Šta je novo?

Energetika

Aмерички, либерально ьржишни начин да се реши конкуренције и да то што продаје скупље ником не буде скупо.

Posle svega ovoga niko ne moze da poveruje da bilo ko veruje u pricu o slobodnoj konkurenciji, trzistu, demokratijii ostalim sra..njima"
 
Pogrešno ste razumeli, dok su puštali tržištu da određuje stvari, deregulisali, pobeđivali su utakmicu. Sad kad istok počinje da pobeđuje u i igri u kojoj je zapad sam postavio pravila, potreban je reset i menjanje pravila. Kini ovaj haos ne treba, još manje Rusima (debt/gdp 17%). Zapadu itekako treba kao izgovor za svoje zombirano stado i pad standarda koji će svakako doći. Sa svim monetarnim politikama zapad je danas sličniji marksističkim uređenjima! Na kraju to i jeste izbor ako agenda nije samo teorija zavere!
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Išao brat da kupi neku dodatnu grejalicu, bukvalno sve rasprodato.....uzeo poslednji komad u nekoj tehnomaniji, pola dana obilazili prodavnice.
 
Zna li se hoće li se aktivirati još neka TETO osim novosadske? Da li je uopšte u ovom trenutku isplativo proizvoditi struju na gas? Iz panonskih bi mogli da imamo još 400MW, ako bi sve radile.

Dokle je stigla Nisova elektrana, da li će raditi ove godine ?
U toku je remont postrojenja i modernizacija sistema upravljanja u TETO Zrenjanin. Plan je da je radi u vršnom opterećenju tokom zime.
 
Električne grejalice k'cu ne služe ako nema struje, kao što ni agregati ne služe ako nema goriva, kao što ni toalet papir nije ničemu služio tokom epidemije virusa. :LOL:
Vidim isto da taman pošto se stabilizovalo tržište mleka nakon veštački izazvane krize, glupa gamad je sad počela da brsti i gomila šećer. :LOL: Sledeće na redu je verovatno sezona odnosno kriza gomilanja brašna, zatim očekujem u onoj narednoj sezoni gomilanje zejtina, pa tako u krug, dok se ne obrnu svi proizvodi. :LOL:

Sve ovo neopisivo podseća na onaj čuveni vic ''važno je da se pare vrte'' u kome se odlično vidi kombinacija moderne falične ekonomije i ljudske gluposti:

Šetaju Mujo i Haso po selu i naiđu na g'no. Mujo će Hasi:
- Haso, bil ti pojeo ovo g'no za 1000 eura?
Misli Haso:
- Jeste gadno, ali malo se potrpim i poslije mi ostane 1000 eura u džepu. Pristajem!
Pojede Haso g'no , uzme 1000 eura od Muje i nastave hodati. Opet Haso misli:
- Za 1000 eura i nije bilo tako gadno, samo je problem da će Mujo razglasiti po cijelom selu da sam pojeo g'no i svi će me zezati do kraja života.
Misli i Mujo:
- E jesam glup! Ovaj se malo potrpio dok je pojeo g'no i sada ima mojih 1000 eura. Hodajući tako naiđu na drugo g'no i Haso će:
- Mujo, a bil ti pojeo ovo g'no za 1000 euro?
- Bih!
I tako Mujo pojede g'no i Haso mu dadne 1000 eura. Nastave hodati, kad će Haso:
- E moj Mujo što smo blesavi: obojca pojedosmo po g'no , a niko ništa nije zaradio.
- Nema veze Haso, važno je da se pare okreću!

:LOL:

1*RxmPeSybIUtxea4Vh98y2g.jpeg
 
Meni je to dobar znak, jer mi govori da nismo baš konstantno duboko u kanalu i da nismo u ne znam kakvom minusu po proizvodnji. Nego osciliramo tu negde oko nule. Nekad mi uvozimo, a nekad smo mi ti koji izvoze. Znači održavamo se na ili blizu površine. Doduše ja bar to tako doživljavam, kao laik.
 
Samo uzmi u obzir da je noćas konzum bio 3200 MW/h. Danju je preko 4000 a po hladnoći može da ode do 5000.


