Šta je novo?

Državni put IB, deonica: Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica

Не причамо, али молим те, немој да лепиш етикете en passant, алергичан сам на тај (ултралевичарски омиљени) обичај још од теме ковид.
 
Prolazio juce deonicom od autoputa ka Jarku, nema veceg napredka iako sam ocekivao da ce brze da ide nasipanje trase peskom sa gomile.
Deo oko petlje se sprema za preusmeravanje kako bi buduca trasa presla preko puta kojim se trenutno saobraca. Bice tu dosta manevrisanja i muke za sve koji saobracaju na toj deonici.

Trenutno gde fino rade jeste na izlazu iz Hrtkovaca na betonazi ploce ispod koje treba da prodje lokalni put ka Sabcu. To je uslov za spajanje trase.

Pozdrav
 
Не причамо, али молим те, немој да лепиш етикете en passant, алергичан сам на тај (ултралевичарски омиљени) обичај још од теме ковид.
To funkcioniše dvosmerno, ja svakako nikome nisam držao predavanje da ne poznaje sopstvenu istoriju, kao što npr. ne poznaje sopstvenu gramatiku. Tako da, bez blazirane kuknjave.
 
Na tabli rok je kod polja rok izgradnje ostala praznina. :( Kasne prilično sa startom rada, verujem da pre 2025. ili 2026. neće završiti celu deonicu.
 
Izgradnja Pupinovog mosta je trajala 3.5 godina. Tako da, ajde da se nadamo da most moze da bude gotov do 2026. Ali tunel je druga prica, s obzirom na duzinu i ko gradi i kako se kilave, sve pre 2027 bi bilo veliko iznenadjenje.
 
Ovaj privremeni novosadski most... Nizak je zar ne? Kako će biti regulisan rečni saobraćaj?
 
Nesto mi ovaj most na crtezu table lici na onaj most koji je bio u opticaju u Beogradu, dal Pupinov, ali je izabrana samo greda, ne znam sto su ovde izabrali te stubove iznad mosta
 
Колико има стубова у кориту Дунава - два? На визуализацији чини мисе да има и трећи али он је ближе обали.
Хоћете ли да правите контра базен да се ипумпа вода из њега па онда да се забијају шипови? Колко треба шипова и накоју дубину иду?
У току израде стубова хоће ли пут остати плован? А кад се буду навлачиле (ако се навлаче) мостовске конструкције?
 
U dno reke se prvo pobijaju šuplje cevi velikog prečnika (vidi se na prethodnom snimku) do dubine šipova. Zatim se iz cevi vadi sadržaj i u njih se spušta armatura i zaliva betonom. Za ovu metodu izlivanja šipova nije potrebno suvo okruženje. Broj šipova i njihov broj po stubu mosta zavisi od nosivosti tla i same konstrukcije mosta (može da ih bude više desetina po stubu i da idu do 20-30m ispod dna reke). Kada se izliju svi šipovi, prostor oko njih se ogradjuje sa metalnim profilima koji se pobijaju u dno reke i koji su medjusobno povezani da ne propuštaju vodu (zagat). Zatim se iz zagata iscrpi voda, šipovi iznad nivoa dna reke se iseku i nad njima se u suvim uslovima izlije naglavna greda, na kojoj se izliva stub mosta. Sam most, ako je betonski, može da se radi na više načina. Pristupne konstrukcije koje nisu nad rekom mogu da se grade ili standardnom metodom izlivanja (bilo uz pomoć statične ili pokretne skele) ili metodom prednapregnutih greda. Sam raspon iznad reke (ako je konstrukcija betonska) će se verovatno graditi metodom slobodne konzole (poput Pupinovog ili novog mosta kod Šapca), gde se kod dva glavna stuba u reci konzola izliva u koracima od po nekoliko metara istovremeno u oba smera od stuba (održavajući statičku ravnotežu) do spajanja na sredini plovnog puta, odnosno sa prvim stubovima do glavnih. Pošto je glavni raspon malo veći, kako se budu izlivali pojedini segmenti dalje od stuba, tako će stabilnost biti osigurana kosim zategama sa pilona glavnih stubova. Pomoćni mostovi se sa obe strane reke grade do pozicija gde će biti glavni stubovi, tako da će plovni put tokom kompletne gradnje biti otvoren.
 
Screenshot_20220724-123535_Instagram~2.jpg
 
Još jedna stvar iz neformalnog razgovora. Igleda da onaj karak ka Pavlovića Ćupriji (prema Badovinicima i vezi ka Bijeljini) nije u planu da se radi. Navodno ima projekat ali nikad nisu ni rezervisane pare za to.
 
Pa nisam baš primetio da govoriš čistim srbskim ko onim u Miroslavljevom jevanđelju (pošto je taj jedan od najstarijih zapisanih) 😅 A tek da pričam sa 4 padeža ko Bora Stanković, ili makedonski bi me verovatno streljali zbog "nečistoće". Ne znam što se udaljavamo od teme...
Freska kralja Stefana Milutina u Gračanici:
Samodržac vseh srPskih zemalja
 

Prilozi

  • FB_IMG_1658743990711.jpg
    FB_IMG_1658743990711.jpg
    6,4 KB · Pregleda: 154
  • FB_IMG_1658744165350.jpg
    FB_IMG_1658744165350.jpg
    56,5 KB · Pregleda: 162
Vrh