Šta je novo?

"Central Garden" [ Stambeno Poslovni kompleks ]

Sa unutrasnje strane se radi malo brze, fasada je skoro zavrsena. Takodje, unutra se radi, a i ona stambena zgrada u Dalmatinskoj mi se cini da ima dosta vise radnika, tj. da je veci prioritet u ovom trenutku. Verovatno i druga gradilista u gradu od istih investitora uticu.
 
Nastavili su da rade fasadu gornji deo, pošto nije bilo promene dvadesetak dana.
 
Zna li neko kada je sagradjena zgrada Inex-a, i da li su zgrade sa obe strane ulice pripadale toj firmi? Voleo bih da vidim fotke tih zgrada kada su bile nove, pa ako neko ima-neka okači.
 
Nikad nije sve pripadalo inexsu ...Kacio sam davno maketu ineksa ...ispod postoje garaze itd ...
 
Nemam fotografiju, ali to ne menja ništa u činjeničnom stanju. Kuća od broja 32-36 više nema. Na njihovom mestu je poslednja, gotovo završena, zgada. Del Boy 84 je nešto ranije objavio fotografiju, mada gledano iz unutrašnjosti naselja gde se jasno vidi da se nova zgrada naslanja na zgradu Dalmatinska 38.
Inače, u toku je "ulepšavanje" zgrada u okruženju. Tako su pojedine stare zgrade u ulici Starine Novaka (preko puta Central gardena) dobile novu fasadu. Novu fasadu upravo postavljaju i na zgradu Dalmatinska 40, jer je 38 sređena pre neku godinu. Sve ovo radi "Gradsko stambeno". Stanarima eksluzivnog naselja ne treba kvariti pogled :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=597076#p597076:1xqbjpsy je napisao(la):
mujobrod » Sre Jan 23, 2019 3:30 pm[/url]":1xqbjpsy]Nemam fotografiju, ali to ne menja ništa u činjeničnom stanju. Kuća od broja 32-36 više nema. Na njihovom mestu je poslednja, gotovo završena, zgada. Del Boy 84 je nešto ranije objavio fotografiju, mada gledano iz unutrašnjosti naselja gde se jasno vidi da se nova zgrada naslanja na zgradu Dalmatinska 38.
Inače, u toku je "ulepšavanje" zgrada u okruženju. Tako su pojedine stare zgrade u ulici Starine Novaka (preko puta Central gardena) dobile novu fasadu. Novu fasadu upravo postavljaju i na zgradu Dalmatinska 40, jer je 38 sređena pre neku godinu. Sve ovo radi "Gradsko stambeno". Stanarima eksluzivnog naselja ne treba kvariti pogled :)

Dobro jel stvarno mislis da ce sredjivanje fasade na dve nepovezane zgrade (pri cemu nijedan stan u CG nema pogled na obe), popraviti pogled na Cernobilj koji zovemo severoistocni Beograd?
 
Ova tema može slobodno da se prebaci u zavrsene projekte.
 
Ево како изгледа овај затворени блок ноћу. Пошто добро знам како изгледа Вест 65 (прва фаза, прве три ламеле), направићу поређење с њим.

Док је Вест 65 отворен и може се неометано ући међу зграде с више страна, на првој слици је једини (двојни, има две капије с портирском просторијом између) пешачки улаз у Централ гарден, тачније - његово двориште, из улице Станоја Главаша. Сви улази у зграде су из дворишта, ниједан из улица у којима се налазе њихови бројеви по којима носе адресе. У двориште се не може ући ако нисте станар, или се не пријавите код кога идете. То је с безбедносне стране веома добра заштита; у Вест 65 не може да се уђе колима без такве провере, а пешке може јер и не постоји затворено двориште. Из Централ-гардена може да се изађе кроз колске капије јер постоји с унутрашње стране тастер који их октључава.





Улази су овде наткривени и с више стакла, с посебним прилазима, док се у Весту улазима прилази право с (пешачке) улице.



Унутрашњост улаза је знатно већа и делује светлије и топлије, док је у Весту ужа и некако строга.



Овде има и пространо предворје којег у Весту нема.



Лифтови су одвојени, док су у Весту у самом ходнику где су улази у станове.





Овде су команде на додир, док су у Весту физичка дугмад.



Двориште:













Према излазу:








Излаз/улаз с тастером за откључавање (лево на зиду):

 
Dvoriste cisto i svetlo, a novokompovana st*** izvodi kucice da seru po Profesorskoj koloniji. Nivo kulture - 1000
 
Pa dokle sa tim zluradim komentarima,pa sta ako stanari vode ljubimce da se olaksavaju po okolini,zar treba da ruze ovakvu oazu mira koja je po gore navedenom u svemu bolja od westa sto kaze autor,a i drzava je stvarno zatajila sa gradnjom parkova oko svih novih modernih blokova zgrada,investitori joj vec sad to jasno zameraju
 
Оно што је сигурно боље у Централ гардену су пространи улази и положај лифтова, за које бих исто тако рекао да су нешто већи. На свим спратовима су лифтови одвојени од ходника са становима, степениште још више, за разлику од Веста, где је све уједно. Допадају ми се више и прозори, који су с унутрашње стране обложени дрветом, док је у Весту све метал, а он делује хладније.

