Šta je novo?

EES (Entry/Exit System) - iskustva

Šta mene briga za odnose EU, Britišera i Amera?

Jel stvarno toliko nemate druge argumente osim "ako, nek nas jašu, u inat Vučiću! Nek se stresira sad!" i "a šta ćemo sa Britanijom i Amerikom?"
Niti je usmereno samo protiv Srbije, niti protiv Vučića. Ova mera nije strašna i ne treba oko nje dizati paniku. Generacije, koje su na svojoj koži osetile vizni režim od 1992. do 2010., shvataju da je novi režim ulaska u EU, smejurija.

Видео сам неки снимак са Градишке скоро. Граничари су носили мобилни уређај за узимање отисака и сликање.

Pa ako nije protiv Vučića, što par vas stalno uvlači njega u priču? Radujete se što će EU da nas jaše i ponižava, da biste kao napakostili i stresirali Nelečenog. A njega zabole, on i njegovi će i dalje putovati nesmetano, i od naših para. A vi samo dajete vetar u leđa ovim bolesnim idejama.

Znam da ima ovde i onih koji tripuju da će ovo, i sankcije protiv NISa, doprineti da se Nelečeni smeni. A upravo ta EU je i postavila i podržava tog Nelečenog. Nemaju oni interes da smenjuju ljigavca koji im sve završava i ispunjava.

A to što nije samo Srbija pogođena time i što se drugi slepci u drugim zemljama ne bune, kakve to veze ima sa mnom i Srbijom? Šta mene briga da li se i drugi narodi bune oko ovoga ili ne? Ja sam državljanin Srbije, ne tih drugih zemalja.

A i čisto sumnjam da se ne bune i u drugim zemljama.
Generacije, koje su na svojoj koži osetile vizni režim od 1992. do 2010.
Kakav jadan izgovor.
Budite srećni i zahvalni, makar nije kao 90ih.
Hvala EU što nisu vize kao pre, samo su polu-vize.

Jadno i tužno.

Pa ako nije protiv Vučića, što par vas stalno uvlači njega u priču? Radujete se što će EU da nas jaše i ponižava, da biste kao napakostili i stresirali Nelečenog. A njega zabole, on i njegovi će i dalje putovati nesmetano, i od naših para. A vi samo dajete vetar u leđa ovim bolesnim idejama.

Znam da ima ovde i onih koji tripuju da će ovo, i sankcije protiv NISa, doprineti da se Nelečeni smeni. A upravo ta EU je i postavila i podržava tog Nelečenog.

A to što nije samo Srbija pogođena time i što se drugi slepci u drugim zemljama ne bune, kakve to veze ima sa mnom i Srbijom? Šta mene briga da li se i drugi narodi bune oko ovoga ili ne? Ja sam državljanin Srbije, ne tih drugih zemalja.

A i čisto sumnjam da se ne bune i u drugim zemljama.

Kakav jadan izgovor.
Budite srećni i zahvalni, makar nije kao 90ih.
Hvala EU što nisu vize kao pre, samo su polu-vize.

Jadno i tužno.
Ja nisam ovu meru dovodio u vezu sa unutrašnjom situacijom u Srbiji.
Šta mene briga ovo, šta mene briga ono, zreo stav.
Kako je uopšte mogla Srbija da bude izuzeta iz ovih mera, osim da uđe u EU ili Šengen? Nikako.

Kralju, pitaš me neka nebulozna pitanja, praveći neke nebulozne konekcije, jer nemaš drugih argumenata.

Ameri i Britišeri uđu u inat prema EU i uvedu neke mere. EU uvede svima vize, i njima koji zaslužuju reciprocitet i nama koji nemamo veze sa time. Ti mi dođeš ovde i pitaš me "a šta ćemo sa time što su SAD i UK uveli iste mere EU?"

I kao "pa što se drugi ne žale?" Prvo, kako znaš da se ne žale? Drugo, šta mene u zemlji A zanima šta rade u zemljama B i C? Jel treba ja da bijem njihove bitke?

Jel shvataš koliko nepovezane stvari pričaš? Šta pokušavaš uopšte? Da odbraniš jedan blok licemera i smećara koji tebe, mene i druge normalne drndaju i maltretiraju dok razne druge divljake i parazite puštaju preko reda u hiljadama? Jako zrelo, nema šta.

Kralju, pitaš me neka nebulozna pitanja, praveći neke nebulozne konekcije, jer nemaš drugih argumenata.

Ameri i Britišeri uđu u inat prema EU i uvedu neke mere. EU uvede svima vize, i njima koji zaslužuju reciprocitet i nama koji nemamo veze sa time. Ti mi dođeš ovde i pitaš me "a šta ćemo sa time što su SAD i UK uveli iste mere EU?"

I kao "pa što se drugi ne žale?" Prvo, kako znaš da se ne žale? Drugo, šta mene u zemlji A zanima šta rade u zemljama B i C? Jel treba ja da bijem njihove bitke?

