Šta je novo?

Crna Gora

Dok Mrka najavljuje da ce Zeleznice Srbije kupiti Luku Bar (ajde? Zeleznice???) u medijima se pojavljuju ovakvi clanci:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=08&dd=31&nav_id=378950

Riječka luka važnija Srbiji od Bara
31. avgust 2009. | 09:30 | Izvor: Politika
Beograd -- Kupovinom Luke Bar Srbija ne bi ostvarila znatniju ekonomsku korist dok do nje ne bude izgrađen autoput ili obnovljena železnička pruga, piše Politika.

„Najveći nedostatak Luke Bar jeste loša pruga. S druge strane, drumovi su u još lošijem stanju, tako da je pitanje koliko je ekonomski isplativo investirati u Luku Bar”, objašnjava Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Sličnog mišljenja je i Zoran Drakulić, predsednik kompanije „Ist point”. On je, podsećanja radi, prošle godine bio zainteresovan za kupovinu barske luke, ali je sada odustao od te namere. Kao razlog navodi ne manjak novca, već lošu logistiku. „Prevoz robe železnicom do Bara je izuzetno problematičan, tako da smo se mi orijentisali na luku u Konstanci. Preko nje izvezemo najveći deo robe, dok preko Bara ide zanemarljiv deo“, kaže Drakulić.

Osim Konstance, srpski privrednici sve više koriste i luku u Rijeci. Tako prema podacima ekonomiste Gorana Nikolića, riječka luka ima najveće kapacitete, pa je zbog toga izuzetno primamljiva uvoznicima. „Preko nje uvozimo robu iz prekookeanskih zemalja i koristimo je u mnogo većoj meri nego Bar. Njena prednost je pre svega u tome što ima neuporedivo veće kapacitete od barske luke“, objašnjava Nikolić i dodaje da oko 90 odsto uvezene robe dolazi upravo preko Rijeke.

On ističe i veliki značaj luke u Kopru i naglašava da su putevi do ta dva mesta mnogo bolji nego do Bara. Osim toga, kaže, dodatni razlog zbog koga srpska privreda više koristi pomenute luke od barske jesu manji troškovi prevoza preko hrvatskih, slovenačkih, pa čak i grčkih železnica, nego što je to slučaj sa prugom Beograd–Bar.

„Preko Bara ide svega 20 do 30 odsto srpskog izvoza. Kapacitet te luke je osam miliona tona robe godišnje, a sadašnje mogućnosti ne prelaze dva do 2,5 miliona tona. Uprkos tome, strateški interes Srbije trebalo bi da bude uspostavljanje dobre saobraćajne veze sa Crnom Gorom. Ta država je naš važan spoljnotrgovinski partner i nalazi se na četvrtom mestu po uvozu naše robe“, smatra Nikolić.

Da bi ideja o povećanju kapaciteta Luke Bar uopšte bila ostvarena, neophodno je najpre izgraditi autoput Beograd–Bar i uložiti najmanje 250 miliona evra u obnovu pruge kako bi roba do barske luke stizala za šest do sedam sati, umesto dosadašnjih 15 do 16. Procene stručnjaka su i da bi isto toliko novca trebalo investirati i u samu luku, kako bi mogla da prihvati brodove koji prolaze kroz Suecki kanal.
Uopste, kakva je buducnost Luke Bar ukoliko srpska privreda na kraju odustane od nje? Nikakva rekao bih, ona moze biti samo glavna luka Crne Gore onda i nista vise, a to je mnogo manji promet i obim posla nego da je ova luka glavni izvozni/uvozni terminal srpske privrede. Hrvatska ima svoje luke, Albanija takodje, Kosovo je upuceno na Albaniju (grade put), Makedonija na Grcku a BiH na Hrvatsku. Srbiji je sad svejedno, ona vise nema izlaz na more, tako da bi crnogorski politicari i lideri mogli da se pozabave ovim problemom. Ovo pitanje pogadja mnogo vise Podgoricu (i sam Bar) nego Beograd.
 
