Čuo sam da namerno ostavljaju postoojeće dinare da što više propadnu da bi naterali ljude da više koriste kartice. Za sada ne znaju kada će štampati nove serije, i da li će uopšte.
A nzm mora da imaju zslih novih novčanicaČuo sam da namerno ostavljaju postoojeće dinare da što više propadnu da bi naterali ljude da više koriste kartice. Za sada ne znaju kada će štampati nove serije, i da li će uopšte.
Radi kontrole navodno. I u svetu je trend da se nameću kartice i digitalna plaćanja radi jače kontrole i nadzora.
A ovde odavno više nema smisla i razuma u vlasti i državi (a itekako ima control freakova) tako da me više ništa ne bi čudilo kod njih.
Sta je ovde neprirodan kurs ako su do sad devizne rezerve rasle uz rast M2?Не баш, тачно је да у условима платног дефицита овако неприродан курс одговара увозницима и да такође странци не морају да размишњају о валутном ризику (мада и то има 2 краја, јер ако хоћеш некога да привучеш, треба му стабилност). Ако се којим случајем оваква ситуација настави дуже (дакле уз дефицит још и нето одлив капитала кроз профит и мање инвестиције), имаћемо велики притисак на курс који дугорочно неће моћи да се брани! То ће значити још веће цене у продавницама и мању плату у девизама и већи реални дуг, како државе тако и појединаца (кредити индексирани угл у еур).
Sta je ovde neprirodan kurs ako su do sad devizne rezerve rasle uz rast M2?
Kod nas se ustalio aksiom da je 'pravi kurs' uvek za 20-30 dinara za evro iznad ovog koji imamo, iako i prakticno sve zemlje oko nas koje nisu u eurozoni takodje imaju manje vise fiksan kurs prema euru.
U jednom trenutku ce se sotuacija obrne ali kakve to veze ima sa ‘nenormalnim kursom’? Ako nista, u prethofnih skoro pola decenije, dinar je trebao dodatno da jaca. Zapravo, da je drzava bila stedljivija i imala manji budzetski deficit to bi bio jos veci pritisak ka jacanju dinara.Па види, никада ја нисам написао да еур треба да буде 200 или 20, 30 дин више. У ствари сам више пута сам изразио бојазан што се тиче структуре увоза и колика је у ствари ту до енергије, сировина , репроматеријала и колико ми уопште правимо додатне вредности. Мрзи ме да се тим бавим. Оно што је апсолутно лоше, то је дефицит платног биланса (и то није од јуче). Једини аксиом је економска теорија и утицај курса на увоз/извоз и на тај дефицит.
То што ти дознакама или продајом своје имовине, издавањем обвезница или инвестицијама успеш да то бар у књигама балансираш и још купиш неке девизе, то дугорочно није решење. Пре или касније ће газда желети поврат инвестиција и тај за сада нето + у књигама ће се смањивати и већ се смањује иако апсолутно расту СДИ, а и за тај апсолутни раст ћемо видети у 2025. У вестима наравно имаш само номиналне износе. Значи модел је стварање зависности на страни капитал. А онда ће у неком тренутку доћи шок, па ћеш имати дупло голо, минус на текућем рачуну (добра и услуге) на који си навикао, али сада и минус на капиталном рачуну (збирно ставке које сам набројао + још нешто). Шта онда?
Мислим видим по писању шта те највише плаши, али ту навијачки однос неће помоћи ако се деси.
U jednom trenutku ce se sotuacija obrne ali kakve to veze ima sa ‘nenormalnim kursom’? Ako nista, u prethofnih skoro pola decenije, dinar je trebao dodatno da jaca. Zapravo, da je drzava bila stedljivija i imala manji budzetski deficit to bi bio jos veci pritisak ka jacanju dinara.
Pogotovo mi nije jasno kako ovakav kurs to pogoduje stranim investitorima. Valjda i njemu odgovara da srpskog motaca kablova plati 500 umesto 700 evra. Isto mi nije jasno kako bi to klizanje kursa dovelo do manjih cena u prodavnicama.
I da, valjda se i te devizne rezerve gomilaju upravo da i ublaze taj sok koji dodje pre ili kasnije. A bolje i taj sok docekati sa vecom ekonomijom.
