Šta je novo?

Energetika

Кад кажем цена већег удела неуправљивих извора електричне енергије на ово мислим.

Да ли би постојала могућност да се активира онај рудник уранијума на Старој планини па да сами производимо гориво или је то забрањено тј. не смемо сами да производимо и гориво за нуклеарну електрану?

П. С. Можда нам треба посебна тема за нуклеарну енергију. ;)

Formalno zabranjeno nije, praktično računaj da jeste, bar dok skupimo koju deceniju kao verna članica NATO ili tako nešto.
Ali čak i da nije zabranjeno ulaganja u tako nešto su daleko iznad naših mogućnosti.

Кад кажем цена већег удела неуправљивих извора електричне енергије на ово мислим.
Nisu uradili azuriranje vesti za Norvesku

Moje saucesce Norvezanima.

Imamo uvoz kakav nismo imali ni za vreme raspada sistema kada je Grcic bulaznio o nuklearkama decembra 2021.
U jednom trenutku jutros smo uvozili 1749 MW!
Dobro da prenosna mreza moze da izdrzi.
Jedina "lepa" stvar je sto je cena sutruje za ovo doba godine bas niska. Kraj decembra, a megavat je 80-90€, to odavno nije bilo tako jeftino.

Већ је писано, термоблокови су нам стари што им смањује расположивост услед честих кварова. Такође је потрошен добар угаљ из Колубарског басена.

Не може се више терати шкода из 1970 и неке.

Некомпетенција, крађа и популизам у вођењу стубова друштва (школство, правосуђе, здравство, одбрана, енергетика, привреда...) се скупо плаћа.

ПС. Није нам ни први пут https://sr.wikisource.org/wiki/Чујте_Срби!_Чувајте_се_себе_(А._Рајс)/3.13

О НИКОЛИ ПАШИЋУ

Међу вашим политичарима које сам упознао било је људи који су могли да буду велики државници да су заиста били родољуби без рачуна, предани општем добру и храбри. Најбољи пример за то је Никола Пашић. Тај човек је, јавно признајем, много учинио за вашу земљу. Сигурно је један од оних ваших државаника који су највише учинили. Међутим, он је то учинио зато што су му се лични интереси поклапали са интересима земље. Да су му интереси били супротни, он би своју велику интелигенцију - у великом делу саткану од лукавства и спонтане интуиције - користио против вас. Погледајте, син обичних и сиромашних сељака оставља једно од највећих богатстава у овој земљи. Елем, човек који се преда само општој ствари, а Пашић је током целог живота био само политичар, и коме је на памети само та општа ствар не богати се, напротив - он жртвује и оно што је могао имати. Борба за неку идеју, идеал кошта. Знам нешто о томе. Одбрана вас коштала ме је свега што сам имао: богатства, положаја, будућности. Рећи ћете ми да је жена Пашићу донела мираз. Шта је, међутим, тај мираз у поређењу са оним што је он оставио после смрти? Сламчица и ништа више. Да је Пашић заиста био велик и поштен човек, како би неки хтели да га представе, после њега би нашли само женин мираз, а било би чудно да и он буде потпун јер су Пашић и, поготово, његови живели на високој нози, а дугови сина, које је отац плаћао, сигурно су надмашили мираз госпође Пашић. Уз то, заиста велики човек се гнуша дружења са покварењацима. Он у свом окружењу тражи људе који су му морално слични, значи поштене и несебичне људе попут себе. А Пашићево окружење?! Људи сиромашна духа, али корумпирани. Профитери и мутиводе којима је дозвољавао да се богате под условом да служе његовим интересима. Па она невероватна Пашићева слабост према недостојном сину... За време рата Пашић га је, а већ је знао за изопаченост свог потомка, склонио под изговором непостојеће болести. Човек који је на положају политичког вође једне државе у рату морао је одржати сину следеће слово: "Ти си ми син јединац. Место ти је међу онима који прсима бране земљу која ми је поверила своје интересе. Кажеш да си болестан. Није важно, чак и да си на самрти, мораш да будеш међу бранитељима отаџбине. Иди и изврши своју дужност! Ако то не учиниш, одричем те се и никада те више нећу видети!" Међутим, уместо да му одржи то слово, Никола Пашић је допустио сину да банчи по Паризу и да на Крфу својом раскошном лимузином прегази српске јунаке који су се избавили из непријатељских планина Албаније. Пашић је био реалиста и мислио је да су сви људи као он. Тако, када му је један заједнички пријатељ приговорио што је лоше поступио према мени, одговорио му је: "Па, шта хоће тај човек? Три пута сам му нудио новац, а он је одбио!" У том одговору се садржи сав менталитет тог државника који ми је 1917. године рекао: "Не можете да нас напустите, потребни сте нам. Знам да је то за вас огромна жртва. Жртвујте све! Нећете зажалити. После рата ништа нећемо моћи да вам одбијемо." А када су ме интриге и прљавштине забушаната из Министарства унутрашњих дела и то мене који сам све своје поклонио вашој земљи - принудиле да поднесем оставку и тако изгубим скромну плату, исти тај Пашић је одбио да ме прими. Истина је, по ономе што је учинио за вашу земљу - из рачуна или не - Пашић је био велики човек, али је имао врло мало срца.

