Šta je novo?

Dorćolski projekti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784098#p784098:129ad7j6 je napisao(la):
Marc23 » 15 Oct 2020 11:34 pm[/url]":129ad7j6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783826#p783826:129ad7j6 je napisao(la):
GOJE » Čet Okt 15, 2020 7:50 am[/url]":129ad7j6]
Nesrećna zgrada još laganije

Ima li novosti o ovoj zgradi, tj. ima li radnika, radi li se, privrsava kraju ili ce je bataliti kao onu Infinity zgradu?

Pa nesto se svakako dešava unutra jer po ceo dan čujem bušenje ali zaista sve deluje kao da nista ne rade.

Pa, evo table i sadašnje situacije. Teško da se ovde može očekivati neki spektakl - rekonstrukcija 200 kvadrata poslovnog prostora u prizemlju. Tu su pre 10 godina bili Pakomovi programeri, a zatim i neki call centar. Već godinama se ne koristi.
Secam se da je tu bio Pakom a kasnije i neko udruzenje revizora...u jednom trenutku sam pomislio da ce raditi adaptaciju u neki restoran ili kafic daleko bilo

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784141#p784141:ju04bbbw je napisao(la):
spatiotecte » Pet Okt 16, 2020 9:30 am[/url]":ju04bbbw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784098#p784098:ju04bbbw je napisao(la):
Marc23 » 15 Oct 2020 11:34 pm[/url]":ju04bbbw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=783826#p783826:ju04bbbw je napisao(la):
GOJE » Čet Okt 15, 2020 7:50 am[/url]":ju04bbbw]
Nesrećna zgrada još laganije

Ima li novosti o ovoj zgradi, tj. ima li radnika, radi li se, privrsava kraju ili ce je bataliti kao onu Infinity zgradu?

Pa nesto se svakako dešava unutra jer po ceo dan čujem bušenje ali zaista sve deluje kao da nista ne rade.

Hvala, znaci na papiru se desava, a sustinski nista :-/

Z amene su Drocolski projekti zapravo unistavanje Dorcola. To se dobro moze videti na uglu Skenderbegove i Knicaninove. Ono sto grade zapravo je unistavanje duha dorcola. Prvo su napravili kafic "Dolcino". Tu vec dolaze ljudi sa dzipovima. A okolo... okolo se sve rusi i gradi se novi Vracar.

Jeste, Dolcino ekipica je baš nafurana. Na žalost, sve više je takvih mesta i takvih ekipica. Često je ta raskrsnica potpuno blokirana njihovim ljubimcima, i pored sijaset praznih mesta u neposrednoj blizini. Zgradurine koje se grade, uglavnom doprinose tom novom "urbanom" duhu.

Ima tu i časnih izuzetaka, i u arhitekturi i u ekipicama i u duhu, ali šteta koja se nanosi nabreklim zgradurinama i nabreklim vratovima i nabreklim gornjim usnama je nenadoknadiva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=784514#p784514:nimsst4b je napisao(la):
GOJE » 17 Окт 2020 10:58 am[/url]":nimsst4b]ali šteta koja se nanosi nabreklim zgradurinama i nabreklim vratovima i nabreklim gornjim usnama je nenadoknadiva.
:cry:

forumasi, poštovanje. Da li neko ima informaciju u vezi zgrada gradjenih 80tih godina, gde su zastupljene betonske ploče, na Donjem Dorcolu- recimo velika većina zgrada u Viskogo Stevana, kao i bele zgrade pored samog keja, ispod Dunavske. Koliko sam razuemo do prijatelja koji je renovirao, postoji AZBEST samim pločama. kakva su Vasa iskustva i saznanja? hvala

@arhimed,

Živim u takvoj jednoj zgradi. Do sada nisam čuo ništa o azbestu, što ne znači da ga nema. Voleo bih i ja da čujem, ako neko zna.

