Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Бруната је и код нас увела тај систем наплате грејања по утрошку. Дошли људи промјенили нам вентиле на радијаотрима и ставили те уређаје за очитавање потрошње при чему нам нико није објаснио како ми то да очитамо и шта те цифре значе.. ал то је ок није ни битно толико. Пустили нам гријање а оно ћорак.. гријање је очајно , радијатори никако да се загрију . Да би уопште рекао да имам гријање потребно је да вентиле на радијаторима одврнем на максимум. Сумња се да су вентили које су нам уградили лоши или нису добро подешени.. но шта год да је проблем свима савјетујем да најприје уграде систем на једном стану па да виде мјесец два како то ради па се тек онда да се евентуално уграђује у цијелој згради. Могуће је да инсталација у згради није погодна за овај систем.
 
Najnovija raspodela koju je Brunata uradila za moju zgradu jeste 70% zajednički gubici, a 30% po utrosku!!! Kako li su došli do ovog, mislim da i oni sami se smeju ovom. Ovo govori koliko su uređaji za raspodelu pouzdani, te nas polako vraćaju na kvadraturu. U oktobru za probno grejanje sam platio više nego za grejanje u februaru prosle godine?! Kako li ova firma opstaje sa ovakvim poslovanjem i koliko će trebati vremena da neko kaže kako se zamajava građanstvo od strane tobože firme za raspodelu toplote. Od Brunata preduzeća sam čuo: To je u visini odlaska u kafić, Ti uređaji NEŠTO mere, Mi vam šaljemo izveštaj pa nema potrbe da pratite onlajn (ukinuli mi onlajn kad sam uložio prigovor na raspodelu), Majke mi tačno je...

Moje iskustvo, bežite od Brunate. Ne potpisujte sa njima ništa. Firma koja prodaje maglu, topšop. Totalno smo razočarani Brunata firmom i onima koji ih podržavaju i za koje rade Infostan, Beogradske elektrane, Gradska uprava, kažu tužite ih. Pa zabranite im rad!!!
 
A do kad vam traje ugovor sa brunatom mozete li promjeniti firmu .
Zalite se emisiji potrosacki savjetnik na rts u vezi brukate
 
Bilo je priče da svi stanari moraju da potpišu, ja nisam potpisnik. Ugovori se prave na godinu dana, odnosno grejnu sezonu. Za Brunata ugovor je formalnost, pa oni ne poštuju Pravilnik o raspodeli toplotne energije a oće ugovor.
Pisao sam Potrošačkom savetniku, očekujem da mi se jave. Već sam pravio sa njima prilog, sad će da bude Brukata Horor 2 deo :)
Ovu raspodelu obrazlažu time što bi u normalnoj raspodeli jedan od stanara morao da plati potrošnju veću nego što je teorijski moguće. Ili je čovek se malo zaneo pa odvrnuo radijatore, ili Brunata uređaji nešto škripuću u radu :)
 
I ranije je bilo jasno svakome
Bruka-na-ta jeste posrednik a ne poizvodjać ter. enegije
te o povecanju količine, visine toplote, ili pojeftinjenja - nema ni u snovima .
Za malo prodate magle i feleričnih ventila puno drpljenih para

Pojeftinjenje grejanja jeste moguce kalometrima ali od proizvodjača tog grejanja
sve ostalo su barabska posla....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=364893#p364893:1l8pdmc4 je napisao(la):
gudrag » Yesterday, 02:43[/url]":1l8pdmc4]Najnovija raspodela koju je Brunata uradila za moju zgradu jeste 70% zajednički gubici, a 30% po utrosku!!! Kako li su došli do ovog, mislim da i oni sami se smeju ovom. Ovo govori koliko su uređaji za raspodelu pouzdani, te nas polako vraćaju na kvadraturu. U oktobru za probno grejanje sam platio više nego za grejanje u februaru prosle godine?! Kako li ova firma opstaje sa ovakvim poslovanjem i koliko će trebati vremena da neko kaže kako se zamajava građanstvo od strane tobože firme za raspodelu toplote. Od Brunata preduzeća sam čuo: To je u visini odlaska u kafić, Ti uređaji NEŠTO mere, Mi vam šaljemo izveštaj pa nema potrbe da pratite onlajn (ukinuli mi onlajn kad sam uložio prigovor na raspodelu), Majke mi tačno je...

