Uh, kako ja gledamna ovu stvar možda nam nisu problem ni Brunata ni Techem. U našoj zemlji, pa i susednima, JKP firme postoje radi države a ne građana. Prvenstveni zadatak ovih firmi je da pune budžet i zapošljavaju svog do svojega, ili je možda redosled obrnut. U civilizovanom svetu to su javni servisi građana koji po odbitku planiranih sredstava za razvoj, rade sa NULTOM profitabilnošću, veoma transparentno, sa minimumom potrebnog osoblja i u stalnom strahu da neki građanin (poreski obveznik) može imati neku primedbu.
Pre izvesnog vremena uselio sam se u novogradnju na Crvenom krstu u Beogradu. Stari sistem grejanja. U stanu imam 7 radijatora i 6 vertikala!!! Igrom slučaja upoznadoh inženjera koji je radio reviziju projekta grejanja za zgradu u koju sam se uselio. Čovek radi za JKP Beogradske elektrane i ojasnio mi je da je njima sve jedno kako se naplaćuje grejanje. Trenutno gubitke u mreži plaćaju samo oni koji plaćaju grejanje paušalno po kvadratu (kroz cenu). Ako bude više onih koji plaćaju isporučenu energiju cena će se korigovati jer neko mora da plati gubitke u mreži pa će se možda i odnosi menjati na štetu onih sa meračima.
Jednostavnije rečeno, u toplanama znaju koliko im para treba i oni će to naplatiti ovako ili onako. Do god mo budemo pristajali na njihovo bahato ponašanje, način obračuna biće samo zamajavanje radnog naroda. Najveći problemi su: Netransparentnost toplana, enormni gubici u mreži, visoka cena energenata (provizije posrednika). :bash: