Šta je novo?

Energetika

"Samo botine ili potpuni debili" mogu da govore o "velikm" povećanju struje koje još nije ni najavljeno, a za koje se i ne zna koliko će biti.

Pošto je kod nas cena struje mala jer je pod kontrolom države, bilo bi sasvim opravdano da se poveća za neki % koji neće mnogo uticati na ekonomiju.
 
Svako povecanje cene struje u Srbiji je uvek drasticno uticalo na povecanje svih ostalih. To zna svako ko je u Srbiji ziveo duze od 10 godina. Te bajke i pamflete prodajte svojim partijskim drugovima.

Ono vase krme u EPSu je napravilo ogromne stete energetskom sistemu. Ako je prosle godine i bilo ocekivano poskupljenje od X% sada ce morati da bude jos vise, da bi se zakrpili svi kvarovi i havarije.

Takodje, one hidroelektrane cijim ste se radom i povuci-potegni izvozom dicili ovde pre par nedelja, ta jezera iza njih se nece napuniti preko noci. A mnoga su dobrano potrosena.
 
Za ovog "mog" bivšeg vd.direktora sam odavno napisao da mora da bude uhapšen.
 
Kakav potop ce tek biti kada za par meseci budemo placali trzisnu cenu gasa pa krene masovno prebacivanje logora za motanje kablova u Tursku i slicne..
 
Za ovog "mog" bivšeg vd.direktora sam odavno napisao da mora da bude uhapšen.
Pa znas i ti da budes razuman ponekad, ja to nisam sporio. Kao sto znaju i vradovic i Vracarac/Posejdon.
 
Pa znas i ti da budes razuman ponekad, ja to nisam sporio. . .
Kada ćeš ti da postaneš "ponekad razuman" i prestaneš da se baviš političarenjem i "borbom protiv političkog protivnika" u svakom postu?

Podsećaš me na karatistu koji vežba kate, tj. borbu sa zamišljenim protivnikom. A borba sa pravim protivnikom je samo na izborima.
 
Pih, ja te pohvalim a ti tako. 😕

I posle porices da si naprednjacki bot. C, c, c... Cak su i Vracarca bolje vaspitali i obucili u stranci nego tebe.

A ne borim se ja u svakom postu protiv vas. To znaju clanovi koji izlaze iz ove vase pecine od teme i srecu me i na drugim temama. I koji su me videli i kako menjam stavove ili priznam gresku kad treba. Borim se samo kada naidjem na ovakve cirkise da mi razni providni pajaci pricaju kako je sasvim u redu sto ce u ovoj krizi, inflaciji i talasima poskupljenja skoro SVEGA, sad i struja da poskupi. I kako nakon svega, njeno poskupljenje nece imati uticaja na nova poskupljenja. Ma naravno, kako da ne, sve vam verujem. Kao sto vam verujem da ce i prosecna plata biti 1000e.

Pa vise od 30 godina slusam i gledam takve poput vas i vase gazde, mislite da vas ne provaljujem? Mislite da ne pamtim hiljade drugih prethodnih obecanja i pricica?


Providni ste bre. Mnogo se durite i branite a mnogo ste providni. Ajde bar malo pokusajte to da zamaskirate. Mislim da li zaista mislite da ce neko u Srbiji da ne provali da ste botine dok branite poskupljenje struje... dal ste stvarno toliko naivni...
 
Poslednja izmena:
I posle porices da si naprednjacki bot. C, c, c...
Nema tebi spasa, živiš u svom "političkom balonu" i obračunu sa "protivnikom". Ti si original Bot, agresivni politički aktivista, ali "providni pajac" koji je možda i plaćen za svoj "aktivizam". Nemam vremena da polemišem sa takvim likovima.

A, tek ćemo videti da li će biti povećanja cene struje i kolika će ona eventualno biti. Kao što rekoh, očekujem da bude možda nekoliko % što neće značajno uticati na ekonomiju. . . Da je opozicija pobedila, ona bi verovatno smanjila cenu struje.
 
Sve si napisao osim ciji sam aktivista 😆 Nemas ni pojma, samo kao malo nevaspitano dete ponavljas sve kontra, da bi zamaskirao svoju sramotu i prodanu dusu. 😄

I isto kao malo dete, samo nesto pises kako nema sta da razgovaras sa mnom i da mi posvecujes vreme a opet se na kraju vratis meni. 😁 Znam, zato sto znas da govorim tebu gorku istinu pa te pece.

