Šta je novo?

Državna stanogradnja(naselje Stepa Stepanovic na Vozdovcu)

Изменом буџета града Београда због пројекта ЕХПО 2027 средства од 8 милиона динара за саобраћајну везу насеља Степа Степановић и улице Војводе Степе планирана за следећу годину пребачена тек за 2027. годину, следеће две године 0 динара

Изменом буџета града Београда због пројекта ЕХПО 2027 средства од 8 милиона динара за саобраћајну везу насеља Степа Степановић и улице Војводе Степе планирана за следећу годину пребачена тек за 2027. годину, следеће две године 0 динара
Neka cekaju u koloni ko i do sada

A koja je ovo veza?
U Stepi je pre par godina uradjena ona ulica iz koje mogu da izadju u Vojvode Stepe, jel planirana to jos neka?

Изгледа је била. На скупштини града су ово усвојили, нисам добио детаље.

A koja je ovo veza?
U Stepi je pre par godina uradjena ona ulica iz koje mogu da izadju u Vojvode Stepe, jel planirana to jos neka?

Možda se odnosi na nastavak SMT, tj. planiranu vezu od Trošarine ka Braće Jerković i dalje ka petlji Lasta, jer bi to realno bila i najbitnija veza za to naselje.

1000267225.png

Pa uzimaju iz budžeta gradova po Srbiji za Expo i to ozbiljne cifre, ja gledao neki auto na lizing i uslovi su katastrofa, nije nam ništa pomogao investicioni rejting…mogu da zamislim kamate po kojima se država zaduzuuje…banke u Srbiji imaju istorijske rekorde u poslovanju…ko će to da vraća i kako videcemo….

Možda se odnosi na nastavak SMT, tj. planiranu vezu od Trošarine ka Braće Jerković i dalje ka petlji Lasta, jer bi to realno bila i najbitnija veza za to naselje.​
I meni ovo pade na pamet. A s obzirom kako krste planove (naprimer Ada Huja uz Žorža Klemensoa), nije isključeno da smo u pravu.​

Svakako u ovom gradu je stopiran razvoj infrastrukture do 2027.
Ni pre se nisu nešto ubijali od izgradnje infrastrukture, osim gotovo samo tamo gde imaju neku ličnu korist.​

Pa uzimaju iz budžeta gradova po Srbiji za Expo i to ozbiljne cifre, ja gledao neki auto na lizing i uslovi su katastrofa, nije nam ništa pomogao investicioni rejting…mogu da zamislim kamate po kojima se država zaduzuuje…banke u Srbiji imaju istorijske rekorde u poslovanju…ko će to da vraća i kako videcemo….​
Šta ako se desi da se raspišu izbori, a onda neki grad padne u ruke opozicije? Da li bi ga onda ostavili bez finasija ili bi nešto drugo uradili?​

Poslednja izmena:
I meni ovo pade na pamet. A s obzirom kako krste planove (naprimer Ada Huja uz Žorža Klemensoa), nije isključeno da smo u pravu.

Ni pre se nisu nešto ubijali od izgradnje infrastrukture, osim gotovo samo tamo gde imaju neku ličnu korist.

Šta ako se desi da se raspišu izbori, a onda neki grad padne u ruke opozicije? Da li bi ga onda ostavili bez finasija ili bi nešto drugo uradili?​
Pa bilo je finih izazova u Cajetini dok nije legao na rudu …nisam upućen u previše detalja

Počeli su zborovi, sledeće subote 29.03.2025 u 11h je drugi zbor, skupljaju se se potpisi za formiranje mesne zajednice, dođite i ponesite ličnu kartu. Nastavljamo borbu za školu i vrtić.

1742732215116.jpg

Postanite deo Stepa info Viber zajednice, pridužite se -
IMG_20250323_122340.jpg

Poslednja izmena:
Неокомунизам полако "улази" у народ.

Ja sam prilikom jednog razgovora koji je organizovan u mojem naselju, u sklopu akcije obilaska naselja (množina) i razgovora sa predsednikom opštine, morao detaljno da objašnjavam neke stvari i zašto je trenutno stanje loše i kako je potrebno da se ispravi, pošto sam upoznatiji sa situacijom na terenu i problemima sa kojima se gotovo svakodnevno susrećem, od samog predsednika opštine. On je uzgred tvrdio da je sve kako treba, plus je govorio kako je mnogo toga uraðeno za naše naselje.

