Vi što živite na Dorćolu i Blok 21 da li možete da potvrdite ovo da je ovako loše stanje?
Da, jeste. Ali gde god da čovek ode, nigde nije 100% siguran, jer ovde se kafići i klubovi otvaraju bilo gde. A čak i na nekim prostorima koji su "zvanično odobreni i određeni" za žurke, buka zna da traje do zore. Kao npr neki koncerti na Tašmajdanskom stadionu ili festivali i koncerti na Ušću.
Država koristi reputaciju Beograda kao Evropskog Bangkoka gde se najniži rančuga turisti (kako ih ja zovem) mogu izludeti za sve pare i ceo grad pretvara u veliki luna park podređen turizmu i "ugostiteljstvu". I nema pravila ko će biti pogođen a ko će se spasiti, jer kao što rekoh, smandrljavaju se sadržaji gde se stigne, a dozvole se kupuju i prekršajne prijave peglaju sa par desetina evra. Lično gledao dva puta, čak i snimio ali nikad objavio.
Sad ću da zvučim kao neki fatalista koji preteruje ali mislim da će to da traje tako sve dok nekome pod pritiskom zbog sve teže finansijske situacije ne pukne film pa ne napravi belaj. Jer ono, malo je pipavo ustajati u 6 ujutru za posao na minimalcu a do 4 ili 6 ti basčine udarale u glavu, i tako 3-4 puta nedeljno, godinu za godinom. Neispavanost vodi u razne mentalne probleme, a neki od njih se završe i agresijom. A nedavno na RTSu beše podatak da 25% Srbije pije lekove za smirenje. Tako da ili će neko sam uzeti pa obaviti neki "reset" negde, pa će cela javnost da se trgne, ili će da se čeka da ovaj problem zahvati bukvalno svaki deo grada dok svima ne prekipi i dok ne zaprete da će glasati protiv SNSa (jer većina Srba se politički aktivira samo kad im je guzica u procepu i to baš onako do koske) pa da se ovaj šljam trgne i pritegne sve te razne "ugostitelje" da malo smire doiživljaj i puste da grad ponovo bude - grad. Ne luna park.
Inače ovo sve je deo strategije SNSa da jeftinim zabavama i tolerancijom propaliteta i bezakonja kupuje socijalni mir i glasove. Pisao sam o tome
ovde. Strategija se svodi na to da se narodu pruža što manje, ali da se isti smiruje i zamajava nekim osećajem (lažne) slobode i opšte opuštencije društva i u ovom slučaju - "dobrog provoda". Problem je samo što to nije održivo st(r)anje a dosta ljudi je već na ivici nakon 3 godine neprestanih kriza. I poslednje što im treba je da im još neki luzeri i bitange jedu dušu do zore pred sutrašnji radni dan za bednu platu. S druge strane, dosta njih je sposobno (i voljno) da trpi više nego nekada robovi i kmetovi. Šta će na kraju biti, videćemo.
Raspisah se i odoh u širinu ali zato što je ovo ogroman hroničan problem, koji izlazi izvan granica čistog kućnog reda. A mislim da se prekopira i po manjim mestima po Srbiji. Jer klubčine i kriminal oko njih niču ko pečurke.