Šta je novo?

Dorćolski projekti

Nastavljamo udarnički.
Strahinjića Bana i nova signalizacija za kontrolu parkiranja (više na temi o bahatom parkiranju):
20200729_083627.jpg

OŠ Braća Baruh (Pre i posle - više na temi "Fasade"):
Pogledajte prilog 5
Knjeginje Ljubice. Čitav ulični blok prizemlja je postao "Te Location" - nije im baš neki tajming:
20200729_083812.jpg

Pogledajte prilog 3
Gospodar Jovanova 28, zidanje došlo taman dokle treba, a sve nadalje će biti kako ne treba:
20200729_083500.jpg

20200729_083417.jpg

20200729_083325.jpg

Da ovako ostane bilo bi ok, ali sada kad izgrade i ovu armaturu koja strci unakazice niz.

Испред тог сивила од зида у Кнегиње Љубице, могли би да поставе жардињере, места има довољно.

Како се види да мало извирује приземље фасаде у Јовановој, на срећу, фасада уклоњене приземнице из доба краљевине, ће ипак бити враћена у изворном изгледу.

Такво решење је изгледа једино могуће и било би неопходно и у случају кућа у Ресавској и Хиландарској, два драгуља историје наше архитектуре, које су недавно избрисане из слике Београда.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=761067#p761067:9fpsruc0 je napisao(la):
GOJE » Sre Jul 29, 2020 8:25 am[/url]":9fpsruc0]
Knjeginje Ljubice. Čitav ulični blok prizemlja je postao "Te Location" - nije im baš neki tajming:

Makar fasada izgleda uredno, ako nista drugo :D

POsmatram sta se dogadaja na Dorcolu, u Skennderbegovoj, nekada najlepsoj, autenticnoj ulici na Dorcolu.
Svedoci smo urbanistickog nasilja. Rusi se, menja se karakter ulice. Unistava se Dorcol. NIcu odvratne zgrade sa malim prozorima.

Vec su u Knicaninovoj kafici gde urbani talog sedi i ispija kapucino.
Leti jedu jutarnji karpaco, pored svoh na silu i pogresno parkiranog BMW-a. Kao sto je obicaj u Njegosevoj.
Dorcol postaje kao smrdljivi Vracar.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762045#p762045:34h7diiw je napisao(la):
MC_ » Sub Avg 01, 2020 12:32 pm[/url]":34h7diiw]
Leti jedu jutarnji karpaco, pored svoh na silu i pogresno parkiranog BMW-a. Kao sto je obicaj u Njegosevoj.
Dorcol postaje kao smrdljivi Vracar.

Vracar su potrosili, citaj skoro sve izgradili, a taj deo Dorcola je jos uvek pun udzerica koje su mamac za sve investitore, jer je centar grada blize nego sa Vracara, a i reka je odmah tu...i zasto ne iskoristiti dok se neko drugi ne seti, a pre ili kasnije ce tako neminovno biti, samo je pitanje vremena :-/

Aj da je samo Skender Begova i aj da je samo do bahatog parkiranja i bahatih zidanja. Ne znate vi čega sam se sve nagledao a i nasnimao u zadnjih par godina otkako su ti, kako ih ja politički korektno zovem - strani i državljani regiona - počeli da se prelivaju iz Vračara i na ostale delove grada.

Dilovanje, buka, pucnjave, podmićivanje gradskih službi nasred ulice, ku***nje u raznim oblicima, uzurpacija trotoara, uzurpacija kolovoza...
Pošto su Vračar uveliko osvojili (igrom slučajnosti drug mi živi prekoputa lokala gde je onaj majmun uleteo sa Uzijem), sad se prelivaju i na ostatak grada.

Ceo Beograd ce biti takav. Osim ako ne prestane stampanje para na globalnbom nivou.

Ma donji Dorćol se od 1991 slabo gradio a tangira krug dvojke tako da je logično sto se i on aktivirao sa gradilištima u poslednjih par godina.
Lokacija + potraznja su učinili svoje.
Ajde i to je razumnjivo donekle
Ali gomila indijanaca i brdjana se doselilo i preplavilo je taj kraj.
Nažalost kultura blejanja po kafićima sa nepropisno parkiranim X5 u blizini je odavno prevagnula.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762658#p762658:1v3u5nrd je napisao(la):
spatiotecte » Pon Avg 03, 2020 9:57 am[/url]":1v3u5nrd]
Ali gomila indijanaca i brdjana se doselilo i preplavilo je taj kraj.
Nažalost kultura blejanja po kafićima sa nepropisno parkiranim X5 u blizini je odavno prevagnula.

