Las Vegas jeste 'izronio' u sred pustinje, bez vode, bez zelenila ..... ali, on je u jednoj velikoj državi.
Sad ima vode koliko hoćeš ( brana na Koloradu?), pa samim ti i zelenila i ostalo.
U njemu je 'carstvo' kockarnica, alkohola, revije 'golih žena' i prostitucije, pomalo i droge,...
U Dubai-ju svega toga nema i strogo se kažnjava i pipula za spavanje.
Ko hoće da ide 'u provod' neće ići u Dubai, već u L.Vegas.
Stotinama kilometara oko Dubai-ja nema ništa osim peska i može se doći samo avionom.
Taj 'interesantan život' se vodi samo u strogom centru na relativno malom prostoru od
nekoliko kv.km., a pogledajte na sat mapi kako izgledaju ivice tog grada, radnički kampovi,
magacini, kućice u sred peska bez ijedne travke - nema čak ni palmi.
Za poređenje vidite predgrađa i okolinu Tripolija u Libiji sa plantažama maslina, pomoranđzi,
urminih palmi i mandarina koje se prostiru desetinama km., oko grada jer imaju vode za njih.
Dubai nema vodu, a ima pesak čim se odmakneš malo od centra grada.
Pitajte prijatalje da li su videli šta je iza onih kula na glavnoj ulici.
To može da se lepo vidi na sat-mapi, a tek predgradje je posebna priča.
Područje iz aerodroma, a veći deo teritorije je takvo ili još gore, odmah iza Centra.
Ko zna da čita karte, ne mora da i ide to da vidi .... tome sat-mape i služe.
Stvar je u tome što Dubai ne može da promeni geo-položaj i klimu koji nisu dobri.
Zato je meni malo suludo što se toliko ulaže na takvom mestu i nikad ne bih
kupio akcije Dubai-ja, nap. pre bih uzeo od Libije - od pustinjskih država.
Ona je na sredozemlju na 2 sata od većih EU gradova - čisto radi poredjenja.
@ guimaraes
Komšija ti govoriš o novcu koji je 'plaha tica', otići će i na polove ako ima zarade
ali će pobeći čim se šušne da može da bude i gubitka - pogrešne investicije.
Šejk, banke, fondovi i sl. nikad neće propasti jer ulažu širom Sveta svoj kapital.
Ali, ja se ovde pitam da li je izgradnja takvog grada perspektivna na duži rok.
Nap. za 100god. će Pariz, Hamburg, Luxenburg, Minhen, Beograd, ..itd. - sigurno podtojati.
Da li i u kakvom obliku će postojati i Dubai koji nema neki strateški geo-položaj
sa nepogodnom klimom ( temp.+vlaga) i peskom iza ledja, bez izvora vode i bez nafte, u
koji može da se dođe samo posle višečasovnog leta avionom i to iz EU, a iz SAD ...
ps. .. u Beogradu je +40'C samo 3-4 dana, a u Dubai-ju je +50'C skoro pola godine.