Ali ne moze se gledati samo spoljnotrgovinski deficit ako su doznake + SDI vise nego dovoljne da ga pokriju. Sustinski ako gledas samo platni bilans, dinar je bio zapravo 'neprirodno' jak prethofnih godina.Не ненормалан, него неприродан (већи увоз од извоза), дакле структурни проблем.
Погодује инвеститорима јер немају ризик курса. А нешто ниси добро разумео (или написао) ово за мање цене. Било би обрнуто. Девалвација валуте дестимулише увоз (и стимулише извоз), што природно уравнотежује платни биланс. Дакле постао би конкурентнији, истовремено би ти увоз постао скупљи, што би осетио кроз већу инфлацију. То је 1 од разлога зашто странац не би могао да смањи плате, тржиште рада просто. А главни проблем је што ти скаче рата кредита у динарима (појединци и п-ћа). А онда и ова статистика debt/gdp i сл губи смисао. Преко ноћи није 50% него лупам 80% (зависно од девалвације).
Мислим не сумњам ја да ће ови бранити то док буду могли!
Nisam bas ukacio ovaj primer sa jacom inflacijom zbog jaceg dinara, valjda bi trebalo da je suprotno? Pored jeftinih cileanskih vina trebali bi valjda da vidimo jeftiniju stranu robu generalno ako je tako.
Dobro je poredjenje sa Kinezima u smislu uticaja kursa na isplativost radno intenzivnih poslova. Kina je i dalje radionica sveta izmedju ostalog i zato sto devalvora juan a time i smanjuje kupovnu moc svog stanovnistva. Pitanje je i za njih koliko ce jos i to moci da funkcionise pre nego sto se vise okrenu unutrasnjem trzistu.Није добро поређење са Кинезима! Они су сигурно за петину, можда и четвртину већа економија од САД у реалним параметрима, а не само да су јефтинији, него воде и у технологијама. А не само то, него и време радиу за њих, јер је раст већи од западног! Није им више довољна производња џиџа-биџа. У томе је и највећи проблем, а ја лично верујем и разлог што се све ово дешава у свету. Статус кво Западу није решење и морају нешто сада да ураде, јер ако закасне, та разлика у бројевима која се продубљује, урадиће своје! Сем тога, реалан стандард кинеског човека је само мало већи од нашег стандарда. То не можеш да победиш! Није чак ни толико битан тај апослутан стандард, колико реалан раст, да ти знаш сигурно да ће ти сутра бити за нијансу боље и за 10 година бити боље! А ми тај осећај немамо и полако ће нас стизати тај дефицит и ја видим то на хоризонту већ дуго. Са Европом и са нама као зависном колонијом још више.
Промена курса те чини конкурентнијим у свим гранама, не само у мотачницама! Но добро, шта ћеш онда кад почне да ти се смањују СДИ, а истовремено крене више да се враћа профит преко? То је већ кренуло баш убрзано од 2022. Муслиу изађе и каже да су СДИ рекордне (а и то ће почети да пада сад и у апсолутним бројкама, верујем да ћемо тај податак добити почетком следеће године), али не каже колико је нето, тј колико се профита одлило (то су одвојени рачуни капиталног дела ПБ). Да кренеш да производиш летеће аутомобиле са ћаци кадровима након уништења универзитета?
Сад мало скачем, у неком идеалном свету, ми би сав парадајз узимали од Македонаца и Шиптара, а ми би радили нешто лукративније, али не смеш то стратешки да дозволиш. Далеко било да се санкције понове, али ја сам 100% уверен да ми данас као народ не би преживели нове 90-е!
Не јачим динаром, него слабијим. Ако твоја валута девалвира (треба више твоје за девизе), она је слабија, постаје ти скупље све страно (увозна инфлација), али постајеш конкурентнији. А управо зато што је динар реално јачао (иако је курс остао исти), страна роба ти је због тога приуштивија (на уштрб будуће потрошње и домаћег произвођача).
