Šta je novo?

Dorćolski projekti

Provalite da su arhitekte uradile horizontalne podele prozora kao da su iz 30ih
Koliko dobrih filmova su obeležili ti prozori, neki baća preko požarnih ulazi na gajbu podižući donji deo prozora na gore. Ovde nije taj mehanizam/sistem otvaranja ali prati estetski, odlična zgrada.

edit: Fali još koji detalj za NY industrial žičani lift koji vodi direktno u stan, visoki plafoni sa golim instalacijama, požarne gde je pristup sa zemlje preko merdevina koje su uvučene/podignute u prvi sprat...

Konačno da dođe na red i ova "favela" u Dobračinoj 66

Dobračina 66 - 1.png
Dobračina 66 - 2.png
Dobračina 66 - 3.png

Иста је судбина још неких пројеката на Дорћолу. Падел је сада најпопуларнији спорт, основна опрема све скупља.

Хтедох исто да приметим:
PXL_20241012_133810426.jpg

Као и комшиница, у улици његовог нећака, потом супарника, и, на крају, наследника - Деспота Ђурђа, где је постављен ајсолејшн, па испаде баш мрачна приликом позирања:
PXL_20241013_054354301.jpg

Цу41 је приликом позирања све слободнија, ослобађа се сувишне гардеробе, на опште одушевљење форумског хегемона:
PXL_20241012_105313951~2.jpg

Остала два градилишта у крају (Цу77 и Енмон2) су споља одавно готова, па нема шта ново да се услика. А за два дорћолска нова гиганта (центар и хаус) ће ускоро бити посебна сликовница.

Ту мора да је пало обострано уцењивање и традиционални српски инат, то су два кућерка од по два метра ширине и висине. Па ће остати овако за вјек и вјеков. Мада и крш је позади, требало је то раселити. Београдски мозаик ширина, висина, дубина.

Da, garant su zaalavili, dve udzerice. Mada su one dve kuce izmedju CU37 i ovih stracara veoma pristojne i ocuvanih fasada

Дубровачка улица - куцавица доњега Дорћола, и једна од оних улица где се нашим четвороточним љубимцима окрене ламбда сонда, пливајући замајац или ђунта са ситним нутом (ко већ шта има) при помисли да морају да нас превезу њоме, ће коначно бити пресвучена новим хабајућим слојем асфалта. Тренутно можемо само мало да гвирнемо како је некада изгледала камена површина коловоза:
PXL_20241022_055337664.jpg

Асфалт ипак добија зелено светло:
PXL_20241029_070515083.jpg

А, станари се надају да ће и Енмон2 коначно бити усељен, и тај део улице поцивилизован:
PXL_20241029_070340273.jpg

Ево и дела најчешће помињаног комшилука на читавом форуму - да, баш оног који негира загађење, и тако те модерне ствари. Дорћол центар се надвија у позадини:
PXL_20241029_070650055.jpg

И занимљива сцена на Мији Дорћол, коју су, у међувремену (попут Енмона1) окупирали Руси:
PXL_20241021_130555896.jpg

PXL_20241021_130600159.jpg

Dubrovačku obožavam i mislim da čini pravu centralnu džadu Dorćola - kakva bre Dušanova 😄

Ali bi ipak podržao i neke mere za podizanje bezbednosti pešaka. Oni pešački prelazi kod Skenderbegove, kao i oni dole kod pošte, su u skoro potpunom mraku noću, a tuda se često vozi dosta brzo (makar to bilo po ograničenju - dosta je brzo iz perspektive pešaka koji stoji na ivičnjaku u mraku i ima osećaj da nema šanse da ga vozač vidi). Najbolje bi bilo da se osvetle pešački prelazi onim reflektorima, kao što sam viđao tu i tamo po gradu. Još bolje bi bilo - ali sad zaista fantaziram - da prelazi budu u nivou trotoara (+da budu dobro osvetljeni).

Znam da smo pominjali, ali ne secam se tacno sta je receno o ovoj zgradi u dnu cara urosa, meni se svidja na kraju kako je ispala a mislim da je i spratnost ok za tu lokaciju. Nije mi samo jasno sta ce da bude sa ovom kucicom ispred i zasto je nisu do sada srusili? Kapiram da nece da ostane tu
IMG_20241027_160350.jpg
IMG_20241027_160301.jpg
IMG_20241027_160455.jpg

Znam da smo pominjali, ali ne secam se tacno sta je receno o ovoj zgradi u dnu cara urosa, meni se svidja na kraju kako je ispala a mislim da je i spratnost ok za tu lokaciju. Nije mi samo jasno sta ce da bude sa ovom kucicom ispred i zasto je nisu do sada srusili? Kapiram da nece da ostane tu
Pogledajte prilog 217694Pogledajte prilog 217695Pogledajte prilog 217696
Kućicu su neko vreme koristili radnici ili obezbeđenje gradilišta. Ne znam da li je i dalje koriste. Svakako je teško zamisliti da će da ostane tu kad počne useljenje zgrade.

Ova strana što gleda na Mike Alasa još i nekako, ali teško onim mučenicima koji gledaju na Dunavsku gde će im prolaziti sav teretni i autobuski saobraćaj tik ispod prozora

Još kad prošire Dunavsku.

Ali šteta što nisu napravili nešto malo reprezentativnije tu, ako Dunavska + linijski postanu jednog dana "luks" lokacija (a oni napravili ovaj šifonjer koji izgleda kao da je obložen pločicama koje su ostale posle renoviranja toaletu u nekom kafiću).

• Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
Чуди ме да ка Днавској није било обавезно два спрата за комерцијалне садржаје, а на Вождовцу је то и у једносмерним улицама….

Zar nece tu da prave linijski park? Slazem se za nize spratove, ali sa visih puca savrsen pogled😍
Niže spratove ne vredi ni pominjati, ali mislim da i viši spratovi gledaju na stare solitere. Nije to neki pogled ako krajičkom oka samo vidiš reku, nema onu širinu vidokruga koja opušta. S druge strane budući stanari neće biti izloženi jakom vetru koji tu baš ume da tuče

Niže spratove ne vredi ni pominjati, ali mislim da i viši spratovi gledaju na stare solitere. Nije to neki pogled ako krajičkom oka samo vidiš reku, nema onu širinu vidokruga koja opušta. S druge strane budući stanari neće biti izloženi jakom vetru koji tu baš ume da tuče
Mislim na stranu okrenutu ka reci kada komentarisem pogled, a i ova okrenyta ka mike alasa mi se cini da je dovoljno udaljena od solitera da ima svetlosti, mada da, tu je pogled onako, nista posebno.

Pa i ja, kad gledaš prema reci vidiš solitere od postojećeg naselja koji su do Dunava. Nisu blizu ali zaklanjaju pravi vidokrug
Pored toga imam onaj osećaj da će famozni linijski park u najbolhem slučaju biti uska pešačka staza nakrcana sa vašarskim objektima i raznim fastfoodovima

Vrh