilo po pola. U racunicu za podelu se mora ubaciti da se vestacka jezera - akumulacije prave na tlu Srbije u Homolju. Ogromna povrsina zemljista se gubi. Takodje i postrojenja elektrane ce biti na tlu Srbije.
Плашим се да неће бити ни пола. Јер то где ће градити, исто је као и ове силне инвеститорске фабрике поСрбији. Иако се граде у Србији и наши људе чиве већину запослених, новац за изградњу дају странци и стране банке, исти постављају и менаџмент. Шта нама остаје? 20-30% у врх главе. Дакле са којим новцем ћемо градити Ђердап3? Ено Американци преко Зоране навалили на нас као смрт на бабу. Американска економија је свима позната: ви ћете нама да дате хидро ми ћемо вама да узмемо солар.
 
Otvorio sam danas greskom prvu stranu teme pisanu u januaru 2009. i poceo da je citam misleci da je poslednja.
Potpuno zbunjen, ide prica o gasovodima iz Rusije za Evropu, prkid transporta preko Ukrajine, Rusija i Ukrajina u sukobu, Ukrajina pred kolapsom, stanje rezervi gasa u Banatskom dvoru, iugradnja novih elektrana u Srbiji, .....
I posle preleta par postova shvatim da sam u 2009. A ne u 2022. Godini.
13 godina iste price!
hahaha ista stvar pre par dana kod mene, pokusavam da nadjem zadnji post koji sam pisao al nista mi se ne uklapa ♥ :D
 
Americke strateske rezerve nafte brzo se prazne.
To znaci da ce u Novembru morati da pocnu da ubrzano kupuju naftu.
To ce se lepo sloziti sa najavom OPEC-a o smanjenu proizvodnje.
Sjajna vest za one koji zele da se kola manje voze i da bude manja guzva u gradu, ali u isto vreme znak da ce sve da poskupi.
spr-s.jpg
 
odmah su posle objave OPEC+, iz Stejt Dipartmenta reagovali, i najavili još 10 miliona barela za novembar, a kao dodatak na milion dnevno, koji se od oktobra prošle godine puštaju iz SPR

tih milion barela, je otprilike trećina negdanjeg uvoza iz Rusije, i nekih 5% dnevnih potreba (20m)
 
Што се да видети по свему: Срби нису осудили агресију у УН, прзнали су први Новорусију у саставу Руске федерације. Ради инфилтрација пршти.
А ТЕТО у Панчеву, нови капацитети и гас се купују на слободном тржишту уз скупе руске кредите. Осмех налицу, мило по целум телу. И онда звони сат, време је за устајање.
Dobro nemoj bas od nas da pravis Etopiju. Ali nismo uradili ono sto su uradile SVE nase komsije i cela Evropa

У Руским медијима навијачког односа као код нас. Што је доказ да новине пишу оно шот народ ХОЋЕ да чита.

Ne nego ono sto mu se servira, a sto neko proceni da treba da mu se servira.

За неког ко је управо припојио тероторију која је за неких 25% већа од целе Србије (са све хахаха Косовом), видети да се рат све више губи може да види само човек који има личне нерашчишћене рачуне са тим истим Русима.

Ovo je besmisleno. Rusija se tako izblamirala, pokazala je da je tigar od papira. Pripojila je teritoriju cije ni granice ne zna i koja se malo po malo smanjuje jer Ukrajinci ne prestaju da napreduju. Rusija ovaj rat moze da "dobije" samo nuklearnim naoruzanjem, u konvenionalnom ratovanju pokazalo se da im je 16 himarsa je***** kevu. Mogu samo da zamislim sta bi bilo da zapad Ukrajini ne daje oruzije ovako na kasicicu nego da im daju abramse i sve ostalo. Stigli bi do Moskve.
Да је то написао неко из Европе да Србија "припада" било би са једне стране увредљиво, али би савршено осликавало тај ниподаштавајући однос ка нама.

Било би јако лапо, ако би смо гледали своја посла. Покушавали да решавамо своје проблеме а још боље да се бавимо анализом и спречавањем да ит исти проблеми настају. Да се манемо велике политике јер тамо нас нити неко зове, нити нас очекује (осим да се повинујемо).

Prekid EU integracija i suspenzija SSP-a doveli bi Srbiju u visegodisnju recesiju, nenormalan odliv stanovnistva i verovatno bi za 10 godina Moldavija bila za nas drzava ipo.
To treba jasno reci ovom narodu. Znaci vize, znaci carine, znaci kvote. Pa kada 100.000 ljudi ostane bez posla za mesec dana onda neka idu kod Putina da se zale.
Sarena laza da nam zapad nece nista jer su njihove kompanije ovde - pa evo samo pogledajte Rusiju, preko noci su napustili investicije koje su se merile milijardama. Pa je*******eni McD je investirao u Rusiju vise nego sve ove nase fabrike za motanje kablova i sta sve ne. I otisli preko noci, sve ostavili.
 
Vrh