Možeš da puniš akumulacije ako imaš odakle. Jednostavno ni dotok vode rijekama nije konstantan tokom čitave godine. Najveći je u proljeće kad se tope snjegovi na planinama, pa onda u jesen kada padaju kiše. Uz sve to, moraš da vodiš računa o nivou osnovne akumulacije, o biološkom minimumu protoka kroz HE... Ali suštinski odgovor je DA, pametnim planiranjem sistema se OIE itekako mogu dobro iskoristiti. Niko razuman nije apriori protiv OIE, samo što je sada napravljen sistem da ću ja da investiram u OIE, dobijem subvencije, a sav rizik onda ide na EPS i EMS da drže sistem stabilnim. Ali to je kod nas način da braća i kumovi političara dođu do brze i lake love, nažalost, a ne da se sistem napravi boljim i efikasnijim.
Uvijek se sjetim da nam je prof. Ljubomir Gerić na predavanjima govorio da mi kao potrošač električne energije ne plaćamo samo kWh koji se proizvede i dostavi do naše kuće, već moramo da plaćamo i taj luksuz da 24h dnevno imamo struju. Ustanemo u pola noći, uključimo sijalicu, a ona radi. E taj luksuz košta, a zove se stabilan elektroenergetski sistem.
A ko hoće da prosto zamijeni TE sa OIE, bez ikakve nadogradnje sistema, može i tako, ali onda neka bude spreman da će u pola dana i pola noći da nestaje struje, kad ne bude vjetra i sunca dovoljno
Uvijek se sjetim da nam je prof. Ljubomir Gerić na predavanjima govorio da mi kao potrošač električne energije ne plaćamo samo kWh koji se proizvede i dostavi do naše kuće, već moramo da plaćamo i taj luksuz da 24h dnevno imamo struju. Ustanemo u pola noći, uključimo sijalicu, a ona radi. E taj luksuz košta, a zove se stabilan elektroenergetski sistem.
A ko hoće da prosto zamijeni TE sa OIE, bez ikakve nadogradnje sistema, može i tako, ali onda neka bude spreman da će u pola dana i pola noći da nestaje struje, kad ne bude vjetra i sunca dovoljno