Posmatrač » Sre Okt 21, 2020 11:29 pm[/url]":1sy29kv9]Goje koliko vidim iz tvojih izveštaja sad stanuješ negde u mom starom kraju (Donji Dorćol) pa jedna mala anegdota... kad se sagradio blok Pančićeva - Mike Alasa (par godina kasnije i Solunska) mi klinci po ceo dan napolju... bezbedno vreme za decu napolju bilo... i nekih možda ni mesec dana po useljenju u te tad novo sagradjene blokove (p+9) mi napolju jurcamo i čuju se odjednom sirene za uzbunu... nov blok pa nove i sirene, zvoni sve!!! Uši da ti otpadnu pogotovo kad imaš 4-5 godina! Roditelji mašu sa balkona, nadvikuju se sa sirenama da bežimo svako u svoju zgradu... utrčavam i ja tako držeći se za uši u svoj novi dom i pitam šta se dešava? Majka odgovara posle par sekundi dramske pauze “umro je drug Tito”... nisam uopšte znao šta to znači niti me je to zanimalo u tim godinama ali samo deceniju kasnije raspad SFRJ i sankcije su taj kraj potpuno devastirale.
Inače ceo taj tad naš novi kraj su stari Dorćolci posmatrali kao nekog “ogromnog uljeza sa podlom namerom komunista da se menja struktura stanovništva” ali nama klincima je bio odličan za odrastanje.
Zadnjih godina se ceo kraj ubrzano menja... sa vrha Rige od Fere se vide vrhovi zgrada donjeg Dorćola... to nije bilo... žao mi kad to sve vidim ali onda pomislim da će možda i tu neki novi klinci da steknu dobru životnu školu pa mi onda bude nekako ravnodušno. Valjda tako to ide svugde.
U svakom slučaju hvala na tvojim izveštajima