Albanske hidrocentrale "pojele" Adu Bojanu

25. septembar 2009. | 18:37

Izvor: Tanjug

Grad: Ulcinj

Ada Bojana, na ušću reke Bojane u Jadransko more, ubrzano nestaje, a za to su krive albanske hidrocentrale, ocenjuje Dojče vele.

U izveštaju "Albanske hidrocentrale pojele Adu Bojanu", Dojče vele navodi da je nestajanje ostrva, koje je već decenijama omiljeno mesto za odmor hiljada naturista iz čitavog sveta, vidljivo i golim okom.

Nova, četvrta hidrocentrala na reci Drim u Albaniji, čija će gradnja uskoro početi, samo će ubrzati proces nestajanja Ade Bojane jer upravo iz Drima Bojana dobija veliku količinu vode i sedimenata, ističu eksperti i ekolozi na koje se poziva radio.

Taj proces traje od 1980. i u poslednje vreme je ubrzan zbog ekontrolisane eksploatacije šljunka iz Drima, smatra šef plaže na Adi Bojani Šućurija Kahari. "Svake godine plaža je sve manja. Moja kućica je pre 30 godina bila udaljena od mora 80 metara, a sada je došla na tri metra. Još jednu godinu i neće je biti", kaže Kahari.

Nevladine organizacije iz Ulcinja pokrenule su akciju prikupljanja potpisa za zaustavljanje gradnje hidrocentrale Ašta na Drimu.

Crnogorska vlada je saopštila da je tražila od albanske vlade da je informiše o projektu.

Izvor:Ekonomist
http://www.emportal.rs/vesti/region/99659.html

Džabe investitori za onakav projekat preuređenja Ade Bojane kada imaš komšiluk koji te stalno podriva.
 
CRNOGORSKI I SLOVENAČKI PREMIJERI, MILO ĐUKANOVIĆ I BORUT PAHOR, UČESTVOVALI NA POSLOVNOM FORUMU PRIVREDNIKA CRNE GORE I SLOVENIJE U PODGORICI
Do kraja 2012. u Crnu Goru stiže tri milijarde eura

1254525173.jpg

Zaključeni ugovori za izgradnju prve marine za mega jahte na Mediteranu, hotela kojima će upravljati poznate svjetske kompanije, pisma investitora potvrda su da Crna Gora može očekivati veliki priliv stranih investicija, ocijenio je Đukanović. Crna Gora predstavlja privlačan ambijent za investicije, kazao je slovenački premijer Pahor

Podgorica, 2. oktobra - Do kraja 2012. godine Crna Gora će privući još tri milijarde eura, kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović na poslovnom forumu crnogorskih i slovenačkih privrednika kojemu je prisustvovao zajedno sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom, a koji je održan u Podgorici.

Zaključeni ugovori za izgradnju prve marine za mega jahte na Mediteranu, hotela kojima će upravljati poznate svjetske kompanije, pisma investitora daju nam potvrdu da možemo očekivati ovoliki priliv stranih investicija, kazao je Đukanović, poručivši privrednicima obje zemlje da je prvi zadatak da se jača konkurentnost. On je obećao da će crnogorska vlada dodatno unapređivati ambijet za poslovanje u Crnoj Gori, dodajući da je cilj da ova država postane centar biznisa u regionu.

Crna Gora se priprema za velike investicije u infrastrukturi među kojima je i autoput Bar -Boljare na čijoj prvoj dionici bi do kraja godine trebalo da počnu radovi. U pripremi je i dokumentacija za jadransko-jonsku cestu. Predstojeći tender može biti veliki izazov i prilika za slovenačke investitore, ocijenio je Đukanović, najavivši da se Crna Gora sprema da dodatno poboljša poslovni ambijent. Jedan od prvih koraka je smanjenje poreza na lična primanja na devet odsto. On je izrazio nadu da će broj slovenačkih kompanija koje posluju u Crnoj Gori biti veći. Već sada Crna Gora i Slovenija imaju solidne trgovinske odnose, a postoji prostori za povećanje investicija. Crna Gora danas predstavlja sigurnu i stabilnu zemlju za strane direktne investicije, dodao je on.

