Šta je novo?

EES (Entry/Exit System) - iskustva

Niko nas ne "otima" od Rusije, već smo okruženi EU. Naši susedi svojom ušli u EU i ostalih par će ući za koju godinu. Mi nećemo.

Što se EU licemerja tiče, ono je evidentno. A što se nas tiče, ni mi poslednjih 13 godina ništa suštinski nismo učinili da se približimo članstvu EU, tako da iz EU tačke gledišta i mi smo sami licemerni. Još koristimo dosta njihovih fondova, a nemamo nameru da sprovedemo minimum njihovih standard. Dok mi dođemo na prag EU, ona više neće verovatno ni postojati. Ovo je činjenično stanje. Nepošteno jeste, ali deo krivice snosimo i mi.

Hvala svima onima koji su dali praktičan doprinos ovoj temi tako što su preneli svoja iskustva sa granica.

Zamisli neko prica da smo svi deo evropske porodice, i onda se ponasa prema tebi isto kao prema nekom iz Kameruna ili Libije, jer smo tzv.treca zemlja. I ljudi ovde to brane. Monti Pajton to ne bi smislio.
Možda žele time da motivišu države poput Srbije da se priključe.

Ali uvek smo sami krivi, trebalo je da znamo pre 10 godina da ce da donesu ove propise i da na vreme uradimo ne znam sta da ne bismo bili u ovoj situaciji....
Pa i zna se da će biti ovako nešto već nekih 8 godina, ne znam šta nije jasno.
A od odvajanju od Rusije, Kine i Amerike konsultuj neku ažurnu kartu Evrope sa obeleženim granicama Šengen zone.

Ako dođeš na Server, moraš da budeš za Zvezdu, na Jugu za Partizan. Vidi kako je Ukrajina prošla.
Na žalost ili na sreću, mi smo tu gde smo. Ili ćemo sa EU ili smo ga izduvali. I to je tako, surovo.

Kažu da na Tompi imaju posebnu kolonu za one koji su se već zapljunuli u EES i za one koji nisu. To je dobra vest, jer znači da onaj ko se već zapljunuo neće morati da čeka red sa onima koji se zapljunjavaju. Ako bude na svim ulazima u Mađarsku tako, bravo za njih.

Videćemo kako će biti u vozovima.

Na bečkom aerodromu prošli u petak za 5 min. Nije bilo ni fotkanja ni otisaka, sistem nije bio aktivan. Ispred svakog šaltera imaju uspravne šine sa foto aparatima koji mogu da se podešavaju po visini, i za decu.

ja sad u barseloni na aerodromu lagano prosao kao i uvek.

Ovo je standard na Horgosu i bez EES sistema, pogotovo pred neki praznik ili produzeni vikend.
Bukvalno, Horgoš bez laganih 3-4 sata čekanja nikad nije bio. Sa ovim novim sistemom očekivano kolaps. Ostaju manji granični prelazi, uskoro će opcija biti i voz. To je i komforniji prevoz, no ne sumnjam da će većina ljudi i dalje koristiti autobus.

Mislim da oko nove godine može biti isto ili čak gore ukoliko se malo ne uhodaju na graničnim prelazima do tad.

То је зато што просечни Србин зна само за Хоргош и Келебију.

Послато са M2102J20SG помоћу Тапатока

Nije samo do toga, malo nas i ne vole sa te strane i gledaju svaki trenutak da naprave čuvenu "kolektivnu pauzu".

И зато што нећете да се макнете 30км са аутопута.

U Rimu na Fiumicinu juče nije bilo fotkanja. Prelaz granice 5 minuta. Postoji skalamerija na šalterima, ali nije bila tada u upotrebi. Videćemo kako će ići povratak.

Moja супруга има страни пасош. Ја колико знам могу само на те две границе... Не знам, дал чак могу и на хоргош 2

Jednom sam tako isao na Backe Vinograde, pa sam u Madjarskoj obilazio vozila koja sam vec obisao u Srbiji. Djala, Bajmok/Bacalmas itd su tek gubljenje vremena.

Guzva na Horgosu i Kelebiji je iz cinjenice da drzavljani trecih zemalja mogu samo tuda da prodju pa vecina Turaka, Albanaca, Rusa, Ukrajinaca mora tuda. Ili preko rumunije sto je opet van sezone gubljenje vremena.

Prošle nedelje bio u Bukureštu, na aerodromu uopšte ne radi EES, kažu da će da proradi tek od marta iduće godine.

Надајмо се да ће дотад поцркати свугде, гдегод да покушају да га укључе, или да ће макар на гранични прелаз где не цркне пасти атомска бомба и озрачити га засвагда.

De si bre Pantografe... Jel gotova robija ili šta te već drugo odvratilo od foruma ovoliko dugo 😄😄 dobrodošao nam nazad. 😉

Iskreno svi oni koji nisu za ulazak Srbije u EU, nek se muče i treba.

Brine me privreda ponajviše. Ponajmanje aerodromi. Kamioni čekaju i duže od 12h.

Naravno svega toga ne bi bilo da smo članica EU. Mađarska je članica i NATO i EU, usvojila sve sankcije protiv Rusije i opet Orban ima bolju prođu kod Putina i prođu kod Trampa od Vučića koji Trampa juri sa nekim lažnim propusnicama po Floridi da se slikaju, pa razočaran skraćuje posetu... Vojvodina je u srce Srbije i sve je na mestu gde treba da bude. Ali sa ovima koji bi i Vojovodinu doveli u pitanje zarad opstanka na vlasti, sa njima treba završiti što pre.

Brine me privreda ponajviše. Ponajmanje aerodromi. Kamioni čekaju i duže od 12h.
Cenim da EES neće napraviti nikakvu bitnu razliku za kamione... Oni inače čekaju mnogo duže nego automobili, po jednom kamionu je jedan vozač, da li će on da čeka 5 minuta duže ukupno zbog EESa nema nekog uticaja na prolazak teretnjaka.

Ja sam gledao nedavno da čekaju još duže, bas jer sistem ne funkcioniše, a ako iako čekaju dugo. Ne znam kako vam je to (mnogima) utešno, neko olakšanje šta?

Sad jer je tema EES treba da odmahnem rukom mah jer i onako čekaju dugo. Ništa strašno. Već je vas par ponovilo da i onako čekaju dugo. To što smo sve manje konkuretni, što proizvidi time više koštaju a vozači odlaze tamo gde mogu da voze ne za veće plate nego jer mogu da voze... valjda može i o tome na ovoj temi da se priča ili ne može? Udri brigu na veselje. 🍻

Samo se komplikuje pa nek je i minimalno, a nije. Ne rešava se, nego usložnjava. Zbog bu******** od naroda kojem pripadamo a ne EU. Sve bih vam isto radio da sam EU.

Što reče Marina Abramovič uspeli su i Đokovića da oteraju u Grčku. Ali ipak će doći da nas poseti. I nije promenila odluku da joj jedno od 3 grobna mesta bude Beograd. Srećom. Da nas barem na nekoj mapi ima.

Vrh