Šta je novo?

Cvetni trg

1. Ne moram se razumeti u arhitekturu da bi video da li je nešto lepo ili nije. Obrćeš suštinu. A suština je ideja lepog, a ne tehnike kojom se ta ideja realizuje, one su samo sredstvo za ostvarenje ideje od koje sve potiče. Na fakultetima se uči zanat posla, tehnike, a ne ideje. Imaš masu studenata koji imaju odlične ocene jer sede i biflaju a nemaju nikakvih ideja. Da li želiš da takav sistem podržavaš? Bubanje umesto ideja. Nemoj se čuditi kad sutra onaj što je nabiflao postane bezidejni arhitekta i svojim sivilom nam zarazi ceo grad. Moramo se boriti da se to ne desi.
2. Slažem se da se građani ne trebaju mešati u posao arhitekata. Dok god oni dobro rade svoj posao. Ali ako prave nešto što je ružno onda se građani itekako trebaju mešati. Ipak je to njihov grad, oni tu žive, rade, prolaze, deca im se igraju... pa ih itekako interesuje u kom smeru se stvari kreću. Na kraju krajeva loš rad arhitekata i njih košta i snižava cenu njihove imovine, stanova, kuća, gube parking mesta usled pretrpavanja, duže putuju na posao, nerviraju se... Itekako imaju prava da ih interesuje.
3. Jel 7 metara planirane širine ulice u Kaluđerici za pohvalu (u Vrčinu su recimo iznad pruge u slično vreme planirali 3 metra širine?!)? Još jednom kažem, pogledajte banatska sela od pre 200 godina i nešto naučiti iz njih. Čak i novije parcele ne idu ispod 6 ari. Da je Beograd pre 50 radio ko ta sela pre 200 godina, danas bi bio mnogo lepši, širi, humaniji, opušteniji, udobniji... grad. A što je najtužnije ni danas to ne radi...
4. Šta su urbanisti uradili kada su NEKI od građana počeli da krše planirano? Sedeli ili delali? Mislim jel ih se tiče njihov posao...
5. Ako se neko 6,7 godina školuje i daje ovakve rezulate onda šta drugo reći nego da je to školovanje loše. Svakakva ispiranja mozga kroz istoriju su sebi davala za pravo da se nazivaju "školovanjem".
S poštovanjem,
srbenda-dunđer :sesir:

Nauci podjelu vlasti urbanista nije tu da kontrolise rad na terenu i divlju gradnju to rade drugi podmitljivi organi
Recimo gradjevinska inspekcija koju boli tuki za njihov posao

Znam znam direktore, samo pitam da li su urbanisti išta preduzimali tim povodom, ne daj Bože protestvovali ili nešto slično braneći čast svoje profesije. Što li mi se javlja da ih nije interesovalo...

Ti ocigledno ne zivis srb ralnost urbanisti su tako skrajnuti sto zbog politicara sto zbog bahatih investitora i opste korupcije

Poenta onoga što pišem je da kada pustiš urbanistički i arhitektonski nepismenom narodu da se 100% sam pita za uređenje grada - dobijemo Kaluđericu.

Toliko.

Što onda da ih plaćamo kroz gradski budžet ako nemaju nikakvu funkciju? Pa naravno da imaju nego je to lep izgovor. Tolko čest, da ni sam ne znam koliko sam ga puta čuo na svom ekonomskom faxu kada sam postavljao pitanje odgovornosti profesora za ekonomske rezultate u Srbiji. Izlgeda da su Marsovcni učili današnje političare a ne ti profesori na fakultetima. Ali za razliku od nekih ovde ja ne branim moj fakultet i profesorore samo zato što sam ga ja završio, a mnog ih štite jer štiteći njih štite i svoje diplome koje su im oni dali. Ja nemam tih problema.
Stf, još jednom : slažem se da narod ne treba da se pita - dok god dok arhitekte dobro rade svoj posao. Ako ne rade onda narod mora da reaguje. Vrlo je diskutabilno ko je "nepismen": žena koja je napravila ovakav trg ili čovek kome se on ne sviđa.
Koja je funkcija udruženja arhitekata, urbanista, profesora na tim faxovima... ako dobijamao Kaluđerice? Ćak i danas, imamo puno pregrađa koja se šire haotično(promenilo se 5 vlasti a ostali isti profesori i članovi udruženja, slučajnost ili?). Pitam se da li su oni u vinčanskoj kulturi pre 7000 godina što ih nisu imali, bolje prošli...

@Stf
Nisam arhitekta.
Jedan sam od 'srbendi' koji se 'u sve razume'.
Nek bude tako.
Al ajd, posto si ti obrazovan 'probaj' da mi kroz par odgovora pojasnis neke stvari.

