Šta je novo?

Deponija i spalionica u Vinči

StariPosmatrač":2cm746js je napisao(la):
Nije. Pre neki dan je potezao pitanje šta će naši vatrogasci u Grčkoj i Makedoniji dok gori deponija. I tad sam hteo da mu odgovorim ali sam odustao...
Ako je to neko rekao, to je apsolutna glupost. Ne mogu u Srbiji da izbiju požar u celoj zemlji istovremeno, zato je potpuno normalno da se šalje pomoć Grčkoj. Naravno, pomoć u vidu vatrogasaca, a ne političara koji samo smetaju i prave trošak.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870336#p870336:2pj1bj0z je napisao(la):
Vox91 » Pon Avg 09, 2021 12:52 pm[/url]":2pj1bj0z]Oseća se i danas i ovde u Pančevu..

Ne zna se ko je gori- najpre ove sramote od novinara, koje nisu mogle da "detektuju tačnu lokaciju" vatre, kao da je na Marsu ili u Bosilegradu, a ne na 15 minuta kolima od centra grada.
Zatim ovo višednevno gašenje požara i kilavljenje.. Bitno da je vođa naredio da naši helikopteri i vatrogasci idu u Makedoniju i Grčku, a ovde ne mogu jednu deponiju da ugase 3 dana.

Ovo je stvarno ludnica. Truju nas ko zna čime, kao da već ne udišemo najgori vazduh i samo nam još treba "spontano paljenje deponije usled visokih temperatura usred noći".
Na ovo si mislio?

I kako si izvukao zaključak da sam ja protiv pomoći Grčkoj?

Akcenat je na zamajavanju javnosti i populizmu.. Vest na RTS-u je bila "Po naredbi predsednika naši vatrogasci upućeni u Grčku". Kako indijanac, kad se već u sve meša - nije naredio da se hitno ugasi deponija, nego se kilave i puštaju da gori 5 dana i truje nas sve.. Kao ne može, mora ovako, 10 ljudi dežura i onim prskalicama kao gase..

Ma dajte, ko je bre ovde lud? Još na to, danas objavljuju slike neke dve neidentifikovane pojave koje su kao "zapalile žito".. Aha, pa objavili bi te slike još prvog dana da je to tačno, a ne tek danas kad ne mogu da smire situaciju već peti dan i kad se javnost već ozbiljno zabrinula..s razlogom.

Ima sasvim dovoljno vatrogasaca i za Vincu i za pomoc Grckoj.

Inace meni je fascinantno kako je Vesic objavio rat dizel autobusima i hoce da protera svih 600-800 sa ulica Beograda, a 800.000 automobila na dizel, dimnjaka, deponija "oficijelnih", deponija divljih... to je sve u redu.

Prethodna vlast je privatizovala javna preduzeća, ova privatizuje vodu, vazduh i zemlju.

Na elektrobusevima moze dosta da se zaradi i ugradi.

Dajte molim vas, ne skrećite sa teme.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=870968#p870968:2b27jtq9 je napisao(la):
astrodule » 11 Aug 2021 03:44 pm[/url]":2b27jtq9]Pitanje obezbeđenja je vrlo zanimljivo. Čak je i Vučić priznao da je od trenutka požara do prijave prošlo nekoliko sati, a slike na forumu su to i dokazale.

Mislim da je "curkanje" deponije delimično rešeno sa odvodnim kanalima, pa se onda taj "curak" prerađuje pre ispuštanja u Dunav.
Pazi, ja sam bio šokiran izjavom nekog lika iz Zavoda za javno zdravlje u današnjoj BG Hronici. On je rekao da je požar lokalizovan tek negde u nedelju rano ujutru, dok su vatrogasci krenuli sa gašenjem ili tek stigli ili dobili prijavu... očekivao sam da će reći kasno u subotu uveče. Ali ne, tada šok. Kaže u nedelju ujutru oko 1. :shock:
Ovakva greška u izjavi nije sigurno, jer nema nikakvog prostora za lapsus i zamenu. Još uvek nije postavljena emisija na yt, pa ne mogu postaviti, ali ću sada premotati program pa da čujem ponovo izjavu.

Ja ću opet da ponovim. To veče sam izašao iz dvorišta pre 20h. Nisam ni video dim. Kako sam izašao u kraj gde je otvoreno i gde se vidi dim, pa se onda popeo na brdo do budućeg groblja, tada sam napravio slike u 20:11. Crni dim je bio, dakle gorelo je. Vesić je rekao da je požar nastao u 20:30. Ovde nas neko ozbiljno zeza.

Mislim da Vesić rekao da je tada požar prijavljen i da su ekipe brzo izašle na teren.

