@Salev85
Job openings još uvek 30% iznad prepandemijskih nivoa, tržište rada još uvek prejako, 1.7 otvorena pozicija na svaku nezaposlenu osobu, sama stopa nezaposlenosti prilično const cele godine (po 0.1% gore-dole mesečno) i dalje daleko ispod nivoa iz 2021.
Kamate još uvek u apsolutnom smislu male, pogotovo imajući u vidu stopu inflacije (koja je iznenađujuće porasla). Malo im je laknulo ova 2 dana, SP porastao 6% skoro, ali i dalje je panika, mediji pumpaju priču da je i ovo dizanje previše,
UN proziva FED da prestane sa dizanjem, pazi UN eeeej! Umesto ostali da prate FED, vrlo izvesno je obrnuto.
Slažem se, toliko je sve volatilno, da se ja prvi ne bih usudio u bilo kakvu konstrukciju. U USA je čak manja ponuda nekretnina zbog toga što ljudi ne žele da se prodajom odreknu još manjih kamata po kojima otplaćuju. Naravno, sve ovo što se dešava sa monetarnim politikama
povećava verovatnoću da se negde desi neki ozbiljniji lom koji će kaskadno povući i ostale. Tim pre što takve stvari laguju, moguće je da ekonomije ni ovoliko ne mogu da podnesu, očigledan je izbor puštanje inflacije ili malo dublja recesija,
pa sad ko u šta veruje ili je spreman da se kladi, moje mišljenje se zna.
U tom smislu je moguć (opet manje verovatan) neki mini-lom u kom slučaju treba brzo reagovati, onog trenutka kad CB reaguju i pivotiraju, ode sve gore. Videli smo dubinu recesije 2008. a videli i kako je to izgledalo pre dve godine kad je bukvalno sve stalo,
sve zavisi od brzine i intenziteta reakcije. Videli i bail out faktički koji je izvela BOE pre neki dan predupredivši lom. Kazino!
@sundjer_bob
Na neki način oni već jesu nagrađeni ovakvim monetarnim politikama u prethodnoj dekadi. Imovina skočila duplo nominalno, realan dug se obezvredio (rasle i plate nominalno). To je ono što ja pričam. Neće baba da izađe na ulicu ili radan čovek zato što im je inflacija pojela ušteđevinu, ali ako gomila ljudi u kreditima ima imovinu koja padne duplo nominalno, a treba da vraća kamate i glavnicu (po toj originalnoj ceni), a još ako zbog usporavanja privrede izgubi posao, pa to bi bilo krvi na ulicama. To bi se i desilo 2008. da nisu reagovali kako su reagovali. Sada naravno kao džankiji, daj još...