Šta je novo?

Energetika

 

ЗОРАНА ЗАЛЕГЛА ЗА АМЕРИЧКЕ ВЕТРЕЊАЧЕ: "Електропривреда" и "Електромрежа Србије" тврде да је одбијено 80 одсто њихових предлога​

Е. Б. ТАЛИЈАН
14. 01. 2022. у 09:00

МИНИСТАРСТВО енергетике форсира прикључивање објеката обновљивих извора енергије (ОИЕ) инсталисане снаге 4.000 мегавата на мрежу у првој фази, супротно свим аргументима стручњака да би то потпуно урушило наш електроенергетски систем и енормно повећало цену струје. Како "Новости" сазнају, министарка Зорана Михајловић протежира америчку фирму "Бехтел" која би градила ветроелектрану код Суботице, за почетак од 900 мегавата.​

ЗОРАНА ЗАЛЕГЛА ЗА АМЕРИЧКЕ ВЕТРЕЊАЧЕ: Електропривреда и Електромрежа Србије тврде да је одбијено 80 одсто њихових предлога

Зорана Михаиловић, Фото Танјуг/АП


Наш добро обавештен извор објашњава да је преко Закона о обновљивим изворима енергије (ОИЕ) и подзаконских аката припремљен терен да страни инвеститор оствари велики профит, а све то би платили држава, привреда и грађани.
Већ смо писали да ако би се прикључило 4.000 мегавата на мрежу, само за потребе балансирања трошак би био око 700 милиона евра на годишњем нивоу. Осим тога, како сазнајемо, Министарство покушава да издејствује и подстицаје за произвођаче ОИЕ. Поврх свега, те компаније, ако се не измени Закон о ОИЕ, немају никакву обавезу да нашој земљи понуде енергију на продају. То значи да ћемо финансирати развијање бизниса страног инвеститора и сносити трошкове уместо њега, а он ће убирати профит.
- Јавна предузећа из енергетског сектора су се успротивила концепту који је потпуно супротан нашим интересима, јер би довео до распада електроенергетског система и траже измене спорних одредаба - објашњава наш извор.
- Управо то је разлог што је Михајловићева молила Америчку привредну комору у Србији да јој помогне да сломи отпор ЕПС, ЕМС и ЕДБ и да их натера да пристану на спровођење овако катастатрофалног закона који је прогуран на брзину.
Наш саговорник наводи да када министарка каже да су јавна предузећа учествовала у његовом доношењу, она прикрива чињеницу да 80 одсто њихових захтева и сугестија није уважено. Како истиче, много је проблематичног у Закону о ОИЕ.


- Једна од најнеповољнијих је да је ЕПС одговоран за балансирање енергије, односно што мора да обезбеди обавезне резерве за ситуацију када нема довољно ветра или сунца за производњу струје, а то много кошта - прецизира саговорник "Новости".
- Катастрофално је да у Закону нема одредбе да су произвођачи енергије из обновљивих извора у обавези да Србији понуде тако произведену струју. То значи да ће се они руководити логиком профита и струју пласирати ономе ко је спреман да плати више, продаваће је на европским берзама. Дакле, држава и грађани сносе све трошкове, финансирамо нечији бизнис, а онда остајемо и без те електричне енергије.
Уз све то што би добили, планирано је да се подзаконским актима дефинишу и подстицајне мере за произвођаче енергије из обновљивих извора. Наш саговорник наводи да се јавна предузећа противе да им се било какви подстицаји дају, узимајући у обзир профит који ће остварити и чињеницу да им се то исплати више него било који други бизнис.
- Због најављених подстицаја, захтеви за прикључење на мрежу објеката ОИЕ су премашили 11.000 мегавата инсталисане снаге - наводи наш саговорник.
- То се све односи на ветро и соларне електране, које нису стабилне и не обезбеђују константан напон. Поређења ради, укупни термо и хидро капацитети Србије износе 7.800 мегавата.


