- Pa recimo u Becu je kvadrat jeftin. Mozda je sad poskupeo, to nisam pratio poslednjih godina ali pricali su mi da drzava tj, grad, kako krecu da skacu cene, gradi, gradi, gradi i spusta cene. Odrzava se da bude grad socijalan i pristupacan. Ja znam decka koji je kupio stan za 2200 pre 2 godine. Sredjena starogradnja.
- Ono sto znam je da je npr. u Skoplju tokom vlasti Gruevskog bio ponudjen jeftin kvadrat bracin parovima sa decom. Tipa oko 700-800e/m2.
- Kod nas, osim za snage bezbednosti, nema zar ne?
- Ja ne bih pametovao oko cene, tipa da ja kazem ovde je los zivot, ti kazes dobar pa ko je u pravu. Cenu svakako svuda odredjuje odnos ponude i potraznje. Drzava treba da radi za gradjane a ne protiv njih. Nasa drzava, je NAMERNO smanjivala ponudu da bi dizala cene. Takodje NAMERNO je potpisivala tajne Ugovore trudeci se da izgradi sto vise kvadrata u delu grada koji ni Tito nije hteo da dira, jer se cuvalo da kad se jednog dana bude imalo novca, za kulturne sadrzaje, operu, muzeje, parkove, a ne stambena zona u vec prenatrpanom delu grada.
Tako da cenu treba slobodno da odredjuje trziste a drzava treba da omoguci pad cene putem povecanja izgradnje. Ovde se namerno radi suportno.
A siguran sam da kada bi tako bilo. cene u Beogradu s obzirom na siromastvo i prezaduzenost nase zemlje, ne bi se mnogo razlikovale od cena u Solunu ili Sofiji.
S obzirom da politicku situaciju u Srbiji, tesko da ce doci do promena u sledecih 3-5 godina. Pad cena sad moze doci zbog svetske krize i nepoznatog novog svetskog poretka nakon zavrsetka rata u Ukrajini. Dakle ovde je stednja velika, pitanje je sta ce ljudi da urade s tim novcem. Da kupuju nekretnine koje vise nisu tako perspektivne kao investicija? Verujem da nece. I tako pada potraznja... krediti su skuplji za kreditne kupce, opet pada potraznja. Krediti su skuplji i za investitore. A oni koji su kupovali za investiciju, pocinju da prodaju... i zato opet pada cena... takodje moguce promene u Beogradskoj vlasti i otvaranje Ugovora BGH2o moze da izazove nepoznate promene.
Pa recimo nije. Nije 'mozda' poskupeo nego je vrlo poskupeo kao i skoro svaki bitniji grad u svetu. Sta je tebi neko pricao nije bas pouzdan podatak, jer evo malopre je decko u detalje opisao nekoliko situacija oko kupovine u Becu pa se to ignorise i prica napamet.
Pri tom, Bec je po svim statistikama konstantno u top 10 gradova u svetu za zivot. I pored visoke cene, verovatno jedan od najboljih odnosa cena/dobijeno u svetu. Znaci za 99,9% gradova u svetu mozes tvrditi da su precenjeni jer nisu Bec. Uopste ne razumem sta je poenta u tom poredjenju. Ajde da su cene u Beogradu i Becu iste pa da bar imamo jednu konstantu, ali Beograd je vec tri puta jeftiniji od Beca.
Slazemo se oko toga da cenu regulise trziste, i to se desava. Da li su nelegalizovani stanovi konkurencija danasnjim novogradnjama, pitanje je. I tu dolazimo do dijametralno suprotnih ideja koje imamo na ovoj temi:
- Neki bi da se nelegalizovano legalizuje, da bi se povecala ponude
- Neki bi da se i ono legalno srusi, jer se muljalo sa propisima.
- Neki bi da se gradi vise, da bi se povecala ponuda
- Neki bi da gradnja u potpunosti stane, da ne bi investitori vise unistavali grad.
Jedino u cemu se svi slazu, je da nista ne valja.
Jedino resenje koje bi sve zadovoljilo, je da drzava (nikako investitori jer su olos) izgradi novi Novi Beograd, na potpuno novom delu grada, van svega postojeceg ali opet dostupno, po duplo manjoj ceni od sadasnje. Naravno vrhunskog kvaliteta, plus da se angazuju najbolje danske arhitekte. Super, i ja bi voleo tako nesto, ali ajmo pricati o realnosti a ne o teoriji.
Takodje, BNV nije jedina novogradnja u gradu, vec tek 5-10% nje, ne znam zasto ti je fokus samo na njoj. Pri tom je specificna, sto zbog politicko/korupcione papazjanije koja je prati, sto zbog strukture kupaca, procenta investicionih kupovina itd. Da li stvarno mislis da je nelegalizovan stan u Mirijevu konkurencija BNV i da je zato drzava zabranila promet istog? Da se bore za isti profil kupaca?
Za kretanja u buducnosti, slazem se, i kao sto sam pisao, nadam se da ce do usporavanja doci. Ako vec govorimo o licnim interesima, meni kao kupcu stana u izgradnji svakako vise odgovara jaca pregovaracka moc za kupce. Trenutno za svaku zamerku investitor moze reci 'ako ti neces ima ko hoce'.