Да мало проанализирамо тај текст којим нас плашиш овде.
„Bojimo se da bi se prihvatanje zahteva za odlaganje primene ili izmene Zakona, pažljivo izrađenog i dobro izbalansiranog zakona, moglo shvatiti kao odbacivanje ostvarenih dostignuća i izazvati pad poverenja investitora u srpski sektor obnovljive energije“, navodi se u pismu u koje je EURACTIV imao uvid.
Дакле, боје се да грабеж-инвеститори неће да улажу. Тачно тако. И треба да се плаше, и не треба да улажу на тај начин.
Zakon o OIE je bio važan za otvaranje klastera 4 (Zelena agenda i održiva povezanost) a ministarka je izjavila da stopiranje tog zakona znači i stopiranje investicija i da su promene u energetskom sistemu neizbežne, uprkos otporu i opstrukcijama.
Јесте, али два момента:
ПРВО, Обновљиви извори су и биомаса, и речни токови који ипак нису искоришћени. У ширем контексту и нуклеарна енергија је обновљива
ДРУГО, Отварање кластера није претерано важна ствар, јер колико сви схватамо нема ништа од европске уније за Србију.
EMS je takve tvrdnje odbacio kao netačne, insistirajući na izmenama zakona u cilju pažljivog i kontrolisanog uvođenja obnovljivih izvora energije u proizvodni miks Srbije.
Овде већ видимо да стручно тело одбацује "забринутост" ММФ
Napominjući da Srbija nije jedina zemlja u kojoj postoji zabrinutost za stabilnost sistema, rezerve i raspoređivanje balansne odgovornosti, međunarodne organizacije su izrazile spremnost da pruže tehniču podršku kako bi se nastavilo sa sprovođenjem zakona.
Брале, не треба мени техничка подршка како да имплементирам "зелена" срања из Јевропе, већ паре да направимо још једну реверзибилну електрану. И то безкаматне паре. Може? А за технику, довљно смо и паметни и способни да сами урадимо, не говорим напамет, прошао сам кроз ту школу.
Povećanje udela obnovljive energije proizvedene u zemlji, dodaje se u pismu, učiniće elektroenergetski sistem održivijim, smanjiti zagađejnje i pomoći u borbi protiv klimatskih promena.
Смањивање загађивања треба радити интегрисаним ложиштима и изолацијом домова а такође модернизацијом постојећих система. Што се тиче климатских промена, то је само патка, и генератор технологија на западу које после масно продају нама, слепцима. Земља улази у топли период, шта год ми радили са угљен диоксиодм, температура ће расти. Тако да, опуштено.