Ljudi su prvobitno obitavali u pećinama a dvorište im je bila sva priroda koja ih okružuje, a ne zabijena ograda, ne daj bože zid.
Што се тиче Београда, допада ми се Земун, ако се рачуна
Zemun se ne računa. Ni deo ispod Slavije, tamo se išlo u lov na divlje patke. Samo zidine Kalemegdana, staro jezgro. Ako vam se tu nešto sviđa, sviđa, ako ne. Žalim slučan nije Beograd.
Naselje (po meri čoveka) Misa u Pančevu: kuće u nizu, dosta zelenila, oš, sportski centar, železnička stanica..
Jeste lepo al nemoj se ljutiš Bežanija mi je za nijansu lepša + da dodam niz zgrada
u kojima sam odrastao i sve do apsolventskih dana proveo... To je tačno završeno pre rata 90tih i svih negativnih posledica pa i po arhitekturu, urbanizam koje su usledile kasnije...
Ovom bloku zgrada se jedino može zameriti toplotna i zvučna izolacija, što je problem u većini zgrada koje nisu novijeg datuma... Mada je grejanje bilo odlično, imali smo malu toplanu odmah ispod u Kumodraškoj.. ali svakako same zgrade nisu energetski efikasne...
U ovom kraju je bila milina odrastati i to baš u stanu. Terasa sa zadnje strane je gledala na vrt kojim se nije moglo šetati (oštra kosina nagore) i tu je uvek bilo mirno i fino, a deo samog stana je bio i balkon.
Stanovi na poslednjim spratovima su bili dupleksi sa po 2 terase (neki i sa balkonom) od kojih je veća terasa imala 20kvm. Eto ti urbanog dvorišta na vrhu i niko te ne gleda... Mogao si go da se sunčaš... (što su komšinice i upražnjavale)
Doduše ja nisam bio u dupleksu nego na prvom spratu, otada ne volim
varijante o kojima sam govorio...
Od dvorišta sam imao dvorište kod dede i babe isto na Voždovcu (5 min bajsom) i plac isto na Voždovcu sa pogledom na Avalu, gde je sad izgrađena kuća...
Nije bilo potrebe sve trpati u jedno.
U detinjstvu nisam ni patio ni razmišljao o dvorištu. Super mi je bio kraj, Banjička šuma na 5 min pešaka gore... Vozio sam bajs po celom Voždovcu. U osnovnoj školi sam znao da se sjurim bulevarom Mira do grada i odem do kališa bajsem... Kakvo dvorište...
Gore kod fona je bio teren za basket kao i danas... Više je tu urbanih celina okolo sa parkovima na oko 5 min hoda, najveći je u Kraljevačkoj...
I to bi bilo to.