Šta je novo?

Energetika

Da je struja frekvencije 50/60 Hz drastično štetna, s obzirom da se koristi već skoro 150 godina dosad bi samo ona plemena na Andamanskim otocima preživela.
S druge strane upotreba te struje u raznim uređajima (pa i mnogo viših frekvencija - radio, tv) je u poslednjih 100 godina ozbiljno produžila životni vek.

Pretvaranje jednosmerne u naizmeničnu struju može kao proizvod da ima tzv. "zaprljanu" naizmeničnu struju, tj. naizmeničnu struju sa povećanim brojem viših harmonika, koja je izobličenog sinusnog oblika. To zavisi od samog pretvarača. Takva "nečista" struja može da utiče na "zdravlje" aparata koji koriste tu struju, ali ne može da utiče na zdravlje ljudi, bar ne direktno. Tj. utiče taman koliko i potpuno "čista" struja idealnog sinusnog oblika, što su kolege već objasnile.

Što je veći broj pretvarača u mreži, veća je verovatnoća da će struja biti više "zaprljana".
Jedno staro proročanstvo kaže da će u budućnosti svet biti željan čiste vode, dobrih žena i prave sinusoide :)

Чим нешто морате да зовете "праведно" питање је кога морате да убедите у то, али сигурно је да знате да није "праведно".

Прочитајте документ па ћете видети да вам новинари са питањем колико кошта гашење електрана у ствари скрећу пажњу са питања а одакле нам електрична енергија и по којој цени кад угасимо производне капацитете из угља. Ово је за сада само за гашење ТЕМ и ТЕК као и ПЕУ Ресавица али биће још таквих планова, свима је основа ИНКЕП.

Иначе мислим да још нико није рекао "стручнима" који би гасили да постоји технички разлог зашто се не може тек тако угасити ТЕК.

За сад немам ништа пристојно да кажем о овом предлогу плана.

Poslednja izmena:
Ред вести иде овако:
"Не плаћа се грејање по квадратури!"
"Плаћа се по мерачу потрошње који је инсталиран у свакој згради. Укупна потрошња ће се разделити по квадратури."

Кога они зајебавају? Значи ако у згради имамо празан стан у којем је заврнуто грејање, власник тог стана ће плаћати и потрошњу (иако је суштински нема), али ће својим заврнутим радијаторима помоћи комшијама да имају ниже рачуна. Док сваки стан не буде имао свој мерач потрошње, џабе све.

Који је проблем да се ставе мерачи на сваки радијатор? Улазна грана - мерач.
Ружно? - Да
Компликовано? -Да
Скупље него кад је једно мерење на улазу? - Без сваке сумње
Поштено? -О ДА!

Zbunili narod pa odlažu tromesečno čitanje. Da li u ovoj zemlji išta može biti normalno ?

Ред вести иде овако:
"Плаћа се по мерачу потрошње који је инсталиран у свакој згради. Укупна потрошња ће се разделити по квадратури."

Кога они зајебавају? Значи ако у згради имамо празан стан у којем је заврнуто грејање, власник тог стана ће плаћати и потрошњу (иако је суштински нема), али ће својим заврнутим радијаторима помоћи комшијама да имају ниже рачуна. Док сваки стан не буде имао свој мерач потрошње, џабе све.
Tako je i za vodu oduvek nažalost. Nego što je voda mali trošak pa se niko ne buni. I nekim lokalnim samoupravama dozvoljeno je ugrađivanje vodomera u stanove ali ne i u Beogradu.

Ovako se dolazi do situacije da će neko ko je o svom trošku uradio PVC stolariju i nove radijatore plaćati grejanje za neki šuplji stan.

Који је проблем да се ставе мерачи на сваки радијатор? Улазна грана - мерач.
Ружно? - Да
Компликовано? -Да
Скупље него кад је једно мерење на улазу? - Без сваке сумње
Поштено? -О ДА!
Ne ide merač na svaki radijator, nego na svaki stan. I neće tu biti problema sa normalnim zgradama, ljudi će kupiti kalorimetre i imati opipljivu uštedu. Al ovi što žive u betonu će morati da investiraju u energetsku efikasnost ili će prodavati stanove i bežati glavom bez obzira.

Godinama pričam da će to biti mera koja će skinuti Vučića s vlasti. Eto bar nešto dobro...

Тако је. И то је у већини стамбеног фонда случај.

Mora ići na svaki radijator jer stari sistemi imaji vertikalni sistem a ne individualni.

A evo novina....https://n1info.rs/biznis/eds-odlaze-se-tromesecno-ocitavanje-brojila-zbog-nedoumica-u-javnosti/
Eh, propast, lako dostupno tweakovanje kalorimetara. Sreća pa Srbin ne voli da ukrade...

Ред вести иде овако:

????
Sve novo pravi odbojnost i zabunu!
Evo ja kao inzinjer radim u susedstvu bas na toplovodnom sistemu, gde meraci u potstanicama postoje vise od 25 godina. Nije pala nijedna vlada ni pretsednik.
Nerazumem u cemu je problem? Osim da u stanovima nece biti vise 28 - 30 stepeni(sto sam licno osetio kod rodjaka na Galenici) nego ce biti 22-23. Bice stabilnije grejanje a generalne ustede ogromne!