Кина нема већу економију у "реалним" параметрима. Економија по глави становника је далеко лошија што показује нижу продуктивност (чак и када се гледа прилагођено за разлике у куповној моћи) а економија укупно је свакако мања. Већа је само ако поредиш укупно америчку и кинеску економију прилагодивши за разлике у куповној моћи што нема смисла јер је та метрика развијена за упоређивање стандарда а не обим целе привреде. Ако поредиш обиме две привреде онда ти је смисленије да користиш исту валуту, номинално.Није добро поређење са Кинезима! Они су сигурно за петину, можда и четвртину већа економија од САД у реалним параметрима, а не само да су јефтинији, него воде и у технологијама. А не само то, него и време радиу за њих, јер је раст већи од западног! Није им више довољна производња џиџа-биџа. У томе је и највећи проблем, а ја лично верујем и разлог што се све ово дешава у свету. Статус кво Западу није решење и морају нешто сада да ураде, јер ако закасне, та разлика у бројевима која се продубљује, урадиће своје! Сем тога, реалан стандард кинеског човека је само мало већи од нашег стандарда. То не можеш да победиш! Није чак ни толико битан тај апослутан стандард, колико реалан раст, да ти знаш сигурно да ће ти сутра бити за нијансу боље и за 10 година бити боље! А ми тај осећај немамо и полако ће нас стизати тај дефицит и ја видим то на хоризонту већ дуго. Са Европом и са нама као зависном колонијом још више.
Промена курса те чини конкурентнијим у свим гранама, не само у мотачницама! Но добро, шта ћеш онда кад почне да ти се смањују СДИ, а истовремено крене више да се враћа профит преко? То је већ кренуло баш убрзано од 2022. Муслиу изађе и каже да су СДИ рекордне (а и то ће почети да пада сад и у апсолутним бројкама, верујем да ћемо тај податак добити почетком следеће године), али не каже колико је нето, тј колико се профита одлило (то су одвојени рачуни капиталног дела ПБ). Да кренеш да производиш летеће аутомобиле са ћаци кадровима након уништења универзитета?
Сад мало скачем, у неком идеалном свету, ми би сав парадајз узимали од Македонаца и Шиптара, а ми би радили нешто лукративније, али не смеш то стратешки да дозволиш. Далеко било да се санкције понове, али ја сам 100% уверен да ми данас као народ не би преживели нове 90-е!
Не јачим динаром, него слабијим. Ако твоја валута девалвира (треба више твоје за девизе), она је слабија, постаје ти скупље све страно (увозна инфлација), али постајеш конкурентнији. А управо зато што је динар реално јачао (иако је курс остао исти), страна роба ти је због тога приуштивија (на уштрб будуће потрошње и домаћег произвођача).
Ali ni ta konkurentnost koju bi dobio ne bi bila bazirana na realnom skoku produktivnosti vec na vestackom obaranju domace kupovne moci.Кина има агрегатно већу економију у реалним параметрима! Наравно да је стандард просечног Кинеза мањи од Западњака, то сам и написао, једва је већи од нашег стандарда! То је неодрживо са тренутном ситуацијом да се развијају брже, али и технолошки, не само мануфактуром џиџа-биџа (и да изоставимо монопол долара). Наравно да је битно у светлу ширења тог гепа и евентуалног сутрашњег конфликта. Они имају економију обима и огроман потенцијал за то унутрашње тржиште (у ствари то ће бити копном повезано тржиште од 4 милијарде људи + нешто Малезија, Индонезија итд). За остало се мање-више слажем, за последњи пасос поготово, то је једна од поенти мог излагања! Можете то да гледате као одрицање од данашњег стандарда за боље сутра. Муслиу јесте у праву кад онако дискретно каже да живимо боље него што реално заслужујемо.
Курс сам по себи није свети грал, али јесте 1 од инструмената. Још једном и стварно не могу више да се понављам, промена курса не би утицала само на конкурентност мотачнице, него и на конкурентност мозгова одавде који се продају преко! Боље је да такви остану овде, него да их стимулишеш да иду преко! Динар није јак зато што нам је јака привреда, него зато што странци (још увек) убацују девизе.
Ali nije ttu nista realno, ako pustas da ti samo platni bilans odredjuje kurs, onda je do sad 'realno' bilo da dinar jaca. Ne mozes iskljucivati doznake i SDI iz jednacine jer one svakako na kraju ulaze u zemlju. Ti onda stampas dinare i vise nego sto je potrebno da se pokrije taj visak deviza u zemlji, sta je tu prirodno?Није на вештачком, него на реалном, као административна јединица трошиш више него што зарадиш. Не кажем ја да ће те девалвачина спасити, главни проблем је та лоша структура и мала продуктивност, али ће ти помоћи да то мало уравнотежиш. Ок на кратак и средњи рок јесте лакше, али ако ти преко деценије имаш такву ситуацију, то није нормално!