Elem, današnje jutro je jako lepo na oko, ali grozno za nos i pluća - parkić u Solunskoj čeka bolje dane za otvaranje:
20201020_083419.jpg

Raskopana ulica Cara Dušana takođe čeka neke bolje dane, a u daljini se nazire izuzetan prizor čistog i prozirnog vazduha NOT:
20201020_082831.jpg

Ukleta zgrada u Dubrovačkoj, na kalkanu je dobila izolaciju i sloj lepka, ali u sredini i završnu fasadnu belu boju:
20201020_082644.jpg

To je otprilike i jedini vidljivi rezultat spoljašnjih radova u protekla dva meseca, a unutra izgleda ovako:
20201020_082546.jpg

A novi parking ('mesto starog blata i prašine) još nije gotov:
20201020_082423.jpg

Gore u Jovanovoj, nabrekli monstrum zato napreduje po planu:
20201020_083603.jpg

Prilozi

• 20201020_083216.jpg
    20201020_083216.jpg
    109 KB · Pregleda: 4.534
Bas prava rec, nabrekli monstrum... :kk:

Goje koliko vidim iz tvojih izveštaja sad stanuješ negde u mom starom kraju (Donji Dorćol) pa jedna mala anegdota... kad se sagradio blok Pančićeva - Mike Alasa (par godina kasnije i Solunska) mi klinci po ceo dan napolju... bezbedno vreme za decu napolju bilo... i nekih možda ni mesec dana po useljenju u te tad novo sagradjene blokove (p+9) mi napolju jurcamo i čuju se odjednom sirene za uzbunu... nov blok pa nove i sirene, zvoni sve!!! Uši da ti otpadnu pogotovo kad imaš 4-5 godina! Roditelji mašu sa balkona, nadvikuju se sa sirenama da bežimo svako u svoju zgradu... utrčavam i ja tako držeći se za uši u svoj novi dom i pitam šta se dešava? Majka odgovara posle par sekundi dramske pauze “umro je drug Tito”... nisam uopšte znao šta to znači niti me je to zanimalo u tim godinama ali samo deceniju kasnije raspad SFRJ i sankcije su taj kraj potpuno devastirale.

Inače ceo taj tad naš novi kraj su stari Dorćolci posmatrali kao nekog “ogromnog uljeza sa podlom namerom komunista da se menja struktura stanovništva” ali nama klincima je bio odličan za odrastanje.

Zadnjih godina se ceo kraj ubrzano menja... sa vrha Rige od Fere se vide vrhovi zgrada donjeg Dorćola... to nije bilo... žao mi kad to sve vidim ali onda pomislim da će možda i tu neki novi klinci da steknu dobru životnu školu pa mi onda bude nekako ravnodušno. Valjda tako to ide svugde.
U svakom slučaju hvala na tvojim izveštajima :)

Ha, puno je ovde komšija. Ko zna, možda se i javljamo, klimnemo glavom ili popreko pogledamo :)

U pravu su školovane glave, koje tvrde da je izgradnja '70-ih uništila tadašnju urbanističku matricu, arhitektonsko nasleđe i stari šmek ovog dela grada. Ali, to je prosto nešto što se desilo, i nepovratno je.

Ono na šta ja ukazujem je proces koji se sada dešava, a to je divljaštvo i kaubojština, gde se u te uske ulice, trpaju monstrumi od zgrada, i to uglavnom legalno ili polulegalno. Prosto, i arhitektonski i urbanistički i komunalno i mikroklimatski i kako god da se uzme, to je civilizacijski korak unazad.

Konačno je sklonjena ograda sa novog zelenog međublokovskog parkića na uglu Solunske i Dubrovačke:
20201105_084240.jpg

20201105_084258.jpg

20201105_084304.jpg

A u parkiću u Pančićevoj se upravo gradi vežbaonica na otvorenom:
20201105_083848.jpg

20201105_083838.jpg

Neizbežan pogled na monstrume u izgradnji u ulici Milorada Gavrilovića (kanjonca):
20201105_083852.jpg

Prilozi

• IMG-c447ec24d431ac06129d6c6db6b086b3-V.jpg
    IMG-c447ec24d431ac06129d6c6db6b086b3-V.jpg
    244,4 KB · Pregleda: 3.124
U prethodnom postu desio se neki bag, ostade slika nesrećnog požara od pre desetak dana, u kome je teško povređena (ali junački spašena) poznanica naših prijatelja. Užas.

