Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Podstanica je primila npr. 5000 kW a stanovima očitano 4000 kW. 1000 kW se raspodeli svima koji su se grejali. Zbog toga nam je sada manje obračunato. Valjda su dodali ovima što su prošlj mesec imali 0 kW.

TT
 
Ipak nije to, Beolektrane čitaju za podstanicu, a Techem za stanove. Pošto čitanja nisu istog dana dolazi do velikih odstupanja.
 
Koji su to genjalci pa neka se usklade seljaci nespisobni
 
Upravo odgledah odličan prilog u Potrošačkom savetniku o grejanju po utrošku i kome se žaliti ako se sumnja u obračun. Prilog nisam našao na sajtu, ali verujem da će biti uskoro.

Elem, Grad je propisao da investitori moraju da ugrade delitelje. Elektrane su propisale neke uslove. Brunata je to ispunila (predstavnik te firme je jedini pričao, nadležni su odgovarali saopštenjima).

Zavod za mere i dragocene metale kaže da ti merači nisu predmet njihovog ispitivanja jer nisu merodavni (tj. tako nekako).

Elektrane nisu nadležne za proveru ispravnosti, tj jedini nadležni za kontrolu su firme koje su instalirali delitelje, tj u ovom slučaju Brunata.

Sve u svemu još jedna gradska odluka koja nije realizovana kako treba.

Čim okače na sajtu, preneću ovde prilog...
 
Uh, kako ja gledamna ovu stvar možda nam nisu problem ni Brunata ni Techem. U našoj zemlji, pa i susednima, JKP firme postoje radi države a ne građana. Prvenstveni zadatak ovih firmi je da pune budžet i zapošljavaju svog do svojega, ili je možda redosled obrnut. U civilizovanom svetu to su javni servisi građana koji po odbitku planiranih sredstava za razvoj, rade sa NULTOM profitabilnošću, veoma transparentno, sa minimumom potrebnog osoblja i u stalnom strahu da neki građanin (poreski obveznik) može imati neku primedbu.

Pre izvesnog vremena uselio sam se u novogradnju na Crvenom krstu u Beogradu. Stari sistem grejanja. U stanu imam 7 radijatora i 6 vertikala!!! Igrom slučaja upoznadoh inženjera koji je radio reviziju projekta grejanja za zgradu u koju sam se uselio. Čovek radi za JKP Beogradske elektrane i ojasnio mi je da je njima sve jedno kako se naplaćuje grejanje. Trenutno gubitke u mreži plaćaju samo oni koji plaćaju grejanje paušalno po kvadratu (kroz cenu). Ako bude više onih koji plaćaju isporučenu energiju cena će se korigovati jer neko mora da plati gubitke u mreži pa će se možda i odnosi menjati na štetu onih sa meračima.

Jednostavnije rečeno, u toplanama znaju koliko im para treba i oni će to naplatiti ovako ili onako. Do god mo budemo pristajali na njihovo bahato ponašanje, način obračuna biće samo zamajavanje radnog naroda. Najveći problemi su: Netransparentnost toplana, enormni gubici u mreži, visoka cena energenata (provizije posrednika). :bash:
 
Već je istekao zakonski rok da sve toplane pređu na naplatu grejanja po utrošku. Trenutno je najdrastičnija situacija u Zrenjaninu gde zgrade koje nisu ugradile delitelje imaju obračun prema kalorimetru što dovodi do toga da se predajnom mestu-podstanici obračuna predata toplotna energija koja se posle raspoređuje po kvadraturi stanova. I tako recimo stanari imaju 200-250% veće račune nego do sada. Takva situacija je i u Paraćinu, Jagodini, Nišu i još nekim gradovima.

A u gradu Beogradu ne postoji ne pravilnik koji je potreban za obračun toplotne energije po utrošku-
 
Bilo je neko savjetovanje o grejanju po utrosku povodom dana energetske efikadnosti to su svi objavili osim gdje se odrzava a navodno ce biti jos 4 .Bio je direktor toplana kod rade u bg hronici .Da ce dolaziti paralelni racuni
 
Kako nema pravilnika, Beoelektrane imaju na sajtu cenovnik i neku odluku Skupštine grada?
 
Našao sam ovo:

http://www.beoelektrane.rs/?p=374#more-374
sa ovim
1Odluka-o-izmenama-i-dopunama-Odluke-o-cenama-toplotne-energije-br-I-19490-kr-2-od-01-12-2014.jpg


Beoelektrane kontrolišu merila toplotne energije, ne znam da li postoji druga regulativa koja bi tražila od Techema npr. da ih periodično kontoliše.
http://www.registar.ats.rs/predmet/588/

Našao sam i ovo:
http://www.sllistbeograd.rs/pdf/download/726/
http://www.dmdm.rs/PDF/MusMup/MUS_topl_energ.pdf
 
Evo kratke rekapitulacije priloga Potrošačkog savetnika.

