- Cene divljaju u celom svetu, Srbija je tu jos i kasnila jer je pad nakon 2008. bio razvuceniji.
- Kriminalci peru pare u izgradnji oduvek, nije to pocelo sa BNV i nije izmisljeno u Srbiji. Gde su ti kriminalci bili pre 2015.?
- Beograd jos uvek ima konstantan priliv novih stanovnika.
- Standard od 2015. jeste realno porastao. Nekim kategorijama ljudi dosta vise nego proseku. Stanove ne kupuju ljudi sa prosecnom platom.
- U Srbiji nedostaje alternativnih nacina za investiranje/cuvanje novca. Domaca berza je prakticno nepostojeca, strana je vecini daleka i nepoznata.
- Kamate na stednju su nikakve, a krediti su nikad jeftiniji.
- Cene starogradnje prate novogradnju, toliko da je cesto jeftinije uzeti novogradnju i dobiti povrat PDVa, nego platiti starogradnju + porez na prenos + renoviranje. Ako je novogradnja zavera kriminalaca na vlasti, zasto je starogradnja prati?
- Ljudi u dijaspori manje dizu kuce sa lavovima u kojima niko nece ziveti i vise se odlucuju za stanove sa kojima ce moci i da zarade nesto.
- Korona, inflacija a sada rat u ukr i nedostatak materijala, su samo dodatno povecali pritisak na cene odozdo.
Sve ovo smo raspravili u mnogo vise detalja na prethodnih 300 stranica.
I da ponovim za one sa jeftinijim ulaznicama, ja ne navijam za vise cene, stavise nadam se da ovog leta konacno vidimo pocetak kraja tog rasta. Samo su mi teorije o nekakvoj drzavnoj zaveri i kontrolisanoj operaciji naivne. Moze drzava da radi sta hoce, ako nema ko da kupi dzaba.
Da je Srbija neki izdvojeni svetski fenomen pa da i ima osnova za to ali situacija sa cenama je svuda ista, negde i dosta duze nego ovde.
Vidimo pocetak pucanja balona u nekim svetskim trzistima zbog dizanja kamata, 2008. je to kod nas kasnilo, mozemo se samo nadati da ce ovaj put biti brze.
- Da li mi mozes tacno reci kako to i gde cene divljaju (na celom svetu) i da imaju skok od 100% i vise % u poslednjih 7 godina kao kod nas?
- Kazes da su se oduvek prale pare u nekretninama - a onda sam sebe negiras pitanjem gde su ti kriminalci bili pre 2015?
(oduvek nisu, vec moguce samo od 90-tih, vise od 2000-tih a najvise od ove vlasti, drugo treba razlikovati kad to radi pojedinac a kad organizovano radi drzava praveci tajne Ugovore a i sad je toga 100x vise)
-Kazes da Beograd ima konstantan priliv stanovnistva, pa onda je isto tako i imao od 2008-2015? Pa onda gde je tu poredjenje? A realno sad ima odliv veci neko priliv kao i cela Srbija zbog bezanja u normalne demokratske zemlje.
-Sto se investiranja na berzi tice, za to treba imati mozak, ne verujem da je vecina od ovih sto kupuju stanove ikada usla na neki fakultet. Sto ne znaci da nemaju diplome naravno. Dakle Srbiji nedostaju ljudi koji se bogate posteno od svoje pameti, a ne berza.
- Kamate na stednju su u celom svetu takve, a negde cak i negativne.
- Starogradnja prati novogradnju taman toliko da bude malkice jeftinija. Zasto bi bilo ko prodavao stan manje nego sto moze da ga proda?
- Skok gradjevinskih materijala je u % veliki ali u ukupnoj ceni kvadrata nije.
- Kuca sa lavovima sve manje ima jer deca njihova kupuju stanove tamo a ne ovde.
- Ako ne navijas za vise cene, onda bi bilo OK da napises sta mislis JEDNOM, a ne da budes aktivan svaki dan tvrdeci da si u pravu. Cemu tolika energija, ako si IT-ovac kao i ja, onda ti je vreme novac.
- Srbija je poseban fenomen jer ovde drzava odredjuje uslove koji su doveli do ovakvih cena. Tako da kriza svetska ce uticati na nas, ali pre svega kad nestane kesa iz nelegalnih aktivnosti.
-Meni licno mnogo vise smeta nikakav kvalitet zivota, nego cene kvadrata. Ako bi zivot bio makar pola od Beca, neka i kvadrat bude pola od Beca.