Jel shvataš koliko nepovezane stvari pričaš? Šta pokušavaš uopšte? Da odbraniš jedan blok licemera i smećara koji tebe, mene i druge normalne drndaju i maltretiraju dok razne druge divljake i parazite puštaju preko reda u hiljadama? Jako zrelo, nema šta.
Objašnjenje, nije opravdanje.
Ti paraziti plaćaju po 5.000 evra i hodaju hiljade kilometara, a mi sednemo u avion i za 50 evra odemo gde želimo uz otiske prstiju.

Ti paraziti plaćaju po 5.000 evra i hodaju hiljade kilometara, a mi sednemo u avion i za 50 evra odemo gde želimo uz otiske prstiju.
8296cb946200609f7fdb566b2310279c.gif

Šta mene briga za odnose EU, Britišera i Amera?

Jel stvarno toliko nemate druge argumente osim "ako, nek nas jašu, u inat Vučiću! Nek se stresira sad!" i "a šta ćemo sa Britanijom i Amerikom?"
@Bender Rodriguez ne mogu da čitam tvoje postove, predugački su. Namera otvaranja ove teme je bila da se razmene praktična iskustva ulaska u EU po novom sistemu, a ne da se zapodene politička kavga.

Za EU licemerstvo otvori posebnu temu, siguran sam da bi mnogi imali da kažu o tome nešto. Mislim da smo svi u ovim vremenima barem ujedinjeni u evroskepticizmu: radikali zato što su to što jesu, a građani, zato što EU podržava radikale na vlasti, i zato što je EU licemerna do srži.

Naš deo krivice je taj što je DS-ovo proročanstvo iz 2012. godine bilo tačno u pogledu ponovne izolacije. Ali EES nije to što će nas izolovati (to postoji svuda danas), već ETIAS. Činjenica, ne idemo ka Evropi, nego ka Rusiji i Belorusiji što se tiče građanskih sloboda i ljudskih prava, kao i drugih pravnih standarda u nezavisnosti institucija (i to nije bitno zbog same EU, već zbog nas samih).

Molim ostale da podele eventualna iskustva primene EES-a, ako ima takvih.

Ljudi, da li je vama malo frka što nas tako slikaju i uzimaju otiske? Gde se to čuva i zašzo pobogu kad imamo to i u pasošima?!
Szo se tice neefikasnosti, slazem se, da se u 21.veku na granici izlaui iz vozila je smesno i korak u nazad.
Verujem da ce to unaprediti nekako, ali konkretno uzimanje otisaka je glupo kad to sadrži pasoš, ok, lice da slikaju, ali to moze kamerama daljinski...
Sta je sledeće? DNK zapis?
Mislim da je problem u tome što naši biometrijski podaci jesu u našim bazama, a ne u bazi podataka EU. Kada polećeš s našeg aerodroma, ali i kada sletiš, imaš automatske terminale za prolaz pasošem u našu carinsku zonu. Čini mi se da naš sistem ide na dva nivoa verifikacije - pasoš + fotografisanje. Za UAE prvi put isto daješ otiske i slikaš se, a sledeći ideš na automatski terminal gde stavljaš pasoš na skener, slikaju te da provere identitet i stavljaš ruku radi otiska. Ja pretpostavljam da će tako biti i za EU. Prvi put te očitavaju, svaki sledeći ideš na automatski terminal gde stavljaš pasoš, proverava se fotografija i otisak. I više nema pečata. Što se tiče zaštite ličnih podataka, ništa danas nije bezbedno 100%.

Ali EES nije to što će nas izolovati (to postoji svuda danas), već ETIAS.
To ide jedno sa drugim. Jedno je uvertira u drugo. I jedno i drugo je van svake pameti dokle god druge deonice EU granica izgledaju ovako:
images

A sam sistem može da se zove kako god oće, to neće promeniti suštinu. Da si čitao postove, znao bi da to govorim od starta.

Hvala @ivchonny, bilo bi logicnije da smo nekako napravili da taj sistem objedinimo, ali preko prece naokolo blize... mozda i oni nisu hteli da petljaju ista zajedno

moje iskustvo od vikenda je bilo sledece:
- na izlazu (ulazu u HR) nisu radili, posle smo saznali da svaka smena radi po 2-3h proizvoljno
- u povratku (na izlazu iz HR) su krenuli da rade i za 20min se napravila ozbiljana kolona (u ponoc), 3 reda su bila, posle 20min na 2 reda su digli ruke, ali ne znamo zasto. Da li im je cerklo nesto da li su popi%deli, ali samo su poceli da regularno pustaju, 3 red je nesto zapeo, kao da nisu mogli da prekinu proces ili sta vec. neki momci u kombiju su zaglavili i svi smo se iz tog treceg reda prebacili u ova 2 koja su rascistili za 5-6 minuta.

e sad, kad se naprave ovolike kolone + kamioni u zaustavnoj, ovo ce da pogodi i Sengen gradjane jer ce biti zakopani negde iza u kolonama, osim naravnao ako ne uvedu 1 traku za Sengen gospodu koja ce ici 2-3km od granicnog prelaza, a mi ostali zajedno sa kamionima

* ako putujete sa bebom ili malim deteteom, ovo cete morati da radite svaki put (toliko smo uspeli da saznamo jer smo pitali za svaju)

Vrh