Slovenačka vlada će pomoći privrednicima da povećaju saradnju. Crna Gora predstavlja privlačan ambijent za investicije, kazao je slovenački premijer. On je ocijenio da bi Slovenija početkom naredne godine mogla da krene u oporavak ekonomije od posljedica krize. Ključni evropski partneri pomoći će Sloveniji da ozdravi ekonomiju. Mi smo napravili predlog strateških reformi. Jedan od njih je i povećanje konkurentnosti. Uspjeli smo da zaustavimo pad standarda.

Predsjednik crnogorske Privredne komore Velimir Mijušković je ocijenio da je samit privrednika došao u pravom trenutku nakon pozitivnih signala o usporavanju i zaustavljanju negativnih trendova u ekonomijama razvijenih zemalja. Razmjenjujemo iskustva o uticaju krize, ali i razgovaramo šta nam je činiti nakon nje, kazao je Mijušković, podsjetivši na podatak da je od 2001. do ove godine iz Slovenije pristiglo 131 milion eura investicija. Samo Milič Ribor, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije kaže da je kriza i ovu zemlju dobro zahvatila, ali da će se okreću restrukturiranju, ulaganju u znanje...

Benefiti EU i NATO-a

Na ekonomiju Crne Gore dva politička faktora igraju jak uticak, kazao je Đukanović, podsjetivši da će država u sljedećoj godini dobiti status kandidata u EU. Ubrzano radimo da postanemo punopravna članica NATO saveza. To će povećati stepen sigurnosti investitora, kazao je premijer, uz podatak da Crnoj Gori trenutno ima pet hiljada stranih firmi iz 64 zemlje. Danas Crna Gora predstavlja sigurnu i stabilnu zemlju za ulaganja, ocijenio je on.

Novo poglavlje

Slovenački premijer Borut Pahor je najavio da bi Hrvatska i Slovenija trebalo da postignu dogovor oko graničnog spora. To će biti značajno i za reigon i otvoriti novo poglavlje za Balkan. Pahor saopštio da će Slovenija nastaviti da bude sponzor uključivanja Zapadnog Balkana u EU. Stabilnost na ovom dijelu povećaće ineteres za ulaganje investitora.

www.pobjeda.me
 
lep pr članak ali kakve veze ima sa nekim sadašnjim ili budućim projektom? Mi ne pratimo svako pojavljivanje Jeremića i Cvetkovića pred kamerama.
 
^^^ Pa sporo ide valjda i tamo. Nego, Rave92, kad ces malo da nam das o ovom Porto Montenegro developmentu? Koliko sam nacuo, bice ekstra...
 
Ne znam, ovi linkovi... nema na srpskom, a druge jezike ne znam...
 
^^^ Hvala, baš sam hteo ja da postavim. Bogami, Crnogorci grade put, a mi? Ćuti i giljaj... eeee :(
 
pa iskreno, oni imaju taj jedan pravac i normalno je da ga rade. Nama je važnije da završimo autoput ka Bugarskoj i Makedoniji dok onaj ka CG dolazi na kraju. Nema ljutiš.
 
^^ To bi bilo OK da mi radimo taj ka Makedoniji i Bugarskoj.. ali... :| Obilaznica? :| ka Madjarskoj? :|

A oni imaju i jadransku transverzalu - HR-CG-AL-GR, koja sa autoputem Via Egnatia je ozbiljan konkurent Koridoru 10 iz pravca Austrije ka Turskoj i dalje...
 
