Šta je novo?

Energetika

Jedan način da se smanje troškovi građevinskih i montažnih radova je da se koriste lokacije postojećih termoelektrana koje su pri kraju svog životnog veka.

Da, tu vec postoji infrastruktura dalekovoda i transformatora, kao i pristupni putevi.
Велики је шарениш називних снага и других техничких параметара старих термоелектрана те препројектовати нуклеарни реактор да се понаша као парни котао није баш једноставно, брзо и јефтино. Такође цео објекат нуклеарног реактора мора нов а и НЕ се прави са веком од 80год и сад је глупо на њу накачити опрему на измаку радног века. Главне паре у НЕ настају са њеном високим ангажовањем током године, преко 90% се јури.

Није баш крпљење увек јефтиније.
I pored dobrog rada termoelektrana uvozimo struju ovih dana konstantno. Bilo je i vetra solidnog. Ocigledno hidrologija nije najsjajnija ili se maksimalno cuvaju akumulacije za hladnije dane.
Нема воде а потрошња ће бити изнад летње кад су температуре око 0С, доста се тада користе клима уређаји за догревање.

Велики је шарениш називних снага и других техничких параметара старих термоелектрана те препројектовати нуклеарни реактор да се понаша као парни котао није баш једноставно, брзо и јефтино. Такође цео објекат нуклеарног реактора мора нов а и НЕ се прави са веком од 80год и сад је глупо на њу накачити опрему на измаку радног века. Главне паре у НЕ настају са њеном високим ангажовањем током године, преко 90% се јури.

Није баш крпљење увек јефтиније.

Нема воде а потрошња ће бити изнад летње кад су температуре око 0С, доста се тада користе клима уређаји за догревање.
Slayem se da krpljenje nije najbolja opcija, no ako imas vec neke dalekovode, moyes da ih iskoristis uy dodavanje novih. Nisu oni 50 godina stari niti izraubovani u tolikoj meri da ne mogu da ponesu dobar deo prenosa energije, uz zamenu pojedinih transformatora. Nije problem samo sa tehnickom izradom novih dalekovoda, vec je problem i sa trasama, otkupom zemljista, ukrstanjem sa postojecim komunikacijama i slicno. Cak i da se dalekovod srusi i na njegovoj trasi izgradi potpuno novi, to je ipak mnogo bolje i lakse nego raditi sve iz pocetka. Nije los na kraju imati ga i kao neku vrstu backupa za novi.
Sto se tice pristupnih puteva, saobracajnice do termoelektrana, one su pristojne nosivosti, koja je potrebna za izgradnju NE. Ne moraju da se rade nove ili ojacavaju postojece.
Postoji i element da su na postojecim lokacija stambeni blokovi, nadam se, na dovoljnoj udaljenosti, pa ne bi moralo da se vrsi raseljavanje, kao na potencijalnim novim lokacijama. Usput, i zemljiste je vec zagadjeno, pa bi ovako moglo da bude skkoristeno.
Ja ne vidim nista vise od postojecih infrastrukturnih elemenata koji mogu da se iskoriste za NE.
Ono sto je najveci problem je sto NE, ako ne pricamo o modularnim, zahtevaju blizinu velikih vodotokova, sto automatski iskljucuje termoelektrane kao lokacije, iz razmatranja.

Изашао је нови Акциони план Владе РС за 2024-2027. Што се тиче енергетике морам барем да кажем да је јединица мере за енергију Ј или Wh.

Бабе и жабе.

