Šta je novo?

Energetika

@Bender Rodriguez Pavle Petrović je stvarno stručnjak sa čistom biografijom... Fiskalni savet bih izuzeo iz svega o čemu ti govoriš i gde se slažem da je uticaj ovakve autokratske vlasti jasan i neminovan na brojne institucije u zemlji od kojih su mnoge do temelja razorene... Ne mogu da tvrdim i ulazim u detalje, jer nemam ta saznanja ali s obzirom na intervjue koje sam pratio čini se da FS ne podilazi vlasti...
 
U pismu, datiranom 14. jula, navodi se da Gasprom ne može da ispuni obaveze vezane za isporuke zbog "vanredni" okolnosti koje su van njegove kontrole. . .
Jedan trgovački izvor je rekao da se pismo odnosi na isporuke preko gasovoda Severni tok 1, koji predstavlja glavnu rutu za snabdevanje Nemačke i šire. . .

 
Poslednja izmena:
Ok, zivi bili pa videli. Naravno, zadrzavam svoje pravo da ako se proglasi prvo poskupljenje od toliko %, pa dva-tri meseca kasnije novo poskupljenje, da oba skupa vodim kao jedno veliko poskupljenje. Svaka poskupljenja u periodu kracem od 6 meseci su u stvari jedno veliko poskupljenje. Jer je svako poskupljenje struje uvek sok za privredu i ekonomiju (pogotovu naroda), posto sluzi kao izgovor za brojna druga, i opravdana i neopravdana.


Inace, sto se grejanja tice, neka odloze zavrsetak toplovoda iz TENTa za jos par godina, ima vremena, samo polako...
 
Poslednja izmena:
Večerašnje cene sa spota...
Screenshot_2022-07-18-21-03-54-15_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
 
@Bender Rodriguez Pavle Petrović je stvarno stručnjak sa čistom biografijom... Fiskalni savet bih izuzeo iz svega o čemu ti govoriš i gde se slažem da je uticaj ovakve autokratske vlasti jasan i neminovan na brojne institucije u zemlji od kojih su mnoge do temelja razorene... Ne mogu da tvrdim i ulazim u detalje, jer nemam ta saznanja ali s obzirom na intervjue koje sam pratio čini se da FS ne podilazi vlasti...
Они су ретки од домаћих стручњака које иоле слушам шта имају да кажу будући да су увек били објективни и готово сваки пут противречили Вучићу кад крене да просипа неке бљувотине. И то не на опет пристрасни опозициони начин "саговорника Данаса" већ просто објективно, кажу шта ваља шта не ваља и како мисле да треба

Људи их овде првенствено мрзе јер су финансије сурове па им никада не одговара шта има да кажу; још годинама уназад инсистирају да је оволико ниска цена струје неодржива за земљу где се струја увози, паре краду а ништа не улаже у систем који онда неминовно мора да се сруши.
 
Nisu finansije surove nego je ekonomija falična nauka koja svakih 10-20 godina doživi kolaps a opet niko nikad ne odgovara.
A što se tiče ulaganja, da naprednjačka svinja nije napravila štetu 600 miliona, imali bi i šta da ulažu u energetski sistem. Dodati na to 600 miliona bačenih na prenos šutiranja lopte, i tu bi bilo 1,2 milijarde evra viška, odnosno ušteđenih.
 
Već sam napisao " ne može jedan čovek da sruši EPS, pa taman i da to hoće". Mnogo je tamo raznih direktora, savetnika i inžinjera, pa niko nije digao ozbiljnu uzbunu zbog lošeg stanja, već se ono godinama samo pogoršavalo. A, nisu oni svi iz vladajuće koalicije, već ih ima iz svih stranaka jer je u pitanju više desetina ljudi.
 
