И ја се увек згранем кад неко услове под којим овде послују ветропаркови представља као небитан и занемарљив детаљ иако су они из угла националних интереса апсолутно неприхватљиви, и заиста се ради о, како Перкан рече, чистом рекетирању државе и енормном богаћењу не тајкуна већ пре свега западних разбојника, пантелиних другара, који су у највећем броју власници. И да имамо шизофрену ситуацију, где уместо да они држави плаћају трошкове балансирања, држава њима плаћа енормне субвенције које се мере стотинама милиона евра годишње, што значи сваке године њихов профит поједе по једну омању РХЕ, а држава има константне губитке и због обавезног откупа и због трошкова складиштења.
Нико није рекао да их у буквалном смислу треба забранити и да не треба да користимо енергију ветра, већ да држава и тржиште треба да диктирају услове, а не обрнуто. Да као у нормалним, развијеним и, пре свега, сувереним земљама власници ветропаркова имају нормалну добит а не зеленашки екстрапрофит на директну штету државе. Као што је на штету државе и субвенција која не постоји свуда у свету и свакако јој је висина износа пропорционално далеко нижа него код нас.
И РХЕ су и потребне и добродошле, и због баланса потрошња-производња и због свих извозних калкулација, поента је била само на томе да ми сада, пре свега због квалитета угља, улазимо у озбиљан и трајан проблем са производњом тј у озбиљан мањак струје, и да сада базна производња мора да буде приоритет, зато ми је мало бесмислено да се толико форсира прича о РХЕ а да конвенционалне ХЕ нико озбиљно и не помиње иако је приличан хидропотенцијал и даље неискоришћен, а и оне су право благо на систему јер су од јефтине базне енергије оне најуправљивије, најбрже се пале и гасе и саме себе балансирају. И као инвестиција, имају најбољи однос уложено-враћено.
Тако да, @перкан, за све има добра калкулација, само је питање доброг планирања корака. РХЕ му дођу као врх пирамиде, или у најбољем случају средина, свакако не база од које се почиње, а ми са постепеним а извесним гашењем ТЕ морамо пре свега да мислимо о новој солидној бази, а то неуправљиви и нестални ветар и сунце никако нису и не смеју да буду, колико год им реверзибилних накалемили лобирањем, јер оне се овде и сада не форсирају због својих квалитета већ због држави наметнутих рекеташких услова, крајње повољних за инвестирање и профит, и због инсталације што више мw.
Време док се још увек највише ослањамо на ТЕ (20-30 год)треба прво искористити за максимално искоришћење хидропотенцијала, а у другом делу тог циклуса размишљати о некој средњој нуклеарки. За солар максимално форсирати индивидуално, и паркови су добро дошли али исто са здраворазумским пословањем а не са рекеташким повластицама, и уз обавезне прописе о класи земљишта.
Гасне због увоза ипак ограничити на ТЕ-ТО, овде за обичног човека и грејање на гас дође као акцизна роба, само нам фали и за струју да нас лупају по ушима.