Veruje mi, nije samo tu, toga ima svuda. U mojoj zgradi ima 6 stanova. Od svih ljudi/komsija koji su ziveli tu od kako sam se rodio, jedino smo mi ostali, ostalo je prodato i sve su pokupovali neki sumnjivi tipovi, uglavnom iz Cg, a neki i sa prebivalistem na Kipru.

Tako da...svaki kraj ima istu boljku...i tako ce i biti, dok god je naseljavanja, tendencija masovnih migracija iz sela u grad i sl.

Tendencija koja postoji na nivou grada mora da zahvati svaki deo grada, to je prirodno. Struktura nacina zivota se menja. Sta je juce bio Vracar, u nekom stepenu ce zahvatiti i Dorcol. Centar grada ce biti za iznajmljivanje jer je ili haotican ili preskup i prljav ili sve to sa masom pijanih turista koji tu tumaraju. Sad sve oci treba da budu uprte u Donji Dorcol jer on, po meni, predstavlja najvecu sansu za centralno-gradski fiasko. Time sto je centralniji od Vracara steta ce biti veca. Puno slobodnog prostora za gradnju. Lep koncept je linijski park ali sta cemo sa novim zgradama i njihovim fasadama?! Cula sam i dobru vest, da je jedna zgrada iz Cara Dusana koja je htela da napravi pre-urbano resenje stare fasade prosto odbijena. Vi, Dorcolci, saosecam sa vama ali morate biti svesni da za 10 godina nista vise nece biti kao kad ste vi isli u osnovnu skolu i to je i u redu, sve se menja-tece... Samo se postavlja pitanje, hoce li ta promena moci da se proguta ili ce tesko za zastane u grlu i boli.

Prilozi

• dorćol centar 1.jpg
    dorćol centar 1.jpg
    243,3 KB · Pregleda: 3.535
  • dorćol centar 2.jpg
    dorćol centar 2.jpg
    345,3 KB · Pregleda: 3.479
  • dorćol centar 3.jpg
    dorćol centar 3.jpg
    282,5 KB · Pregleda: 3.527
  • dorćol centar 4.jpg
    dorćol centar 4.jpg
    278,7 KB · Pregleda: 3.537
  • dorćol centar 5.jpg
    dorćol centar 5.jpg
    353,1 KB · Pregleda: 3.536
  • dorćol centar 7.jpg
    dorćol centar 7.jpg
    315,5 KB · Pregleda: 3.535
Kapiram da ce i ove niske kuce izmedju Dorcol centra i prvih visokih zgrada isto da lete?

Ako ce biti prema renderu mislim da ostaju. Na drugoj i pretposlednjoj slici se vidi ograda gradilista prema prizemnim kucama.
Bizarno.

Nekoliko blokova pored ovog je pretezno sastavljeno od tih starih, prizemnih kuca. Mislio sam da ce od ovog coska napraviti neki mali plato ili parkic, ali to se skoro nikad ne uzima u obzir kao realna potreba gradjana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764282#p764282:3ew4vezt je napisao(la):
Aes » Sub Avg 08, 2020 11:05 pm[/url]":3ew4vezt]Ako ce biti prema renderu mislim da ostaju. Na drugoj i pretposlednjoj slici se vidi ograda gradilista prema prizemnim kucama.
Bizarno.

Jasno...zanimalo je jer bi stvarno bilo bizarno da imas lux stanove u K-districtu ili kako se vec sada zvanicno zove, linijski park i preko puta toga vojne stracare i Pogon Stari Grad u Dunavskoj 10, gde se nalazi neki depo kamiona Gradske cistoce, koliko sam spolja uspeo da vidim, a za koji nikad nisam ni znao da postoji. :bash:

Bas sam tuda prolazio za vikend i videh da se nastavlja rusenje kuce odmah pored pasarele i kapiram da sigurno nece graditi stambenu zgradu i ostaviti pasarelu sa koje ljudi komotno mogu da vire ljudima u stanove...malo mi deluje nelogicno da u svim buducim okolnostima pasarela ostaje na duze.

