Колико видим ти људи су већ запослени по институтима, факултетима или су пензионери тако да нема додатног трошка.Do prvog ašova , ovim tempom poštujuci sve procedure, bar 10 godina , obezbedjene su debele plate čoporima lelemuda, koj se ce da se ko bajagi nešto pitaju i to sve na ledjima ovog napacenog naroda. Stoga nužno je sve to proceduralno vreme skratiti pod oznakom hitno-urgentno pa bi za godinu dana i zaboli prvi ašov i možda za 5 g dobili prvi ne dostajuci kw
Uh nekako dobijam napad panike od ovih rokova. Jasno mi je da to ne ide za 3 dana i da sve to traje jako dugo pogotovo ako krećeš od 0 kao mi.Naravno ako nešto bude od toga i dalje nisam 100% uveren.Ne mogu da ne uporedim sa metroom koji je isto dugoročni projekat koji nikako da krene već 30-40 godina lol.Kao i koliko problema sa izgradnjom nuklearki imaju i ekstremno bogate zemlje kao što je Velika Britanija koja nije kretala od 0. Samo se nadam da ćemo za tih 20-25 godina uspeti da i van toga poboljšamo vazduh značajno i iskoristimo dosta potencijala obnovljivih izvora da makar malo možemo da dišemo u toku zimskih meseci.Колико видим ти људи су већ запослени по институтима, факултетима или су пензионери тако да нема додатног трошка.
До првог ашова је 5 до 10 год.
Од првог ашова до првог нуклеарног бетона 2 до 5 год.
Од првог нуклеарног бетона до пробног рада 5 до 10 год.
Од пробног рада до употребне дозволе 1 до 2 год.
Укупно 13 до 27 реално 20 год. до првог блока континуално на мрежи, сваки следећи на истом градилишту је за 6мес. до 1 годину померен.
Ово је техничка остваривост, политичка (унутрашња и спољна) остваривост ми је још увек непозната.
Драстично дужи рокови, "мале модуларне" електране су као морска прасад, нит су мале, нит су модуларне, али за разлику од морских прасади које можемо купити њих чак ни не можемо купити за сада јер су то још увек папирне електране тј. постоје само на папиру.Hvala, tvoja procena je realističnija
a ja kao i svaki drugi ne uki... optimista
A kako vidiš to isto sa manjom modularnom ?
То су рокови за термо електране на угаљ и уранијум. Нпр. да хоћете да отварате нову електрану на угаљ са копом опет причамо о 20+ година од идеје до прикључења на мрежу.Uh nekako dobijam napad panike od ovih rokova. Jasno mi je da to ne ide za 3 dana i da sve to traje jako dugo pogotovo ako krećeš od 0 kao mi.Naravno ako nešto bude od toga i dalje nisam 100% uveren.Ne mogu da ne uporedim sa metroom koji je isto dugoročni projekat koji nikako da krene već 30-40 godina lol.Kao i koliko problema sa izgradnjom nuklearki imaju i ekstremno bogate zemlje kao što je Velika Britanija koja nije kretala od 0. Samo se nadam da ćemo za tih 20-25 godina uspeti da i van toga poboljšamo vazduh značajno i iskoristimo dosta potencijala obnovljivih izvora da makar malo možemo da dišemo u toku zimskih meseci.
Koliko je zahtevan proces, ustvari da li je uopšte moguće sadašnje TE na ugalj prebaciti na gas? Pod uslovom da imamo dovoljno gasa naravno.
Иако је могуће убацити гасне горионике у котлове на угаљ то се не ради због ниског степена корисности таквог система (~25%).Koliko je poznato , kotlovi su posebno pravljeni prema vrst uglja koj se loži jer svaka vrsta razvija drugačiju temperaturu a to utice na ponašanje i stabilnost materijala od koga su kotlovi.
Mada nije iskljuceno po logici i teh. dostignucima , da sa nekom vrstom dozatora gasa, imitira se ta ista tempratura u ložoštima kotlova.
Na žalost ulagali smo u te parne mašine i(zmišljene još u drugoj polovini 18 veka ) umesto da smo širili i koristili hidro potencijal koj imamo.
Уранијум код нас је нерентабилан за експлоатацију и прераду, веома је мала концентрација у руди и има гомила ђубрета коју је тешко одвојити. Такво гориво би толико коштало да би онда електрана била неисплатива.To znači da ove nedavne remonte (zbog viška blata u uglju) zapravo nisu bili remonti vec papreno naplačene obične krpacine .
Tako da nema opcije da ce izdržati bar 20 god te od njihov gasifikacije i nema ništa.
Sobzirom na to i vrensku kalkulaciju nama je jedini izbor jeste nuklerna elektrana , koje imamo vec u neposrednoj blizini u komšiluku. A one blizinom obesmišljavaju strah od havariske radijacije i sve druge negativne komentare pri pominjanju izgradnje naše nuk. centrale.
Takodje onaj napušten rudnik na Staroj planini za naše potrebe slabašnog uranijumskog goriva treba ispitati savremenim metodama u smislu utvrdjivanja njegovog potencijala i ne otkrivenih dubljih naslaga.
A naj verovatnije je iz strateško političkih potreba (Krško) u tom vremenskom dobu, i namerno ugašen.
1. Појављују се са времена на време приче да се акумулирана топлотна енергије направљена из вишка електричне ОИЕ складишти па касније конвертује у електричну. Проблем су густине енергије таквих складишта, губици и степен корисног дејства конверзије у електричну. Што су више температуре и што дуже складиштиш топлотну енергију то су губици већи али такође што је нижа температура то је степен корисног дејства мањи.Чак и да нашемо Уран, ми не умемо да га обогаћујемо. Природни не може да се користи, самостално обогаћивање код англосаксонаца изазива копривњачу.
Него Душане, @DusanC имам неколико питања која ме муче, а можда си се ти сретао са тим.
1. Парни акумулатор. Неко је помињао, претпоставам на нивоу идеје код нас, али не знам да ли постоји нешто слично у свету: ОиЕ када производе ралне вишкове који се не могу извести, акумулира се у виду прегрејане паре, која се касније користи за производњу, када за то постоји релана потреба. Да ли то постоји, колики је ккд?
2. Пиролиза угља. Својеремено си ми слао линк, (или сам га сам нашао - није ни битно) о самој технологији пирлоизе. Знам да су то радили Јапанци код себе, како би сагоревање било чистије и ккд већи. Колико је то код нас исплативо са нашим лигнитом?
Има разних али нигде да се складишти пара већ нпр. чврста тела на високој температури којима пара одузима топлоту типа огромна ТА пећ.Да, мислио сам на екстркацију, али не у земљишту већ у посебном постројењу.
Што сдер тиче акумулатора топлоте, ако сам те схватио, готових решења нема?