Стари Пашић је послужио као пример вашим данашњим политичарима-странчарима. Они су се обликовали према њему. Створио је те безобзирне политичаре, профитере који државу често сматрају кравом музаром чијим се млеком хране. Лично он је успоставио тај систем заснован на незахвалности који је толико зла нанео и наноси вашој земљи. Ваши државници више заиста не знају за захвалност, једну од највећих врлина сваког народа. Ево, у ово време (1928), ви тако рећи више немате пријатеља у свету. Имали сте их много, и то најутицајнијих, током рата, посебно у почетку. Међутим, ваше Министарство спољних послова, ваша "Жута кућа", чија је брига била да негује пријатељства, само би ћушило те пријатеље ногом чим би помислило да му више нису потребни. То је довело до тога да ти људи прво изгубе занимање за Краљевину СХС, а онда се, привучени њиховом предусретљивошћу, окрену вашим непријатељима. Да сте у време недавних потешкоћа са Италијом још имали њихову наклоност, Италијани се никада не би усудили да ураде оно што су урадили.

Poslednja izmena:
Да ли би постојала могућност да се активира онај рудник уранијума на Старој планини па да сами производимо гориво или је то забрањено тј. не смемо сами да производимо и гориво за нуклеарну електрану?

П. С. Можда нам треба посебна тема за нуклеарну енергију. ;)
Nisam siguran da imamo raspolozivu tehnologiju za to. Ako bi smo to nekako obezbedili, ne bi bio problem, zato sto stepen obogacenja uranijuma za NE i za oruzje nije ni blizu isti. Cak bi mogli i da ponudimo evropskim zemljama, pogotovo oonim koje pokusavaju da se odvoje od ruskog izvora.

Najveci problem je to sto po zavrsetku koristenja goriva, ono se vraca u zemlju porekla. To bi znacilo da moramo da imamo mesto za odlaganje tog goriva, sto bi znacio i da bude dobro obezbedjeno..

Kakvo je stanje sa Tent? Po mrežama se šire neki snimci sa blatom(opet) i da lazarebac nije imao struje i grejanja juče. Da li je to dezinformacija?

Nisam siguran da imamo raspolozivu tehnologiju za to. Ako bi smo to nekako obezbedili, ne bi bio problem, zato sto stepen obogacenja uranijuma za NE i za oruzje nije ni blizu isti. Cak bi mogli i da ponudimo evropskim zemljama, pogotovo oonim koje pokusavaju da se odvoje od ruskog izvora.

Najveci problem je to sto po zavrsetku koristenja goriva, ono se vraca u zemlju porekla. To bi znacilo da moramo da imamo mesto za odlaganje tog goriva, sto bi znacio i da bude dobro obezbedjeno..
Нико нам не би продао технологију прераде горива а и тотално је неисплативо производити и деценијама дуго сертификовати гориво.

Осим за CANDU реакторе али ни један није изграђен скоро 30год. Они користе необогаћен уранијум модерисан тешком водом, користи их Канада, Румунија и још пар земаља.
Kakvo je stanje sa Tent? Po mrežama se šire neki snimci sa blatom(opet) i da lazarebac nije imao struje i grejanja juče. Da li je to dezinformacija?
Лазаревац није имао струје због квара на ТС Очага 110kV а у ТЕНТ-у се нешто покварило на најматоријим блоковима, то је редовно стање, век блока је 25+15год. а ови бију преко 54 год. без стајања.

Њен први блок, 210 МW, пуштен је у рад 7. марта 1970. године (датум који се данас обележава као Дан ТЕНТ-а). Шест месеци касније придружен му је блок А2, исте снаге. Били су то, тада, најекономичнији блокови. Градња је настављена након пет година, па је електропривреда Србије до краја 1979. оснажена с још четири блока од 308,5 МW, а ТЕНТ А достигао снагу највећег енергетског објекта у земљи.