Moje iskustvo, bežite od Brunate. Ne potpisujte sa njima ništa. Firma koja prodaje maglu, topšop. Totalno smo razočarani Brunata firmom i onima koji ih podržavaju i za koje rade Infostan, Beogradske elektrane, Gradska uprava, kažu tužite ih. Pa zabranite im rad!!!

Za takav sistem grejanja najpoštenije rešenje je da se radi po elaboratu. Gubici za dvocevni sistem grejanja (bez zbirnog kalorimetara po stanu) su veliki, jer cevi prolaze kroz stanove i ostale prostore. Stanovi koji se ne greju (na CG) uzimaju veliku toplotu od okolnih stanova i cevi koji prolaze kroz njihove stanove. Elaborat određuje koeficijent gubitaka u zavisnosti od potrošnje, instalacija, konfiguracije i drugih parametara.

Brunata je promenila koeficijent zbog velikih računa u stanovima koji se greju (enormni gubici), dok se ostali stanovi (većina) dogrevaju na drugi način (čitaj na struju) ili se ne greju. Brunata je dala iskustveni koeficijent (na osnovu eleborata drugih zgrada) i on bi trebao da bude između 40-70%. Mislim da je to trenutno najpoštenije rešenje. Treće rešenje je obračun po 100% kvadaturi.

Stanari koji se protive ovome su ili neobavešteni ili gledaju samo svoj interes. Stanovi koji su neuseljeni imaće najveći trošak, tako ako neko kupuje stan neka gleda ubuduće da ne kupuje stan na CG ili da bude sa pojedinačnim kalorimetrima po stanu.
 
Mora se uvesti hitno neki zakonodavni akt koji reguliše ovu problematiku
 
Osnovna je prica prodavaca magle:
Dakle, ja cu vam naplacivati po utrosku, ali utrosak nije moguce da bude jasno definisan i transparentan.

Takodje, prica o podeli troska "jer stan koji se ne greje" koristi "tudju toplotu" (greje se od susednog) je nesto sto po meni nije moguce dokazati.
PAZITE OVAKO.
Ako neko iskljuci radijatore, to apsolutno ne znaci da se taj stan ne greje!
Postoje el. grejalice, postoje peci na pelet, postoje jos u mnogim stanovima i kaljeve peci, a bogami postoje i inverterski split sistemi koji u nasim uslovima relativno umerenih minusa odradjuju grejanje sa odlicnim iskoriscenjem!

Na osnovu cega "brunata" procenjuje da stan nekog ko greje inverter klimom "crpi" toplotu od ostatka zgrade, ako je npr. u tom stanu 23°C, a u ostatku zgrade 20°C???
Jer, svakom ko u mozgu ima makar neku vijugu vise od kokoske je jasno, da u tom slucaju taj stan "dogreva" susedne, a ne obratno!!!

Dakle, grejanje je prilicno lose u velikom delu grada, a harac je sve veci.
Pad cene energenata se nije odrazio na krajnju cenu centralnog grejanja, pa su mnogi sugradjani prinudjeni da se dogrevaju, ali su 'mudraci' smislili da uglave dodatnu kariku u lanac "haraclija" !

Izvolte gospodo iz novonastalih firmi "prodavaca magle", razdelnike, pa zasebna instalacija do svakog stana.
Takodje, postavite termostate u stanove, pa kada neko zavrne (iskljuci) radijator a zagreje svoj dom nekim drugim izvorom toplote, obracunajte "koliko mu dodjete" !!!
 
Ni to nije sjajno, bar kod Techema. Instalacija u našoj zgradi je takva, svako ima svoj kalorimetar na jednocevnom sistemu. Po pravilu korisnik nema pristup ventilu u ormanu, ali da se "rešiti". Ako se samo radijatori zatvore, voda cirkuliše kroz pod pa se opet dosta potroši.
Naš je kalorimetar crkao van garancije, grejao sam pola duplexa na klimu 2.5 meseca i sad mi je stigao njihov obračun po nekim njihovim metodama (na koji sam se naravno žalio), gde sad ja treba da platim više od svih u zgradi (ako računam proseke po kvm, jer nemam podatke o instalisanim snagama po stanovima). Plus me nisu na vreme obavestili o kvaru, dakle imam direktnu štetu 2.5 meseca uvećanog računa + popravku kalorimetra 6600 din ili njegovu zamenu od 140€+PDV do 180€ + PDV.
 