@nikolaj Kakvo je stanje sa Sremskom Mitrovicom? Zanima me koliko MW možemo dobiti ove godine iz TETO. Prošle godine je bilo jednva 100, a ovog leta se na mreži javljalo 150MW
 
Све зависи колико ће зима бити јака:
1. Само за потребе индустрије и домаћинстава оно што је већ ускладиштено у Банатском двору није довољно до краја зиме.
2. Равне части су у Б/Д и у Мађарској.
3. Да је памети, да су се договорили да се прво троше количине у Мађарској, јер не знамо какава ће зима бити, а судећи по саботажама, биће мешудржавног тероризма и отимања као и у случају са вакцинама/респираторима.
4. блажа зима оставља могућности да се више гаса спали за електричну енергију (ЕЕ)
 
A možda je neko skontao da je bolje da se sad uvozi struja i štedi ugalj, nego da se sad potroši i to malo uglja što ima, a onda da se više struje uvozi na zimu kad bude najskuplja? Ako je neko u EPS uopšte sposoban da tako nešto skonta :D
 
Mozda treba vratiti Micu?
To je divan covek, sve pise na njegovom licu.

eps_kolubara_grcic_foto_facebook_705x940
 
КОначно сам схватио која је веза Миће са електропривредом!

1. Угаљ! Мића је познавалац ћумура! Где од кога, квалитет, калоријска моћ...
2. Специјалиста у области исхране јагњеће бригаде! Тј оног слоја бизмисмена што се "увек договори" и све послове склапа у кафани.

Како ми је то до сада промицало?
 
Meni je to dobar znak, jer mi govori da nismo baš konstantno duboko u kanalu i da nismo u ne znam kakvom minusu po proizvodnji. Nego osciliramo tu negde oko nule. Nekad mi uvozimo, a nekad smo mi ti koji izvoze. Znači održavamo se na ili blizu površine. Doduše ja bar to tako doživljavam, kao laik.
Могу и ја да се такмичим у скоку у вис, и ту сам у рангу најбољих, док не подигну летвицу на 1 метар.
 
^^ Imaju dozu poštovanja od mene za ovo. Kapiram da je ovo nedovoljno, i da je evidentno da ne smeju i ne žele da nalože zakupcima lokala da malo sjašu sa blještavilom u radnjama, jer bi u tom slučaju zakupci počeli da nariču. A i ne sme da se remeti i umanjuje prepodobni Konzumerizam, jelte. Ajme mene, kako bi današnji fensi potrošači i kupci preživeli bez 10 reflektora da im osvetljuju svaki par patika... 😨

Ali ajd kao, bolje i ovo nešto malo nego ništa. Makar imaju trunku savesti i odgovornosti, za razliku od mnogih drugih.
 
Poslednja izmena:
Ipak sam uspeo da nađem tačne zbirne podatke o uvozu struje :)

Naravno, u inostranstvu, ne na našem sajtu. Malo su podeljeni i nezgodni za unos pa nema smisla održavati tu tabelu, ali je korisno da se vidi bar ovaj period havarije agregata uz detaljne podatke za svaki sat i posebno za svakog sa kim se graničimo i imamo razmenu.

Agregat je ili popravljen ili su pustili druge kapacitete pošto se stanje normalizovalo. Na nesreću verovatno uglavnom zato što je još veoma toplo i što su reke naglo nadošle. Videćemo šta će biti dalje. 29.09 smo čak bili i neto izvoznici struje, pa je trošak za ovaj period havarije nešto smanjen. Ipak havarija tog agregata i čitavo tragično stanje elektroprivrede nas je u periodu 20. do 29.09.2022. koštalo ukupno oko 15.300.000 Evra (računajući sve izvoze kao zaradu koja se oduzima od troška za uvoz). To pod pretpostavkom da nam neko plaća izvoz struje na Kosovo, inače je više. Cene sam računao po približnoj srednjoj vrednosti na tržištu tog dana. Za ovaj period smo bili neto uvoznici iz Bugarske, Rumunije i Crne Gore, a izvoznici svim ostalim susedima. Brojevi predstavljaju količine koje pređu granicu, ne mora da znači da je to samo za susednu zemlju jer se el. energija može prosleđivati nekom trećem kupcu. Uvoz struje je pozitivan broj, a izvoz negativan.

Tabela ukupne, neto uvezene energije za period 20. do 29.09.2022. (MWh).

