Hidrogen ima samo jednu prednost u odnosu na litijum a to je brzina punjenja. bezbednost je svakako niža ali to ne treba da brine, i danas imamo LPG i benzin/dizel koji su takođe opasni. U srbiji pluginhibrid ima smisla ako imaš garažu sa utičnicom, ako nemaš, običan hibrid ima smisla za gradsku vožnju. Čist električan auto kod nas teško da ima smisla, međutim, u norveškoj je i ove godine oko 50% kupljenih automobila električno, tamo to debelo ima smisla jer je struja jeftina. često i besplatna na ulicama, porezi na sus vozila ogromni... Jedina mana električnog vozila je to punjenje, ali samo kada se ide na dalek put, za gradsku vožnju mislim da nema problema. Pa sad, zapitajte se koliko često pređete od jednom preko 300km i eto odgovora.
Ono što će se svakako menjati jesu baterije, na tome se baš radi i makar inkrementalno stalno imamo neki napredak. Ako ne u količini i brzini punjenja onda u hemijskom sastavu gde se neka jedinjenja smanjuju ili ovo to teska sa maxelom sad pokušava da napravi postupak izrade baterija na suvo, bez raznih hemikalija koje se trenutno koriste.
Ono što bi meni imalo smisla a ne vidim za sad nigde bi bio neki generator koji bi išao npr na krov automobila a koji bi mogao da rentiraš po potrebi. pa npr danas ideš za Niš i odmah nazad, rentiraš generator za krov, natankuješ ga sa 30 litara goriva i cepaš, ostalim danima samo puniš na struju..
moj favorit od autmobila je prius plugin varijanta. idealan auto za naše uslove, ako se ima garaža ali je preskup. pogotovu kod nas kada ga kupuješ. tj skuplji je od modela 3 osnovne varijante.