Definitivno problem sa hronologijom. Izgubljeni su sati.

Ok, moram sebe ispraviti. Iz Zavoda za javno zdravlje su bili obavešteni u nedelju ujutru, dok su, prema njegovim rečima, vatrogasci bili obavešteni u noći, rano ujutru u nedelju. Zanimljiva mi je i kasnija izjava Darka Glavaša, sekretara Sekrerarijata za vanredne situacije grada Beograda, čiji je snimak isečen na kraju u trenutku kada treba da izgovori kada su građani dojavili požar.
Sve u svemu, neko je baš kasno reagovao. Nemoguće da sam ja, udaljen nekoliko kilometara vazdušnom linijom, bez direktnog pogleda na deponiju, ranije uočio dim nego zaposleni na deponiji.

pod uslovom da su zaposleni bili na radnom mestu...

Naravno, što onda dovodi u pitanje i to koja su to lica bila uočena na deponiji neposredno pred požar, šta su tu radili, kako su ušli unutra i ko ih je pustio unutra.

A evo danas tokom celog dana izveštavaju da je vazduh u Vinči "jako zagađen".. i šta to znači? Je l' neko izdao uputstvo svima koji žive u epicentru kako da se ponašaju? Da se evakuišu itd? Ništa, pojeo vuk magarca.. niko nije odgovoran.. onaj Šoštarić danas u Bg hronici reče kako nisu hteli da pale sirene kako se ne bi narod potresao, sveža su sećanja na bonbardovanje.. Sajam ludaka.

A Žujović na N1 priča kako nas u naredne 2 nedelje očekuje porast srčanih i moždanih udara zbog udisanja otrova!?

I sve ovo će tek tako da im prođe?

I jedan i drugi lupetaju. Taj Šoštarić kao kaže da je merna stanica istočno od Vinče pokazala okej rezultate, bez uzbune. A šta je sa naseljima zapadno od Vinče gde nema mernih stanica? Taj deo je juče ceo dan i celu noć bio pod gustim belim dimom, što smo pokazali Šomi i ja. Ćale je rano jutros, oko 6 sati, išao do Smederevca, kaže kao gusta magla, jedva se šta vidi. To nije normalno. A onda dođe BG hronika i pričaju kako se osećala paljevina u Vojvode Stepe na Voždovcu, 90% priloga o njima. Ma nosite se svi u tri lepe...

Оно синоћ у Калуђерици је заиста било ужасно! Ја сам срећом само био у транзиту, задржао се 15 минута, а на све то јуче поподне је избио пожар на њиви горе близу аутопута па је и то додатно погоршало ствар. Мислим да је Калуђерица најгоре прошла, а пролази и даље, могу мислити како је сад кад ево и код мене у Заклопачи осећам паљевину. Не могу да верујем шта смо дочекали, центар данас смрди на стајско ђубриво, а исток овамо се гуши у канцероген диму, свака нам свима част.

Послато са SM-G998B помоћу Тапатока

Po meni je najjače gaslightovanje građana svake godine od strane predstavnika vlasti kako smrad dolazi sa njiva a ne od neprerađene kanalizacije koja se izliva u reku, a pad nivoa reke tokom leta samo ogoli već postojeći problem.

ŽIVOT U VINČI PRAVI PAKAO: Reporteri "Novosti" proveli dan sa žiteljima prigradskog naselja u blizini deponije koja je gorela

ŽITELJI Vinče od trenutka izbijanja požara na deponiji preživljavaju pravu dramu!

126705_vinca-06-1108-2021_f.jpg

Strah za zdravlje uvukao se među ljude, a zatvoreni prozori nedovoljna su barijera da se sačuvaju od dima koji štipa za oči i nos! Iako im plamen sa najneuslovnijeg smetlišta nije nepoznanica jer su u komšiluku, kako kažu, ovakav požar ne pamte.

Od trenutka izbijanja vatre, nesnosni miris i dim širi se s vremena na vreme prestonicom, ali, već godinama unazad zagušava život najviše onima koji su joj najbliži - meštanima Vinče. Iako se i juče oblak pomerao ka drugim delovima grada, bilo je i momenata da se predahne. Ipak, za žitelje Vinče predaha nema. Strahuju za zdravlje jer o zagađenju donose sud na osnovu ličnog osećaja, a podatke o zagađujućih materija iz pravca deponije izostaju.

