Bender Rodriguez » 05 Oct 2021 11:34 am[/url]":2lj8j89b]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886611#p886611:2lj8j89b je napisao(la):
spatiotecte » Uto Okt 05, 2021 12:27 pm[/url]":2lj8j89b]Slazemo se da gost treba da poštuje pravila i kulturu države gde je emigrirao.
A sad da li će biti belac crnac ili žut kakve to ima veze ako se uklopio u to društvo?
Pa to. Ako se uklapa u društvo, onda meni to nema veze.
Zato sam i pitao tako jasno i konkretno. Zato što u večitoj debati i podeli oko imigracionih i kulturoloških politika i stavova, ima mnogo ljudi koji vole raspravu da posmatraju binarno, i to u dva ekstrema: 1) ja, moji stavovi i moji istomišljenici i 2) oni s druge strane, koje mrzim i ne slažem se ni u čemu s njima.
Ja to ne vidim tako, niti posmatram binarno ili diskretno. Kao, postoje ljudi koji misle 100% kao ja, i ljudi koji misle 0% kao ja i ništa više. Kao i sve u životu, a pogotovu socijalne teme, posmatram to kao skalu. Slažem se s time toliko i toliko, ne slažem se toliko i toliko. Slažem sa ovim brojem teza, a sa ovim ne. Ali mnogi ne rade tako, nego vole sve da dele na 0 i 1, ili 0% i 100%.
A to naravno ne vodi nikuda, jer ako svako nastavi da se duri, vređa i/ili ignoriše drugu stranu - ne mislim sad ovde na forum nego na globalnu debatu i problematiku o ovome - problem se nikad neće rešiti. A drugo, ovi tvoji i moji postovi gore pokazuju da ipak postoje stvari u kojima se obe strane slažu. Dakle, principijelno, svi se slažemo oko nekih fundamentalnih načela. E sad, razumne osobe posle mogu na osnovu toga dalje da dođu do kompromisa ili da se, ako ništa drugo, bar slože da se ne slažu.