Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Covecanstvo moze sasvim lepo da funkcionise i sa milijardu ljudi.
Cak i oko 1900. postojala su prenaseljena podrucja.
Svetske elite to znaju i mozda zato guraju u rat.
Bilo bi dobro da se broj ljudi u Bgd smanji jedno 10 puta.

1749633646508.png

Предлажем да се крене са смањивањем становништва од оних који ту идеју подржавају. Да сопственим примером покажу и другима како је то исправан пут. "Јер је земља пренасељена"

Pa sve više ljudi i ima jedno do nijedno dete.

Problem su ovi što štancuju čopore ili više nego što mogu da izdržavaju i adekvatno odgaje.

Govorim globalno.

Предлажем да се крене са смањивањем становништва од оних који ту идеју подржавају. Да сопственим примером покажу и другима како је то исправан пут. "Јер је земља пренасељена"
Ja npr imam skroz suprotnu ideju.
Ja bih da ostanem gde sam rodjen, a oni koji su dosli u Bgd da odu u svoja mesta rodjenja.

Или за почетак да ови који кукају како Београд не ваља јер је "пренасељен" оду из њега негде где има мање људи

Ja bih da ostanem gde sam rodjen, a oni koji su dosli u Bgd da odu u svoja mesta rodjenja.

Што? Њима се баш свиђа. Ти се одсели слободно

Malo je blesavo potencirati na pad nataliteta zbog plata i standarda. Standard i natalitet imaju skroz suprotnu korelaciju, sto su plate vece, to se manje dece radjaju. Globalno gledano, svet je neuporedivo bogatiji u odnosu na 1850, 1920, 1990 ali natalitet pada medju razvijenim zemljama. Cak vidimo, kako se Kina, Indija, Meksiko razvijaju, tako opada natalitet. Prica o "prenaseljenosti" i natalitetu je mnogo kompleksna tema i ne moze demagoski da se objasni kroz floskule o "povecaj plate" ili "iselite se iz Beograda" (kao da to resava bilo koji problem lol).

Moj deda je bio 9to dete, a baba 8mo....tada su se radjala deca u najvecoj bedi kako bi seoska domacinstva imala radne snage, i da se osiguraju s'obzirom da je svako trece deto umiralo pre svoje 6te godine zivota.

Svet već 3 godine bukvalno bruji o AI budućnosti koja nas čeka iza ćoška i o tome koliko će se sve izmeniti iz korena, uključujući i poslove.

U nekim najboljim scenarijima imaćemo svega par stotina miliona ljudi bez posla ili u redovima za prekvalifikaciju. Dakle ljudi će bukvalno biti višak.

A onda s druge strane imamo medije i ljude koji stalno i neumoljivo kukaju što se ne rađa više ljudi.

Za koga da se rađaju? Za šta? Za čije babe zdravlje?

A može neko da odbacuje do mile volje razloge koje ljudi navode za pravljenje manje dece. Može i da ih smatra idiotima, lenčugama i licemerima. Može da im kaže šta god. Ali to neće promeniti činjenicu da se cela planeta oseća nesigurno i ojađeno i da skoro svi ne žele, ne smeju niti imaju potrebu više da prave velike porodice i čopore dece.

Svi samo nešto popuju i okrivljuju a svi se prave ludi pred time koliko se kriza naređalo, koliko je problema i koliko je ceo sistem osuđen da prsne ko bojler u narednih nekoliko godina.

Naravno, svako ima pravo da misli i govori šta hoće. Samo nemoj posle da se čudimo što je sve manji broj dece i što su ljudi globalno pesimistični i apatični. A tek će da budu, tek će biznisi i države da vide šta znači apatija kad sazru naredne dve generacije.

Када бих баш морао да бирам на шта бих се кладио када је у питању наталитет, рекао бих да је то више до доживљене слободе индивидуе. Тј. што је особа образованија и има шире видике то више жели да буде "слободна" да доживљава свет, путује, испробава нове ствари итд. Када је неко ограничен необразовањем он ни није свестан шта пропушта па му ни деца нису тег. Неко као Елон Маск може да има брда деце јер има толико пара да њему то није никакво спутавање слободе. Али за већину људи, што више имаш деце то ти је слобода да живиш свој живот ограниченија, услед све већег материјалног затезања и смањења слободног времена.

Мислим да генерално друштво треба реструктуирати тако да финансије и слобода које носе прате број деце, али то подразумева много коренитију промену пореског система а и богами напуштање "традиционалне нуклеарне породице" где терет подизања детета пада искључиво на родитеље а не ширу заједницу или другачије облике породице

И да, има моменат и специфично за жене, што је раније материнство водило ка већој моћи и друштвеном угледу. Девојке се скоро нису уопште поштовале и нису имале никакву моћ, њихова икаква еманципација је долазила кроз материнство и то је расло годинама где би као бабе заправо и имале поштовање и моћ над породицом (поготово кад им муж умре), неретко постајући де факто матријарх целе фамилије. Данас друштвени углед и моћ жена долазе кроз младост и јебљивост, док је жртва имања деце начин да изгубе или замрзну каријеру, "упропасте тело", буду мање сексуално пожељне итд. Стога је имање деце за жену данас супротно од еманципације. Што су све ставови које би било важно променити да би се наталитет поправио

Или за почетак да ови који кукају како Београд не ваља јер је "пренасељен" оду из њега негде где има мање људи

Што? Њима се баш свиђа. Ти се одсели слободно
Nadam se da ce kriza da ih pomete odavde. I njih i Ruse i migrante. Nadam se da ce se to desiti svugde.

