Šta je novo?

Energetika

"Policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsila Grčića zbog sumnje da je u vreme dok je bio vd direktora JP EPS sa saradnicima oštetio to javno preduzeće."
Као што у грађевини није важна грађевинска већ употребна дозвола тако и у правосуђу није важно хапшење већ упућивање на одслужење казне по правоснажној пресуди.

Мада ја сам инжењер а правници су то па је флуидно, што се видело по случају Мишковића.

Нешто ме сећање издаје, да ли има некога на одслужењу казне или одузимању имовине од овог случаја:

Advokat Borović je danas na TV Nova izjavio da 7-8 godina brani čoveka iz TENT.a koji je podneo krivičnu prijavu protiv Grčića zato što je uzimao po 5.000 eur onima koje je zaposlio.
Dobili su spor ali su ga opet nešto potkačili.

Ево планираног енергетског биланса за 2025-у. Не само електро енергије него и оно што трошимо за грејање, индустрију и транспорт.

Кад расправљамо о решењима у енергетици можемо говорити само о супституцији једног извора другим или о повећању ефикасности.

Тренутно трошимо 16Mten/god. x 11,63TWh/Mten = 186TWh/god.
Ако претпоставимо да нам је просечна цена енергије ЕУР40/MWh (конзервативна процена) долазимо до трошка ~ЕУР7,5млрд/год.
Пара уштеђена је пара зарађена, зато је енергетика важна за нас.

На последњој страни можете видети оно што је важно а ту се и налази учешће извора енергије у бруто потрошњи за 2023, 2024 и пројекција 2025 (биомаса је грејање на дрва):

1739522860323.png

Као што видите да би неки од фосилних горива заменили ветром или сунцем потребни су 100х већи капацитети. Зато стално потенцирам на избегавању коришћења снаге (W) у разговору о ОИЕ, потребно је упоређивати годишњу производњу енергије а не инсталисану снагу.

Соларна електрана инсталисане снаге 1GW нето код нас произведе мање од 1,5TWh/god. а коштаће нас ЕУР2млрд. и то без адекватног складишта енергије.

Poslednja izmena:
Ево планираног енергетског биланса за 2025-у. Не само електро енергије него и оно што трошимо за грејање, индустрију и транспорт.

Кад расправљамо о решењима у енергетици можемо говорити само о супституцији једног извора другим или о повећању ефикасности.

Тренутно трошимо 16Mten/god. x 11,63TWh/Mten = 186TWh/god.
Ако претпоставимо да нам је просечна цена енергије ЕУР40/MWh (конзервативна процена) долазимо до трошка ~ЕУР7,5млрд/год.
Пара уштеђена је пара зарађена, зато је енергетика важна за нас.

На последњој страни можете видети оно што је важно а ту се и налази учешће извора енергије у бруто потрошњи за 2023, 2024 и пројекција 2025 (биомаса је грејање на дрва):

Pogledajte prilog 229197

Као што видите да би неки од фосилних горива заменили ветром или сунцем потребни су 100х већи капацитети. Зато стално потенцирам на избегавању коришћења снаге (W) у разговору о ОИЕ, потребно је упоређивати годишњу производњу енергије а не инсталисану снагу.

Соларна електрана инсталисане снаге 1GW нето код нас произведе мање од 1,5TWh/god. а коштаће нас ЕУР2млрд. и то без адекватног складишта енергије.
Instalacija solarnih panela na krovu je prošle godine koštala oko 1000 evra po KW - link, a na velikim solarnim farmama to košta i manje. Tako da bi za 1 mlrd evra moglo da se instalira i preko 1GW instalisane snage, što bi godišnje davalo oko 1,5 TWH električne energije. Ako uzmemo prosečnu cenu el. energije od 40 Eur/MWh, što bi značilo da bi 1GW instalisane snage solarnih panela godišnje imao finansijski efekat od 60 miliona evra. Još ako se uzme u obzir da je EPS u poslednjih godinu dana uvozio el. energiju po ceni od preko 100 Eur/MWh, finansijski efekat je još veći. ROI je 6% godišnje i povrat novca od ulaganja u solarne panele po sadašnjim cenama je oko 15 godina. Srbiji se definitivno isplati ulaganje u solarne panele, jer nećemo imati veliki problem sa skladištenjem energije sigurno još par godina, naročito ako se u međuvremenu izgradi i RHE Bistrica.

Racunas da solari rade u proseku 4 sata dnevno sa 100% ili nekih 8 sati sa 50%? (15000TWh/1TW=15000h, 15000/365=4.11h/dan) MIslim da je racunica realna.

Instalacija solarnih panela na krovu je prošle godine koštala oko 1000 evra po KW - link, a na velikim solarnim farmama to košta i manje. Tako da bi za 1 mlrd evra moglo da se instalira i preko 1GW instalisane snage, što bi godišnje davalo oko 1,5 TWH električne energije. Ako uzmemo prosečnu cenu el. energije od 40 Eur/MWh, što bi značilo da bi 1GW instalisane snage solarnih panela godišnje imao finansijski efekat od 60 miliona evra. Još ako se uzme u obzir da je EPS u poslednjih godinu dana uvozio el. energiju po ceni od preko 100 Eur/MWh, finansijski efekat je još veći. ROI je 6% godišnje i povrat novca od ulaganja u solarne panele po sadašnjim cenama je oko 15 godina. Srbiji se definitivno isplati ulaganje u solarne panele, jer nećemo imati veliki problem sa skladištenjem energije sigurno još par godina, naročito ako se u međuvremenu izgradi i RHE Bistrica.