Па можда мрљаво, али гради се и ка Мађарској и на југу, док је изградња Јадранско-јонске магистрале до правца Егнатиа Одос још далека будућност. Чак и када буде готова не мислим да може бити права конкуренција Коридору 10.
 
jovanovm":35qzekd7 je napisao(la):
^^^ Hvala, baš sam hteo ja da postavim. Bogami, Crnogorci grade put, a mi? Ćuti i giljaj... eeee :(
Samo da ga izgrade u roku. Bice milina da se provoza tim autoputem i konacno zaobidje Moraca...
 
23 Oct 2009. 19:09 | Izvor: CdM
Egipćani zakupili Lušticu
Pošalji vijest | Proslijedi na Facebook
Crnogorski premijer Milo Đukanović, osnivač i predsjednik egipatske kompanije Orascom Samih Saviris i predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš potpisali su danas Ugovor o prodaji 90 odsto emitovanog akcijskog kapitala u društvu “Luštica Development“ – AD Podgorica.

Ugovor o valorizaciji tivatskog poluostrva Luštica, površine 6.560.880,6 kvadrata, vrijedan je1,1 milijardu eura.

“Minimalna investiciona obaveza, od 150 miliona eura”, rekao je ministar turizma Predrag Nenezić, garancija je da će posao biti završen.

Već uz današnji potpis uplaćeno je deset miliona eura.

Realizacijom projekta biće stvoreno deset hiljada novih radnih mjesta, od čega devet hiljada iključivo u hotelskoj djelatnosti.

Predsjednik kompanije Orascom, čije je sjedište u Egiptu, Samih Saviris, kazao je nakon potpisivanja Ugovora da je, u pregovorima, crnogorska Vlada bila veoma čvrsta, ali da je, na kraju, postignut jedan izbalansiran ugovor.

Saviris je rekao da se u njegovoj kompaniji nadaju da će, po izgradnji četiri miliona kvadrata (od ukupno skoro sedam miliona), biti stalno nastanjenih šest do sedam hiljada ljudi i da će goste dočekivati lokalno stanovništvo, a ne sezonski zaposleni.

“Ovo je dan koji će, svakako, promijeniti cjelokupnu sliku Tivta”, kazao je gradonačelnk Miodrag Kankaraš i dodao da, sa realizacijom projekta Porto Montenegro, Tivat ide ka destinaciji visokog turizma.

“Uz nedavni početak kapitalne infrastrukturne investicije kakav je auto put Bar - Boljare, koji, zajedno sa Lušticom generiše više od četiri milijarde eura, i to u godini u kojoj se tek nazire izlazak iz ekonomske krize, velika je šansa za oporavak crnogorske ekonomije”, kazao je premijer Milo Đukanović.

“Projektom kakav je ovaj”, smatra Đukanović, “bićemo neuporedivo bliže viziji koju smo zacrtali - da Crna Gora postane destinacija visokokvalitetnog turizma.”

“Dodamo li da će se završiti radovi na Svetom Stefanu, da će se do naredne turističke sezone završiti značajan dio posla u Porto Montenegro, a do kraja februara 2010. I projekat Regionalnog vodovoda za crnogorsko primorje”, kazao je Đukanović, “možemo sa sigurnošću reći da ćemo 2010. godine imati neuporedivo kvalitetniju turističku ponudu”.

Projekat predviđa gradnju osam hotela, vile, golf terene, privezišta, komercijalne elemente i stambene objekte. Orascom ima obavezu da u periodu od 12 godina, od datuma stupanja na snagu ugovora, izgradi tri hotela sa najmanje četiri zvjezdice.

Za prvih 10 godina zakupa, Luštica Development će plaćati godišnju rentu u iznosu od po milion eura - ukupno 10 miliona eura. Zakupac će plaćati i dva odsto od prihoda koje

Projektna kompanija ostvari u poslovanju - takozvana obrtna renta.