126706_vinca-07-1108-2021_f.jpg

Čim se zakorači u Vinču, oseti se neprijatan miris u nosu. Kako se približavate deponiji, smrad je još intenzivniji, a dim koji se nadvija nad deponijom se vidi kao na dlanu.
Kako su se reporteri "Novosti" uverili, a posvedočili im meštani, iako im ova situacija nije nova, ali je najalarmantnija. Zaposleni u metalostrugarskoj radionici u Ulici Rite Ine navikli su da u prašini rade jer im je "prljav" posao, ali sada ni na pauzi ne mogu da predahnu.

- Kada smo došli na posao ujutru, od oblaka nije moglo da se prođe ka Grockoj sa strane plantaža - kaže Gorica Nikolić. - Vetar je valjda prethodnih dana duvao na drugu stranu.

126707_vinca-02-1108-2021_f.jpg

Kolege su otišle na teren u grad kako bi barem malo izbegli zagađenje, ali neko mora da ostane da radi i ovde. Bojimo se za zdravlje. Srećom, ne stanujem u ovom delu, već samo ovde radim, ali sam svakako veći deo dana u Vinči.

U kući pored ove radionice, Slavica Nojnes došla je iz Austrije u posetu ćerki i unucima. Kaže, cele noći nisu mogli zaspe jer je vazduh bio nepodnošljiv.

- Svaki put kad ovde dođem, ja se razbolim - kaže Slavica. - Zatvorili smo sve prozore, ali ni klimu nismo mogli da pustimo jer prerađuje taj isti vazduh. Kao da miris paljevine ulazi kroz zidove u kuću.

Vinčanac Žika Živanović, koji u kamionu pored puta prodaje voće i povrće, kaže da je disao punim plućima dok nije izgrađena deponija u Vinči, pre više od četiri decenije.
Ovih dana sa mušterijama deli iste muke i strahove:

- Isto je svake godine, jer deponija tinja gotovo konstantno. To ne može da se sredi dok je ne zatvore. Zagađenje je veliko. Vrućine su nepodnošljive, a mi niti smemo da otvorimo prozore, niti da izađemo na vazduh.

126708_vinca-01-1108-2021_iff.jpg

I jedna sugrađanka dok pazari breskve komentariše kako se nedavno iz Zemuna preselila u Vinču.

- Vinča je lepa, ali se nadam se da će požar uskoro biti saniran i da će se vazduh koliko-toliko pročistiti.

Kod ulazne rampe na deponiji Vinča juče su se smenjivali kamioni sa smećem, ali i zemljom koja se doprema za zatrpavanje. Kako radnici komentarišu, situacija se stišava.

- "Beo čista energija" je dovezla dosta mehanizacije, mnogo više nego one s kojom smo ranije gasili požare. To je sada njihova briga i biće sređeno - kaže jedan od radnika na rampi.
DIREKTOR "BEOČISTE" VLADIMIR MILOVANOVIĆ O NAVODNO ZAKASNELOJ AKCIJI GAŠENJA
NIJE SE ODMAH ZNALO DA JE POŽAR TAKVIH RAZMERA

OD trenutka izbijanja požara, prijave incidenta i dolaska vatrogasaca i gašenja navodno

je prošlo izvesno vreme. Taj period je bio izgubljen za intervenciju nadležnih službi. Kako objašnjava direktor "Beočiste energije" Vladimir Milovanović invenciju je u subotu onemogućila nepritupačnost i slaba vidljivost. Ipak, kako ističe, obezbeđenje je postupilo po protokolu koji važi za ovakve situacije.

- Nije prihvatljiva optužba da se čekalo predugo sa pozivom vatrogascima - kaže Milovanović za "Novosti".

126709_vinca-pozar-foto-instastory-moj-beograd-0708-2021_iff.jpg

- Prethodno je bilo potrebno utvrditi da li je reč o redovnoj pojavi dima ili o požaru koji zahteva angažovanje vatrogasaca. U svakom slučaju, čim je identifikovan otvoreni plamen, počelo je i gašenje nasipanjem zemlje u našoj organizaciji dok se čekao dolazak vatrogasaca. Problem je što su ekstremni vremenski uslovi pogodovali brzom širenju požara pa je do dolaska vatrogasaca već velika površina deponije bila zahvaćena vatrom.

Kako objašnjava Milovanović, nadležni sektor Policijske Uprave Beograda sprovodi istragu uzroka nastanka požara i na tužilaštvu će biti odluka da utvrdi da li postoji nečija krivica ili je reč o akcidentnoj situaciji usled vremenskih uslova i uslova koji vladaju na deponiji.

Iako je "Beočista energija" preuzela novu deponiju od 2. avgusta, kako je istakao Milovanović, u narednim danima počeće zatvaranje i sanacije postojeće, za šta će biti potrebno više od tri godine.