No, ostale su i fotografije novog parkinga u Dubrovačkoj, gde su radnici napustili nedovršeno gradilište, a vlasnici četvorotočkaša, brže-bolje parkirali svoje ljubimce, onako kako smo i navikli. A pešaci....
20201105_092003.jpg

20201105_092025.jpg

No, kako to obično biva kod mene, reportažu završavam jednom slikom koja nema veze sa bilo čim:
20201105_084614.jpg

Lokvasti parking bez linija .....fali asfalt....ali bolje nego sto je bilo...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=790717#p790717:29f76stp je napisao(la):
direktor » Pet Nov 06, 2020 5:47 pm[/url]":29f76stp]Lokvasti parking bez linija .....fali asfalt....ali bolje nego sto je bilo...

Slazem se, samo ih ne treba pustiti da se izvuku sa ovim, bez obzira sto je bolje od blata koje se prethodno nalazilo tu.

Ja sam prijavio, pa sad, videcemo hoce li isparviti nesto ili su sve prijave gradskim sluzabama uzalud.

Dorćol Centar od danas.

Prilozi

• 20201108_140638.jpg
    20201108_140638.jpg
    259,6 KB · Pregleda: 2.583
  • 20201108_140740.jpg
    20201108_140740.jpg
    319,2 KB · Pregleda: 2.568
  • 20201108_140750.jpg
    20201108_140750.jpg
    301,9 KB · Pregleda: 2.567
  • 20201108_140754.jpg
    20201108_140754.jpg
    257,3 KB · Pregleda: 2.563
  • 20201108_140806.jpg
    20201108_140806.jpg
    312,9 KB · Pregleda: 2.577
Inače samo da se zna da su heroji koji su spasili devojčicu iz plamena solitera su zapravo radnici uklete zgrade na Dorćolu. Video sam celu scenu sa prozora, mogu vam reći da su bili ekstremno efikasni i brzi u spašavanju a i brzo su dotrčali do zgrade. Hvala njima na velikoj hrabrošću.
Eto i neke koristi od te zgrade koja napreduje kao puž.

Kod svih dorcolskih projekata, osim "Novog Dorcola", gde su malo odmakli zgrade od ulice, upada u oci naglasenost gabaritnost objekata.
Zgrade kao da su se nadule. To moderni materijali na fasadama tesko sakrivaju.
Sve te zgrade zauzele su svaki moguci kvadratni cm i nalikuju nabildovanim kriminalcima. U socijalisticko vreme, trudili su se, barem od 1965. da malo odnmaknu zgrade od ulice. Danasnji investitori rade suprotno. Osim zarade, tu je ei efekat "glavnog Baje". Zauzeti, oteti, nadvisiti, zakloniti sunce drugom. Tako su zgrade postale ogledalo naseg vermena.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=786036#p786036:1sy29kv9 je napisao(la):
Posmatrač » Sre Okt 21, 2020 11:29 pm[/url]":1sy29kv9]Goje koliko vidim iz tvojih izveštaja sad stanuješ negde u mom starom kraju (Donji Dorćol) pa jedna mala anegdota... kad se sagradio blok Pančićeva - Mike Alasa (par godina kasnije i Solunska) mi klinci po ceo dan napolju... bezbedno vreme za decu napolju bilo... i nekih možda ni mesec dana po useljenju u te tad novo sagradjene blokove (p+9) mi napolju jurcamo i čuju se odjednom sirene za uzbunu... nov blok pa nove i sirene, zvoni sve!!! Uši da ti otpadnu pogotovo kad imaš 4-5 godina! Roditelji mašu sa balkona, nadvikuju se sa sirenama da bežimo svako u svoju zgradu... utrčavam i ja tako držeći se za uši u svoj novi dom i pitam šta se dešava? Majka odgovara posle par sekundi dramske pauze “umro je drug Tito”... nisam uopšte znao šta to znači niti me je to zanimalo u tim godinama ali samo deceniju kasnije raspad SFRJ i sankcije su taj kraj potpuno devastirale.

Inače ceo taj tad naš novi kraj su stari Dorćolci posmatrali kao nekog “ogromnog uljeza sa podlom namerom komunista da se menja struktura stanovništva” ali nama klincima je bio odličan za odrastanje.