1732261330431.png

Slayem se da krpljenje nije najbolja opcija, no ako imas vec neke dalekovode, moyes da ih iskoristis uy dodavanje novih. Nisu oni 50 godina stari niti izraubovani u tolikoj meri da ne mogu da ponesu dobar deo prenosa energije, uz zamenu pojedinih transformatora. Nije problem samo sa tehnickom izradom novih dalekovoda, vec je problem i sa trasama, otkupom zemljista, ukrstanjem sa postojecim komunikacijama i slicno. Cak i da se dalekovod srusi i na njegovoj trasi izgradi potpuno novi, to je ipak mnogo bolje i lakse nego raditi sve iz pocetka. Nije los na kraju imati ga i kao neku vrstu backupa za novi.
Sto se tice pristupnih puteva, saobracajnice do termoelektrana, one su pristojne nosivosti, koja je potrebna za izgradnju NE. Ne moraju da se rade nove ili ojacavaju postojece.
Postoji i element da su na postojecim lokacija stambeni blokovi, nadam se, na dovoljnoj udaljenosti, pa ne bi moralo da se vrsi raseljavanje, kao na potencijalnim novim lokacijama. Usput, i zemljiste je vec zagadjeno, pa bi ovako moglo da bude skkoristeno.
Ja ne vidim nista vise od postojecih infrastrukturnih elemenata koji mogu da se iskoriste za NE.
Да, веома мало шта осим преносне мреже може да се искористи.

Ono sto je najveci problem je sto NE, ako ne pricamo o modularnim, zahtevaju blizinu velikih vodotokova, sto automatski iskljucuje termoelektrane kao lokacije, iz razmatranja.
Код термоелектране хемисјку енергију са ваздухом претварамо у електричну и топлотну где је однос отприлике 40% електричне, 30% топлотне у ваздух са издувним гасовима и 30% топлотне у расхладну воду.

Код нуклеарних нема издувних гасова тако да 60% енергије мора да иде у расхладну воду тако да оне за исту инсталисану снагу имају 2х веће захтеве за хлађење од термоелектрана.

O! Ето енергије за грејање крупних градова

O! Ето енергије за грејање крупних градова
Ех...

Температура расхладне воде на изласку из електране је од 20С до 50С тако да се може користити само као извор за топлотну пумпу или грејање пластеника.

Снаге су такође огромне, један блок од 1GW има барем 1,5GW отпадне топлотне снаге а и исплативост транспорта тако млаке воде нестаје већ на удаљености од 20км.

Шта ја знам, некако би је ваљало искористити. Зар је могуће да свуда се излази у градирњу (торањ за хлађење)

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Шта ја знам, некако би је ваљало искористити. Зар је могуће да свуда се излази у градирњу (торањ за хлађење)
Naravno, postoje razni načini da se iskoristi toplota izlaznih gasova i voda iz termoelektrana (moguće je guglovati ih pod engleskim nazivom "waste heat recovery"), ali veliko je pitanje da li je isplativo (ili izvodljivo) instalirati ih na zastarele pogone kakve imamo mi.

Ipak, moram se složiti da deluje kao velika šteta što se sva ta skupplaćena energija "baca".

Превисоки напон на преносној мрежи у Србији је на напонском нивоу 400kV а овде је пукла 110kV у Београду где је напон на 110 kV увек унутар дозвољеног опсега.

Проблеми на 400kV, 220kV и 110kV су различити, ми имамо превише конзума а премало производње на 110, део мреже на 220 која треба да се подигне на 400 и део мреже на 400 са превише производње и премало потрошача а уз све то недовољно трансформаторских капацитета за пренос између тих нивоа.

Компликованије је него што се чини на први поглед, електроенергетски систем је највећа машина на свету.

ПС. Тачно је да преносни систем није у добром стању али овај квар није због тога, 110/35кV је дистрибутивни ниво.

Poslednja izmena:
Sela u okolini Priboja već par dana nemaju struje kao i jedno gradsko naselje, na kilometar od centra grada. Po izjavama građana, ekipa je bila na terenu prvi dan do 16h ali si otišli kući kad se završilo radno vreme a popravili nisu.

Čeka se Odita da završi trening pa da ode da popravi.

I pored dobrog rada termoelektrana uvozimo struju ovih dana konstantno. Bilo je i vetra solidnog. Ocigledno hidrologija nije najsjajnija ili se maksimalno cuvaju akumulacije za hladnije dane.
Da, to sam i ja video, uvozimo i po 800-900MW. Ali izgleda da je bar deo ovog uvoza smislen, jer u sred uvoza punimo reverzibilnu elektranu. Nadam se da je ovo kupovina po niskoj ceni da bi se posle prodalo po skupoj a ne prosti nedostatak kapaciteta.

