[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=787855#p787855:1bl3g684 je napisao(la):
MareM » Uto Okt 27, 2020 1:36 pm[/url]":1bl3g684]Trenutno se očekuje 80% izgrađenosti, što bi prema njihovim navodima zvanično trebalo da bude sredinom novembra.
Kupio sam stan kod njih, čekam 80% izgrađenosti kako bih podneo zahtev za kredit u banci.
Što se tiče useljenja.. to je sve nagađanje, prvobitno trebalo je da bude u maju, pa u oktobru.. iskreno se nadam do kraja godine, jer su dobrim delom uradili fasadu, stolariju i ostale unutrašnje radove.
Savetuje vam da odete da pogledate, uz najavu pustili su me da prođem gradilištem i obiđem stan koji sam kupio.
Vezano za naplatu ugovorenih penala, to se u suštini odnosi na ugovore koji su potpisani pre vanrednog stanja, gde je naznačen rok završetka radova u oktobru, ali sve je to beznačajno, jer su im penali u promilima a ne procentima.
Iz razgovora uspeo sam da saznam da imaju problem sa delom parcele koji gleda na Aviv park, sude se sa ljudima koji i dalje žive u kuci, jer je na tom mestu treba da bude zelena površina za stanare zgrade.
Osim toga ništa konkretno vezano za spor nisu mogli da kažu.
Kao kupac stana, evo nekih mojih informacija vezano za East Side:
1. Sto se tice useljenja, prvi kupci su potpisivali sa krajnim rokom 31.07. Po ugovoru, u slucaju nastupanja vise sile, Prodavac je imao rok od 24 sata, da se pozove na istu, sto nije uradjeno, vec su slali obavestenja kupcima nakon ukidanja vanrednog stanja. Mada penali su u promilima, kao sto kazete, tako i da nije vredno nekog cimanja.
2. Mnogo veci problem je prvo zelena povrsina koju pominjete da se nalazi izmedju East sida i Aviva. Nama je eksplicitno receno da ce tu biti zelena povrsina za stanare East Sida (jedan od razloga stonam se svideo ovaj kompleks) i da su na korak da zaokruze tu imovinsku celinu. Nakon potpisivanja ugovora, receno je da tu ipak nece biti zelene povrsine i da se u doglednoj buducnosti planira izgradnja jos jedne zgrade od strane istog investitora. Moglo bi se reci, da smo dovedeni u zabludu, prilikom potpiisvanja ugovora. AKo se secata rendera na pocetku izgradnje, parkic i graliste za decu je bio na zelenoj povrsini, sad je taj render promenjen i igraliste pomereno na betonski deo.
3. Izgradnja drugog dela kompleksa jos nije ni pocela, jer nisu dobili bankarske garancije (trebalo je da pocne krajem prosle godine, za sad je samo iskopana rupa na tom delu). Sto nas dovodi do jos veceg problema,oko ulaska i izlaska iz garaze, posto nece biti moguc ulaz i izlaz sa donje strane, vec samo sa gornje, sto ce verovatno dovesti do velikih guzvi. Postavlja se i pitanje, kako ce biti regulisan taj deo gradilista, koji se neposredno naslanja na vec izgradjenu i verovatno skoro useljenu centralnu lamelu (prasina, buka, pristup gradilistu, itd.). Takodje postavlja se pitanje, sta ako se ne dobije bankarska garancija i ne pocne sa izgradjnom drugog dela kompleksa, vec tu ostane rupa (verovatno se to nece dogoditi, ali vec kasne sa pocetkom skoro godinu dana). I ne, nije ih korona usporila, jer su trebali da pocnu nekoliko meseci pre korone da grade.
Sve u svemu, verovatno ce komisija dati potvrdu za 80% izgradjenosti u naredne 2-3 nedelje, nakon cega se moze ici u banku. Kljuceve ocekujem verovatno kraj decembra, pocetak januara (ako se nesto nepredvidjeno ne dogodi). Sto se tice ostalih stvari koje sam naveo, ocekujem da ce to biti dosta veci problem, jer su u sustini reklamirali i davali razlicite informacije pre i posle potpisivanja ugovora.