Šta je novo?

Energetika

Ne razumem pitanje.
Чини ми се да је цена биогаса о 0,25 евра превисока за комерцијалну прооиводњу електричне енергије. Ако би се опрема за производњу биогаса прозвидила у Србији (осим тих мотора) али зато све остало, базени, мешалице, аутоматика. Да ли би то утицало да цена кубометра биогаса падне?

Чини ми се да је цена биогаса о 0,25 евра превисока за комерцијалну прооиводњу електричне енергије. Ако би се опрема за производњу биогаса прозвидила у Србији (осим тих мотора) али зато све остало, базени, мешалице, аутоматика. Да ли би то утицало да цена кубометра биогаса падне?
Са становишта спољнотрговинског биланса да, зато је по мени за нашу државу боље да користи домаћи биогас чак и ако је скупљи од увозног гаса.

Мада за сад мислим да није превисока за трансформацију у вршну електричну енергију.

Ne bi, jer je ta cifra od €0.25/m³ samo operativni trošak (sirovina+trošak proizvodnje), capex nije u toj ceni.

60-70% tog troška su sirovine
10% održavanje motora i postrojenja
10% plate
5% utrošak električne energije
10% ostali troškovi

Ау, па онда је тај биогас баш скупа занимација. Али добро, битно је да знамо цену.

Са становишта спољнотрговинског биланса да, зато је по мени за нашу државу боље да користи домаћи биогас чак и ако је скупљи од увозног гаса.
Логика да све што настаје на теротиорији наше земље је боље од увозог је по мени домаћинска и требало би да има политичку подршку. Наравно, не би требало искључивати ни увоз, али где год може своје да се користи, то би било ок.
Мада за сад мислим да није превисока за трансформацију у вршну електричну енергију.
Могуће. Оно што је најбоље код гаса, са њим се јако брзо да реговати, поготову за мање генерисане снаге.

Читао само својевремено да је требало у Долову крај панчева да се инсталише неко генерисање од скоро па 1МВт. Има ли шта од тога?

Ево резултата за различите хипотетичкe електране која би користиле биогас.
Варирана су два параметра:
1. Ефикасност конверзије енергије биогаса у електричну енергију (40% и 50%);
2. Учестаност рада у току дана за исту количину биогаса (од 100% тј. 1 МW ради 24ч до 12,5% тј. 8 MW ради 3ч).

Анализа није савршена и служи да се осети каква је разлка у приходима за базну и вршну електричну енергију.

На основу сатних дан унапред цена за 2024 су добијене цене електричне енергије за 3, 4, 6, 8, 12, 18 и 24 најскупља сата у дану за сваки месец:

1763375158946.png

На основу тих цена је израчунат приход за различите инсталисане снаге и дневни број часова рада електране за исту дневну потрошњу гаса:

1763375262086.png

Од добијеног прихода су одузети трошкови амортизације (на 20 година), управљања и одржавања:

1763375391681.png

Трошкови су узети из анализе за случај 6, гасно парне електране. https://www.eia.gov/analysis/studies/powerplants/capitalcost/pdf/capital_cost_AEO2025.pdf

Иако гасне електране са парно гасним циклусом иду и до 64% ефикасности то су велике јединице у континуалном раду а за наш случај смо гледали у интермитентном раду средњу јединицу те су зато изабрани нижи степени ефикасности.

Наравно да овде има још доста других трошкова али није циљ доћи до детаљне студије изводљивости већ да се види да је економски најповољније биогас користити за трансформацију у вршну електричну енергију.

Kako ti je amortizacija/capex samo 40k evra ako je investicija 5 miliona evra u 1MW?

Cena proizvodnje za 1MWp je godišnje 1.3 miliona evra bez capexa, a prihod 870k, dakle potpuno neisplativo.
Анализа је само за различите електране кад би куповале исту количину биогаса.

"Ево резултата за различите хипотетичкe електране које би користиле биогас."

Може ли се биогас производити по некој од оних цена?

Не разумемо се.

Хвала Вам пуно на времену.
Očigledno.

Da bi jedna elektrana od 1 MWp radila 8200 sati potrebno je cca 800-900k evra za sirovine i plus još 300-400k troška za održavanje motora, zaposlene, servis elektrane, sopstvenu potrošnju struje itd. Dakle takva elektrana proizvede 5.2 miliona kubika gasa što je dovoljno da 1MW radi 8200 sati. I to je bez troškova amortizacije i bez capexa. Takva elektrana košta 5 miliona evra.