Zadnjih godina se ceo kraj ubrzano menja... sa vrha Rige od Fere se vide vrhovi zgrada donjeg Dorćola... to nije bilo... žao mi kad to sve vidim ali onda pomislim da će možda i tu neki novi klinci da steknu dobru životnu školu pa mi onda bude nekako ravnodušno. Valjda tako to ide svugde.
U svakom slučaju hvala na tvojim izveštajima :)

I ja sam odrastao tamo.
Medjutim, nece vis ebiti nbovih klinaca na ulicama. Oni sada sede kuci i drze svoje telefone i tablete (kad malo porastu i tablete).
Nema vise ulicnog odrastanja. Postajemo ljupke odvratne urbane masine.

Da to primećujem i ja, ima mnogo manje klinaca na ulicama, samo mala deca u parkićima sa roditeljima.
A pamtim vreme kad je bilo nekoliko rejona gde se omladima redovno skupljala na Dorcolu, stepenice kod Panćićeve, školsko, EPŠ, dvadesetčetvorka, pa čak i raskrsnice ulica su bile mesta za blejanje sa društvom.
Neka dobra vremena koja nažalost ne postoje više.

Potpuno se slažem sa vama, tačno se znalo gde se koja ekipa okupljala na potezu od Panćićeve do 24-ke uključujući i prolaze između zgrada

Ali ne vredi lamentirati nad prošlošđu, MC je lepo sažeo istinu u jednoj rečenici - nema više uličnog odrastanja, u pozitivnom smislu te rečenice. Nažalost sada ako se i okupe to mora biti po nekim kafićima gde svi bleje u svoj ekran

U mom kraju, deo Dedinja, i dalje se veliki broj dece okuplja napolju i to kad god je lepo vreme. Čak i Hajd park zna da bude pun dece i odraslih.

Ја сам доста деце виђао "по крају" на Миријеву, у Сурчину, Батајници, по Котежу, Борчи и НБГ. Па и по старијим деловима Звездаре. Нема их уооште по крајевима са новоградњом, пре свега по Врачару, Звездари (Димитрија Туцовића) и делу Вождовца (Лекино брдо).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792319#p792319:2k21mt9k je napisao(la):
Aes » 11 Nov 2020 08:50 pm[/url]":2k21mt9k]Potpuno se slažem sa vama, tačno se znalo gde se koja ekipa okupljala na potezu od Panćićeve do 24-ke uključujući i prolaze između zgrada

Štrumf, Slani, Kisla, Krstić, Fikus, Bangavi, Kiki, Šone, Janketa, Blagoje, Deni, Uroške...

Zvuči poznato? ;)

spatiotecte":3cyb8jo8 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=792319#p792319:3cyb8jo8 je napisao(la):
Aes » 11 Nov 2020 08:50 pm[/url]":3cyb8jo8]Potpuno se slažem sa vama, tačno se znalo gde se koja ekipa okupljala na potezu od Panćićeve do 24-ke uključujući i prolaze između zgrada

Štrumf, Slani, Kisla, Krstić, Fikus, Bangavi, Kiki, Šone, Janketa, Blagoje, Deni, Uroške...

Zvuči poznato? ;)

Mogao bih da nastavim niz :D :D :D
Sa par njih sa spiska i dalje u kontaktu...

Baš šteta što se sve nekako programiralo danas i da su deca toliko u virtuelnom svetu a manje napolju... mi smo jurili loptu po ceo dan po bloku a danas deca igraju fudbal tako što idu na “časove fudbala” u balone... pa ja prvi put kad sam čuo da Nenad Lalatović (u Pančićevoj odrastao sa nama a danas trener) trenira fudbal bio sam neki 5.-6. razred minimum i bio sam u šoku da se fudbal trenira jer ga ceo dan igraš ispred zgrade pa što bi ga onda i trenirao?! :D

Ovi novi blokovi i po Dorćolu puno manje mesta daju za život... samo zakucavaju još po neki kvadrat unutar tih blokova što mogu da prodaju i tu realno nema kvaliteta za porodični život. Ali kao što je neko lepo i napisao na forumu, dok je kupaca koji to kupuju biće i takvih blokova.

Vrh