Naravno, vlast je odgovorna počev od resornih ministara zato što nisu redovno slali inspekcije i proveravali izveštaje sa terena.
Ali, opozicija je mogla da ukaže na probleme u EPS -u i radi toga blokira ulice, a ne radi glupe tvrdnje da će Beograd ostati bez vode za piće radi gradnje na Makišu.
Nisam primetio nijednu opozicionu grupu da se predhodnih godina ozbiljno bavila EPS-om, a to je moglo da im donese više glasova.
 
Pa, jel imate vode za piće u Beogradu? Ispod Makiša na udaljenosti od 2km ima oko 20 reni bunara pored Save. To je 20% svih r. bunara koji daju 50% sirove vode, pa nema šanse da grad bude bez vode za piće. Koliko pratim nema restrikcija ni na ovoj vrelini. Problem je što ima oko 20% curenja vode zbog starih cevi.
 
Ma pusti ti Makiš. Ko živi u Beogradu, zna da pre Makiša postoje i dalje hektari i hektari neizgrađenog zemljišta i/ili brloga i rastinja koji čekaju da ih neko uzme pod svoje i izgradi. Te da je svaka usiljena gradnja u Makišu čisto iživljavanje, pa čak i nešto u rangu veleizdaje i štetočinstva za celu zemlju.

Neka vajna gospoda investitori prvo popune ostale prazne i zarasle prostore prostranstva u Beogradu pa ćemo onda da pričamo o Makišu.
Koliko pratim nema restrikcija ni na ovoj vrelini
Pa naravno da ih nema, tačno bi im j...li mamu da nam povrh svega prirede još i to.
 
Poslednja izmena:
Neka vajna gospoda investitori prvo popune ostale prazne i zarasle prostore . .
Nema nikakvih investitora, već su samo vlasnici njiva sada postali vlasnici gradjeviskih parcela, pa ili će sami da grade ili će da nekom prodaju. A iznad Makiša sve do Ibarske magistrale ima još mnogo hektara za gradnju.

Vode za piće ima sasvim dovoljno i grade se magistralni vodovi za prigradske opštine. Negde oko Avale će možda i biti restrikcije na većoj visini, jer osim što peru kola, zalivaju bašte i voćnjake, počinju i da prskaju kuće i oko kuće da se rashlade.
 
@Kailan je napisao:
Људи их овде првенствено мрзе јер су финансије сурове па им никада не одговара шта има да кажу; још годинама уназад инсистирају да је оволико ниска цена струје неодржива за земљу где се струја увози, паре краду а ништа не улаже у систем који онда неминовно мора да се сруши
Dakle, šta da zaključimo, cenu struje je potrebno povećati jer:
a)nemamo elektrana;
b)obezbeđujemo stabilnu krađu para;
c)ništa ne ulažemo u sistem što se svodi na a ili b.
Mislim da ni daleko jače ekonomije, a ni povećanje cene od 100% ne može podmiriti gore navedeno. Problem je u sistemu. Katastrofalan rad svih ministarstava energetike i rudarstva tokom svih prethodnih godina, pretvaranje eps-a u socijalnu instituciju uz parolu "para bez motike". Kada je napravljena poslednja HE u Srbiji ?
 
Nisu finansije surove nego je ekonomija falična nauka koja svakih 10-20 godina doživi kolaps a opet niko nikad ne odgovara.
A što se tiče ulaganja, da naprednjačka svinja nije napravila štetu 600 miliona, imali bi i šta da ulažu u energetski sistem. Dodati na to 600 miliona bačenih na prenos šutiranja lopte, i tu bi bilo 1,2 milijarde evra viška, odnosno ušteđenih.
Зар ти ниси завршио саобраћајни? Нама је саобраћај у колапсу сваки дан па нешто не видим да тврдиш да је цео твој факултет продавање магле

То што политичари не слушају економисте (или плаћају економисте који ће да причају шта им одговара, што је још горе) је прича за десету тему али је упоредиво са тим што не слушају ни саобраћајне стручњаке.