Da, to sam i ja video, uvozimo i po 800-900MW. Ali izgleda da je bar deo ovog uvoza smislen, jer u sred uvoza punimo reverzibilnu elektranu. Nadam se da je ovo kupovina po niskoj ceni da bi se posle prodalo po skupoj a ne prosti nedostatak kapaciteta.
Нема извоза по скупој, ово је увоз пошто је лоша хидрологија али увозе кад је јефтиније па пуне реверзибилну да би трошили кад је скупље.

Викендом је најбоље да увозе кад већ морају пошто је још јефтиније.

„XIIа НУКЛЕАРНА ЕНЕРГИЈА
Програм развоја нуклеарне енергије
Члан 365a
У складу са документима и смерницама Међународне агенције за атомску енергију,
Влада на предлог Министарства усваја Програм развоја мирнодопске примене нуклеарне
енергије (у даљем тексту: Програм нуклеарне енергије).
Програм нуклеарне енергије врши се у три фазе, и то:
- Фаза 1: Испитивање оправданости приступа развоју нуклеарне енергије;
- Фаза 2: Развој Програма нуклеарне енергије;
- Фаза 3: Спровођење Програма нуклеарне енергије.
Фаза 1 обухвата:
1) израду основних докумената потребних за организовани приступ развоју
нуклеарног програма, као што су анализе техничко-технолошких, правних, економских,
финансијских и других захтева и услова за успостављање нуклеарног програма;
2) анализа могућих организационих структура за реализацију активности везаних за
развој нуклеарне енергије;
3) анализа предности и недостатака кадрова за реализацију активности везаних за
развој нуклеарне енергије;
4) информисање јавности о резултатима анализа и истраживања, укључујући утицај
Програма нуклеарне енергије на економски развој, енергетску сигурност и безбедност и
животну средину;
5) друге потребне анализе и истраживања.
Фаза 2 обухвата:
1) утврђивање циљева учешћа Републике Србије у фази спровођења Програма
нуклеарне енергије;
2) анализа утицаја спровођења Програма нуклеарне енергије у односу на стратегију
из члана 4. овог закона, програм из члана 5. овог закона, Интегрисани национални
енергетски и климатски план из члана 8а овог закона, као и на прописе којима се уређују
радијациона сигурност и безбедност, нуклеарна сигурност и безбедност и управљања
радиоактивним отпадом;
3) израду претходне студије потенцијалне локације;
4) израду анализе опције за билатералну или регионалну сарадњу посебно са
државама са већ реализованим програмима за мирнодопску примену нуклеарне енергије;
5) израду Интегрисаног извештаја која ће садржати све анализе, истраживања и
студије које су урађене током фазе испитивања оправданости приступа развоју нуклеарне
енергије и фазе развоја Програма нуклеарне енергије.
Фаза 2 завршава се усвајањем Стратегије мирнодопске примене нуклеарне енергије
у Републици Србији, коју усваја Народна скупштина на предлог Владе.
104
Стратегија из става 5. овог члана израђује се на основу Интегрисаног извештаја из
става 4. тачка 5) овог члана.
Фаза 3 спроводи се ако је то предвиђено Стратегијом из става 6. овог члана и
обухватиће реализацију свих потребних активности на пројектовању, изградњи и
експлоатацији нуклеарног објекта за производњу електричне енергије.
Под условом из става 7. овог члана, активности које су обухваћене фазом 3, органи
надлежни за спровођење фазе 3, као и сва друга питања из области нуклеарне енергије,
уредиће се посебним законом.”
Члан 365б
Стручне и извршне послове који се односе на Фазу 1, као и Фазу 2 врши
Министарство.
Министарство обавља следеће послове:
1) израђује мапу пута за спровођење Програма нуклеарне енергије;
2) припрема анализе, студије и извештаје који су планирани за израду у оквиру
Фазе 1 и Фазе 2;
3) врши анализу стања и капацитета преносне и дистрибутивне мреже, историјске
поузданости преносне и дистрибутивне мреже, као и плана њиховог развоја, у односу на
потенцијалну изградњу нуклеарног објекта за производњу електричне енергије и његовог
прикључења, као и процену утицаја изградње нуклеарног објекта за производњу електричне
енергије на прекограничне капацитете;
4) врши анализу тренутног стања у оквиру научних, техничких и других области које
су важне за спровођење Програма нуклеарне енргије и утврђује потребне мере за њихово
унапређење у циљу његовог ефикасног спровођења;
5) утврђује план стручних кадрова који су потребни власнику/оператору нуклеарног
постројења, као и за независни државни орган за имплементацију Програма нуклеарне
енергије за успешно спровођене и успостављање Програма нуклеарне енергије;
6) у сарадњи са надлежним органима и организацијама врши промоцију и
унапређење развоја мирнодопске примене нуклеарне енергије у Републици Србији;
7) пружа подршку едукацији и правилном информисању јавног мњења о Програму
нуклеарне енергије;
8) пружа стручну, организациону и другу потребну подршку развоју стручних
кадрова у области нуклеарних наука и са њима повезаних научних и стручних дисциплина
како би се обезбедила квалификована радна снага која је потребна за спровођење Програма
нуклеарне енергије. У сарадњи са министарством надлежним за послове просвете врши
анализу образовног система и система за пословно усавршавање и обуке у Републици
Србији и другим државама у односу на развој нуклеарног програма, утврђује потребу за
специјализованим усавршавањем и обуком за успешно спровођене програма у области
нуклеарне сигурности, нуклеарне безбедности, мера нуклеарне безбедности, заштите од
јонизујућег зрачења и управљање нуклеарним системима, као и процену капацитета у
области научног истраживања у Републици Србији и другим државама која су потребна за
успешно спровођене Програма нуклеарне енергије;
9) врши анализу потенцијалних локација за изградњу нуклеарног објекта за
производњу електричне енергије и помоћних објеката, укључујући сигурносне и
безбедносне услове и захтеве, као и захтеве у односу на заштиту животне средине;
105
10) припрема Интегрисани извештај из члана 365а став 4. тачка 5) овог закона;
11) припрема текст стратегије из члана 365а став 5. овог закона;
12) пружа подршку остваривању међуинституционалних научноистраживачких
програма у области мирнодопске примене нуклеарне енергије, као и сарадњу са
међународним организацијама;
13) успоставља информативни центар за нуклеарну науку и технологију;
14) израђује план којим ће се анализирати могућности прикључења различитих
грана индустрије, друштвеног и економског живота Програму нуклеарне енергије у
Републици Србији;
15) обавља друге послове од значаја за реализацију Програма нуклеарне енергије.