Такође, Министарство није донело кључни документ, Стратегију развоја енергетике, а то је као да градите кућу без темеља. Наш саговорник указује да су јавна предузећа одавно дала своје предлоге, али то Министарству вероватно не одговора и стоје у фиоци. На основу Стратегије се планира колико којих капацитета ће бити, како ће се балансирати систем, како ће се развијати електропривреда, то је неопходно да би се на основу њега донео план годишњег пословања јавних предузећа у енергетском сектору.
ЕМС је реговао на учестале нападе ресорног министарства. Они одбацују тврдње министарке Михајловић да стопирају Закон о ОИЕ и истичу да, као и ЕПС и Агенција за енергетику, инсистирају за изменама делова овог акта који могу да нанесу несагледиве последице по електроенергетски систем наше земље. Како наглашавају, њихове сугестије нису унете у Закон.
- ЕМС, ЈП ЕПС и АЕРС инсистирају на пажљивом и контролисаном увођењу неуправљивих извора енергије у производни микс Србије - наводи се у саопштењу ЕМС-а.
- Сви указујемо на чињеницу да се ниједна земља није одрекла, а посебно не преко ноћи, конвенционалних, управљивих извора енергије, у које се убраја и угаљ. О даљем начину његовог коришћења као важног ресурса, потребно је да стратешки размишљамо и уз поштовање свих еколошких стандарда. Оно што смо имали да кажемо о предлогу за измене Закона о ОИЕ, ми смо званичним путем рекли у неколико дописа које смо послали Министарству. Исти став на ову тему исказала је и највећа енергетска компанија у држави ЕПС, као и Агенција за енергетику. Никада никакав званичан одговор на све што смо указали у тим дописима, од ресорног министарства нисмо добили. Уместо тога, добили смо кроз медијске изјаве етикете да смо неспособни, да смо кочничари и људи прошлости.


Они истичу да стоје иза захтева да је Закон потребно мењати, без обзира на медијске нападе које трпе. На негативне ефекте пребрзе интеграције енергије из ветра и солара, како кажу, указивали су на самом почетку мандата министарке Михајловић, још у новембру 2020. године, а до данас и више пута.

СИНДИКАТ: ОНА РАДИ ЗА ТУЂЕ ИНТЕРЕСЕ​

ДИРИГОВАНИ напади министарке Михајловић на ЕПС нису у контексту поправљања ситуације у смислу стабилности енергетског система, већ у правцу испуњења њених циљева, датих обећања и преузетих обавеза од страних лобија да ово јавно предузеће спусти на колена и од Србије направи енергетског зависника. Ово истиче синдикат радника ЕПС у јучерашњем саопштењу:
- Основни разлог појаве недовољно квалитетног угља је, пре свега, смишљено и опструктивно деловање и понашање Михајловићеве у спречавању, одуговлачењу и дебелом кашњењу издавања дозволе за употребу и почетак експлоатације угља на пољу Е у РБ "Колубара". Покушала је да, са издајницима и купљеним бившим синдикалцима, попут Милана Ђорђевића, српску енергетику препусти разним лобијима и трговцима не марећи за последице које би водиле рушењу српске привреде и вишеструком расту цена струје.

МИНИСТАРКА: БЕСКОМПРОМИСНА САМ​

МИЛОРАД Грчић, бивши в. д. директора ЕПС, као грађанин може да прича шта хоће о мени, али мора да положи рачуне о томе шта је радио. Ово је јуче поручила министарка енергетике Зорана Михајловић поводом Грчићеве оцене да је наш електроенергетски систем осуђен на пропаст ако она остане на челу Министарства и један једини дан након избора.
- Сигурно нисам ја, на пример, запалила пре неки дан одлагач у РБ "Колубара", а реч је о вредној машини, која ће се поправљати у наредних годину дана - истакла је Михајловићева.
- Многи су се у претходном периоду у енергетском сектору обогатили на угљу, струји, нестручношћу, нерадом и слично, али ја и Министарство по том питању немамо компромиса и зато таквима сметамо.
181692_24122021cistasrbijamomi_iff.jpg