Извор: https://www.novosti.rs/beograd/vesti/10 ... oja-gorela

Par postova unazad pisao sam o podzemnim tinjalistima i nj. migracijama ispod deponije....
Potom upitah sebe :
Kada se ono potroši tj ostane bez goriva
šta se snjim desava ?
- Pa jednostavno, isto kao čadj u dimljaku
pretvara se u neku masu koja ima sposobnost
apsorcije.
Zato ( kao i u dimljaku ako se ne uklloni čadjj tj preostala masa tinjališta vremenom upija masnoce i dr. hemijalije i spremno je da opet bude aktivno

Zato sanacija pozara na deponiji mora da sadrzi i oslanja se na rezultate pracenja i ispitivanja sondiranjem do 80 metera njene dubine.
I prilikom predhodnih požara korišcena je ista tehnologija zalivanjem vodom i prekrivanjem slojem zemlje.
Al očigledno bezuspešno tj kratkog veka jer uvek se neko od tinjališta ponovo akrivira.

Bez pronalaska tinjališta i njihovog eliminisanja tj saniranja - stalno ce dolaziri do periodicnih požara .
Bas ist kao kad zapaljen dimljak samo ugasite a bez ciscenja gara i smola nastavite da ga koristite
pa se posle pitate kako se opet zapalio.
Da li to skuplje.? Jeste ali cini kompletniju tehnologiju gasenja.
:sesir:

Evo danas su najavili da će sa termovizijskim kamerama snimiti deponiju. Opet, ne znam koliko te kamere mogu da gledaju duboko.

Rešenje postoji, a to će se i raditi sa onim cevima koje će izvlačiti metan i gasove.

Rešene za šta? Ako se misli na požare - ne, to nije rešenje, jer ti gasovi nisu uzrok požara. I to ogromnom srećom, jer da su se zapalili ti gasovi na dubini, mi bismo imali ekološku, ne katastrofu, nego kataklizmu. Cela deponija i ko zna koliki radijus okolo bi otišao u vazduh, deo bi se sručio u Dunav i napravili bismo međunarodni haos.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871168#p871168:21tm1bpz je napisao(la):
astrodule » Čet Avg 12, 2021 11:13 am[/url]":21tm1bpz]Evo danas su najavili da će sa termovizijskim kamerama snimiti deponiju. Opet, ne znam koliko te kamere mogu da gledaju duboko.

Rešenje postoji, a to će se i raditi sa onim cevima koje će izvlačiti metan i gasove.

Pogledaj neki strani sajt u upravljanju deponijama. Djubre se ubacuje u celije odvojene slojevima zemlje ili peska. Time se ogranicava sirenje pozara. Metan se vadi cevima.

To nista nije uradjeno.

Тај подземни метан у дубљим слојевима депоније ситно тиња. То је малтене микроскопска ватра.

Veceras se oseca smrad djubreta koje gori u Takovskoj i duz Despota Stefana.

Oko ponoći pogled sa Zvedare, definitivno je iz Vinče oblak jer sam ga pratio odakle počinje.

Sa deponije danas nisam video nikakav dim, ali već u večernjim satima, tipa oko 22h sam osetio paljevinu. Ali ne mogu videti napolju ništa, a nekako čisto sumnjam da je čak sa Novog Beograda stigao dim do Leštana.

Како је рекао Владимир Миловановић, директор „Бео чисте енергије”, забележено је да у самој депонији, испод слојева земље која је ради гашења насута ових дана, температура достиже 170 степени Целзијуса.

– Пошто је овом делу изузетно тешко прићи механизацијом, покушавамо да са стручњацима нађемо решење да се и овај део коначно угаси. На терену су и даље ватрогасци, али и наши људи. Због појаве дима сви они су заштићени маскама и раде у одређеним интервалима – рекао је Миловановић.

Пожар на депонији избио је 7. августа у вечерњим часовима. Због јаког ветра и густог дима гашење је почело у недељу у зору, а ватрогасци су успели брзо да ватру обуздају и локализују пожар. Међутим, из депоније је наставио да се вије дим зато што су се запалили метански чепови. Због тога је већи део града ноћима и данима био обавијен димом.

Како се незванично могло чути, пожар није кренуо из тела депоније, већ са површине. Након прегледа видео-камера утврђено је да су се непосредно пре пожара на овом делу налазиле две особе због чега је покренута полицијска истрага.

Ti metanski čepovi sigurno nisu pri površini, već duboko pod zemljom. Jedino ako se misli da taj metan stalno izvire, pa da gori na površini.

Sve u svemu mnogo nešto smrdi ako se uzmu sve izjave o početku i gašenju požara.

Vrh