@Mačvanin Molim te procitaj prethodne postove jer je ovo samo jedan deo rasprave, gde su neke stvari preterano naglasene da bi se istakla sustina i ovako istrugnut iz kontesta daje ti pogresan zakljucak. Moja perspektiva je bila ta, da je privobitna trasa optimalna trasa sa tehnickog i ekonomskog stanovista. Izmenjena trasa ide u korist povecanju cene radova i kasnijeg odrzavanja. To je sve novac koji cela Srbija placa i koji bi mogao negde drugo da se iskoristi.
Tim sto sam podrzavao prvobitnu trasu
ne znaci da se automacki slazem sa mizernim nadoknadama koje je investitor nudio ili bilo kakvim drugim nepravdama. Cak sta vise, mislim da su mizerne nadoknade s razlogom, da bi bio argument vise za skuplju trasu (eto bune se ljudi pa cemo raditi drugu trasu). Da je kojim slucajem bila obrnuta situacija isterali bi te koliko jos "juce" sa tvoje dedovine.
Da je prva trasa kojim slucajem usvojena, da su ljudi dobili
adekvatnu nadoknadu, svima bi bilo bolje. Ne bi se pravila 2 nadvoznjaka preko pruge (koje treba odrzavati), ne bi se potrosile dodatne pare. Odrzavanje bi bilo jeftinije.
Imam emaptiju za sve. Ti si meni jedank isto kao i ono dete obolelo od neke bolesti kome trebaju pare za lecenje. Zato se i pitam zasto treba potrositi 30ak miliona vise a da ovo dete nema terapiju ?
Da si procitao ranije postove, shvatio bih da sam sve vreme govorio, da su hteli da pomognu seljaku, to bi i uradili i ostalo bi jos para od razlike u ceni dve trase. Mogli su da vam daju adekvatnu nadoknadu (novac, njive, sta god smatrate pravednim). Mogli su da presele deo sela i usore ga. Da naprave, pesacke i biciklisticke staze a ne da ginete po ulici nocu. Da izvedu kanalizaciju, sta god. Ali nisu. Vi ste ostali na starom kao i pre izgradnje a ostatak gradjana je potrisio dodatni novac. Novac od izgradnje izmenjen trase + dodatni troskovi odrzavanja uveliko prevazilaze nadoknade koje su ljudi mogli dobiti (cak i one koje Rio Tinto daje). Licno bih pristao da vam svima ispalte po 1milion evra to je opet manje od troska koji je napravljen.
Da sumiram.
Vama ostaje sve isto.
Dobitnici su izvodjaci radova.
Gubitnici: Svi ostali.
P.S. Molim vas nemojte vise pominjati stan u Beogradu i kako vas on ne iteresuje. To je bila samo metafora da se naglasi koliko para moze da se da seljacima kao kompezacija i da je to manje od cene skuplje trase. Mogao sam da kazem i kuca na moru ili sta vec drugo. To je bila sporedna stvar u celom mom izlaganju a svi se za nju hvataju i odma krenuli da pisete kako vam ne treba stan ili necete da pecate na moru.