Када је реч о врсти блока и дворишту, за густо градско ткиво с високим зградама и уским улицама около, без двоумљења сматрам да је затворено унутрашње двориште одлично решење. Улази су тако двоструко заштићени, а с уличне стране су продавнице, кафићи, пекаре и пословне канцеларије. За малу дечицу је унутрашње двориште веома погодно - издвојено, чисто, заштићено (од пролазника, буке, прашине, прљавштине и отпадака), са стазама, клупама, светиљкама и малим игралиштем - довољно је пространо, и не морате да идете нигде ван блока.

За разлику од тога, за Вест је погодније подражавање градских улица у центру, јер тамо (тако је за сада, бар) нико сем станара и њихових гостију не пролази, па, сем рампи за кола, обезбеђења и камера, нема потребе за већим нивоом заштите.

Угао Далматинске и Станоја Главаша:











Лепо би било да, уместо слике дрвета, ставе понеку крупнију биљку у улазни хол, има више него довољно места:





Све у свему, овај стандард становања је, када је реч о стамбеним зградама, нов и виши од просечног у Србији, што је јако добро за подизање општег стандарда и културе становања. Знам за пример једног пословног човека из Немачке, представника велике и успешне фирме, који је, видевши градилишта и незавршене улице и насеље около, био непријатно изненађен станом у Резиденсима у БнВ. Кад је установио да у Резиденсима има оно што му је потребно (портир на улазу, гаража, обезбеђење, теретана, базен, издигнута тераса са зеленилом само за станаре, шеталиште и бициклистичка стаза дуж реке) постао је задовољан јер "ту има све".


Градилиште у близини у улици Кнеза Данила, лепо је видети таблу која одражава добар осећај за језик и културу:

 
Central Garden već može da se prebaci u gotove projekte, čak su i ovi lokali ka Starine Novaka sada završeni, nema tu nikakvih radova više.

Jedini minus na ovom projektu mi je poslovna zgrada koja je mogla da bude lepša (iako je i ovako ok), stambeni deo je po svemu visoka klasa za naše standarde, a prodisao je i oživeo ceo kraj, sviđa mi se i što imaju taj širi i lepo odrađen trotoar uz zgradu jer inače u celom kraju kola zauzmu 70% trotoara tako da su takvi slobodni trotoari retkost, onaj mali skver na uglu Starine Novaka i Kneza Danila je isto lep detalj. Jedan od najboljih stambenih projekata u poslednjih 20-ak godina po mom mišljenju.

Nadam se da će se uraditi drvored u Starine Novaka pored kompleksa jer je tu sada dosta širok trotoar i ima dovoljno mesta a samo su stavljeni stubići.
 
CG je jedan od primera kako bi trebalo da se gradi i kompleks izgleda, zatim investitor vidi kako sve ide i moze i onda se dese VK gde za skoro istu cenu dobijes skoro pa duplo losije.
 
Ево дневних слика из дворишта, с виших спратова и из гараже. Иначе, има станара с примедбама - на пример, паркет је мекан, плоче на тераси су повукле флеке током постављања, распоред просторија, плаћали су велике терасе (више десетина квадрата) на последњем спрату по истој цени по квм као и стан. С друге стране, кажу да је вредност станова порасла за 50% од како су се уселили, тако да се куповина стана исплатила као улагање.









Лево је стаза с тзв. декингом (имитација бродског пода), десно с плочама:





У задњем плану се види зграда Зелена резиденција у изградњи недалеко од Пионира (https://greenresidence.rs/):



На неким сликама се лепо види дивља надградња на појединим околним зградама:











У задњем плану су Београђанка, зграда на углу Ресавске и Булевара, и Црква Св. Марка:





На тераси дивљег кварта на равном крову ове зграде лети се сунчају раскомоћени станари:



Крајње десно се види део Дорћола уз Дунав:





Ту су и моја кола:

 
50 % skocila cena,bas lepo.Znaci svega imate,samo stanara nemate da uzivaju u pogodnostima kompleksa,skoro sva svetla su utuljena.
 
Porasla cena stanova jer se doselio Baka Prase. :)
Ne cudi sto su svetla utuljena, imam porodicne prijatelje koji zive u inostranstvu a kupili su ovde 2 stana, cak ne ni kao investiciju nego eto onako iz besa, moze im se, toliko para imaju. Kapiram da dosta nekretnina u Beogradu se tako proda, na to dodas estradu, sportiste, politicare i pranje para, zato ide ko alva
 
Vrh