Cvetni trg.
Ja kazem da je orijentisan ka prometnoj ulici, a ti mi kazes kako je orijentisan ka pozoristu.
Pa vidi mladi prijatelju - NIJE.
Jer izmedju trga i pozorista POSTOJI i postojace jos dugo ta prometna saobracajnica.
I to cini trg pogresno orijentisanim i zato se ne koristi kao trg!
To sta ce biti i kada bude bilo (pesacka zona)...
To je prazna prica.
Jer to moze da bude i za 20-30godina.
A vec danas imamo pesacki koridor na drugoj strani trga. Trebalo je samo orijentisati ga ka toj strani, sve dok se K.Milana ne pretvori u pesacku zonu. tada ce se svakako pored ulice ponovo renovirati i sam trg, tako da...

Oko zastakljivanja i te odvratne pojave...

Zar nije logicno da se arhitekta kao esteta potrudi da odredjenim kompromisom izmedju potreba kupaca i svoje vizije, dovede da njegovo delo ostane sacuvano u izvornom obliku?
Jer upravo je arhitekta na najvecem gubitku kada se neka zgrada unakazi do neprepoznatljivosti zastakljivanjem, zar ne?

O Kaludjerici i ostalim stihijski nastalim naseljima...
Mozemo mi kriviti gradjane koji su sejali objekte kako im je padalo na pamet i pricati kako je 'bila napravljena' urbanisticka matrica sa sirokim ulicama i normalnim parcelama.
Ali realnost je drugacija.
One su iscrtane, ali nisu sprovedene u delo, a nadlezni organi nisu nista preduzeli da se spreci nepostovanje planova.
Neki su se odlucili da 'na divlje' grade onako kako moze.
Drugi su (poput mog oca) izabrali neke druge lokacije, i gradili legalno, postujuci i gradjevinsku i regulacionu liniju, povrsinu parcele i objekta, kao i namenu.
Ispostovali sve zakonske procedure, platili sve takse i doprinose...
Rezultat?
Pre ce stanovnik bespravnog (legalizovanog) objekta u kaludjerici dobiti svu infrastrukturu, nego moj otac koji je 1975. sve radio po zakonu.
Na stranu sad ko je tu ispao lud, a ko bu****, pitanje je kakva se poruka time salje gradjanima?
Ja bih rekao po urbanizam pogresna, ali svakako jasna.
"Sto blize gradu, sto bahatije i sto masovnije. Time cemo doterati gradsku vlast pred svrsen cin, a posto smi vecina, nasi problemi ce biti prioritetni za resavanje.
A onda, opet, jednom, za 30-40 godina, i ovo nanovo...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Danas sam prošao prvi put pored (rekonstruisanog) Trga. Nakon slušanja tonu pro-et-contra argumenata u vezi rešenja, i pokušavajući da budem što objektivniji posmatrač, mogu samo reći da mi je Trg ostavio generalno bled utisak. Ne sporim da je pre bio loš, ali je ostao loš, doduše na neki drugi, sterilan način.

Koliko sam mogao da vidim sa motora u pokretu, nekako mi onaj beton već izgleda ofucano i prljavo, i onaj izražen nagib tog betona izgleda potpuno neprirodno (samo zamišljam na tren ostavljena kolica kako se otkotrljaju pravo na ulicu Kralja Milana) Šta će biti kada padne sneg ne smem ni da mislim.

Niko ne spori da stručni ljudi treba time da se bave, ali ovaj Trg je dokaz da i stručni ljudi umeju da pogreše.

Не, то је само још један доказ фушерских радова у Срба и чињеница да Србин не знаде шта је трг, нити га интересује, нити му треба. Па ето и ти си прошао поред платоа - скутером и на основу тога анализираш простор који заправо ниси посетио.

Сам пројекат платоа је добар и оправдан, два правца кретања су испоштована, коректно и смислено дизајнирана а између тога је формиран троугласти плато, димензија и облика који савршено одговара околној урбаној матрици и припадајућим уличним фронтовима.

Istina, naglasio sam da nisam zagledao detalje, ali mi je ona "kosa ravan" prema ulici upala u oči i bez detaljnog zagledanja, kao i činjenica da površine više ne izgledaju baš sjajno.

Plašim se da detaljnim pregledom utisak ne bude još gori.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=392352#p392352:1hl07zc6 je napisao(la):
laki72 » 16 Јун 2016 11:48 am[/url]":1hl07zc6]

Oko zastakljivanja i te odvratne pojave...

Zar nije logicno da se arhitekta kao esteta potrudi da odredjenim kompromisom izmedju potreba kupaca i svoje vizije, dovede da njegovo delo ostane sacuvano u izvornom obliku?