Sto se tice zena i emancipacije. One koje budu shvatale da radjanjem dece upropastavaju svoje telo i "je*******ljivost" nece preneti svoje gene ni na koga. Velika sansa je da ce prevladati oni koji nisu zabrinuti za svoju "je*******ljivost"

Individualizam (koji ide sa noliberalizmom) stvorio je ljude koji veruju u svoju unikatnost, sopstvenu veliku vaznost. Oni zele da "zive i dozive" d abudu "slobodni" u plitkom, zapadnom smislu te reci. To je "sloboda od" a ne "sloboda za" kako je difinisao E. From ta dva oblika slobode.
Ideja slobode je apsurdna, o vaznosti individue jos apsurdnija. Osoba koja 90% svog zivota ili spava ili se pati po firmama ili putuje na posao ili se relaksira od rada u kapitalizmu ne moze se nazvati slobodnom. Osim toga za manje od 100 godina svi mi koji ovo citamo i pisemo bicemo truli kosturi.

Neoliberalizam je stvorio bedne, uplasene jedinke koji kalkulisu. Kad j..bu koriste i kondom i spermicide i ne rade to u opasne dane. Pa nije to toliko strasno. Razmnozavaju se i psi i macke. Jednom se zivi. Ogromna je stvar biti u poziciji d anapravis coveka koji onda moze da zivi svoj zivot. Naravno, kako imas vise dece, to njihovo detinjstvo postaje tuznije. do 4 dece je neki maksimum koji roditelji jos mogu da handluju. Inace, dodjes u situaciju koju je opisao Josip Broz "Ja sam imao 11 brace i sestara, moje djetinjstvo je bilo uzasno. Za sve vredi neki optimum.

Ta prica o slobodi, ta intelektualna onanija, to je infantilni, tinejdzerski san. Skoro predpubertetski san.

Poslednja izmena:
Ta идеја је потпуно супротна од неокапитализма кроз који сада Србија самим тим и Беогад пролазе.
Нерегулисани капитал има идеју да смањи трошкове а да повећа профит. Таква идеја пустоши мања места а пуни она која имају за то предиспозиције.
Најближи нама пример је Грчка: Постоје два града Атина и Солун где живи више од 50-60% становништва Грчке. У осталих 3-4 мања града још 20%

Да би људи остајали тамо где су рођени, потребно је да имају добру везу са центрима, да може на дневном нивоу да посети било који значајни садржај и да то кошта толико да му остане за живот и макр мало за неки друштвене активности. Ако свега тога нема, тешко је доступно, много кошта што новца што живаца, потпуно је логично да ће се крупни градови пунити.

Auu za šta sebi ljudi daju za pravo…
A ti si neki faktor pa ćeš da teraš ljude iz grada jer tako misliš da treba?
mislim da je bolje ziveti u kraju gde si rodjen, za svakoga.
Posmatram svojer komsije koji se vecina doselili ovde.
Oni dozivljavaju zgradu kao selo.
Neki cak i mokre po stepenistu jer imau problema s prostatom (navodno).
Neki hrane razne zivotinje svuda (macke i golubove).
MIslim da bi bili srecniji da s enisu doselili ovamo, a i mi .

Apropo radjanja.....meni iz okruzenja deluje da svi vise iz pritiska okoline i jer "se valja" i "da se nastavi loza" prave decu nego sto ih stvarno zele. Deca su im teg oko vrata, vidi se da ne vole decu ali prihvataju da je to nesto sto treba da "odrade". Meni je to cudno

У Кини рецимо, из села не можеш да се досеилш у град. Прво идеш у неко мало веће место. И ваљда још једном, у опет неко веће.
Са друге стране, имају јак кодекс, полицију и чуваре реда, тако да то о чему ти причаш не да није немогуће да се деси, већ ако се и деси, изгредник ће бити санкционисан.

Прво, ми имам крајње лоше осмишљену причу по градовима о томе, шта је чије, па тако, станари су и власници степеништа, лифтова па и фасада. Држава је хтела на тај начин да скине са себе терет одржавања поменутих површина, али и заштиту, па је све остављено станарима да се договоре. Опет покушај државе је са овим принудним управницима, али и то је мрка капа, баш због нејасних граница ко за шта одговара. Заједничка имовина не може да буде добро управљана.