A da se zalis potrosackom savjetniku na sve te manjkavosti znaci jos jedan muljator pored brukate teshem divota .Dobro pa nisam presao na ni jedan nacin od ponudjenih ispade da je po kvadratu naj jeftinije
Koliko vam je godisnji utrosak za grijanje koliko ste ustedili novim sistemom
 
Gruba računica 30k din za prošlu sezonu, 60 umesto 90. Jedan nivo grejan klimom.

S3
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=365226#p365226:2xm2v6kj je napisao(la):
svsavic » 2 minutes ago[/url]":2xm2v6kj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=365224#p365224:2xm2v6kj je napisao(la):
direktor » 35 minutes ago[/url]":2xm2v6kj]A da se zalis potrosackom savjetniku na sve te manjkavosti znaci jos jedan muljator pored brukate teshem divota .Dobro pa nisam presao na ni jedan nacin od ponudjenih ispade da je po kvadratu naj jeftinije
Koliko vam je godisnji utrosak za grijanje koliko ste ustedili novim sistemom

Ako je 100% po kvadraturi, niko neće štedeti, ako je od 30%-70%, svi će štedeti i računi će biti manji. Ako je 0%, biće onih koji će baš da štede na uštrb komšija.

Potrošački savetnik:
https://youtu.be/aMFGcumljMA
https://youtu.be/PVhNCRZQC6Y
https://youtu.be/-OZgN48DGo4
https://youtu.be/fBeEAFPwzN4
 
Nije mi jasno zasto bi se neko ko se opredelio za novogradnju odlucio da ugasi centralno grejanje. Razumem situaciju sa stanovnicima koji zive u starijim zgradama sa CG i zbog finansijske situacije se odluce na taj potez mislim da su Nislije poznate po tome.
 
Zato što je kWh iz toplane 3x skuplji od kWh inverter klime?
Zato što se plaća 24€ godišnje usluga čitanja?
Zato što se plaća angažovana snaga a onda ne može da se uključi grejanje kad ja hoću nego kad krene grejna sezona?
Zato što kalorimetar od 200€ crkne posle par godina?
Zato što mogu da rade šta hoće a ne odgovaraju na reklamacije?
 
Onaj ko ne može da priušti da živi u gradu (a svi ovi što se isključuju sa toplana jer je jeftinije očigledno ne mogu da priušte da žive u gradu) treba lepo da prodaju svoje stanove i da se presele u Kaluđericu ili Majdanpek. Zauzimaš mesto u gradu nekome ko bi umeo da ceni civilizacijske tekovine.

Šta je sledeće, da ne asfaltiramo ulice nego da idemo po blatu jer je jeftinije, a i ne smeta malo prljavštine, kao što i ovim pametnjakovićima što se isključuju sa toplana ne smeta da obuku deblji džemper kad zahladni.

Jedino mi nije jasno da je neko iskeširao ozbiljan novac za novogradnju, i da uopšte razmišlja o isključenju sa daljinskog grejanja jer je 'skupo'.
 
Zasto mislis da je grejanje radijatorom civilizacijski napredak u odnosu na recimo inverter klimu? Covek je lepo objasnio gomilu razloga zasto takav postupak ima smisla.

Evo ja zivim u gradu i imam tu civilizacijsku tekovinu grejanja na toplanu(koja je btw. 10ak metara od zgrade) i temperatura u stanu mi je u skorasnjem hladnom vremenu danima bila 19', pritom bez ikakvih kalorimetara, znaci ful placanje infostana preko cele godine. Pa sam i pored te savremene gradske tehnologije morao da aktiviram norveski radijator ne bi li temperaturu u sobi digao bar na 21-22+. Naravno to je prijavljeno toplani, jedno 5. put u zadnjih 10 godina i naravno nista nisu uradili.
 
Prvo da razjasnimo: ja ne tvrdim da je grejanje u A Bloku trebutno dobro, vidim da ima problema i treba ih rešiti. Dakle nema poente da se to uzima kao argument. Ja se još uvek nisam preselio, ali živim takođe u relatvnoj 'novogradnji' gde je zgrada stara 10tak godina, i bukvlano su nam svi prozori otvoreni na kip, tako da centralno grejanje u Beogradu itekako dobro radi.