Bosna, Ba
Bugarska, Bg
Hrvatska, Hr
Madjarska, Hu
Kosovo*, Xk
Makedonija, Mk
Cr. Gora, Me
Rumunija, Ro
-23.627​
59.369
-3.365​
-19.587​
-29.734​
-6.122​
25.839
50.564

Ukupno u Srbiji:

Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 01.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 02.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 03.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 04.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 05.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 06.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 07.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 08.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 09.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 10.jpg


Uvoz struje 2022.09.20 - 29, 11.jpg
 
Poslednja izmena:
Jeste da nije regionalna, ali je u sadašnjem energetskom trenutnku Evrope bitna vest - u Finskoj je nakon 10 godina kašnjenja i prethodnih testiranja, od 30.09. prvi novi rekator posle mnogo godina pauze Olkiluoto 3 (1600 MW) u probnoj proizvodnji u punoj snazi. Reaktor je prvu kritičnost dostigao 21.12.2021, od januara 2022 je prvo počela isporuka na mrežu sa oko 30% snage, da bi postepeno dostigli punu snagu. Tako da je je zvanični prijem elektrane u puni pogon u decembru 2022., ali već sada je u test radu u punoj snazi.
Sva kašnjenja su pokazala da je moratorijum na NE koji je bio uveden ranije, napravio problem da više nije bilo školovanih stručnjaka za izgradnju i pokretanje elektrane, pa se ceo proces školovanja morao ponovo pokrenuti sa radom na projektovanju i izgradnji elektrane.
U blizini - Krško je trenutno u planiranom zaustavljanju - završen je 32 gorivi ciklus i ide redovna zamena gorivih šipki, pri tome je zaključno sa 15. septembrom elektrana imala 500 dana neprekidnog rada sa 100% raspoloživosti - dakle radila je u kontinuitetu 500 dana bez pauze. Sada uz zamenu goriva ide i jednomesečni remont da bi se na samom kraju oktobra vratila na mrežu.
 
U pogledu proizvodnje struje trenutno zavisimo od uvoza uglja. U aprilu ove godine je procenjeno da ćemo to morati da radimo do aprila 2023.


Pošto ugalj uvozimo rečnim putem onda se ispostavilo da više nemamo dovoljno brodova, jer je i ta grana privrede u tragičnom stanju. Tako da ćemo morati i brodove da kupujemo ili iznajmljemo. Plus što je suša otkrila da su neki delovi rečnog puta prekriveni peskom i previše plitki kad je vodostaj mali, pa se tada ni prevoz uglja u baržama ne može odvijati punim kapacitetom jer se barža sme napuniti samo delimično.

 
Ko копа угаљ на Космету и где се продаје. И колико. Имамо ли податке?
 
@Zuma hvala na podacima!!!
Pa dobro i nije neka cifra toliko za dramu. Videcemo sad kad krenu malo hladniji dani.

Ovako ako ostane mi smo na konju sto
bi se reklo :)
 
Sinoć su pumpe radile do 600mw!
Lepo je da nas vreme posluži, novembar - februar će biti sigurno konstantan uvoz, dobro je da ipak u ovim danima budemo relativno ok, čisto da troškovi ne pređu milijardu:ROFLMAO:
 
Драма мора да постоји јер је СРАМОТА да морамо да трошимо жив новац за нешто што реално нема потребе - за електричном енергијом. Електропривреда је свим властима (ја активно, тј стручно пратим од Милошевића) као крава музара и социјални јастук. Увек је однос био потрошачки ка ЕПС, али само је последња гарнитура осим традиционалном односу увела и мађехински тј НАМЕРНО запостављање.

Уколико САДА не правимо драму, већ следеће године може бити КАСНО.

Који је циљ? Да се коначно расканта ЕПС?

Колико је у питању болесна стратегија показује колико "инвеститорска" енергетика није у стању да решава проблеме једне малае земље: Улажу премало, хоће новац одмах назад, капацитети су мало употребљиви шта више њихов рад само усложњава рад система.

Путеви за решавање:
1. На чело ЕПС ставити стручан кадар који уме да ради посао, а Миће, ако и морају да буду на сиси, ставити номинално, али боље да се такви не појављују на послу.
2. Стратешко планирање осим политичара обавезно укључити струку
3. Држава да оснује привредну банку
4. Инвестиртори у области енергетике да се обавежу да улажу не само у опрему за производњу већ да цена коју плаћају електрпреносној мрежи садржи и део новца за регулацију ОИЕ.
5. Све силе бацити на геоизвиђање и експропријацију земљишта за копове.
 
Vrh