Šta je novo?

Energetika

Kao što ni za Železaru, BusPlus, Lelekom, ANT... nije postojao nikakav plan? Samo su se desili, preko noći?

Naravno da postoji plan. I priprema terena.
A uništenje bagera u Kolubari, požari u TENTu, plavljenje trafo stanice kod Priboja i slične svinjarije koje su se desile u zadnjih godinu dana - bilo namerno bilo slučajno, ne ulazim - samo pomažu da se lakše progura ta priča ''ne umete vi Srbi, svih vas 6.800.000 da upravljate EPSom, zato bolje dajte stranim kolonizatorima da vam oni to vode''.

Jer svi znamo da ako Svinjčić, mesar sa Ibarske magistrale, ne ume da upravlja energetskim sistemom... pa neće umeti ni svih preostalih 6.799.999 Srba, jel tako...


A bukvalno za ovakve izjave i ideje su pre 15 godina SNS, SRS i srbendaške horde lažnih patriota širom Srbije hteli da bese i seku prste. 😄 A sad se to predlaže ko dobar dan. I još će uz dovoljno smekšavanja od strane Deformera, Pinka, Krepija i ostalih, da budu presrećni. Nacionalni park Srbija. 😄
 
Poslednja izmena:
Cena grejanja u Priboju je 88 din po kvadratu, to je cena još od vremena grejanja na mazut iz stare FAP toplane. Pominjao sam da je od ove zime aktivna nova toplana na biomasu. Politika te izgradnje je bila da je biomasa mnogo jeftinija od mazuta, pritom se može nabaviti iz lokalnog resursa. Proračun je bio da za cenu mazuta na biomasu može da se greje 24h bez prekidan.
Čim se završila grejna sezona odma je počelo izglasavanje o poskupljenju grejanja, neki predlozi su bili i 180 din po kvadratu ali će "srećom" poskupeti samo 30 posto. Već sam u par navrata prenosio probleme u nabavci biomase i grejnoj sezoni koja je jedva završena zbog nedostatka sredstava.

Sa druge strane, direktor stare toplane koji je u penziji se protivio celom konceptu biomase. Zamislite količinu posečene šume na dnevnom nivou da bi se obezbedilo 20 MW snage.

Treći problem koji se javio je prenizak dimnjak za pribojsku kotlinu. Sav dim se spušta u grad i zagađenost je veća nego ikada. FAPov dimnjak je možda i 3 puta veći.


Pored gradske toplane par godina ranije napravljena je mini toplana na biomasu koja će grejati kompleks škola. Po izgradnji gradske toplane ta školska je postala bespotrebna jer je sve ponovo povezano na zajednički sistem. 2 000 000 evra je koštala i ima zaposlene nove radnike. Sada je koriste u sinhronu sa gradskom toplanom na istom sistemu da ne ispadne da su džabe pravili. Jedina prednost je što škola može biti izolovana u slučaju većeg kvara na toplovodu.
hehehe cena grejanja u Priboju poskupljala za 26%, odlučena na današnjoj sednici. Koliko li će poskupljati ovima na mazut ili gas kad je biomasa nasečena 5 km od toplane ovoliko skupa...... Al dobro nije strašno, rekli su biće 30% :D
 
Ako je tačna ta vest da će EPS od 2023. biti akcionarsko društvo, ja to podržavam. Tada će država moći da proda 25-30% vlasništva tako što će se izvršiti dokapitalizacija EPS-a od koje bi se nap. platili remonti i izgradnja Rev.HE Bistrica (Mild.evra).
Ako se odabere dobar partner u poslu i suvlasnik sa iskustvom i znanjem, onda bi on znatno unapredio poslovanje cele kompanije.
najmanje sto moze da se uradi da se ovi planeri, a istovremeno i odgovorni za unistavanje EPS posalju na dugogodisnje robije. Nemci blokiraju Kineze i njihove akvizicije trivijalnih firmi , a nasi genijalci da prodaju najvazniju domacu kompaniju. ROBIJA!!
 
. . nasi genijalci da prodaju najvazniju domacu kompaniju.
Nema nkakve prodaje EPS-a, već samo špekulacije ovog medija i nekih forumaša.

 
EPS je neuporedivo veća i značajnija kompanija od jedne čeličane za koju se uvek tražio kupac. Srećom kinezi su ušli u posao i sada su medju prva tri izvoznika Srbije.
 
Pre nekoliko godina je bilo najava da će prodati EPS, a Česi (ČEZ) su bili najozbiljniji kandidati. Kada im je propao tender za telekom odustali su od dalje prodaje.
Inače posao koji su napravili sa železarom je odličan, jer nikada nije bila profitabilna čak ni za vreme SFRJ. Kinezi dampinguju čelik na svetskom tržištu tj namerno idu u gubitak da bi uništili EU čeličane pa im to ne smeta. Sa druge strane prodaja RTB-a je jako loša, a šteta po država se može meriti jedino sa prodajom NIS-a.
 
Samo češki model, koji se pokazao najboljim, dolazi u obzir- državno vlasništvo, ali da upravlja profesionalni menadžment.

Naravno, pošto se to pokazalo kao dobro, verovatno kod nas neće biti primenjeno, iako je Vođa odavno rekao da mašta da Srbija bude kao Češka.

Uopšte, kada se priča kako mi ne znamo da upravljamo javnim preduzećima i kako sve to treba prodati, nejasno mi je zašto se vlasništvo i upravljanje sjedinjuju u tim pričama.. neka država kao vlasnik angažuje profi menadžment pa da vidimo je l' problem u upravljanju.