Nisam nikakav stručnjak, ali da je grejanje isključivo klima uređajem bolje i povoljnije, pa niko ne bi ni ugrađivao centralno grejanje, svi bi stavljali samo kvalitetnije klime. A pošto svi, bukvalno svuda na svetu i dalje ugrađuju sisteme centralnog grejanja, cenim da tu ima nekog razloga za to. Iako smo mi Srbi nebeski narod i najpametniji na svetu, možda i ovi drugi ponešto znaju...

Ja jedino mogu da se oslonim na laički lični utisak grejanja klimom (koje koristim baš kad se desi da grejna sezona nije počela a napolju je hladno), a to je:
- Grejanje je neravnomerno: U jednom delu sobe koji pokriva 'mlaz' toplog vazduha je sauna, 2 metra dalje je ledara
- Čim se ugasi klima, u stanu automatski postaje hladno
- Čini mi se da je prošle ili pretprošle jeseni bilo malo hladnije, i znam da mi je klima non stop ledila. Mogla je da radi do predveče, tada zaledi, i do ujutru nije bilo efekta da se upali dok se ne odledi.

A posebna tema je da je čak i cena struje u crvenoj tarifi džabalesku u odnosu na EU i normalne cene struje (crvena tarifa kod nas je 40% jeftinija od prosečne cene u EU, dok je zelena tarifa čak 80% jeftinija), i šta će biti kada se uskoro i to koriguje. Onda dolazimo do potencijalne situacije "hoće kaki - neće kaki". Dok je struja jeftina, i zime nisu hladne, aj da se grejemo na klimu... I tako se masa poisključuje sa sistema i oni su kao pametni. Toplane ne grade nove kapacitet jer su svi pametni i greju se na klimu. Onda odjednom preko noći cena poskupi, i na hiljade stanova sada želi da se ponovo priključi na toplanu, a kapaciteta nema. I šta ćemo onda? Da pljujemo državu na sav glas jer ne mogu preko noći da izgrade toplanu?
 
A sta cemo sa bukom koju klima pravi?
Mislim da je centralno ipak najkomfornija vrsta grejanja,e sad,najjeftiniji je smederevac,pa ko hoce moze i da lozi!
I da se osvrnem na komentare o betonu,grejanju,tetkama i slicnim,ima li na ovom forumu stvarnih stanara?
 
Koliko malogradjanskog proseravanja!
Centralno grejanja koje beoelektrane pruzaju nije nikakva civilizacijska tekovina.
Dal je poenta placati uslugo koja je losa samo zato "jer mi se moze".

A onda nakon konstatacije "da grejanje u Beogradu itekako dobro radi" procitam kako je "klima ledila kada grejna sezona nije pocela, a napolju je hladno" ???
Aaa?
Grejanje dobro radi, ali nije grejna sezona iako je hladno?!
To je ta dobra usluga? ;)

Uzgred, dobra Inverter klima nece toliko cesto lediti ni na -10°C a takodje u ne radi u ON - OFF rezimu, vec linearno menja brzinu kako samog kompresora, tako i ventilatora spoljne i unutrasnje jedinice.
Sa takvim radom temperatura u prostoriji je izuzetno prijatna i ujednacena. :)
Jos ako je unutrasnja jedinica plafonska ili parapetna... :D
Ma milina jedna.

Naravno to sve pod uslovom da je u pitanju Daikin, Toshiba, Mitsubishi (...) ili neki slican ozbiljan proizvodjac.

E sad ko je poverovao da je dobar Galanz, Midea, ili koje kakvi 'no name' proizvodi brendirani kao Vox, Vivax, Fox i slicno, "da se preseli u kaludjericu ili majdanpek" jer "zauzima mesto nekome ko bi znao da ceni civilizacijske tekovine"
 
Kad već pričamo o grejanju: ne mora bukvalno na klimu, ja bih voleo recimo da sam imao izbor pre kupovine da uopšte ne platim toplanama ništa, nego da postavim svoju toplotnu pumpu i da se sam brinem o svemu. Nismo mi kao društvo zreli za kolektivno stanovanje i grejanje. Loše se radi raspodela potrošnje, sto firmi učestvuje u svemu i nijedna nema odgovornost nizašta, jednocevne sisteme navodno toplane ne primaju na svoje održavanje, pa je i to problem. Ja ako već moram sve sam da radim i plaćam koliko oni misle da treba da se plati onda bolje i da se ne grejem na CG. Nego je sistem napravljen tako da im nemožeš ništa, ćuti i trpi.