Prvo - sve nove zgrade moraju da imaju delitelje, tj termo glave i merače.

Direkcija za mere i dragocene metale
mere-i-dragoceni-metali.jpg


JKP „Beogradske elektrane
elektrane.jpg


GU grada Beograda
uprava-2.jpg


uprava-1.jpg
 
Delitelje nemamo, imamo kalorimetre u zgradi.
 
ma iseci cu i cevi od grejanja, koliko ga naplacuju, a kakva je jadna usluga...
 
Nama je OK, čak nije ni skupo bilo ove sezone.
 
Информативни скупови о наплати грејања по утрошку

Град Београд, Секретаријат за енергетику и ЦЕДЕФ организују едукативно-информативне скупове „Наплата грејања по утрошку у Београду – предности и изазови”.

О овој теми разговараће се у Општини Вождовац 17. марта, од 17 до 19 часова, a на скупу ће учествовати и општине Чукарица и Раковица, док ће 19. марта, такође од 17 до 19 часова, у Општини Звездара учествовати и општине Обреновац, Лазаревац и Барајево.

Скупови су намењени председницима скупштина станара београдских општина, као и удружењима која окупљају скупштине станара, енергетским менаџерима, представницима јавно комуналних предузећа и јавних установа Града Београда. Теме овог догађаја су како спровести наплату грејања по утрошку, зашто је улога скупштина станара од велике важности, које кораке је потребно следити како би прелазак са наплате по квадратном метру на наплату по потрошњи имао пун ефекат, колико је изолација стамбених објеката важна у процесу преласка на нов систем наплате и колике уштеде се могу остварити.

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1655504
 
Heinz":3g82q5bm je napisao(la):
Delitelje nemamo, imamo kalorimetre u zgradi.
Upravo postoji pravilnik samo za kalorimetre koji su na toploj podstanici dok za delitelje nema pravilnika što je veselo. Recimo tema o problemima koje imaju stanovnici naselja Stepa Stepanović sa deliteljima ima nekoliko stotina strana.
 
Gospodin iz Brunate rece da sve vide, kad neko skine delitelj ili neku drugu prevaru. Samo ne rece kako, da li im se "javlja" ili postoji uredjaj koji to registruje, a koji je odobren i ima dozvole i sertifikate drzave u kojoj se koristi. Sta se desava kod emitovanih zracenja od klime, grejalice, sunca... Mozda treba zabraniti koriscenje dodatnih grejnih tela, zamraciti prostorije i slicno.
Zasto samo Brunata prica o deliteljima i nedostacima? Ostale firme cute i rade, ili nisam pratio dobro.
 
Bio sam juce na predavanju oko grejanja po utrosku ispred svoje zgrade u opstini zvezdara kad malo saberem utiske napisacu kometar .
Glavni utisak je da dosta toga nije regulisano ili je lose regulisano plus nece biti neka usteda sve zavisno od fasdae zgrade tj izloacije .
Takodje jedinu ustedu je moguce ostvariti ako ne grijete sve prostoeije ili neku prostoriju drzite na manjoj temepraturi od propisanih 20 C. Odnosno kad niste u stanu pa za taj period necete placati grejanje ,I ljetnji period kad se placa fikcni iznos nesto oko 1700 din
 
Direktore, jesi li ti to napisao? Mislim da ti je ovo najčitljiviji duži post!

Svakoga dana u svakom pogledu...

Svaka čast!
 
Oko 1900 je za oko 5.4 kW. Plaća se po kW instalisane snage godišnje.

A ovo iz Blica je novinarska nula. Grejanje iz oktobra/novembra ne može da se poredi sa grejanjem u decembru/januaru. Plus ko zna kako su podešeni ventili i kad je čitan koji mesec.

TT
 
Diša je zmaj, a i post može pismeno da "sroči"... samo kad se malo potrudi. :)
 
Direktore, hteo ne hteo svira ti radio. Toplane su već trebale preći na ovaj sistem naplate. Ako se zgrada ne složi neće joj ugraditi taj sistem sa deliteljima ali će biti ugrađeni kalorimetri.

Recimo u Hrvatskoj nije zabranjena naplata po kalorimetru ali bez delitelja, ali je zakon propisao da ko nema delitelje plaća 200% cenu grejanja. Pokušaću da iskopam prilog o tome koji je bio na hrvatskoj TV. U Hrvatskoj takođe svi plaćaju vodu po utrošku, to jest svako ima individualni vodomer a ne kao kod nas zgrada od 200 stanova i jedan vodomer.
 
Vucko ne bi rekao da svako vodu placa po utrosku u hr . Ima dosta zgrada iz sfrj sa jednim vodomjerom , nevjerujem da su sve prepravili .
 
Vrh