Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Plaćamo mi grejanje tokom cele godine, ali da bi nama bilo lakše.

Mogli bi oni da stave da plaćamo samo tokom sezone grejanja, ali tada bi taj deo bio duplo veći.

Realno bi bilo da već u septembru odrade probe i da čim jutarnja temperatura bude ispod 10, da upale grejanje, a ne da se drže nekih datuma kao pijan plota.

Plaćamo mi grejanje tokom cele godine, ali da bi nama bilo lakše.

Mogli bi oni da stave da plaćamo samo tokom sezone grejanja, ali tada bi taj deo bio duplo veći.

Realno bi bilo da već u septembru odrade probe i da čim jutarnja temperatura bude ispod 10, da upale grejanje, a ne da se drže nekih datuma kao pijan plota.
Ma jok, plaćamo ga cele godine, a to da bi bilo duplo skuplje su prazne priče. Ovako su nam lakše uvalili priču pa mogu da nas kradu. Potpuno nerealne cene.

Ja plaćam za lokal 30m2 oko 7600din mesečno, sumnjam da bi bilo duplo više. Ionako moram stalno da se dogrevam jer em ne greju em neki put slabo. I ovo sad pre neki dan što su pustili grejanje sam se iznenadio, prošle godine su baš odužili. Verovatno nisu hteli da čačkaju mečku sa protestima i svim ostalim.

Valjda bi ukupno bilo isto, ali sabijeno u pola godine.
Mene baš zanima da li je cena po kvadratu (obzirom na slabu izolaciju starih zgrada) stvarno realna u odnosu na novije stanove, koji su po utrošku. Duplo veći stan po utrošku ispadne godišnje upola manja cena od stana po kvadratu.

Valjda bi ukupno bilo isto, ali sabijeno u pola godine.
Mene baš zanima da li je cena po kvadratu (obzirom na slabu izolaciju starih zgrada) stvarno realna u odnosu na novije stanove, koji su po utrošku. Duplo veći stan po utrošku ispadne godišnje upola manja cena od stana po kvadratu.
Pa ta starudija isija toplote koliko ovaj novi potroši za tri godine. A da ne pričamo o regulisanju temperature u stanu otvaranjem prozora umesto zavrtnjem ventila.

Zato bi država trebala da subvencioniše ugradnju kalorimetra ako već ne mogu stanari da se dogovore za izolaciju. Time bi se bar ti što otvaraju prozor radi regulisanja toplote, a nije ih malo naučili da zavrću ventile.

Kod mene je u NS grejanje na gas po utrošku dakle plaćam u sezoni, koliko potrošim, a mesečno gledano (tokom grejne sezone) plaćam isto onoliko koliko na sličnu kvadraturu stana plaćam (samo cele godine) u BG...

Pa ne razumem to grejanje je razvučeno na 12 meseci, a nije sabijeno... 🤔 lepo zvuči kao reklama ako radite za toplane, ako ste im PR onda ste lepo naučili njihovu pesmu.

Jasno je da ima prostora za krađu u tom starom sistemu centralnog grejanja koji imam u BG i vrlo su inertni da rešavaju probleme tj. baš ih briga jer im svira radio, makar meni grejanje ne radilo. Dok ih dozovem pa privremeno poprave dotok na poslednji sprat i tako u krug. Nikad to ne reše trajno. Kad treba da izađu da mere temperaturu u stanu, da kao umanjiš račun ili će izmeriti da si u temperaturnom okviru predviđenim pravilnikom ili će ti tako otežati put da ostvariš pravo na procentualno umanjenje neke stavke u računu, da će sve da ti presedne da se uopšte baviš njima dalje. Ne možeš ni da se finansijski isključiš sa sistema sasvim, iako mogu da ti ne isporučuju grejanje al će ti obracunati neke instalacije, održavanje i pasivno grejanje i grejanje zajedničkih prostorija kao da je 50% al ti si kao isključen sa grejanja, posle silnih procedura a ne jednim okretanjem kalorimetra.

To je sve tako kad plaćaš kao pojedinac nešto neodređeno a na suprotnoj strani imas kompaniju jedinog isporučioca. Milina jedna biti na strani kompanije jedinog isporučioca, da mu pojedinci koji životno zavise od njega, plaćaju po pravilima i pravilnicima koje sam donosi, da ti proda nešto neodredeđeno. Možeš samo da pristupiš ili čak moraš da pristupiš a ne možeš da menjaš. A kad pokušaš da odstupiš, odstupićeš u procentu koji ti mi odredimo i to ne tako brzo i lako. To se zove dozvoljeni, zakonski državni hohstapleraj. Koriste poziciju moćnijeg da te kinje i objašnjavaju ti da je sve po pravu.

Dok u NS sa kalorimetrom plaćam ono što potrošim i nešto malo na odrzavanje nstalacija i slično al glavnina je utrošena toplotna energija a tu mogu da zavrnem na 0 ako je toplo u novembru ili aprilu ili noću ili kad nisam u stanu ili samo kad izađem na 4, 5 sati... i to je prava stvar.

Razvukli su da nam uvale. Ovako bi ljudi više, sa pravom, postavljali sasvim regularna pitanja o tome kakve su to cene i po kom osnovu toliko košta.

Vrh