Earth odgovor ti je vrlo jednostavan. Snimak krece od pocetne tacke trase kod Prnjavora macvanskog na krajnjem severu trase i onda prati celu trasu ka jugu u kontinuitetu ka Loznici, /paralelno uz Drinu/. To je to.Snimili oko 18km, jedino što je spuštena kamera sve vreme, a sve jednolično ravno pa ne mogu provalim tačno gde je ovo?
Sta mislis kada ce poceti da buse tunel? I ja prolazim cesto i stalno gledam, nikako da krenu sa busenjem/kopanjem.Juče sam prošao pored ulaza u tunel sa strane Paragova. Počeli su na buše ulazne portale. Nisu još ni metar iskopali ali su pozabijali šipke polukruđno po obodu budućeg tunela. Verovatno će u narednim danima da izliju ulazne portale. Nažalost nisam slikao.
Kod petlje Hrtkovci, veliki broj izlivenih greda stoji na placu pored. Napravljena je mala devijacija i uklonjen deo stare magistrale gde će biti buduća petlja. Onaj deo gde se put ovaja od sadašnje magistrale pa prolazi ispod budućeg autoputa.
Ко је гледао на завршетку моста како се председник обраћа градоначелнику Шапца све му је јасно.
Ne znam. Iskreno se nadam uskoro. Ne znam ni dal imaju gotov projekat. Svakako znaju ulaznu i izlaznu tacku. Mogu da zakopaju koji metar. Do sada su izlivali betonske kaskade iznad portala. tj. izmadju magistralnog puta koji prelazi iznad prema ulaznim cevima. Sada sam video da su poceli da formiraju ulazne portale i busili su onom Novom Austrijskom Metodom. Cak je i neki plato izliven ispred samog ulaza u tunel. Tu je bila parkrana ona jedna masina za kopanje. Kad budem sledeci put prolazio slikacu.
Dragan je pominjao ovde da se radi i projektovanje, pa kontam da su do sada radili projekat. Svecano otvaranje je bilo u maju prosle godine. Evo za godinu i 3 meseca jos nisu poceli da buse. Samo su krcili sumu i izlivali sipove i ubijali vreme. Scenografija za prolaznike .
Tako je, licno znam da sva rešenja donose za ovaj put Putevi Srbije, lokalne sluzbe samo uručuju. A onda kao u Loznici super a u Šapcu sporo... Zezanje naroda, ili verovatnije kazna za Štitar.To je njihova predstava. Inace, posao je u nadleznosti republike, ne znam ni sta bi grad tu mogao raditi
Tacno ZAK kosine su uradjene i sipovane ali tlo se ne smiruje na Paragovu(bice ovde haos problema). Mozda busenje prvo krene od Iriga ka Paragovu iako nije u planu."...Onaj nesretni Aleksandar SPS Antic je negde jula ove godine obisao ulazni portal i rekao da imaju problema sa geologijom i da ona "nije blagonaklona prema inženjerima" i jos ne mogu da buse...."
"Imaju problem sa geologiom" je klasična mantra kada političari objašnjavaju kašnjenja. Zdrav razum kaže da su geologije većine planina ispitane za vreme stare Jugoslavije. Ne u sitrna crevca ali od prilike od čega se sastoje i šta se nalazi u njima. Svi ti planovi su predati strancima na izvolite za sitnu lovu. U prilog ovom tvrdnji ide i sva ova priča o litijumu i ostalim stvarima koje su pronađene odavno, samo je Rio Tinto potvrdio i detaljno ispitao da li je ekonomski isplativo. Od kud Rio Tinto nije išao u Niš da traži litijum nego baš u Loznicu ?
Geologija Fruše Gore je poznata. Kako je nastala, koje stene se nalaze u njoj, šta je iskopano u lokalnim kamenolomima itd. Čak su bile table o geologiji Fruške Gore pored pešačkih staza.
Kada kopaju tunel, rade detaljna ispitivanja pa znaju šta ih može očekivati prilikom kopanja. Ponekad ako vide problem, pomere malo trasu. To i jeste cilj ispitivanja a ne da "imaju problema sa geologiom". Kakva god da je geologija sve se to može tehnički rešiti za određenu cenu. Na kraju krajeva, ta kosina koju oni stabilizuju je presmešna u odnosu na kosine u Grdeličkoj klisuri. I na kraju, kosina je stabilizovana pre nekoliko meseci a još nisu počeli sa bušenjem.
Sa Iriske strane je po meni mnogo pogodnije za busenje bar sto se tice okoline, teren je mnogo pristupacniji/ravniji, napravljen je ogroman kamp za radnike, mnogo veci nego u paragovu, to je zapravo glavni kamp za busenje tunela, a i mislim da sto se tice saobracaja je mnogo lakse da masine dolaze na tu stranu nego na paragovo, ne znam nisam strucan. Doduse na Paragovu je sve vec spremno za busenje sto se tice pripreme terena, dok sa iriske na mestu gde ce biti portal mislim da je samo okrcena suma za sad.Tacno ZAK kosine su uradjene i sipovane ali tlo se ne smiruje na Paragovu(bice ovde haos problema). Mozda busenje prvo krene od Iriga ka Paragovu iako nije u planu.