Ovde nije problem što su graðani upoznatiji sa nekim stvarima, već što treba da se potrudimo da te probleme iznesemo na videlo i da se potrudimo da se nešto od toga i reši.​

Građani naselja Stepanović godinama se suočavaju sa ogromnim problemom nedostatka mesta u školama i vrtićima. I dok roditelji svakodnevno vode bitku za osnovno pravo svoje dece na obrazovanje, vlast ne preduzima apsolutno ništa da reši ovaj gorući problem. Umesto konkretnih rešenja, stanovnici dobijaju samo prazna obećanja i izgovore punih 10 godina...

Već godinama, roditelji su primorani da decu upisuju u vrtiće i škole van naselja, što dodatno komplikuje njihovu svakodnevnicu. Mnoga deca ostaju bez mesta u vrtićima, dok su osnovne škole prebukirane, a učionice prepune. Sve to negativno utiče na kvalitet obrazovanja i uslove u kojima deca borave.

Očajni roditelji Stepe ne vide drugo rešenje osim stalnih protesta i apela nadležnima evo sada se oganizujemo za Mesnu zajednicu. Uprkos našem trudu i neprestanim zahtevima, konkretnih poteza nema. Vlast ne mari za najmlađe stanovnike naselja Stepanović, iako se nebrojeno puta pokazalo da je potreba za novim obrazovnim ustanovama hitna.

Zar naša deca treba da ispaštaju zbog nesposobnosti onih koji bi trebalo da rade u njihovu korist? Do kada ćemo morati da molimo za nešto što bi trebalo da bude osnovno pravo svakog deteta?

Naselje Stepanović ostaje zaboravljeno. Stanovnici su prepušteni sami sebi.

Ostaje pitanje - koliko dugo će vlast ignorisati ovu situaciju i zašto deca moraju da trpe zbog nesposobnosti onih koji bi trebalo da se staraju o njihovoj budućnosti? Stavnovnici Stepe, neće stati sa borbom dok se ne pronađe rešenje za našu decu, naša deca zaslužuju bolje.

20250326_161155.jpg

20250326_171038.jpg

Poslednja izmena:
Kada budete prihvatili da Crkva izgradi svoj objekat, tada ćete rešiti sve svoje probleme. Ukratko sumirano.

A što se tiče konkretnog problema, mogli bi ste da održite sastanak sa stanrima Kumodraža II i da vidite da se oni malo angažuju oko izgradnje te nove škole, obzirom da oni sada idu, izmeðu ostalog i u vašu školu, jer im je najbliža. A i njima bi bilo u interesu da se to izgradi.​

Problem nedostatka mesta u školama i vrtićima ne bi trebalo da bude tema za prebacivanje odgovornosti na građane drugih naselja ili na "verske institucije". Ovo je isključivo nadležnost gradske vlasti, koja je dužna da obezbedi odgovarajuću infrastrukturu za sve stanovnike.

Stanovnici naselja Stepa Stepanović su već godinama ukazivali na ovaj problem i tražili konkretna rešenja, ali su dobijali samo obećanja bez ikakvih konkretnih poteza. Umesto da se prebacuje odgovornost na druge ili da se predlažu nerealna rešenja, vlast bi trebalo da prepozna ozbiljnost situacije i napokon počne da radi u interesu dece, jer ona ne mogu čekati beskonačno.

PS Nikome ali baš nikome u Stepi nije jasno zbog čega se u ovoj priči potencira izgradnja crkve kao rešenje problema nedostatka mesta u školama i vrtićima. Deci su potrebne učionice i vrtićke grupe, a ne oltari i ikonostasi. Ova tema se ne tiče verskih objekata, već osnovnih uslova za obrazovanje i normalno funkcionisanje porodica u naselju.

Zbog potpunog ignorisanja problema od strane nadležnih, stanovnici su primorani da se sami organizuju i formiraju mesnu zajednicu. Cilj im je da se institucionalno izbore za osnovna prava svoje dece i izvrše pritisak na vlast da konačno preduzme konkretne korake u rešavanju problema nedostatka mesta u školama i vrtićima

Poslednja izmena:
Pa gradske vlasti neće da vam daju drugu školu jer ste rekli da nećete crkvu u naselju nego školu, kao što je i obećano. A dirati u Crkvu je isto kao dirati u osinje gnezdo, obzirom da svi znamo kome je prvi čovek iste naklonjen. Zato sam i predložio da se drukčiji pristup proba. Ne zato što mislim da treba da se odgovornost prebaci na druge, nego da se višedecenijski problem sa nemanjem škole u Kumodražu II ne preliva na vas. Stanovnici Kumodraža II ne idu u vašu školu iz obesti, nego zato što im je najbliža.