Томислав Момировић, Фото Танјуг

СМЕНА ЗА ОНОГ КО ДАЈЕ ПОДАТКЕ​

МИНИСТАР грађевинарства Томислав Момировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић јуче су оценили да је скандалозно уколико је Зорана Михајловић или било ко други из Владе носио податке о енергетској ситуацији у стране амбасаде и заложили се да се то испита. Вучевић је рекао да уколико се утврди да је то тачно, та особа треба да буде смењена. Они су тако реговали на писање "Новости" да је министарка документацију о енергетском систему, у којој су и извештаји из ЕПС-а, што је поверљив податак, доставила двема амбасадама, као и да је 29. децембра, у званичном писму замолила Америчку привредну комору у нашој земљи да јој помогне да сломи отпор јавних предузећа како би пристали на спровођење Закона о ОИЕ.
 
Катастрофално је да у Закону нема одредбе да су произвођачи енергије из обновљивих извора у обавези да Србији понуде тако произведену струју. То значи да ће се они руководити логиком профита и струју пласирати ономе ко је спреман да плати више, продаваће је на европским берзама. Дакле, држава и грађани сносе све трошкове, финансирамо нечији бизнис, а онда остајемо и без те електричне енергије.

Ако ово није врхунац идиотлука онда не знам шта је
 
Ovo su naruceni tekstovi i unutarstranacko prepucavanje.
Ono sto je katastrofa jeste sto ovakvi tekstovi stvaraju otpor prema bilo kakvom unapredjenju nase energetike, svako pominjanje vetroparkova ili obnovljivih izvora bice docekano na noz i u narodu se stvara opsta netolerancija jer je sve necija zavera iliti "agenda".
Cist revans jedne grupe unutar SNS-a prema drugoj. Da smo normalna drzava kao sto nismo i ministarka bi dala ostavku.
U vezi tzv "sindikata radnika eps-a" koji je onomad i izveden kao tor na poljanu da mekece protiv ministarke:


Mislim, sindikat sa milionima evra na racunu iz budzeta...lol

Uostalom, sta reci na ovo tipicno

Наш добро обавештен извор објашњава
 
Посао свих у Све Најгоре Србије је да униште исту, за сада им иде прилично добро!
 
Da, ali iza toga se krije njihov licni interes zarad licnog bogacenja, njih i njihovih porodica. Ono sto mi kolektivno volimo je da iza toga trazimo strane agenture, agende i da krivimo sve druge osim vladajucu garnituru. Ovaj tekst prosto zraci time, lasno je napadati Zoranu, ali Sef je nedodirljiv. Narodu se "otvaraju oci" prema pretecoj zaveri protiv drzave i Njega. Iz istog razloga ovde i vlada mantra "svi su isti" i naravno da se stvari nikad na bolje nece promeniti.
Sigurno nam CIA nije nakacila hordu pijavica na EPS i Kolubaru. Koje su onomad Sefu poslale pismo podrske za Grcica. Jer, sa njim su fino poslovale...
 
Прича је мало дубља, наравно да су ЦИА МИ6 БНД Мосад, довели ову структуру на власт, знајући шта ће и како радити....сада крећу последице!
 
_20220114_123459.JPG

ПУ за град Београд, Деспота Стефана.

_20220114_123809.JPG
 
Све се више саблажњавам. Па није ни чудо што смо толико загађени.
 
Ko zna koliiko institucija se greje na individualne kotlove na mazut ili ložiku. Ne znam zašto nikad nisu priključeni na daljinsko grejanje.
 
Mислим да је и Палата Србија исто са грејањем на мазут.
 
A mene pre neki dan htedoše da rastrgnu kad sam se zapitao zašto ne prodilište u Narodnog fronta greje na lož.
Kako da očekujemo konverzije kod manjih i ondividualnih ložišta, ako velike državne zgrade purnjaju kao parnjače? O isplativosti da ne pričamo.
 
U ovoj bolnici strepe i od predstojeće zime, jer grejnu sezonu ne dočekuju spremno. Ceo institut greje kotlarnica na mazut stara 40 godina, koja se često kvari, a i troši mnogo goriva.
 