Tako je trebalo uraditi i sa Aerodromom NT, možda bi i sa NIS-om ta priča prošla. Naravno, problem bi bile investicije, ali je Aerodrom barem mogao sam da finansira mnogo toga.
 
Poslednja izmena:
Sa druge strane prodaja RTB-a je jako loša, a šteta po država se može meriti jedino sa prodajom NIS-a.
Prodaja 67% vlasništva RT Bor je ubedljivo najbolji posao i ne može uopšte da se meri sa prodajom 51% NIS-a.
Sada su dva najveća izvoznika Srbije iz Bora gde su kinezi ušli u posao oko rudnika.
 
Najbolji ?????
Bor ima svoju sirovinu i svoju preradu. NIS nema svoju sirovinu -uvozi je , te kao svoje ima samo preradu.
Ne uporedivi su ti primeri
te je i samo njihovo ocenjivanje besmisleno a sama izneta ocena ,,najbolje,, ne bulozna
Žabe i babe...
 
NIS je takođe prodat sa domaćim sirovinama koje zadovoljavaju oko 30% godišnje potrošnje nafte i oko 10% gasa.

Drzava od prodaje RTB-a nije dobila niti jedan evro, pritom je oprostila i dug od nesto manje od milijardu evra. Kinezi su bili u obavezi da investiraju 350 miliona evra u firmu gde postaju vlasnici.
 
Drzava od prodaje RTB-a nije dobila niti jedan evro, . .
Prvo, NIS je prodat u direktnom dogovoru sa Rusima, a RTB na medjunarodnom tenderu koji je objavljen u Londonu. Kinezi su dali daleko najbolju cenu, a niko sa Zapada nije ni učestvovao na tenderu.


Kinezi su uložili u zajedničku kompaniju mnogo više nego što su bili u obavezi, a imaju planove još više da ulažu, nap. u novu topionicu. Takodje zapošljavaju više radnika od obaveze i stalno traže nove, jer su otvorili još jedan rudnik.


Narodna banka Srbije kupuje zlato iz Bora, ali ne za dolare već za dinare. Znači, "naštampa" iliti emituje dinare kojima kupi zlato. Narednih godina će kupovati još više jer je počeo da radi i novi rudnik na bogatom nalazištu Čukaru Peki.

Dve kompanije iz Bora gde je vlasnik kineski Zijin su najveći izvoznici Srbije, a treća je zeljezara u Smederevu koju su kupili isto kinezi.

 
Poslednja izmena:
Imaš totalno pogrešno rezonovanje.
Činjenica je da država od prodaje RTB-a nije dobila ni dinara, već su kinezi uložili samo 350 miliona u kompaniju. Sve ostalo su sredstva RTB-a koje su zaradili prodajom domaćih resursa.
Što se tiče tendera na njega je bilo žalbi, tj da je izabrana lošija ponuda od ruske. Ali ne bih ulazio u tu problematiku jer su po meni obe ponude bile loše.
Što se tiče nove topionice nju je država Srbija izgradila malo pre prodaje i još uvek otplaćujemo kredit po tom osnovu.
Takođe zakonska obaveza svih rudarskih kompanija je da prodaju zlato NBS po berzanskoj ceni.
Ovo o štampanju novca je smešno, jer to predstavlja samo kredit za državu gde kamatu u vidu inflacije plaćaju svi građani Srbije. Valjda si 90-ih shvatio da se štampanjem novca ne dobija ništa sem smanjena vrednosti istog...
 
Gradi se sasvim nova topionica, kao što je izgradjeno dosta novih postrojenja i mnogo rudarske mehanizacije. To je sve platio vlasnik Zijin sa 63%, a država sa 37% nije dala ni dinara. Nisi ni pročitao članak.
"Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara."

Država je trošila stotine miliona dolara/evra da održava jednog velikog gubitaša, a sada ima najvećeg izvoznika u Srbiji. A, novac koji se štampa za otkup zlata ima "zlatno pokriće" jer se zlato prebacuje u NBS.
 
Prvi put da kazem da je Dragan u pravu za nesto. SNS vlast nema nikakav plan za EPS jer da imaju ne bi dozvolili blato u uglju, paljenje bagera, susare, zacepljenje blokova, neotvaranje novih povrsinskih kopova, odlaganja remonta blokova, dovodjenje nesteucnih partijskih kadrova na kljucne pozicije i ostali javasluk. Kadrove SNS jedino tesi to sto kada dodje nova vlast i oduzme im kupljene diplome, nece moci da im oduzme i znanje.
 
Nama nikakvog plana, ima samo ovaj članak sa nekim pretpostavkama.

 
Poslednja izmena:
Док, ми ту расправљамо, Костолац Б-3 напредује:
 
Нешто имам утисак да ће да се заврши.
 

Dnevne vesti

 
Da li se zna kada počinje transport uglja iz Kreke i Pljevalja? TE na trenutke dostiže i 2500MW što se nije desilo mesecima. Možda je novi ugalj pa pojačava?
 

Kompanija „Željeznice Republike Srpske“ /ŽRS/ otpremila je jutros prvu kompoziciju uglja iz Srpske za Srbiju, iz Prijedora do Doboja, preko Zvornika, za Svilajnac.

U kompoziciji od 16 teretnih kola otpremljeno je prvih 800 tona uglja za potrebe „Elektroprivrede Srbije“, od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou, rečeno je Srni iz ŽRS-a.
 
Vrh