Verovatno nije (ne znam za nestanak struje) Ljubičić je odavno predsednik sindikata tamo, znam da je često bio i u Utisku nedelje i slično, još ranije.

Za nestanak sam video da 60000 ljudi juče nije imalo struju, to je rekla direktorka EPS-a za neke novine. E sad kojih građana i zašto, ne znam, moguće zbog snega. Ovi iz Nedeljica 2 dana nisu imali struju (kakav žalostan pritisak da oteraju ljude).

To je takav pakao, prošle ili pre 2 godine nije bilo struje 2 dana u Prijepolju, isto u sred zime. Nema tad ni dometa, mreže, bukvalno ne možeš da dobiješ nikog da znaš šta se dešava.

Uvoz je i juče i prekjuče bio oko 1700MW.

Na Kosovu izgleda se svi greju na struju.U pikovima 1,4GW čak više nego u centralnoj Srbiji. A i nama uvoz baš ide dobro.

ks.JPG

flux.JPG

Ocigledno je da je ogroman uvoz zbog niske cene a ne zbog nekih problema. Razlog zasto to mislim je da ima problema ne bi se trenutno koristila reverzibilna pumpa oko 300mw.

Ocigledno je da je ogroman uvoz zbog niske cene a ne zbog nekih problema. Razlog zasto to mislim je da ima problema ne bi se trenutno koristila reverzibilna pumpa oko 300mw.
To i meni palo na pamet. U spicevima radi RHE, to se ne vidja cesto.

Mada danas na N1 onaj sindikalista iz Kolubare kaze da je vracen kompletno Grcicev kadar i da je raspad sistema.

Термо не може да ради недељама након јаког снега. Њима се депоније угља умокре, и ако такав угаљ "заложе" оде мас у пропас.

To i meni palo na pamet. U spicevima radi RHE, to se ne vidja cesto.

Mada danas na N1 onaj sindikalista iz Kolubare kaze da je vracen kompletno Grcicev kadar i da je raspad sistema.
Није јефтино поподне него је јефтиније него увече, тад је највећа потражња. Мислим да се за све преко 15% разлике у цени исплати пумпати у РХЕ.
Термо не може да ради недељама након јаког снега. Њима се депоније угља умокре, и ако такав угаљ "заложе" оде мас у пропас.
Угаљ који ми копамо је већ сатурисан влагом (око 40% је влага) те му вода у општем случају не смета.

Али ако то није чист угаљ већ има мало јаловине тад вода са јаловином прави лепљиво блато које се теже може сагоревати и скоро немогуће транспортовати .
Технички је ово могуће решити али не у нашим котловима (са вентилаторским млиновима) већ у другачијим као што је направљено у ТЕ Станари (сагоревање у флуидизованом слоју).

Сва та халабука око децентрализације имала је урпаво за циљ берзанско мешетарење и претерано богаћење који су те берзе и измислили. Систем производње који је био под шапом државе никако није мога да буде предмет спекулација.
А ево, коначно смо добили разултат. Нама су још као студентима на факултету, професори који су били у Америци просто мозак пробијали како то треб ада се уради. Ја не знам да ли су били плаћени, или су просто поверовали у ту глупост, али ево плодова, 40 година касније.

Koliko smo mi blizu tačke bez povratka, povodom ovog pitanja?

Докле год је ЕПС у нашим рукама није касно. Али то није довољно: потребна је развојна банка и улагање у системе који могу да чувају стабилност, преносне капацитете (то је већ одвојено предузеће које клизи из руку).
И потребна је законска база која чува имовину од стране пошасти а не која им још олакшава черупање и не обавезује у системска улагања.

Стубови државе су правосуђе, одбрана, енергетика, здравство итд. а темељ је просвета. Генерацијама се граде а веома брзо и лако руше.

Либерализација стубова и темеља државе је занимљиво питање.

Сад када смо уништили просвету неће бити ни наше енергетике а по либералној теорији кад немаш нешто своје па ти купи на тржишту. Ако ти је скупо онда се стисни или цркни.

Србија се систематски уништава, циљ је потпуно је распарчати и утопити Србе у околне народе. Наравно оне који преживе! Ово што се ради са енергетиком није ни за смртну казну, то је преблаго! Просвета је доведена у стање негирања властите нације и безкомпромисног заглупљивања. Здраство се бави разбољевањем и убијањем, наравно кроз зараду. Правосуђе је у стању да су криминалци на челу свега у овој земљи. Због свега горе побројаног ко ће се борити за ове ухљубе, кад они све уништавају.....мрачна нам је судбина ако не дође до радикалне промене!

Vrh