Jbg, sad izgleda ni sve padeže ne priznajemopostavio sam sliku trasiranja od petlje Ruma do blizu most
Pravilo o jednačenju suglasnika po zvučnosti postoji da bi tebi bilo bilo lakše da izgovoriš, ne da bi belosvetski moćnici od Srbina napravili srp. Ako već insistiraš na sopstvenoj gramatici, onda budi dosledan pa se odrekni svih glasovnih promena.I da bi spasli ovu temu od ovih gluposti, možda najbolje da ove koji tvrde da je promena b u p "pravilo" pitam: Ko je prvi zapisao to pravilo, Gde je zapisao to pravilo, Kad i ostalo na osnovu čega tvrde da je to pravilo ?Ajde kad tolko insistiraju na svojoj pameti nek nas do kraja poduče, ili nek pametnjakovići zaćute da se lepo može vratiti temi
To što si fanatični sledbenik Vukove sekte ne znači da si pismen. To što te učtelj'ca učila ispeglanu biografiju bečkog potrčka ne znači da si pismen već zaglupljivan. Ne kažem, i ja sledim neka njegova pravila jer su ostala ugušena pre mene pa nisam imao prilike da ih upoznam i ocenim koja su bolja i zašto, ali ja nisam verski fanatik da terorišem neslednenike Vukove sekte. Ja ne namećem drugima dal je "pravilno" reći mlijeko ili mleko, put ili pat, ne osuđujem drugi deo naših Rasena-Rusa kad kažu serBski a ne srPski... svačija lična odluka je dal će slediti moj put i biti pismen ili pogrešan put i biti nepismen. Samo nemojte neznanjem kvariti ispravan post kao što je Došljak uradio. Ja njega ne ispravljam kad on pogrešno menja suštinu imena iz ŠaBac u ŠaPcu, ali još je gore kad neko ispravlja tačan post svojom greškom. Naprotiv, trebamo ljude opismenjavati da se kaže srBski, a ne srPski, i ohrabrujuće je da zadnjih godina ima sve više koji to prihvataju i time postaju pismeni.Pravilo o jednačenju suglasnika po zvučnosti postoji da bi tebi bilo bilo lakše da izgovoriš, ne da bi belosvetski moćnici od Srbina napravili srp. Ako već insistiraš na sopstvenoj gramatici, onda budi dosledan pa se odrekni svih glasovnih promena.
Znaš, postojao je jedan veoma bitan čovek koji se zove VUK STEFANOVIĆ KARADŽIĆ, eto on ti je formalizovao te principe i zalagao se da pisani jezik bude identičan govornom - gde se kaže SRPSKI, bez izuzetka. Prosto je rogobatno i nepraktično da se gušiš pokušavajući da izgovoriš dva zvučna suglasnika zaredom - R i B. I siguran sam da u govoru to i praktikuješ, ali dvostruki standard koristiš pri pisanju. Ajde bre... To je nešto što se uči u osnovnoj školi, ali izgleda da su neki preskakali časove maternjeg jezika. Ako bi dodatno da se obrazuješ, evo i literature:
Vuk Stefanović Karadžić - Pismenica srpskoga jezika, 1814;
Vuk Stefanović Karadžić - Srpski rječnik, 1818;
Vuk Stefanović Karadžić - Srpska gramatika, 1818;
Đura Daničić - Rat za srpski jezik i pravopis, 1847.
Hoćeš li sada doneti svesnu odluku da budeš pismen?
Ista osoba:svačija lična odluka je dal će slediti moj put i biti pismen ili pogrešan put i biti nepismen.
Neka neko zove 555-333, meni nestalo kredita.trebamo ljude opismenjavati
Da te pitam, sev: da li su u pravu srpski ili ruski jezikoslovci, pošto jedni propisaše da se piše 'na primer', a drugi da je ispravno 'naprimer'? A reči iste, isto značenjePa sad, nije gramatika švedski sto pa da svako po volji bira šta mu se sviđa. Meni taj modernizam određenih ideoloških krugova u nas Srba jako bode uši. Jednačenje suglasnika po zvučnosti je gramatički ispravno i tu nema mesta ideologiji i ličnom izboru. Barem dok se držimo ideje očuvanja čistote sopstvenog jezika.
Ili je svako fudbalski selektor i najbolji teniser... može i to...