Šta je novo?

Energetika

На Космету чуjeм да је најјаче у околини Косовске Митровице... Иначе, прича ми другар који помаже Кинезима са папирима кад ваљају робу из Кине да су прошле године продали сунчану фарму снаге 2МВт коју су купили крипторудари
 
 
....Деспотовић је истакао да је неопходна и планска студија коришћења постојећих капацитета која ће све обухватити – и поправку и ремонт и дораду капацитета.
Упозорио је и да управљање водним ресурсима у Србији готово не постоји, јер је надлежност подељена на пет министарстава.
Рекао је дa је неопходно да управљање ЕПС-ом буде засновано на ономе што имамо у рукама.
"Нисам љубитељ угља ни термоелектрана, нити хидроелектрана посебно – већ само у контексту. Морамо морамо много бољу координацију да имамо, а те координације нема", рекао је он.
Додао је да су обновљиви извори енергије изванредан шлаг на торту.
"Ја сам и за соларне и ветрогенераторе у највећој могућој мери да би допуњавали ово што нам је у рукама" рекао је он.
Додао је да је неопходно поправити све што је покварено у термосектору, и да капацитети буду на вишем технолошком нивоу, и упозорио да у хидросектору многе ствари који су започете нису урађене.
"Морамо да направимо такозвану планску студију, која креће од онога што имате у рукама. Координација може да се направи тек ако се направи стратегија. ЕПС има незавршене стратегије, једну прави Министарство рударства и енергетике, а нису усаглашене. Моје скромно мишљење је да држава мора прво да направи стратегију, па онда да се ради по секторима", закључио је Деспотовић.
...

Цитирао сам задњи део чланка који је @stex_pb приложио, да би уочили колико проблема уствари има ЕПС и колико је неусаглашености и недовољне координације са министарством (има).
Само бих додао да пре поскупљења избаце све паразите које су напримали свих ових година, да ЕПС буде стручно, професионално, одговорно предузеће, а не социјална институција високог нивоа (мислим на примања, наравно).








 
Ухелебе тј пијавице сасвим избацити није могуће, али се морају очистити паразити (то су они који ем сисају сокове, ем се још нешто питају, а појма немају). Руковођење ЕПСом мора да буде искључиво у рукама стучњака, при чему у два ранга:
1. Глава компаније који је ту да пресече са одлукама
2. Савет компаније састављен од разних стручњака, електро, машинске, техноошке, рударскогеолошке, економске, ,правне итд струке.

у овим редовима не може и не сме да буде страначка личност која одлучује (може да буде дописни члан како би друкао остале)
 
На Космету чуjeм да је најјаче у околини Косовске Митровице... Иначе, прича ми другар који помаже Кинезима са папирима кад ваљају робу из Кине да су прошле године продали сунчану фарму снаге 2МВт коју су купили крипторудари
Na severu KiM već 23 godine niko nije platio struju. A malo južnije sve uredno plaćaju jer su u kosovskom sistemu...
 
Uh, nemoj da vas čuju Užice i ostale fotelja-patriote, ima da planu kad pročitaju da kritikujete Kosovo. Ili EPS.
 
До 1999 а тачније до Кумановског споразума била потпуно обрунта ситуација. Већи део становника Космета није плаћао рачуне за ел. енергију.
 
Председник ресорног одбора Странке слободе и правде Душан Никезић изјавио је лист "Нова" да угља нема и да га неће бити још најмање две године, због чега Србија свакодневно увози струју, коју је, према његовим речима, најскупље платила 23. маја, и то у просеку 200 евра за мегават-час (МWх).
Никезић је израчунао да је само тог дана на увоз струје потрошено два милиона евра, а да се у последњих десетак дана у ту сврху троши милион евра дневно у просеку.
„Много погрешних одлука претходило је тој ситуацији – није пуштен у рад систем за хомогенизацију угља плаћен 200 милиона евра, није почела есплоатација копа Радљево, који је требало да буде завршен пре четири године, а Законом о обновљивим изворима енергије наметнуто је ‘балансирање’ због чега Електропривреда Србије (ЕПС) губи 150 милиона евра годишње“, изјавио је Никезић.
Рекао је и да забрињава то што је ЕПС почео да доноси одлуке о отказивању планираних ремонта и нових инвестиција.
"То ће нас довести у још лошију позицију пред зиму и реалну опасност од нових хаварија и свакодневних рестрикција", навео је Никезић у изјави за лист "Нова".

(Фонет)
 
Велики респиратор се није шалио и кукао каква зима долази! Систематски су се трудили претходних година да до тога дође и успели су!
 
photo_2022-05-27_21-41-32.jpg
 
 
Danas sam svratio "informativno" na par stovarista da vidim kolika je trenutna cena ogrevnog drveta.
1. Iscepana drva na paleti 18000-19000 dinara
2. Bukva, hrast, cer 8200-9000 po metru

Po recima radnika potraznja je znatno veca za ovaj period godine u odnosu na prethodne
 
Ma jok, bre. To samo nekolicina nas ovde na forumu mrači.
A uskoro će da se cela Srbija zamrači. Dok se nama jednom ne smrkne, pa....
 
 
"Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, jer je cena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako ubedljivo najvolja cena u celoj Evropi, . ."
Nama je potrebno povećanje za 800.000 kubika gasa i ostaje da se pregovara o ceni za tu dodatnu količinu, ali za 2,2 miliona kubika ovo je dogovoreno.
 
Poslednja izmena:
Kako bih voleo da bacim u takozvani pit Mihajloviću i Grčića pa da se međusobno oglođu i izujedaju, te ponište jednom za svagda.
 
Vrh