U redu je to, slažem se sa tobom da je trenutno tako.
Ja se samo pitam kakvo će stanje da bude za nekoliko godina i decenija. Ljudi u drugim državama rade na problemima.
Za primer sam postavio situaciju u Kaliforniji, koja je dosta odmakla (daleko je to od nas, nismo direktno povezani ali samo kao ilustracija) i da se patka spljoštila
Imaju velike ambicije gleda uvodjenja baterija inače, ako im Tramp ne stane na vrat
Пошто је електрична енергија кварљива роба а њено складиштење скупо и ограничено морају се гледати сатне вредности али не бирати један дан у години већ да систем у сваком сату у години може да ради (са N-1 тј. да испадне један елемент али да не компликујемо).
Систем има делимично управљиве изворе енергије (ветар, сунце, хидро, гас, ТЕ, проточне и акумулационе ХЕ), складишта (РХЕ и батерије), конзум и спољну трговину сваки са другим снагама, капацитетима и ценом која се мења сваки сат (или сезонски, месечно, дан унапред, 15 минута али да не компликујемо).
Избор оптималног електро енергетског система представља избор микса извора, складишта и спољне трговине који ће обезбедити минимални трошак
увоза и бити довољно робустан да може да функционише за неки период изолације.
Карактеристични прикази за случај солар+ветар за 2024 из алата који сам направио а који не могу још да објавим на основу којих сам дошао до два сценарија енергетског микса за Србију су испод, лево горе су параметри, лево у средини жуто су израчунате вредности, лево доле избор периода, средина горе сатне снаге извора и конзума, испод сатне вредности складишта и спољне трговине, најниже стање енергије у складиштима.
Годишњи:
Нпр. овде се види на најнижем графику понашање складишта енергије, да систем има дефицит од 503 GWh енергије која се мора обезбедити из увоза или гаса (опет увоза), да је електрична енергије из фосилних горива (гаса) само 1.973 GWh ~ 6% док је нпр. Немачка на ~50%.
Карактеристични месеци:
Занимљивих 7 дана:
На овом дневном видите како у првих 30 часова седмице вишак енергије (све изнад црне линије на првом графику) оде у складиште (жуто и плаво на трећем) али да онда постоји недостатак (све бело испод црне линије на првом графику) пар дана који доведе до пражњења складишта и увоза пошто је потребна снага већа од расположиве снаге складишта (потрошиле се батерије па мора РХЕ).
Цене не могу да поделим.
Значи скините сатне вредности потрошње, цена, промета, снаге свих извора са ENTSO-E и HUPEX па у Excel.