U prvih 10 godina zakupa, zakupac će plaćati Vladi, dodatni iznos od milion eura u akcijama Kompanije - dodatnu godišnju zakupninu. Nakon 10 godina plaća se zakupnina 15 centi po kvadratu, unaprijed za svaki kvartal.

Investicioni program Luštice obuhvata izgradnju osam hotela – 3.310 soba od čega 60 odsto kapaciteta sa pet i više zvjezdica, golf teren, 1.250 rezidencijalnih jedinica, uključujući vile i apartmane, zonu za privez...

Ugovorom je definisana minimalna obaveza izgradnje u roku od 12 godina od dana potpisivanja. U prvoj fazi, najkasnije u roku od četiri godine, mora biti izgrađen hotel sa najmanje 300 soba, sa minimum četiri zvjezdice, golf igralište. U planu je i gradski centar sa najmanje 30 prodavnica, pet barova, pet restorana, policijsku i vatrogasnu stanicu, kliniku, školu, privezište.

U drugoj fazi, najkasnije u roku od osam godina od dana potpisivanja ugovora, trebalo bi da bude izgrađen hotel sa najmanje 200 soba i najmanje četiri zvjezdice.

U trećoj fazi, za 12 godina, trebalo bi da bude izgrađen još jedan hotel sa 50 soba iste kategorije.

Ugovorom je definisan minimalni iznos investicije od 150 miliona eura u roku od četiri godine od dana efektivnosti ugovora.

http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=25&news=93560
 
Užasno. Luštica (pre svega Rose) je bilo moje omiljeno mesto u Crnoj Gori (doduše poslednjih 3-4 godine nisam bio).
Slogan Wilde Beauty možete slobodno promeniti u Corporate Beauty.


edit: Dalmacija - Crna Gora mrtva trka ko unakažava obalu i prirodu više, sva sreća pa postoje udaljeni otoci kao Lastovo, Vis, Biševo..
 
Ambassador":1rz4eimp je napisao(la):
Užasno. Luštica (pre svega Rose) je bilo moje omiljeno mesto u Crnoj Gori (doduše poslednjih 3-4 godine nisam bio).
Slogan Wilde Beauty možete slobodno promeniti u Corporate Beauty.


edit: Dalmacija - Crna Gora mrtva trka ko unakažava obalu i prirodu više, sva sreća pa postoje udaljeni otoci kao Lastovo, Vis, Biševo..
Ta Lustica ce barem sad da izgleda na nesto. Nece elitni turista da ti dolazi samo zbog ostvra, ima ih na hiljade u Grckoj :).

bigvlada":1rz4eimp je napisao(la):
Orascom? Zar to nisu Egipćani koji zastakljuju onog monstruma od piramidalnog hotela u Pjongjangu?
Moguce.
 
MilosPG20;44859148":7tgkiyur je napisao(la):
Nadjoh neku prezentaciju Atlas grupe evo link
http://www.abmbank.com/doc/ATLASGROUP01.pdf
a evo i projekti :)
Ima dosta projekata i za Srbiju ( Beograd )
Nisam smanjiva slike puno su jasnije nego kad se smanje

a81da1ab.jpg


83a62f31.jpg


7189016a.jpg


fd2fb76f.jpg


96b2ffbc.jpg


7bbb8510.jpg


db1006cd.jpg


6762f18f.jpg
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=578359&page=83

MilosPG20;40288786":7tgkiyur je napisao(la):
Evo 2 projekta za kolasin

Orchard Valley, Kolasin Ref: 3004

i611014_seff.bmp


i611740_1208528569423m3004web01.jpg



•10 plots of land with mountain home concept design
•Located in the beautiful mountainous area of Kolasin
•Close to ski resort & 5 star hotel
• Region: Mountain and Ski
• Location: Kolasin
• Type: Projects / Land / Ruins
• Size: 100-160 sqm
• Price: €120,000 to €192,000

