Nakon svog puta u Beču, gde je sledeća usluga razvijena, primetio sam da se i kod nas u Beogradu neki ljudi koriste istim sredstvom prevoza. U pitanju su električni trotineti, koji su, prema mom mišljenju, izuzetno zgodni i laki za korišćenje, a i bogami brzi. U Beču postoje dve firme koje nude ovu vrstu prevoza, potpuno legitimnu. Pretpostavljam da su počeli tako što su postavili na nekim mestima u gradu više trotineta, a kako je vreme odmicalo, oni se sada mogu naći praktično svuda, ali sigurno kod stanica tramvaja, autobusa, U-Bahna, kao i železničkih stanica. Same firme plaćaju ljudima da nose kući trotinete i da im napune baterije, pretpostavljam da i firme isto to čine. Prate se GPSom, aktiviraju i plaćaju preko mobilne aplikacije, prilično je jednostavan sistem.
Da li mislite da bi nešto ovakvo moglo da zaživi u Srbiji (da ne kažem odmah u Beogradu)? Da li smo mi dovoljno kulturan narod da cenimo ovakvu tehnologiju? I da eventualno poznajemo tehnologiju, iako je sve to prilično jednostavno. Iako i dan danas, posle 8 godina ljudi ne znaju da kucaju busplus karte. Da li bi to bio rizik krađe baterija? Iako ti trotineti imaju ugrađen GPS i alarm koji pišti baš glasno kada se uzima trotinet koji nije aktiviran preko aplikacije. Iskreno me zanimaju mišljenja, jer je ovo zaista zanimljiv vid prevoza, a i začudio sam se što u poslednje vreme, skoro pa svakodnevno, vidim nekoga da koristi ove trotinete.