Ortopedska Banjica je svojevremeno purnjala kao parobrod..
 
Генерално није урађено ништа по питању енергетске ефикасности и повћања еколошких стандарда објеката државних институција изузевможда изолације фасаде и замене столарије. Није урађо прикључивање на централно грејање, није урађен прелазак са мазута на гас, није централизована климатизација, нису уграђени соларни панели на кровове. Хајде да кажем да болнице ипак треба да имају трокрако напајање - централно грејање из топлане, гасовод и резеве мазута за помоћне агрегате, али остали објекти од општина, полицијских станица, школа, судова и разних других објеката државне управе морају да се прилагоде.
 
Генерално није урађено ништа по питању енергетске ефикасности и повћања еколошких стандарда објеката државних институција изузевможда изолације фасаде и замене столарије. Није урађо прикључивање на централно грејање, није урађен прелазак са мазута на гас, није централизована климатизација, нису уграђени соларни панели на кровове. Хајде да кажем да болнице ипак треба да имају трокрако напајање - централно грејање из топлане, гасовод и резеве мазута за помоћне агрегате, али остали објекти од општина, полицијских станица, школа, судова и разних других објеката државне управе морају да се прилагоде.

Naravno da nista nije uradjeno kada ova drzava ima preca posla, da gradi megalomanske kic spomenike i nepotrebne stadione.
Ovo sto je sada krenulo na kasicicu sa subvencijama za zamenu stolarije u perifernim drzavama EU poput Rumunije i Bugarske je zapoceto pre 15-20 godina, a da ne pricamo kada su na zapadu krenuli sa tim. Znaci stvarno smo dno dna!

Gledam Energyflux, juce smo kratko dosli do 3000MW iz termoelektrana, ali nije trajalo ni sat vremena, 2700MW nam je izgleda plafon. Nocu se bezmalo polovina potrosnje uvozi, onda danju idu hidroelektrane na max, Pitanje dokle ce i to moci dok se ne potrose akumulacije.
Gledam Bugarsku koja je u ovoj krizi pokidala, sa konstantno 1500-2000MW viska proizvodnje, imaju 600MW iz solarnih elektrana jbt zivot, iz vetroelektrana duplo vise od nas (i ocigledno su na razlicitim lokacijama u zemlji, zato sto iz njih stalno imaju proizvodnju barem sa polovinom kapaciteta, nema kao kod nas da kompletno stanu), 400MW iz kogeneracijskih postrojenja, neke je*******ene fabricke TE-TO im proizvode 150MW.......................... majko moja. Nama Panonske TE-TO imaju 403MW instalisane snage, a proizvodnja ne prelazi 90MW :cry:
 
Притом у Београду само неке општине субвенционишу замену столарије.
 
Притом у Београду само неке општине субвенционишу замену столарије.
Pa i u celoj Srbiji tako. A broj onih koji su u prvoj turi usli u program je na nivou statisticke greske. U celom Nisu sa 200.000 stanovnika njih 243 :LOL:
 
Jel moze neko strucan da objasni odkud sada da bi solarne elektrane i vetroparkovi bili problem za EMS, kao i zasto mozra EPS da ima u rezervi istu toliku proizvodnju kada nema vetra i kada je velika oblacnost. Stvarno sam se trudio ali nije mi najjasnije zasto se taj visak struje jednostavno ne prodaje kada postoje povoljni uslovi, a kada nema proizvodnje jednostavno kao i sada koristimo to sto imamo?
 
To bi moglo tako ako bi ostale sve sadašnje elektrane, pa da višak koji ponekad prave solarne i vjetroelektrane prodaješ. Problem je ako hoćeš da termoelektrane zamijeniš ovim solarnim i na vjetar, to ne može tek tako zbog nestabilnosti količine sunca i vjetra.