Kolasin Lodge

1223994707_383_m_web%20main.jpg


1223994951_395_m_web5.jpg


• Exclusive development of 20 apartments
• on-site restaurant and parking spaces
• excellent location
• Region: Mountain and Ski
• Location: Kolasin
• Type: Projects / Land / Ruins
• Size: 40sqm - 101sqm
• Price: P.O.A.
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=859294&page=4
 
Rave92":zcdv2qc3 je napisao(la):
Ambassador":zcdv2qc3 je napisao(la):
Užasno. Luštica (pre svega Rose) je bilo moje omiljeno mesto u Crnoj Gori (doduše poslednjih 3-4 godine nisam bio).
Slogan Wilde Beauty možete slobodno promeniti u Corporate Beauty.


edit: Dalmacija - Crna Gora mrtva trka ko unakažava obalu i prirodu više, sva sreća pa postoje udaljeni otoci kao Lastovo, Vis, Biševo..
Ta Lustica ce barem sad da izgleda na nesto. Nece elitni turista da ti dolazi samo zbog ostvra, ima ih na hiljade u Grckoj :).
Ako gomilu betona i stanova smataš pod "nečime", super za tebe, ali to svakako nije "wild beauty", onda bi terbalo da promenite slogan, makar. Crna Gora mene videti neće, jer je sve upropašteno nakaradnom urbanizacijom, eventualno svratim do Kotora i Perasta na dan-dva, ako i njih ne "unapredite" i "osposobite" za "elitni" turizam.
 
Za izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori 10 ponuda

25. oktobar 2009. | 00:09

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Na pretkvalifikacioni tender za dodelu koncesija za korišćenje vodotoka u Crnoj Gori za izgradnju malih hidroelektrana prijavilo se 14 ponuđača od kojih je 10 ispunilo uslove, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.


Tih 10 ponuđača dostavilo je 17 prijava, od čega osam za šavničku, dva za beransku i sedam za plavsku grupu vodotoka.

Iz Ministarstva su najavili da će naredne sedmice utvrditi kvalifikovane kompanije ili konzorcijume.

Za šavničku grupu vodotoka prijavili su se kompanije Tehnoenergy ASA i Bast, Elna Kabel, Kroling, ECG-MHE, Kelag Strabag i konzorcijumi Haider extrem hydropower, MAH-Korona inženjering i MHIDROCG.

Prijave su za beransku grupu vodotoka dostavile PORR Tećnobau und Umwelt i Elektrotehna -Radius.

Za plavsku grupu vodotoka prijavili su se Tehnoenergy ASA i Bast, Elna Kabel, Kroling, ECG-MHE i konzorcijumi Haider extrem hydropower, MAH, Korona inženjering i MHIDROCG.

Pretkvalifikacioni tender je raspisan 15. septembra. Cilj javnog nadmetanja je izbor kvalitetnih koncesionara u svrhu iskorišćavanja vodno-energetskog potencijala vodotoka za izgradnju malih hidroelektrana, instalirane snage do deset megavata.

Ukupne investicije bi trebalo da iznose oko 60 miliona evra.

http://www.emportal.rs/vesti/region/102397.html
 
Ambassador":3kwoudv9 je napisao(la):
Rave92":3kwoudv9 je napisao(la):
Ambassador":3kwoudv9 je napisao(la):
Užasno. Luštica (pre svega Rose) je bilo moje omiljeno mesto u Crnoj Gori (doduše poslednjih 3-4 godine nisam bio).
Slogan Wilde Beauty možete slobodno promeniti u Corporate Beauty.