Zbog svega navedenog u prethodnom pasusu, sam i predložio da se institucionalno rešavanje problema koje si naveo u svom poslednjem postu, izvrše i oni kojima je isto tako potrebna škola.​

Zar nije parcela planirana za izgradnju druge škole po osnovu restitucije delom vracena starim vlasnicima?

Nametanje izgradnje crkve kao "rešenja" za hronični problem nedostatka mesta u školama i vrtićima nije samo besmisleno, već i krajnje bezobrazno. Takav pristup ne samo da ne rešava suštinski problem, već veštački stvara tenzije između građana i vlasti, kao i između samih stanovnika različitih delova grada.

Stanovnici naselja Stepa Stepanović godinama ukazuju na problem i traže konkretna rešenja, ali umesto odgovora i akcije, dobijaju pokušaje da im se podmetnu nerelevantne teme. Mi nemamo problem s postojanjem verskih objekata – crkve već postoje u neposrednoj blizini. Ono što nam nedostaje su učionice, vrtićke grupe i osnovni uslovi za obrazovanje naše dece.

Pokušaj da se rešenje za ovaj problem prikaže kroz izgradnju crkve predstavlja klasičan primer ignorisanja potreba građana i manipulacije javnim mnjenjem. Umesto da se problem sistemski rešava, neko očigledno pokušava da izazove veštačke sukobe i prebaci odgovornost na stanovnike, umesto na one koji su dužni da obezbede adekvatnu infrastrukturu.

Gospodin koji "nije nadležan" i dalje svojim stavovima nastavlja da ignoriše suštinski problem i time samo produbljuje nezadovoljstvo i osećaj nepravde. Njegov pristup ne doprinosi pronalaženju rešenja, već stvara nepotrebne podele i prebacuje fokus s onoga što je zaista važno.

Stanovnici naselja Stepa Stepanović neće dozvoliti da se njihovi zahtevi za školom i vrtićima pretvore u politizovane debate o verskim objektima. Ova tema nije verske prirode – ona je isključivo pitanje osnovnih prava dece na obrazovanje i pitanje odgovornosti gradskih vlasti. Umesto pokušaja zamene teza i skretanja pažnje, vreme je da se donosioci odluka pozabave suštinom problema i preduzmu konkretne korake u interesu svih građana.

Ja ovde zamenu teza vidim u maltene svemu napisanom u postu. Niko ovde nije rekao da treba da pristanete na izgradnju crkve da bi ste dobili vrtić i školu, a iz napisanog tako ispada. Takoðe se spominje i da želite institucionalno da rešite problem, a kada vam neko predloži drukčiji pristup za institucionalno rešenje problema, naljutite se. I onda ispada kao da se stvara tenzija izmeðu stanovnika različitih naselja, a koje uopšte nema.

Ja sam probleme u mom naselju na raznorazne načine pokušavao da rešim, čak i za isti problem više načina koristio, i imao odreðene pozitivne rezultate, te sam zato i predložio drukčiji pristup institucionalnom rešavanju problema.​

Pre će biti da je með pojedine stanovnike naselja Stepa Stepanović sišlo zaglupljivanje sa kanala sa nacionalnom frekfencijom, posebno onog u komšiluku, pa ne mogu da skapiraju šta je autor hteo da kaže.

Država je prilikom prodaje stanova obećala da će se izgraditi dve osnovne škole. Narod je kupio stanove tu, izmeðu ostalog i zbog pomenute izjave. Kasnije je doneta odluka od strane države da se izgradi samo jedna škola, a umesto druge da se izgradi crkva. Kada su stanovnici naselja rekli, sasvim ispravno i što podržavam, da ne žele crkvu već ono što je obećano, a to je još jedna osnovna škola, aktuelna vlast je odlučila da ne izgradi školu. I to zato što ste ustali protiv njihovih drugara. To što ste rekli da niste protiv Crkve i da smatrate da ima sasvim dovoljno crkvi u okruženju, ne znači ništa, iako je izjava skroz na mestu, jer niste rekli ono što želi da čuje aktuelna vlast. A oni žele da čuju da ste promenili mišljenje i da pristajete na gradnju crkve.

Vaš slučaj nije usamljen, na više mesta se dešavaju slične stvari, a vi i dalje vodite neku bitku sa ljudima iz drugih naselja zbog podrške i pružanja pomoći, umesto da probate da se udružite i zajednički rešite problem.​

Vrh