Problem je u tome što u zgradi sa 60 stanova ljudi mogu i da si zavrnu grejanje skroz i opet da dobiju visoke račune zato što se neko od komšija šeta u gaćama...
Uvek postoji jedan broj ljudi kojima je i 26 hladno, i sad će ti drugima da nabijaju račune...

Pa i ovako su ti nabijali racune, jer su racunali prosek za ceo grad.
U manjim zgradama tvoja usteda se oseti, a u vecim ne.
Ali se oseti generalno stanje zgrade, ako je neka oronula betonjerka ti ce placati vise, ona zgrada gde je uradjena izolacija manje.
Tako da je ovo veliki napredak, ne moze odmah "sveeeeeee!!!".

Do sada je cena bila fiksna nevezano za potrošnju. Nisi mogao da utičeš na nju

Ali sada mozes delimicno da utices, tako sto uzmes stan u zgradi za izolacijom.
Ako je jos mala zgrada, onda mozes i zavrtanjem radijatora dodatno da ustedis.
Doduse ustedeo si i komsijama, posle im trazis da te caste :)

Mislim da je sistem dok se ne unapredi do kraja, nepravedan prema ljudima koji su ulagali u izolaciju svojih stanova. Ne znam koliko je trošak ugradnje individualnih merača, mislim da bi to što pre svi trebali da urade

Chiko wrote
,,... Ako je jos mala zgrada, onda mozes i zavrtanjem radijatora dodatno da ustedis... ,,

Duže se zadržava toplota u što vecim zgradama. Jednostavno svaka prostorija je skoro zasebna celija, te zbirno u jednoj zgradi mnogo slojevitih čelija su energetski mocnije, nego u manjoj zgradi.
Jedino što je važno posvetiti pažnju energetskim mostovima i naravno dobrom dihtovanju.
Te ,,čelije,, i bez dovodne termo energije preuzimace istu od susednih zbog težnje za izjednacavanjem t c°.

Da li je fer to je dr. pitanje
al ne upitno je korisno 😄

Što se merenja potrošnje tiče, i to "ja stavim pred zgradu merač, a vi se posle prebijajte kako znate" je jedno bezobrazno rešenje kojem pribegava država kako bi svoj problem prebacila na građane. Njima je komplikovano da izračunaju koliko je ko potrošio, pa će onda da uzmu ukupno koliko treba, a vi vidite koliko je ko potrošio. Ako je ovo normalno rešenje, ajde da tako računamo i struju, pa će baba lojalista da zamrzi vucica posle prvog računa koji plaća jer sam ja instalirao rigove da rudarim, a baba gleda kad je jeftinija struja da skuva dedi c kafu od hmelja.

U mojoj zgradi su uveli plaćanje po potrošnji pre 2 godine. Prvo, mi stanari uopšte ne utičemo na to kolika će biti potrošnja toplotna energije jer ne postoji nikakav termostat koji će da uključuje/isključuje grejanje već se to radi daljinski iz toplane. Drugo, primetili smo da je mnogo češće bilo uključeno grejanje tokom noći i to čak i kad su noćne temperature bile iznad 0. Treće, trošak za grejanje je na kraju bio isti na godišnjem nivou, samo što sad plaćamo mnogo više tokom grejne sezone dok se van grejne sezone plaća samo fiksni deo. I još jedna bitna informacija, pokušali smo da instaliramo merače i tražili smo ponude od firmi koje to rade, po rečima prof. upravnika ima ih 3 u Beogradu. Međutim sve su nas odbile jer, kako tvrde, ne rade sa starogradnjom već samo u zgradama koje su u procesu izgradnje. To je bilo prošle godine, ne znam da li je ista situacija sa tim firmama i ove godine.

Ali postoje termoventili koji regulišu temperaturu, ne znam koliko su efikasni, nisam ih koristio nikad.

Od ljudi koje poznajem a koji imaju invidualne sisteme grejanja i novogradnjama, čujem samo reči hvale za merenje potrošnje.
Sa druge strane ne znam nikoga ko ima merenje potrošnje na starim vertikalnim sistemima.

Ali postoje termoventili koji regulišu temperaturu, ne znam koliko su efikasni, nisam ih koristio nikad.

Od ljudi koje poznajem a koji imaju invidualne sisteme grejanja i novogradnjama, čujem samo reči hvale za merenje potrošnje.
Sa druge strane ne znam nikoga ko ima merenje potrošnje na starim vertikalnim sistemima.
Osnova za ustedu energije a to i znaci racuna su drugi stepen regulacije odnosno EMV( elektro magnetni ventil) koji ima svaka zgrada nije bitatan sistem jednocevni ili klasicni sa vertikalama.
Radi po zadatoj termodinamickoj krivi i parametri se prate daljinski preko monitoring ili skada sistema. Grejanje je stabilno a ravuni normalno po potrosnji.
Ako je zgrada izolovana i stolarija nova a u TS( toplotnoj stanici) ima TI ( toplotni izmenjivac) racuni ce biti i do 50% manji nego neizolovana i zgrada sa losom stolairijom. Ali i to je relativno, ako naprimer u jednoj staroj zgradi 50 % ima novu stolariju oni ce imati minimum 21 stepeni(to je neki minimum za daljinsko grejanje) a ostali otprilike 19 stepeni.

Vrh