Svaki sledeći MW dodaje oko 1m evra investicije + 100k troška za održavanje.

Ovaj O&M od 13 hiljada evra godišnje sam po sebi ilustruje koliko ste daleko od stvarne kalkulacije.

Očigledno.

Da bi jedna elektrana od 1 MWp radila 8200 sati potrebno je cca 800-900k evra za sirovine i plus još 300-400k troška za održavanje motora, zaposlene, servis elektrane, sopstvenu potrošnju struje itd. Dakle takva elektrana proizvede 5.2 miliona kubika gasa što je dovoljno da 1MW radi 8200 sati. I to je bez troškova amortizacije i bez capexa. Takva elektrana košta 5 miliona evra.

Svaki sledeći MW dodaje oko 1m evra investicije + 100k troška za održavanje.

Ovaj O&M od 13 hiljada evra godišnje sam po sebi ilustruje koliko ste daleko od stvarne kalkulacije.
Нису исти O&M за генератор са СУС мотором реда величине 1MWe и гасно парну електрану реда величине 100 MW.

PS. Извор за трошкове је наведен раније али ово је слика O&M:

1763403079434.png

Poslednja izmena:
Нашао сам грешку, био су укључени само фиксни трошкови руковања и одржавања (О&М) а не и варијабилни.

Исправљено и појашњено да се не ради о малим електранама:

1763452648327.png

Pfft, pogrešnu verziju postavih a istekao period za popravku. Ova je poslednja:

1763454325172.png

Данко, мени није јасан овај део око набавке сировина. Да ли сам добро схватио да ти претпостављаш фирму која би се просто направилна на нултом месту ис ве куповала да би производила биогас?

У тексту се наводи:
On je za Betu rekao da će proizvodnja struje, kada se izgradi reverzibilna hidroelektrana (RHE) "Bistrica", biti povećana dodatnih od sedam do 10 odsto, na ukupnu snagu hidroenergije, što je, kaže, fantastičan rezultat.

На жалост не разумем како се то планира да порасте обезбеђена електрична енергије са реверзибилном електраном?

Можда да пуштају веотроелектране да се врте увек кад има ветра?

Данко, мени није јасан овај део око набавке сировина. Да ли сам добро схватио да ти претпостављаш фирму која би се просто направилна на нултом месту ис ве куповала да би производила биогас?
Jedino je tako ispravno posmatrati bilo kakav projekat. Ako firma već ima raspoloživu sirovinu, opet mora da računa transferne cene tako da dođe na isto.

Слажем се да треба све да се рачуна, али, рецимо куурзна силажа, или слама или тулузина, или говеђа/свињска кака, код пољопривредних газдинстава се производе да не кажем бацају у процесу производње. Да, постоје трошкови манипулације, али свакако не мораш да купујеш те сировине.

Слажем се да треба све да се рачуна, али, рецимо куурзна силажа, или слама или тулузина, или говеђа/свињска кака, код пољопривредних газдинстава се производе да не кажем бацају у процесу производње. Да, постоје трошкови манипулације, али свакако не мораш да купујеш те сировине.
Kukuruzna silaža se proizvodi namenski, nigde se ne baca. Svakako, sve to ima neku svoju cenu. Može poljoprivrednik da ne koristi stajnjak/slamu, ali to ne znači da ta sirovina nema svoju cenu. To često vidim kod nas u poljoprivredi kao kardinalni propust da ljudi ne računaju ispravno operativne troškove, ne računaju amortizaciju u troškove već idu filozofijom tipa šta da računam traktor i mehanizaciju to već imam. Onda imaju u glavi nerealne cene, posluju realno sa gubitkom a toga nisu svesni sve dok ne dođe vreme da se mehanizacija zameni, a onda kad shvate da to ne mogu da urade ili se hvataju za glavu ili ne promene mehanizaciju nego cevče istu decenijama bez obzira na efikasnost.

" . . razlozi za donošenje ovog zakona po hitnom postupku su ti jer je Zakonom o ratifikaciji Ugovora o osnivanju Energetske zajednice između Evropske Zajednice i Albanije, Bugarske, BiH,Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Privremene misije UN na Kosovu . . "

Vrh