Чињеница је да је ЕПС одавно у губицима и због лошег менаџмента и због прениске цене струје коју ниједна нормална земља нема. Народ би се први побунио да дође добар менаџмент јер би сваки добар менаџмент прво повећао цену струје будући да је неодрживо продавати струју јефтиније него што се купује. Али ето, "добар менаџмент" је онај који узима паре од осталих државних пореза да би улагао у компанију која је у губицима због прениске продајне цене струје уместо да улаже у друге ствари; то је добри стари југословенски економски модел сеци-уши-крпи-дупе.

Нећемо да имамо реалну цену струје од којих се остварује приход који компанија улаже у нову производњу и која чини исплативим и приватна улагања у производњу струје. Уместо тога ћемо да имамо нереално ниску цену струје па ћемо на сваке 3 године да покривамо губитке и хаварију из буџета и пореза које плаћају само будале у приватном сектору које се "нису снашле" да их утаје.
 
A, pa kritikujem ga ja često. Samo naravno da postoje određene razlike u odnosu na ekonomiju. Za početak, ne ide se na planiranje kada će nešto pući i urušiti se, nego kako to izbeći. Dok je u ekonomiji postao nepisani postulat da sve mora da pukne svakih 10-20 godina i to je to. I da, za razliku od drugih disciplina i struka, nakon svakog pucanja nema suđenja i odgovaranja, nego se sve rešava prostim ''a jbg, bilo je neminovno'' izgovorom. Kao što rekoh, falična nauka, da ne kažem prodaja magle od nauke. Nekada svakako vredna i potrebna disciplina, ali u zadnje vreme prosto bez dodira sa realnošću, iako se šatro stalno apdejtuje ali džaba kada se sve kalemi na iste neispravne temelje i pretpostavke.
Народ би се први побунио да дође добар менаџмент јер би сваки добар менаџмент
Svakako bi se pobunio manje nego da je došla ova svinja sa Ibarske. A onda bi i poskupljenje bilo takvo da se niko ne bi šokirao i bunio. Ja sam, kao i mnogi drugi, očekivao poskupljenje struje još od prošle godine, kad su počeli prvi znaci i nagoveštaji energetske krize. I to bi bilo u redu. Problem je ono što se desilo od tada do ovog proleća, a to su šteta od uništenja nekoliko vrednih elemenata energetskog sistema i zatim otplata dugova koji su se stvorili nakon toga kada smo po paprenim cenama i uslovima uvozili struju da naprdni talog ne bi doživeo restrikcije pred izbore pa da postanu ražnjići kad ih dovate i tuđi i svoji bivši glasači.
Али ето, "добар менаџмент" је онај који узима паре од осталих државних пореза да би улагао у компанију која је у губицима због прениске продајне цене струје уместо да улаже у друге ствари; то је добри стари југословенски економски модел сеци-уши-крпи-дупе.
Siguran sam da je u anarho-kapitalističkom uređenju znatno bolje i drugačije.
 
Šta sve čovjek neće pročitati ovdje. Čuj kriva opozicija jer nije blokirala puteve zbog stanja u EPS :D
I krivi radnici što nisu digli uzbunu. Pa gospodo, je l' znate kako u ovom sistemu prolaze uzbunjivači? Ako ne znate, pitajte uzbunjivače iz Krušika i Jovanjice ;)

Svi su krivi, samo ono nije :)
 
Naravno, vlast je odgovorna počev od resornih ministara zato što nisu redovno slali inspekcije i proveravali izveštaje sa terena. Ali, opozicija je mogla da ukaže na probleme u EPS -u i radi toga blokira ulice, . .
Evo još jednom šta sam ustvari napisao, a to "brada" nije tačno preneo.
Opozicija se bavila trivijalnim pitanjima i izmišljenim aferama, a nije stanjem u EPS-u.
 
Poslednja izmena:
Dragane, da te pitam direktno: je l' ti misliš da je samo vlast odgovorna, ili da su odgovorni i vlast i opozicija?
 
Vrh