Nemam nikakav zvanican info, ali ono, samo iznosim misljenje.

Ja takodje mislim da ta pasarela nece jos dugo, mada ce mi biti zao jer sam nekako navikao da preko nje silazim do keja. Verovatno ce morati da se radi saobracajna signalizacija sa semaforima i pesackim prelazima jer se vec u Dunavskoj prave cepovi zbog K-districta

Video sam da se rusi kuca pored pasarele i to je ocekivano, ali ganci prekoputa i dalje odoleva, ceka najbolju ponudu :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=765275#p765275:3635wdjw je napisao(la):
Aes » Uto Avg 11, 2020 10:54 pm[/url]":3635wdjw]Ja takodje mislim da ta pasarela nece jos dugo, mada ce mi biti zao jer sam nekako navikao da preko nje silazim do keja. Verovatno ce morati da se radi saobracajna signalizacija sa semaforima i pesackim prelazima jer se vec u Dunavskoj prave cepovi zbog K-districta

Video sam da se rusi kuca pored pasarele i to je ocekivano, ali ganci prekoputa i dalje odoleva, ceka najbolju ponudu :)

Koliko sam shvatio nekog ovde na ovde na forumu, mislim da je GOJE, ganci kuca je na parceli koje je vlasnik Delhaize i kapiram da od nje zavisi sta ce biti sa njom, ako je tako...

Ako neko zna vise, neka me ispravi...

Formalno svi objekti na toj parceli su u vlasništvu Delhaizea, a da li postoje neka prava korišćenja, ugovori, dogovori - ko će ga znati. Takođe, kakvi su planovi Delhaizea i to je pitanje. Nakon što su globalno integrisani sa Aholdom, u Srbiji su dosta usporili sa (inače sporim) načinom donošenja odluka.

Kad budu videli da ostali grade, zinuce im dupe da prodaju kvadrate, pa ce i oni tada krenuti...kapiram da im je jos rano. Cekaju da se taj kraj malo izmeni, pa za koju godinu da dignu cene kvadrata i onda krenu da grade, prodaju ili izdaju...

Msm, Delhaize plac je potencijalno na vrlo atraktivnom mestu...pod uslovom da planovi vezani za park i Marinu Dorcol makar krenu sa mrtve tacke...

Prilozi

• ugao cara dušana i cara uroša 1.jpg
    ugao cara dušana i cara uroša 1.jpg
    236,6 KB · Pregleda: 1.963
  • ugao cara dušana i cara uroša 2.jpg
    ugao cara dušana i cara uroša 2.jpg
    244,7 KB · Pregleda: 1.962
  • ugao cara dušana i cara uroša 3.jpg
    ugao cara dušana i cara uroša 3.jpg
    267,5 KB · Pregleda: 1.969
  • ugao cara dušana i cara uroša 4.jpg
    ugao cara dušana i cara uroša 4.jpg
    232,9 KB · Pregleda: 1.969
  • ugao cara dušana i cara uroša 5.jpg
    ugao cara dušana i cara uroša 5.jpg
    268 KB · Pregleda: 1.975
  • ugao cara dušana i cara uroša 6.jpg
    ugao cara dušana i cara uroša 6.jpg
    174,8 KB · Pregleda: 1.963
Cuh jutros da su stovariste uglja "Kreka" u Dunavskoj 1 (preko puta K-disticta) na Dorcolu potpuno rascistili...

Zna li neko o cemu se radi, da li o konacnom izmestanju stovarista ili je to samo nesto privremeno?

Да није можда због недавног пожара ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766559#p766559:377rx0r1 je napisao(la):
direktor » Ned Avg 16, 2020 2:44 pm[/url]":377rx0r1]Да није можда због недавног пожара ...

To je bilo pe neki dan na drugoj strani Dunavske.

Drug je jutros prolazio Dunavskom i kaze mi da su rascistili stovariste uglja (Dunavska 1), otprilike, nije vise tu...pa me zanimalo sta se desava, da li je neko prolazio tuda ili zna sta se konkretno desava...

Da li samo uklonili ugalj ili se definitivno sele odande?

Vrh