Могло би се дискутовати на тему измена Закона о енергетици. Иако има измена које се тичу купаца-произвођача, активних купаца итд. мени је ипак најзанимљивији део око нуклеарне енергије.

Sve to do ukupnog iznosa od 3.1 milijarde. Brzo će se to ispucati na projekte koji su već u realizaciji. Samo podrška budžetu je 2/3 cifre.

линк до стратегије

Екстремно депресиван текст, укратко признају да је већина тога остала структурно иста у последњих 10 година (зависност од увоза се малчице и повећала), план је да се у наредне две деценије угаљ замењује спаљивањем пелета и електранама на гас а хидроелектране граде као закрпа за такав енергетски систем који ће опет да се своди на ложење и фосилна горива. У најбољем случају ћемо у наредних 16 година добити Бистрицу а прву нуклеарну електрану не би могли да очекујемо пре 2045. године, ако озбиљно крену сада да се баве тиме (тек се планира дебата да ли треба). Геотермална енергија би у најбољем случају могла да се користи мало да допринесе грејању мада у јако малој мери.

Нећемо се гушити у PM2.5 и PM10 честицама које настају спаљивањем угља већ биомасе коју стратегија третира као ОИЕ

Jezivo, treba sprečiti izgradnju.
Vredi pročitati i komentar Vladimira sa ove vesti o dodatnim razlozima protiv izgradnje nuklearne elektrane.

