Šta je novo?

Energetika

Pa kad Rusi mogu da prave NE u Bangladešu, Turskoj, Egiptu, valjda bi mogli i kod nas.
 
Maђарској, Финској, читавом бишем СССР и тако даље.... Могли би.
 
Reklamirali smo račun u vikendici gde nam nije uračunat popust, odbili su reklamaciju pozivajući se na visok račun 2022.....









EPS posle hakerskog napada i potpunog raspada sistema naplate aktivirao aplikaciju za plaćanje računa. Jedva čekam da podatke sa platne kartice ostavim u bazu podataka koja je mogla da se kupi "na torrentu".
 
Kad sam pre par meseci isao u zemun da prebacim brojilo, bukvalno je bio ogroman red i svi za reklamacije, svi gundjaju, pljuju
 
Meni su isto pismeno odbili reklamaciju iako se iz aviona vidi da su pogrešni podaci. Obrazloženje je da EPS nema očitano stanje i da zbog toga ne mogu da prihvate moje očitavanje. Na stranu što su za 30 dana očitali 0kwh skupe struje a u računu obračunali 90kwh. Koje nisu očitali.
Pogrešno očitan, pogrešno obračunat ali ne vredi ništa im ne možeš jer su njima hakeri ukrali podatke i to je ono što imaju.
Oko 2000 su mi više uzeli (po mojim očitavanjima) jer je za jedan mesec bilo očitano 10 dana a za sledeći 50 dana(obracun je u oba slučaja bio na 30 dana)
 
Proslediti te odgovore tržišnoj inspekciji, ako je odgovor dobijen u roku od 8 dana. Ako je kasnije, opet i to prijaviti tržišnoj inspekciji.

Hajmo ljudi, malo informisanja, borite se za svoja prava, a ne da se popušta na ovakve krađe i gluposti. Prosto mi je neverovatno da ljudi tako lako odustanu, pa se posle pitaju zašto nas kradu.
 
Hvala za link.
Ovako izgleda:
1711647722726.png
 
Trenuno je uvoz energije podignut na max i popaljene sve pumpe koje su se upaliti mogle
Pogledajte prilog 194023

jer je elektricna energija skoro besplatna
Pogledajte prilog 194024
ovo samo pokazuje koliko je danas vazna Bistrica
Пратите цене електричне енергије из Бугарске, Румуније, Грчке ових дана да би видели шта се дешава кад имате вишка електричне енергије из ветра и солара. "Duck curve" убија цену, само је питање да ли те губитке преузима власник електране или су пребачени на друштво.
Untitled.png
 
Bugarska je bukvalno ugasila svoje termoelektrane. Kada zavrse rekonstrukciju mocne RHE Pavec Chaira sa 860MW, bukvalno ce moci da skroz odustanu od termoelektrana. Eventualno ce biti kao neka dopuna u bas najhladnijim mesecima. Takodje kalkulacija im je da je jeftinije uvoziti struju iz Grcke i Turske koje imaju ogromne viskove nego proizvoditi iz termoelektrana!
Srbija bi nakon izgradnje Bistrice i jedno 1000 MW solara mogla isto da smanji proizvodnju iz termoelektrana za nekih barem 1000 MW i time barem malo ublazi ovu trovacnicu koju nam EPS priredjuje.
Perspektive su da ce zbog sve vise struje iz solara i vetra cena struje ici u bescenje!!!

Tako da, okrenu se stvari za par meseci, a kamo li par godina. Samo je Srbija ostala jedina drzava u evropi koja ima "ugljarski lobi" :ROFLMAO:
I oteli nam Kosovo zbog uglja :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
 
Хоће ли се та струја за бесцење одразити и на рачуне за становништво?
 
Težak sramni lopovluk
Primer
Ako strujomer pokaže nulu za mesečnu potrošnju
nemoguce je bilo šta množiti sa tom nulom i dobiti išta drugo osim nule ali eto i ako je jasno da nije ni TV koriščen niti šta drugo, ONI njihovom matematikom i stavkama natovare svakome el. račun lepom svotom
Sve to puta milionski broj domać. strujomera i tako otimaju goleme pare a da nisu ni trepnuli.
Čist harač udaraju po narodu identično ,,odrezivanje,, ko da smo i dalje pod Turskom kamdžijom
Čini mi se da se jopet Turci vrate lakše bi nam bilo, bar bih razume da trpimo tudjinski zulum....
Ovako kao ,, naši,, su ti zulumari , pa i zato i više boli...
 
Da, struja će u bescenje a svi grade nove blokove nuklearki. Raste i potražnja za strujom. Puno brže nego kapaciteti.

Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
 
Zato nas i tako zlopate da bi imali više dati tudjincima.... jad i čemer takve rabote.
 
Perspektive su da ce zbog sve vise struje iz solara i vetra cena struje ici u bescenje
Mislim da nece cene struje ici u bescenje vec ce samo doci do vece neujednacenosti a da ce srednja vrednost da raste.

Ovaj pad cene je u stvari ekstreman alucaj i to ce se desavati na prolece kad nema potebe ni za grejanjem ni za hladjenjem a ima vetra i dan postaje duzi.

U slucaj jace zime ode cena struje u nebesa
 
Struja će biti samo još skuplja kako se još više bude forsirao prelazak na električna vozila, širenje blokchain, AI i kako generalno budu rasli apetiti stanovništva i komercijale za sve više i više svetla.

A i inače koncept pojeftinjenja ne postoji u Srbiji.
 
I pored mudrovanja protivnika solarne elektrane se ubrzano grade. Sledeći korak su baterije da li hidro rezervoari ili velike baterije ili nešto treće a nsjverovatno kombinacija. U Kaliforniji i Australiji preko njih peglaju duck krivu. Posao za narednu deceniju. Negativne cene struje treba da se rešavaju preko izmena finansijskog sistema. Na potezu je politika da nadje rešenje
 
I sa skladištenjem i sa proizvodnjom, i sa transportom se otišlo dalje nego što mislimo. Evo npr. ovaj projekat gde će UK da pokrije 8% svog konzuma zelenom energijom iz Maroka je ludački. Mogu da zamislim koliko će da ode sve unapred u narednim godinama.
 
Uk su isključile sve termoelektrane, šta bi Margaret Tačer rekla na to da je živa, postepeno smanjuju i gas, stvari se stvarno menjaju. Treba gledati gde su najveća ulaganja to je jedan od najboljih indikatora.
 
Plašim se da će usled razlike u zaradi poljoprivredno zemljište početi da se konvertuje u solarno polje.
 
Vrh