edit: Dalmacija - Crna Gora mrtva trka ko unakažava obalu i prirodu više, sva sreća pa postoje udaljeni otoci kao Lastovo, Vis, Biševo..
Ta Lustica ce barem sad da izgleda na nesto. Nece elitni turista da ti dolazi samo zbog ostvra, ima ih na hiljade u Grckoj :).
Ako gomilu betona i stanova smataš pod "nečime", super za tebe, ali to svakako nije "wild beauty", onda bi terbalo da promenite slogan, makar. Crna Gora mene videti neće, jer je sve upropašteno nakaradnom urbanizacijom, eventualno svratim do Kotora i Perasta na dan-dva, ako i njih ne "unapredite" i "osposobite" za "elitni" turizam.
To nece biti gomila betona, i ne znam gdje si to uopste vidjeo. Moraju da se grade hoteli, i sigurno ce postupati da se koliko-toliko sacuva priroda, jer nece turisti da dolaze samo zbog prirode isto kao i sto nece da dolaze zbog hotela. Cak sta vise, mislim da ce to da konacno izgleda na nesto, kada pocne da se uredjuje. Ista stvar sa Svetim Stefanom, gdje su preuzeli Grci, i otvara se u martu sljedece godine. Sve vile, arhitektura je sacuvana, a i izgradjen strasan hotel. A posebno mi je drago sto imaju iskustva, jer ima sta u GR da se sacuva :). Tako ce sigurno i Egipcani potruditi da sacuvaju prirodne ljepote Lustice, jer im prije svega nije u interes da samo nabiju hotele.
 
Deripaska otpušta 2.300 radnika u Crnoj Gori

17. novembar 2009. | 17:00

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

En plus grupa Olega Deripaske dogovorila se sa Vladom Crne Gore vladom o otpuštanju oko 2.300 radnika zaposlenih u Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) i nikšićkom rudniku boksita, saopštila je danas ta ruska kompanija.


Sporazum, koji određuje budućnost crnogorskih preduzeća, potpisali su zamenik direktora En plus Majkl Nosal i ministar privrede Crne Gore Branko Vujević, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je trenutno u dve kompanije u Crnoj Gori zaposleno više od 3.900 radnika.

"Vlada Crne Gore će do 31. decembra 2009. godine dati državne garancije za postojeće i buduće dugove KAP-a u visini od 135 miliona evra", navodi se u saopštenju.

"Državnim garancijama biće obezbeđena sredstva koje će omogućiti KAP-u i nikšićkom kombinatu da regulišu zaduženost pred kreditorima, da zajedno finansiraju socijalni program za otpuštene
radnike, kao i da povećaju obrtni kapital", dodaje se u saopštenju EN plus.

http://www.emportal.rs/vesti/region/104662.html

Jel' on to hoće da zatvori ili je u pitanju restruktuiranje? Koliki je optimalan broj zaposlenih u oba preduzeća?
 
Novi trzni centar :Mall of Montenegro:
gagapg;46466913":2e4gv6bo je napisao(la):
kružni tok i "gintaš" (uređenje terena)







MayorPG;46467339":2e4gv6bo je napisao(la):
Ulaz sa strane trga, pored Merkatora
6c4812f5.jpg


4a4e6f9e.jpg


a614ac0c.jpg


a15a386b.jpg


5b309339.jpg


Hol ka zelenoj pijaci, prizemlje
8d3dddd5.jpg


949c7fa5.jpg


0405f976.jpg


Pogled sa prvog sprata na velki shank u prizemlju
873c613e.jpg


b67d67a5.jpg


Izlaz ka bul. Save KoLacevica
f5971f71.jpg


Hol ka izlazu na rekonstruisani most
e59426a3.jpg


Food cort (buduci)
2e47d9eb.jpg


8b121ffa.jpg


Prilaz hotelu sa bul. Save Kovacevica
c8a0576f.jpg


Rekonstrukcija raskrsnice, ostavljen krak produzetka juznog bulevara
d68a2d5b.jpg


bd9a74fe.jpg


37d177f5.jpg


dcaa99be.jpg


Novi kRuzni tok
19a4260b.jpg
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=545949&page=325
 
Vrh