@Igor
Ja znam jako dobro sta je komfor centralnog grejanja. Imao sam tu srecu da sam od 3meseca starosti (1972) odrastao u stanu sa parnim grejanjem i toplom sanitarnom vodom. U mom stanu na staroj toplani je tada bilo od 22-24°C
A onda su krajem 90-tih posao 'preuzele' Beoelektrane. Naplatile ponovni prikljucak od nas vlasnika stanova (iako smo pri kupovini stana vec platili prikljucenje na grejanje, placali i koristili ga vise od 20 godina!
Nema veze, Srbija je ovo, pomiri se covek sa tim da ovde neke stvari moras platiti vise puta.
Ali su nam Beoelektrane naplatile i podstanicu, koja je takodje kompletna postojala u zgradi!
Pa to nije bilo dovoljno, vec su nas uslovili da moramo zazidati ulaz u podrumske prostorije sa stepenista, jer hodnik prolazi pored podstanice !?
Pa su nam nakon potpisanih ugovora i placenog jednog dela "prikljucne takse" podmetnuli "aneks ugovora" po kome nam nece isporucivati sanitarnu toplu vodu!!!
42 stana koja nemaju niti bojlere, niti vodovodnu instalaciju, niti elektro instalaciju u kupatilima!?
I za ovih 17 godina od kako smo njihovi korisnici, temperatura u stanovima ne moze da predje 19°celzijusovih!?
I to ne govorim o stanovima koji su u "izvornom stanju" sa starom stolarijom.
Temperatura vode koja ulazi u radijator je najcesce ispod 40 stepeni, a vec 15 cm nize od vrha radijatora je ispod 30! Na izlazu iz radijatora (dno) temperatura je oko 20°C !
Olos je maksimalno redukovao protok smanjenjem brzine pumpe!
Radijator cija je prosecna (ukupna povrsina) temperatura manja od 30°C gotovo da nema 'isijavanje' toplote.
Ja sam moj stan renovirao. PVC stolarija je nova.
Dodatno sam izolovao sve spoljne zidove, plafon, kao i zidove ka komsijama i zajednickom hodniku (
I pored toga covek koji zivi u stanu povremeno mora da ukljuci klimu radi dogrevanja!
Koja je to civilizacijska tekovina?
Parno grejanje jeste, ali parno grejanje koje pruzaju Beoelektrane to nije....
Beoelektrane su jedna lopovska bag** koja skupo naplacuje ocajnu uslugu.