Да зграде код нас пројетују архитекте, они би и испоштовали потребе купаца. Код нас 90% зграда пројектују грађевинци или најнижи сој архитеката који су једва успели и да заврше факултете. Оно што је вредело, отишло је преко. Тамо где њихово знање и струку поштују. Тамо где се не разумеју сви у све, нити то мисле.

Da se neko ne razume u pravljenje kompujtera pa ajde, ali da se ne "razume" da vidi da li je neka zgrada lepa ili nije...
Ja bi bez tog njihovog faxa, ali baš sva Bg pregrađa, bolje isplanirao. Mislim da bi i moja baba imala bolje rezultate od onoga što su nam oni ponudili i uništli grad. Kažem, uopšte me interesuju njihovi izgovori sa političarima, promenilo ih se 5 garnitura, dok oni i dalje jedni te isti sede i sve gore i gore rade. Vreme im je da nas rasterete balasta svoga prisustva i da dođu bolji.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=392887#p392887:3ivd2hwh je napisao(la):
Earthmoving » 19 Јун 2016 01:02 pm[/url]":3ivd2hwh]Vreme im je da nas rasterete balasta svoga prisustva i da dođu bolji.

Велика већина вас је већ растеретила свог присуства и отишла у неку нормалну земљу где се дунђери не питају ништа. Још мало нас је остало и свима је циљ паљба преко па останите сами да кројите своја говна као што сте увелико почели још пре 30 година. (када су уосталом и дунђери преузели све свере друштвемог деловања).

Nisam mislio da odu iz zemlje nego sa pozicija poslova koje ne rade dobro.
Znači ostavili su nam Kaluđerice, Altine, Krnjače, MMLugove, uništenu celu levu stranu Dunava... i uspeli da pobegnu, a da ne budu uhapšeni ?! Valjda će ih stići pravda ili neka Interpolova poternica. Ali problem treba rešavati u korenu a to znači zamena profesora koje loše uče čitave generacije. Trebaju nam profesori koji će davati stručnjake koji će ulepšavati grad.

Covjece kad ces skontati da nedaju arhitekte dozvole i da nemaju veze sa divljom gradnjom

Ajd malo obrazuj se pa onda dodji na forum da netupimo u prazno
Igore prebaci temu u zavrsene projekte

Znači li to da gradski urbanisti nisu arhitekte po zanimanju? Glavni gradski urbanisti zadnjih 15tak godina: Bobić, Vasović, pa Folić...svi arhitekte po zanimanju, da ne nabrajam ostale. Aj da se ne pravimo da nisu. Pa oni su i uvedeni pre 15tak godina pored menadžera i gradonačelnika kao jedan od 3 ključna čoveka u gradskoj vlasti upravo da bi se znalo ko je odgovoran kako grad izlgeda. Eto samo ova 3 čoveka su udgovorna za polovinu od 30 godina koje Stf spominje. Pa oni su bre činili najuži vrh vlasti, nisu inspektori bili njima nadređeni šta pričate?! Gospoda arhitekte, vrh vlasti, 15 godina... i arhitekte nemaju veze ni sa čim?! Zvuči ko u najbolje Slobino vreme :bash:
I vidim sve smo ih proterali...

Alo covjece jel ti STF rekao da su urbanistu odradili plan za kaludjericu sa finim pristojnim ulicama
Da su uvinci predvideli dalekovod planom ispod istog nikle kuce
Urbanisti donose planove sprovodjenjem istih se bave druge sluzbe gradevinska inspekcija koja neradi nista pod milim bogom plus uzima mito
Oni su ti koji kad se gradi mimo plana izlaze daju rijesenje o zabrani daljih radova i rijesenje o rusenju
Urbanisti sa tim veze nemaju .
Samo je Folic urbanista predhodni to nisu bili
Izmedju bobica i vasovica trebalo bi da ima jos neki lik
Moras da naucis podjelu vlasti na zakonodavni izvrsnu i sudsku ako jedna ne funkcjonise drzava izgleda kao srb danas