Друго, грађански закони, јавни ред и мир, брзина обраде случајева (ово је за судију за прекршаје) је код нас опет на јако ниском нивоу. КОмунална полиција док дође, мора да ухвати деликвента на делу, видео снимак није доказ и тако даље. Све побројано захтева дубоку ревизију законског система, а не расељавање људи.
Ја знам много случајева када је деликвент рођен у одређеном месту и опет је неадекватан. Шта са њим радити?

Apropo radjanja.....meni iz okruzenja deluje da svi vise iz pritiska okoline i jer "se valja" i "da se nastavi loza" prave decu nego sto ih stvarno zele. Deca su im teg oko vrata, vidi se da ne vole decu ali prihbataju da je to nesto sto treba uraditi. Meni je to cudno
Čuli da tako treba a i svi ih redovno mrače s time pa kao ajd evo vam ih na. Jedno, dva komada. I većini više nego dosta.

Ali koliko su Milenijalci oguglali na to i počeli da se bore protiv toga, tek će Zoomeri i ove nove Alfe biti još imunije i apatičnije na to. I u tome ih potpuno podržavam.

Слободни кини гласно, гарантујем да ће те чути!!!

mislim da je bolje ziveti u kraju gde si rodjen, za svakoga.
Posmatram svojer komsije koji se vecina doselili ovde.
Oni dozivljavaju zgradu kao selo.
Neki cak i mokre po stepenistu jer imau problema s prostatom (navodno).
Neki hrane razne zivotinje svuda (macke i golubove).
MIslim da bi bili srecniji da s enisu doselili ovamo, a i mi .

@Cotra
Da pitamo komšije starosedeoce Nikolić i Vukićević iz dvorišta šta misle o tome? 😉

Poslednja izmena:
Apropo radjanja.....meni iz okruzenja deluje da svi vise iz pritiska okoline i jer "se valja" i "da se nastavi loza" prave decu nego sto ih stvarno zele. Deca su im teg oko vrata, vidi se da ne vole decu ali prihvataju da je to nesto sto treba da "odrade". Meni je to cudno
Moj utisak je potpuno suprotan. Roditelji iz moje generacije su daleko posveceniji deci od nasih roditelja, pogotovo ocevi.

да је то више до доживљене слободе индивидуе. Тј. што је особа образованија и има шире видике то више жели да буде "слободна"

Zato što individualnost često doživljavamo kao krucijalni deo sopstvenog identiteta. A čovek može da se identifikuje sa svakojakim umišljenim slikama o sebi: ja kao uspešan poslovni čovek, ja kao najbolji forumaš na svetu, ja koji sam prevazišao identifikaciju sa stvarima i uspeo se na pobednički pijedestal iznad svih. Ako ti se misao o (ne)imanju dece kosi sa ovom predstavom (misaonim oblikom) o sebi i preti da je ugrozi, onda su velike šanse da ćeš se bojati roditeljstva i eventualno odlučiti da nastaviš po starom. Šta ako više ne budem mogao da posvetim vremena svom treningu, ili ne budem mogao da odmaram nakon istog, pa neprestano budem umoran? Teško je sve to. Ranije konstelacije društva su verovatno u čoveku budila neka drukčija pitanja (često uslovljena i mišlju o zgoljnom opstanku) i terala ga da identitet konstruiše u odnosu sa drugima.

Paradoksalno, možeš i da zasnivaš svoj identitet na sebi kao roditelju, i da ideš okolo i pričaš kako si požrtvovan roditelj koji hleba iz usta daje za svoju sitnu dečicu. U ovom slučaju ta tvoja identifikacija ide u prilog natalitetu, je l te. Po meni je percepcija "gubitka slobode" daleko više u glavi nego u stvarnosti. Roditeljstvo mi je transformisalo dnevnu rutinu, ali pružilo mnogo više suštinski kvalitetnog vremena koje bih nazvao nikako drukčije no "sloboda". Ipak, takve metafizičke, apstraktne osećaje ne možeš da probudiš u ljudima tek tako, pa je fokus na konkretnim merama (finansijska pomoć, fleks radno vreme, destigmatizacija očeva koji ostaju kući i čuvaju decu itd) kojim bi ih trebalo ne ubediti da žele decu, već olakšati odluku onima koji možda žele istu, ali se boje posledica.

Meni lično je bilo bitno da imam samo manje-više solidan posao kako bih mogao da prehranjujem decu, nakon čega sam se veoma lako odlučio. Ali ne mogu da očekujem da drugi ljudi dele moj sistem vrednosti o značaju potomstva, o nekoj "smislenoj žrtvi", o Srbji kao poprilično pozitivnom okruženju za decu itd. Ne mogu da očekujem ni od sopstvene žene da želi treće dete kao ja, jer je veći teret pao na njena pleća 😶

Mere za podsticaj nataliteta su svakako po meni i dalje veoma "blage". Kao one CSR kampanje kompanija koje su većinom tu da ublaže njihovu negativnu sliku.

Vrh