A ta vasa lupetanja kako povecanje cene struje ne utice na ekonomiju u Srbiji zadrzite za svoje partijske drugove i ekipu i auditorijum Pinka i Krepija. 😉
 
Vratimo se temi i bez vređanja molim.
 
1650028432986.png


Napolju 20+ stepeni, završena grejna sezona. Uvoz preko 500MW. TE opet jedva 2000.... Pa mi ćemo i ovog leta da budemo u minusu ko i zimus ako se nešto drastično ne promeni. A ja ne verujem da hoće.

Izgleda se molimo za stogodišnje kiše da se napune akumulacije, pošto sa ugljem ne umemo
 
Sad nas bukvalno samo Nojev potop može spasiti. Ako bude sušno leto, ući ćemo u zimu sa praznim akumulacijama, a onda neka nam je Bog u pomoći.
Do tada, svaki realni pogled na situaciju je političarenje, a jedino korektno pisanje je minorizovanje problema i slavljenje odluka velikog vođe.
 
Pritom suvo leto znači mnogo klima uređaja, mnogo više trošimo u sezoni "hlađenja" nego pre 20 godina
 
"Ako bude sušno leto . . , ako nema kiše u maju i oktobru, AKO. . biće prazne akumulacije". Da, ali to nije nikakav "realan pogled na situaciju", jer AKO bude dovoljno kiše do oktobra biće pune akumulacije.

Pominjanje "slavljena velikog vodje" je samo dokaz da se opet radi o pijačarskom političarenju, jer se svaki post koristi za napad na "političkog protivnika".
 
Poslednja izmena:

 
Koštaće nas što ne ulažemo više u obnovljive izvore i uštedu el enrgije. Narednih godina moraće da se uvozi struja koja će biti skupa, a pitanje je i da li će je biti. Domaći izvori malo po malo se iscrpljavaju. NEma vide, uglja sve manje i manje, ostalo sunce i malo vetra . I naša ogromna potrošnja. A da ima malo i gasa
 
Suma koju je u prva dva meseca tekuće godine Srbija platila za uvoz struje uvećana je za osam puta u odnosu na isti period prošle godine, kaže za Danas Ivan Nikolić, urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi”.
– U prva dva meseca ove godine za nabavku električne energije iz inostranstva izdvojeno je 86 miliona evra dok je prošle godine taj iznos bio 10 miliona evra. Razlog za razliku u ceni nije veća potrošnja struje u Srbiji već činjenica da je električna energija uvožena tokom zimskog perioda kada je njena cena veća. Takođe u januaru i februaru je potrošeno 575 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine na uvoz gasa i nafte.


Ono što, prema njegovom mišljenju, dodatno utiče je koja će biti cena sirovog gasa koji uvozimo iz Rusije nakon 1. juna.
“Mi trenutno imamo cenu od 270 dolara koja se odnosi na 6 miliona kubnih metara dnevno, za svaku potrošnju iznad tog nivoa plaćamo tržišnu cenu koja je već danas prešla 2.000 dolara. Ukoliko ne uspemo da produžimo sporazum cena tog energenta praktično će se povećati osam puta.



dog.jpg
 
"Ako bude sušno leto . . , ako nema kiše u maju i oktobru, AKO. . biće prazne akumulacije". Da, ali to nije nikakav "realan pogled na situaciju", jer AKO bude dovoljno kiše do oktobra biće pune akumulacije.

Pominjanje "slavljena velikog vodje" je samo dokaz da se opet radi o pijačarskom političarenju, jer se svaki post koristi za napad na "političkog protivnika".
Koji je realan pogled na disfunkcionalni sistem koji već godinu dana ne moze da postigne svoj kapacitet i koji se urušava sam od sebe zbog serije propusta?
Da li da potpuno optimistično očekujemo da sve od jednom postane normalno a da trenutnu situaciju zanemarimo i banalizujemo? Da će ljudi koji su uništili sistem preko noći sve dovedu u normalno stanje?
"Ako bude sušna godina" je presudan trenutak za energetiku jer je očigledno da se i ove godine ništa promeniti neće.


Banalizacija održava ovaj politički sistem na vlasti i dok to ne nestane neće se promeniti ništa. Ona je prisutna u svim sferama, od lokalnih pljački do međunarodnih problema u našoj državi.
 
Vrh