Dzaba direktore ...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Narod glasanjem bira zakonodavnu vlast. Glavni urbanista je time jedan od 3 ključne izabrane figure vlasti u gradu. Zakonodavna vlast je iznad izvršne jer izvršna mora da izvršava njene zakone. Znači glavni gradski arhitekta/urbanista, kako ga koji medij zove, je iznad gradjevinskih inspektora. Nisu inspektori posebna država za sebe. Prosto rečeno: narod je izborom ovlastio vlast da rešava probleme. A priče kako ih neki inspektoričići ometaju da vrše vlast je po meni jadan izgovor. Ako inspekcija tako radi pre će biti da je u dilu sa gradskim vlastima. Nije šija nego vrat.
Ako ne znam tačan naziv neke funkcije ne znači da ne vidim suštinu. Stvarno me ne interesuje kako se oni interno oslovljavaju u njihovim krugovima, nego njihovi rezultati.
Pre će biti da arhitekte sa ovog sajta lično, preko nekoga poznanika sa posla ili sa faxa poznaju Folića i prethodne urbaniste, nego ti "obični građani" koji se krive za divlju gradnju. Pre će ga iz nekog lanca ljudi znati Stf ako je arhitekta nego onaj iz Kaluđerice. Pa ako se glavni gradski urbanisti decenijama kreću u takvom okruženju onda je malo verovatno da na njih utiču divlji graditelji iz Kaluđerice a ne arhitekte kojima su okruženi. A ako je tako onda je pod uticajem njihovih ideja. A rezultate tih ideja vidimo (ne mislim na Folića, njegove rezultate ćemo tek videti).
Arhitekta Folić je već nekoliko godina odgovoran ali ja i dalje vidim da zgrade rastu mimo dozvola. Šta je ovaj istaknuti, glavni arhitekta uradio po tom pitanju? Jel i sa njim nema veze? Jel nije mogao uticati na opštinske vlasti koje su često bile DS, jer je bio gradska vlast SNS? Evo sad imaju vlast i u gradu i u većini opština pa da vidimo da li će se divlja gradnja i zidanje xy spratnica nastaviti ili će se rušiti... Direktore, video sam bio si u subotu na Đermu, slikao si rušenje starih kioska na pijaci. Znaš i sam da je par desetina metara ispod jedna nakazna sedmospratnica od divlje gradnje. Jel morao neki arhitekta da stavi potpis na tu sedmospratnicu? I da ne nabrajam još stotine primera. Videćemo šta će Gospodin Arhitekta da uradi... Ili će nam opet objasniti kako on i grad nemaju veze sa inspekcijom, da je to država za sebe.
Apropo Folića i ove teme, gospodža projektant ovog trga je pomenula da je bitno geografsko poreklo. Folić je iz Prištine, angažovala ju je i platila njegova vlast, uzima pare od takvih ali ih se gnuša. Ako bi bila dosledna svojoj priči bila bi u pravu. Kako neko iz Prištine može da razume Vračar? Ja ću tek o tome formirati mišljenje kad vidim njegove rezultate u borbi sa dviljom gradnjom. Ako bude ličilo na prištinsku gradnju...neće biti dobro.
Poenta je da mnogi kroz izgovore pokušavaju da zamaskiraju svoju odgovornost, a meni te priče ne piju vodu.
I na kraju Arhitektica je osmislila ovaj ružni trg. A vi je i dalje branite kako je lep, kako arhitekte nemaju veze, da je okrenut ka pozorištu, trouglast... i slične nebitne stvari... dok vam promiče ona najvažnija - trg nije lep i delo je još jednog Arhitekte.

Aman zakonodavna vlast je parlament u srb a u gradu skupstina grada beograda , Gardski ubrbanista nema veze sa gradjevinskom inspekcijom nisu u dirketnoj subordinaciji Kuce u kaludjerici nemaju projekat jer da imaju nebi izgledale kao izgledaju one koje imaju to je tipski projekat iz kataloga
Opstine vode racuna o divljoj gradnji do 800 mkv preko toga grad odnosno drzava Nije morao da stvi arhitekta potpis na zgradju divljakusu ispod djeram mogao je i gradjevinac a moze da se zida i komplet mimo projekta i dozvola skupsis par djundjera i udri .
Momce suditi o ljudima na osnovu mjesta rodjenja je vise neog neumjesno i blentavo . Pristina do 1999 i pristina danas nemaju veze jedna sa drugom

Direktore, ne cenim ja ljude po mestu rođenja nego je Arhitektica trga između ostalog spominjala pitanje geografskog poreklo onoga ko kritikuje trg. (A ne smeta joj da je gradska vlast sa glavnim arhitektom "geografskim poreklom" iz Prištine angažuje, očigledno da su tada ok)
E sad da li "geografsko poreklo" ima veze sa time kakav će ko biti arhitekta, to je već drugo pitanje. Jer ako je neko odrastao u Parizu, a neko u Kaluđerici, moguće da će onaj prvi imati više osećaja za arhitekturu i oblikovanje prostora od onog drugog iz prostog razloga što ceo život ima priliku da gleda mnogo lepih rešenja a onaj u Kaluđerici od malena nema šta da vidi i estetski nauči od sredine u kojoj živi. Dakle, cenjenje ljudi po poreklu ne, ali cenjenje arhitekata po poreklu možda ipak da, jer jedan uči o lepom gledajući ceo život lepo oko sebe, a drugi čitajući par godina knjige. Knjige nisu isto što i život. Prosto startne pozicije im nisu iste.

Vrh