ЕПС плански не увози по дан унапред ценама које видите на берзи већ купује барем 6 месеци унапред осим у случају поплава 2014-е или ложења блата те је та цена драстично нижа.
Једини случај када ЕПС увози енергију по дан унапред или по тренутним берзанским ценама је када је цена на тржишту нижа од ЕПС производне цене (сунчани викенди нпр. кад се деси да је цена чак и 0).

Пратим Ваш хипотетички сценарио и подижем за реални:
Кад се купује за народне паре буџет за 1GW нето соларне је ЕУР1,9млрд.
1739866088790.png

Када се гради за своје паре 800MW je ЕУР340.000.000

Кад ЕПС на тржишту купује електричну енергију из солара онда је просечна цена oko EUR72/MWh али када држава договара за наше паре онда је ЕУР90/MWh
Цене по сатима по извештајима SEEPEX-a:
1739868086346.png

1739868162054.png

Када би се гледао период од 11ч-15ч просек би био EUR60/MWh

Тако да рачуница за "инвеститора" иде:
1. Договорим гарантован откуп изнад тржишне цене, нек буде као 2023-е ЕУР90.000.000/TWh
2. ЕУР340мил. ме кошта инвестиција за 1TWh/год
3. После 4 год имам магични извор пара који пуне грађани Србије капацитета ЕУР90.000.000/год.
4. Бахами, ламборџини, лудило.

То је сценарио за ЕУР90/MWh а може и више РСД25.430.000.000/1.806.800MWh=14074РСД/MWh=119,27ЕУР/MWh

Годишњи извештај ЕПС, стр 8:
1739867521302.png

Цела ова конструкција је по Закону о енергетици где је ЕПС обавезан да откупљује ту енергију тако да није крив ЕПС већ они који су изгласали закон.

Докле год смо овце могу да нас шишају, силују или кољу по жељи.

Poslednja izmena:
Најреалнији и најажурнији прилог о статусу нуклеарне енергетике код нас. Само 8мин траје, вреди разумети какво је генерално стање у енергетици данас:

Poslednja izmena:
Чисто да се разумемо зашто се разматра нуклеарна енергија наводим закључак из разговора са ВИ Grok3 на тему цене електричне енергије из 2 фиктивна реактора AP1000 у Србији:

5. Zaključak
Koristeći ugovorenu cenu od 14 milijardi USD za dva AP1000 reaktora iz Bugarske, uz prilagođavanje za uslove u Srbiji pored Dunava i životni vek od 80 godina, proizvodna cena električne energije iznosi približno 28-45 USD/MWh (2,8-4,5 centi/kWh). Ovo je nešto više od prethodne procene zasnovane na kineskoj ceni (23-40 USD/MWh), ali i dalje konkurentno za region, posebno ako se reši pitanje finansiranja i regulatornih prepreka.
Цео разговор на:

ПС. И додао сам варијантне дисконтне стопе (камате):

Zaključak
Za nuklearnu elektranu sa dva AP1000 reaktora u Srbiji, LCOE varira od 45 USD/MWh (3%) do 97,83 USD/MWh (9%), što pokazuje osetljivost na finansijske uslove. U realnosti, diskontna stopa zavisi od troška kapitala (kamata na kredit ili očekivani povraćaj investicije), a za Srbiju bi verovatno bila između 5% i 7% u zavisnosti od izvora finansiranja. Ako imate specifičan scenario finansiranja, mogu dodatno prilagoditi proračun!

Rezultati
Diskontna stopaLCOE (USD/MWh)
3%45,01
5%60,14
7%77,52
9%97,83

Чисто да се разумемо зашто се разматра нуклеарна енергија наводим закључак из разговора са ВИ Grok3 на тему цене електричне енергије из 2 фиктивна реактора AP1000 у Србији:

Цео разговор на:

ПС. И додао сам варијантне дисконтне стопе (камате):

Kuku meni...

A ja pomislio da si pričao sa živim čovekom
Па ова ВИ омогућава коме год да дубље истражује шта га занима и даје изворе. Нема информисане одлуке без знања. Такође са DeepSearch опцијом лепо прикаже како размишља па се види ако је негде скренуо. Људи обично не реферишу стручне радове и квалитетне изворе већ само понављају догме без утемељења на неким чврстим подацима.

Такође разговара се и са живим људима али немам извор на интернету да то цитирам а и мало сам оштрији према политичким наративима па није баш популарно кад лајем :)

Откуд знам @nensav, гледам да нам је енергетика задружна кобила, лежи у блату, а без здраве и конкурентне енергетике наша деца биће нечије робље и венуће у рудницима или узгајати туђе свиње и шљиве на туђој земљи која је некад била њихова дедовина.

Никоме ми нећемо бити славни преци ако нешто паметно не урадимо.

Интересантан концепт који заговарам је да сви уговори и документација пројеката у које је укључено јавно финансирање или гаранција кредита буде јавно доступна (осим војске наравно).

Иако је већина стручне јавности у току са пројектом (сви су на неки начин укључени, велики је пројекат) нико није био отворен на време према власнику ЕПС-а, грађанима Србије, тако да се сад још једном губи поверење ако га је ишта и остало. Дилетанти.

Vrh