StaraMo
Advanced
Peščana baterija već radi.
Зима је таква да сам и ја добио попуст јер ми је потрошња 22% мања.Ja sam jednu TA pec zamenio inverter klimom tako da mi je racun manji za nekih 250-300KW mesecno. Uspeo sam da dobijem one popuste na racionalnu potrosnju u oktobru i novembru 30%, a u decembru 20%. I pored toga racun za struju mi je veliki izdatak, a mogu da mislim nakon svih poskupljenja u ovoj godini kako ce to da izgleda. Bukvalno ce u Srbiji barem 2miliona ljudi biti u ozbiljnom problemu da plate racun. Dok ce da nas bombarduju vestima kako nam je struja najjeftinija u Evropi.
A ja sam od ove godine u proširenom sastavu + 2 tako da mi je potročnja 150% veća. Ispade da sam "nesavesni" potrošač. Ove zime smo ubacili jednu TA. za dogrevanje je obična klima ili grejalica u slučaju da zima bude jaka ali do sada ništa nije paljeno. Račun za decembar 2022. 7000dinara.Зима је таква да сам и ја добио попуст јер ми је потрошња 22% мања.
Pa naravno da jesi, zar nisi slušao Predsednikova, a i izlaganja nekih njegovih ljudi ovde na forumu.Ispade da sam "nesavesni" potrošač.
Smanjio si utrosenu ali da li ti je racun stvarno manji jer inverter koristiš po skupoj struji?
Moderne TA su bukvalno dimenzija radijatora, JBG sad što mi koristimo starinske što zauzmu pola sobeМожда би идеална била комбинација ТА + Инвертер. При нашем систему наплате не треба се одрећи ТА, осим можда из естетских разлога. Ја користим само ТА и у децембру ми је однос био 200+1100.
Ja sam jedan od retkih koji podrzava svaki oblik vlasnistva i upravljanja ako taj oblik vlasnistva i upravljanja ne zahteva dotacije iz budzeta.
Sta mi imamo od toga sto je EPS drzavni kada cemo morati da iskesiramo milijardu evra (verovatno iz kredita) da bi pokripili rupe? Bolje da vlasnik uplacuje ekstraprofit u budzet nego drzava da daje iz budzeta da bi pokrivala njihov minus.
Opet podsecam Bugarska je privatizovala sve TE (osim jedne), pa jel su propali??? Nisu. Za nas su energetska sila. Struja za domacinstva je skuplja nego u Srbiji za 10%, a verovatno cemo ove godine nakon planirana tri poskupljenja da ih prestignemo sa cenom. Kod njih je struja u 2022 poskupela svega 3%.
Inace ta jedna TE koju Bugari nisu privatizovali (Marica Istok 2) naravno pravi ogromne gubitke i stalno ispada sa mreze, vecina blokova ne radi, imaju ogroman socijalni problem tu, nakaceno je na drzavni kazan nekoliko hiljada zaposlenih koji bukvalno prete da ruse drzavu ako se odluci da bilo sta menja, zagadjenje katastrofalno.... dok u susedstvu imate Marica Istok 1 i Marica Istok 3, privatizovane i odmah druga prica. Napravljeni novi blokovi, napravljena postrojenja za odsumporivanje, nema ispadanja sa mreze itd.
Jel mozes i zlato da kupis povoljnije u recimo Rusiji od Svajcarske?Ne, to je pogrešan pristup. Cena energije koja ne zavisi od nečega što se kupuje u inostranstvu u početku mora da sledi kupovni moć našeg naroda, tj moć naše privrede, a NE cene na međunarodnom tržištu energije. Ti resursi su naši i u osnovi besplatni: voda, ugalj, Sunce, vetar. Dakle u energiju je u najvećoj meri uložen samo rad NAŠIH ljudi, pa zato i MOGU da se usaglašavaju samo sa cenom rada u Srbiji, jer je to jedini veliki tržišni input. Kad budemo dovoljno razvijeni i budemo imali prihode kao i stranci, onda sve može da ima međunarodne cene. Pošto je cena energije ugrađena u sve, onda mora da bude podređena opštim razvojnim interesima društva, dakle da bude instrument razvoja države, a NE zarade stranaca koji kapitalizuju na našim sirovinama i na jeftinoj ceni rada kod nas. Sve velike države, uključujući i SAD i Britansku imperiju, su u vreme svog razvoja imale protekcionističke mere kojim su štitile sopstvene strateške grane, tj unutrašnje tržište. A mnoge to imaju i sada, recimo poljoprivreda, visoka elektronika, itd. MMF priče da zemlje u razvoju moraju da otvore svoje tržište u svim granama je čista laž i metod eksploatacije. A pogotovo ne shvatam argumente kako neko javno preduzeće ne radi dobro, pa tobože mora da se proda strancima. A da ga neko namerno ne uništava upravo zbog toga? Takođe, zar onda nije logično da se PRVO vidi šta u njemu ne valja, pa da se prvo TO ispravi, pošto bi takvo saznanje bilo korisno i drugde, a svakako bi onda i eventualna prodajna cena bila više, a ONDA može da se razmišlja da li je prodaja i dalje jedno rešenje. Preplavljeni smo klasičnim neokolonijalnim lažima čija je jedina svrha pretvoriti sve države u razvoju u ekonomske kolonije najjačih. Razvijene države to nisu radile kad su same bile u istoj situaciji kao i mi. Kako su to onda odjednom doživele prosvetljenje, pa zaključile da sve druge moraju da rade suprotno od onoga što su same radile?