Laički rečeno, struja nije krompir pa da višak iskopaš, odneseš na pijacu i prodaš. Sve što se proizvede mora istovremeno i da se potroši, nema skladištenja (bar ne u nekoj većoj količini). Postoje u svakoj državi operateri sistema koji upravljaju tokom električne energije, da bi sve bilo optimalno. Ti kao proizvođač si dužan da za svaki dan dostaviš njima planiranu proizvodnju struje, kako bi oni mogli da planiraju tok energije za čitav dan. Ako proizvedeš mnogo manje ili mnogo više od planiranog, plaćaš penale. A ovi OIE lobisti hoće da naprave tako da se svaki njihov Wh subvencioniše, bez obzira da li je planiran ili ne. I sad, operater planira da se danas u Srbiji proizvede X struje, a proizvelo se 20% više. Gdje će on sa tom strujom? Ako je zima i nestašica, možda i proda lako, ali šta kad mu solarne ljeti naprave 20% više od planirane proizvodnje. Ne može da je proda ni potroši, a još neko (EPS) mora da subvencioniše taj višak struje dobijen iz OIE.
Malo sam karikaturalno objasnio, da bi se lakše shvatilo :)

Još jedna stvar koju treba da znate, jeste da termoelektrane nisu na dugme, ne mogu se tek tako uključiti i isključiti. Kod njih ti procesi mogu da traju po nekoliko dana. Ne smije se tek tako prestati ložiti, već temperatura kotla mora postepeno da se spušta (i podiže), u suprotnom bi sve popucalo :)
 
Da, zato u tu svrhu sluze reverzibilne HE. Kada imas visak struje punis gornje akumulaciju. Kada stane vetar i imas manjak ispustas.
Reverznibilne HE su zapravo srce sistema, pa cak i kada nemas solarne i vetro moras da imas revezibilne. Bas kao sto si objasnio, TE ne mogu na dugme da se tek tako upale i ugase.
Onaj neki Zvezdan Kalmar je sinoc pricao na N1 da uz reverzibilnu HE Bistrica i jos nekoliko hidroelektrana na Drini + par hiljada MW iz vetra i sunca, zatvaranja blokova TE mogu da idu po planu. Kaze ja sam cak i protiv toga da se zavrsava B3 u Kostolcu. Naravno sve to uz povecanje energetske efikasnosti jer su gubitci ogromni. Kaze bolje dati 500 miliona evra na izolaciju i zamenu stolarije i tako smanjiti potrosnju, nego graditi novi blok TE.

Zaista prica sa OIE je u Srbiji odjednom otisla u neko ludilo, sada odjednom to kao nije dobro, stacemo mi bez uglja, ugalj je nase zlato. Ceo svet, ali ceo svet ulaze u vetroelektrane i solarne samo mi gle cuda sada odjednom imamo neki problem sa tim i kao to ne valja.
 
Ok, malo jasnije, ali uvek mozemo da punimo jezera i tako smanjimo proizvodnju u HE ako su povoljni uslovi za solarne elektrane i vetroparkove. Docekamo zimu cesto sa polupraznim akumulacijama u Zaovinama, Zavojskom jezeru, Kokinom brodu...mogli bi na taj nacin da kalkulisu.
 
Ok, malo jasnije, ali uvek mozemo da punimo jezera i tako smanjimo proizvodnju u HE ako su povoljni uslovi za solarne elektrane i vetroparkove. Docekamo zimu cesto sa polupraznim akumulacijama u Zaovinama, Zavojskom jezeru, Kokinom brodu...mogli bi na taj nacin da kalkulisu.

Mi imamo samo jednu reverzibilnu HE Bajina Basta. Samo tu mozemo da prebacujemo vodu iz donje u gornju akumulaciju i obrnuto. Gornja je Zaovine, donja Perudjac.
A za ostale alumulacije naravno, moze da se cuvaju, da se stedi voda kada rade dobro na elektrane na vetar i struju.
Ali definitivno nam treba jos jedna reverzibilna HE- Bistrica. Onda bez problema mozemo par hiljada MW iz solarnih i vetro da ukljucimo u sistem i nemamo problem i kada prejako rade i kada ne rade uopste.
 
Vrh