Malo da prenesem šta ja znam, Požarevac se greje na TE KO ali se ne greje na nekakvu otpadnu vodu iz elektrane već se skida para sa turbine i ona se šalje cevovodom do Požarevca. I glavni vod kroz grad ima paru u sebi a ne vodu na 90 stepeni.
Postavlja se pitanje koliko bi to vode trebalo izdvojiti ako ona ima 90 stepeni da bi grad mogao da se greje time?
Druga stvar, dobar deo "preostale vode" se vraća nazad u sistem, bar mislim da je tako?
Sve u svemu, u prevodu, možda bi se isplatilo napraviti pravu toplanu tamo, u obrenovcu za potrebe grejanja grada beograda i to bi bila ozbiljna investicija. Da li bi se isplatila? pojma nemam.
Ja sam mišljenja da bi nam se daleko više isplatilo da počnemo sa masovnom izolacijom zgrada i sređivanjem prozora i vrata i kojekakvih drugih otvora.
E sad, zgrade u kojima je grejanje uvedeno u skorije vreme a takvih je u Požarevcu dosta je urađeno tako da svaki stan ima svoj priključak i ti tu biraš hoćeš li ili ne da se priključiš. Pošteno bi bilo plaćati samo svoj račun, gubitaka uvek ima, i stavka angažovane snage je isto smešna, platiš papreno priključak i još svakog meseca plaćaš nekome to što on obezbeđuje da ima da ti da...