[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=697901#p697901:3skwh0z6 je napisao(la):
Zion Williamson » Ned Jan 12, 2020 7:57 pm[/url]":3skwh0z6]I ja planiram da kupim dron ali ne znam kolko nasi organi reda tolerisu isti ako bi leteo po centru.
Citao sam dosta vec par godina, (samo dvaput video nekog da leti u Beogradu) ali i dalje ne znam dal bi imao problema sa organima reda. Pretostavljam vecina ljudi ili se krije dobro ili uopste ne leti po Beogradu. Nemam nameru da snimam vojne/objekte od znacaja ali ako treba da se krijem nije mi to to. Zakon je krajnje nebulozan, moraju da se traze dozvole i da javis gde i kada ces leteti nedelju dana unapred pa kad ti odobre misim vaziiiiiiii
Pozrav Zione,
Vidim niko nšta nije odgovorio...Ovo jesu pitanja koja i mene i dalje ,,proganjaju" (mislim i da imaš 100 iskustava svojih i drugih ljudi) 101 može da bude drugačiji..
Nadam se da će ti ovo poslužiti ova moja dosadašnja iskustva.
Moram ti najpre reći da sam pričao sa dosta ljudi i odgovor je bio gotovo 70% - da im niko nikada ništa nije tražio, a određeni broj ni nema dozvolu.
Pričao sam sa dva lika iz Novog Sada, jedan je iskusan vozač svih dronova, a ovi obični su mu smešni. Smatra da dozvola nije potrebna i kaže da je lako izvući se, ali da je imao dosta situacija sa policijom, ali da oni ne znaju ni šta gledaju pa im poturiš bilo koji papir..
Svakako, to ne treba da te plaši.. On vozi trkačke dronove i obične ali bukvalno svaki dan tako da jednostavno moralo je da mu se desi.. :mrgreen:
Drugi ima Sparka kao i ja i nikada nije imao probleme..
Pričao sam i sa više ljudi ovako na forumu (prvatno) (naravno neću reći kojim) i oni su se složili da isto to nije baš ne znam sada koliko rigorozno..
E sada ja ti kontretno sada pričam za Sparaka gde mi je rečeno (pošto je on prva kategorija) da bi bilo dobro da imam položen letački ispit i još ako hoću dozvolu što sam i uradio.. To i nije toliki posao- sve što treba je da popuniš neki formular koji ima osnovne podatke (treba ti dakle manje od minuta) i da to predaš u Direktorat na pisarnicu. Test je isti za sve kategorije, pa ti preporučujem da kao i ja zaokružiš sve kategorije. (2, 3, 4)
Potom uplatiš 870 i svakog meseca poslednja četiri dana možeš da polažeš. Test ima oko 45 pitanja... Treba dakle da naučiš samo pravilinik što je 7 strana, što je dosta malo..
Posle je samo na tebi da podeseš zahtev za dozvolu pa kad te prihvate.
E onda imaš mali milion gluposti koje bi mogao da izbegneš. Tu je najava svakog leta, dozvola za snimanje (što je glupost jer niko nema dokaz da ti sinimaš, jer se slike i snimci ne prebacuju na telefon direktno) i ta dozvola neke institucije ako voziš horizontalno 500 m od nje... Zaista bih na kraju hteo da zaključim- ako staneš ispred Vlade, naravno da si naje***, jer ih tu zaista ne interesuje šta si ti radio, samo te privedu (kao one strance) pa se ti posle raspravljaj... Tu si praktično trebao da obavestiš 10 institucija važnih koje su tu da ih ne nabrajam sada..
E sada ako snimaš recimo Topličin venac, Studentski park, Kalemegdan, Kosančić 70% je da ti neko neće ništa reći osim na Trgu tu ipak treba detaljno isplanirati.. Video sam dosta ljudi iz raznih portala koji su snimali kada su završene te 3 velike rekonstrukcije Trg, Topličin venac, .. Niko ih ništa nije pitalo niti ih se ticalo to.
Pisao bih ti ja sad i moja iskustva, ali da ne odvalim sada baš, nemam ih puno- sada je došla i zima, a od kada sam ja to stvarno uvežbao nije bilo puno prilika za neka sada prava iskustva.
Gledaj da u početku (ako se odlučiš da nemaš dozvolu) ne budeš blizu objekta u kojima je policija i gde je fokusirano prisutvo policije i baš velikog broja ljudi.. Izbegavaj delove gde je puno nadrkanih žitelja jer su i oni smarači.. :mrgreen:
I da- kupi neki dron za početak koji nije baš neki ozbiljan (Inspire, Fantom, neki bolji Mavicnkoji su baš skupi i provesionalni dronovi)
Sparka ti preporučujem jer tu možeš komotno da se izvučeš ako te neko smara.. Sada je izašao Mavic mini koji ima bolju kameru od Sparka, još manje mu je potrebna dozvola jer ima baš malu masu, a može da ide više nego Spark, bolja je serija generalno Mavica jer su oni veća kategorija Dji dronova, ali on nema senzore što spark ima, to ti je da ne lupiš u drvo i to..
Pa sada vidi šta ti više znači...
Kasnije će ti biti lakše sa ozbiljinijem Dji dronovima, mada svi su oni jako slični pa će ti i za ove (Sparka i Mavic mini) trebati vremena da sve ukapiraš, a posle kada budeš heto ozbljinije samo ćeš nadograditi ta znaja još malo.
Ja sam ti na raspolaganju na ostala pitanja ako kupiš Dji, a verujem da neko ima drugi Gopro dron, Zino pa da može da ti pojasni sve oko vožnje...