Што се тиче НЕ мислим да је сама технологија више него доказана и безбедна али да смо ми као друштво незрели за њу (за разлику од комшија Словенаца, Мађара, Бугара, Румуна...). Ми имамо вековни проблем са олигархијом, лошим институцијама, ниском културом и никаквом едукацијом што води да нас уместо разума води страх, несигурност и сумња који гледајући последњих 150 година и нису неоправдани.

Плашим се да ћемо због нашег лошег односа према знању и држави (власт није држава, држава је наша а власт су само они којима смо дали да је у наше име воде) наша деца највише платити неку гасну електрану са омчом од скупог увоза гаса око врата или недовршену нуклеарну електрану.

Jezivo, treba sprečiti izgradnju.
Vredi pročitati i komentar Vladimira sa ove vesti o dodatnim razlozima protiv izgradnje nuklearne elektrane.

Ја нисам прочитао ни један аргумент против изградње нуклеарне електране већ текст о томе како је цео процес отежан јер у целој Европи и Америци недостају стручни кадрови, знања и цео ланац производње потребан за тако нешто будући да се јако дуго радило на разградњи нуклеарне индустрије. Што је тачно али није аргумент против изградње нуклеарне електране.

Чак ни власт која гура нуклеарне електране не предвиђа да ће иста моћи да започне са радом пре 2045. (са пробијањем рокова то би било иза 2050.) тако да су ми овакви текстови сасвим излишни. Док ми дођемо у ситуацију да се уопште ослањамо на нуклеарну енергију већина тренутних политичара ће бити испод земље а свет ће поново изградити свој нуклеарни потенцијал јер је болно јасно да ништа друго не може да омогући декарбонизацију.

Од Чернобиља је умрла 31 особа а ако се урачунају и људи за које се претпоставља да су превремено умрли због последица радијације тај број је укупно око 50.000 на целом свету. Нама годишње од загађења ваздуха умре бар 10.000 људи што значи да ми сваку деценију имамо по два Чернобиља захваљујући ложиштима и термоелектранама. Покушај саботирања мучног и спорог развоја нуклеарне енергије у Србији као алтернативе њима кроз ширење неповерења како "ми нисмо одговорни" је свесно саучествовање у том демоциду

Нама годишње од загађења ваздуха умре бар 10.000 људи што значи да ми сваку деценију имамо по два Чернобиља захваљујући ложиштима и термоелектранама.
Ovu priču guraju NVO koje finansira Zapad, iza ovog stoji novac a ne zdravlje. Cilj im je da oni zarađuju prodavajući nam struju. Ja bih pre popravio kvalitet vazduha uz pomoć nekih filtera i slično, ne znam koliko se može tu nešto uraditi. Ne bih da zavisimo od neprijateljskih država.
Inače koja bi bila dobra lokacija za izgradnju nuklearne elektrane i gde bi se skladištio nuklearni otpad?

Ovu priču guraju NVO koje finansira Zapad, iza ovog stoji novac a ne zdravlje. Cilj im je da oni zarađuju prodavajući nam struju. Ja bih pre popravio kvalitet vazduha uz pomoć nekih filtera i slično, ne znam koliko se može tu nešto uraditi. Ne bih da zavisimo od neprijateljskih država.
Inače koja bi bila dobra lokacija za izgradnju nuklearne elektrane i gde bi se skladištio nuklearni otpad?
На електранама на угаљ већ постоје филтери а са постројењима за одсумпоравање која кречном водом испирају дим на димњаку наших већих блокова ваздух има мање честица него у Београду.

Квалитет ваздуха се побољшава избацивањем сагоревања као извора топлоте за грејање и електрификацијом грејања уз топлотне пумпе.

Паметна локација за НЕ је Костолац.

Истрошено гориво није отпад већ се чува или рециклира, тренутно руси граде брзи реактор (БРЕСТ-ОД-300) који користи истрошено гориво и свет полако прелази на затворени циклус нуклеарног горива. Идеја је да толико има истрошеног горива за те реакторе да не би морало да се прави ново пар стотина година.

Vrh