Još nešto zanimljivo: isključenje košta npr. 10k din, uključenje isto 10k din. Ali: pre uključenja moraju da se plate troškovi angažovane snage za ceo period od isključenja do uključenja? Pa koliko puta jedan stan treba da plati angažovanu snagu i koja je to snaga? Ako je drugačija procedura u praksi molim da me neko demantuje.

Mislim da sam negde nezvanično čuo da toplane imaju 30% gubitaka. Plus još koliko parazita radi tamo, koliko ljudi uopšte ne plaća grejanje... i onda cena kWh je toliko, pazi da nije.
 
Laki72, pitaj starije Beogradjane koji su ziveli ili zive u centru a koji su lozili na drva i ugalj i vodu uzimali iz bunara da li je centralno grejanje civilizacijski pomak poput vodovoda i kanalizacije.

Jedan je problem sto mi imamo neefikasne sisteme i lose propise ali centralno grejanje jeste bitan pomak. Drugi problem je trenutna finansijska situacija kod velikog dela populacije koja zivi odavno u stanovima sa centralnim grejanjem pa imaju problem sa troskovima ali heinzovo objasnjenje nikako ne moze da mi opravda da neko ko je kupio nov stan insistira da mu se iskjluci grejanje.
 
Živim u novogradnji na Zvezdari. Sa jedne podstanice se greju dve zgrade, od 27 stanova 5 ima isključeno grejanje (da li na samom kalorimetru ili od toplane ne znam).

Ja ne želim da se isključim, hoću pošteno da platim, ali mi sistem to ne dozvoljava. Neću ni po kvm da plaćam i da držim otvorene prozore na kip. Uvek se ponašam racionalno i odgovorno, ali to sistem ne prepoznaje.
 
@Igor
Ja znam jako dobro sta je komfor centralnog grejanja. Imao sam tu srecu da sam od 3meseca starosti (1972) odrastao u stanu sa parnim grejanjem i toplom sanitarnom vodom. U mom stanu na staroj toplani je tada bilo od 22-24°C :D

A onda su krajem 90-tih posao 'preuzele' Beoelektrane. Naplatile ponovni prikljucak od nas vlasnika stanova (iako smo pri kupovini stana vec platili prikljucenje na grejanje, placali i koristili ga vise od 20 godina!

Nema veze, Srbija je ovo, pomiri se covek sa tim da ovde neke stvari moras platiti vise puta.

Ali su nam Beoelektrane naplatile i podstanicu, koja je takodje kompletna postojala u zgradi!
Pa to nije bilo dovoljno, vec su nas uslovili da moramo zazidati ulaz u podrumske prostorije sa stepenista, jer hodnik prolazi pored podstanice !?

Pa su nam nakon potpisanih ugovora i placenog jednog dela "prikljucne takse" podmetnuli "aneks ugovora" po kome nam nece isporucivati sanitarnu toplu vodu!!!
42 stana koja nemaju niti bojlere, niti vodovodnu instalaciju, niti elektro instalaciju u kupatilima!?

I za ovih 17 godina od kako smo njihovi korisnici, temperatura u stanovima ne moze da predje 19°celzijusovih!?

I to ne govorim o stanovima koji su u "izvornom stanju" sa starom stolarijom.

Temperatura vode koja ulazi u radijator je najcesce ispod 40 stepeni, a vec 15 cm nize od vrha radijatora je ispod 30! Na izlazu iz radijatora (dno) temperatura je oko 20°C !

Olos je maksimalno redukovao protok smanjenjem brzine pumpe!
Radijator cija je prosecna (ukupna povrsina) temperatura manja od 30°C gotovo da nema 'isijavanje' toplote.

Ja sam moj stan renovirao. PVC stolarija je nova.
Dodatno sam izolovao sve spoljne zidove, plafon, kao i zidove ka komsijama i zajednickom hodniku (

I pored toga covek koji zivi u stanu povremeno mora da ukljuci klimu radi dogrevanja!

Koja je to civilizacijska tekovina?

Parno grejanje jeste, ali parno grejanje koje pruzaju Beoelektrane to nije....
Beoelektrane su jedna lopovska bag** koja skupo naplacuje ocajnu uslugu.
 
Vrh